Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigara Haram mi?
Bu meselenin tamamen benzeri
ne Kuranda vardir
ne de sünnette
Bu son devirlerde ortaya çikan
bir durumdur
bu konuda en hafif konusanlar
mekruh demisler
fakat bu durum islamin bu meseleye
bakis açisini tam yansitmamaktadir
cünkü insan sigara içmekle hem israf
hem vücuda zarar
hem de baskasina zarar vermektedir
mekruh diyenler bir sigara içmekle
bu üç zarar ayni anda olmadigi için diyorlar
oysa insan tiryaki olunca
bu üç zarar bir arada ve artarak olur
mesele haram görünümü kazanir
Bu görüs fikihtan biraz anlayan kimselerinin
kabul edecegi bir görüstür
Bu hükme nasil bir kiyas ile ulasiyoruz
birde ona bakalim
Bir seye haram hükmünü vermek için
illa naslarda Kuran ve Sünnette lafzen
kelime olarak geçmesi sart degildir
mesela eroin de naslarda lafzen geçmez
ama eroinin zararlarini gerek tipçilar gerek
fikihçilar çok açik bir sekilde
ortaya koyuyorlar
nefse zarar veriyor
mala zarar veriyor
baskalarina da zarari dokunuyorsa
bu üç zarari bir arada
sürekli olarak veren hersey
bütün fukahaya göre haramdir
Karsimiza çikan yeni meselelerede
bu ölçüyle bakip hüküm vermeli
Bu sayilan unsurlar
bir çok açik haram olduguna göre
ayni zararlara götüren
seylere deharam diyoruz
ayni seyi sigaraya tatbik etmekle
sigaraninda haram oldugu
hükmüne variliyor
Sigaranin mubah ve mekruh oldugu
üzere fetva verenler
zamanlarinin sartlari içinde
sihhate ne ölçüde zarar verdigini
bilemedikleri için böyle yapmis olabilirler
Bu gün sihhate zarari bilindigi halde
hala mekruh diyen hocalarimizda
malesef vardir
bu insanlari aldatan zararin az az
uzun vadede ve birden olmamasidir
rger her sigara içen bir hafta içinde ölseydi
veya bir organi bir hafta içinde
islemez hale gelip kesilseydi
acaba ona hala kim mekruh diyebilirdi?
gelecek bu zararlarin geç gelmesi
azar azar gelmesi
mekruh diyenlerin mekruh demesine
onlara muhalif olanlarinda
olaya yumusak bakmasina neden oluyor
ama bir gerçek
hiç bir zaman unutulmamali
eger zararin uzun zamanda
ve geç gelmesi bir harama
helal görünümü kazandiracaksa içki
kumar hirsizlik intihar eroin
daha kesin haram olan bir çok seyde
Allah muhafaza
helal veya mekruh olabilir
Yani bir kimse zehir kullanarak
intihar edecegim dese
acaba ona cevabimiz ne olurdu?
haram olan içkiyi her gün az az alan
zararini uzun vadede gören
veya görmeyen
sarhos olmayacak kadar içen kimseye
içkide az zarar veriyor veya sarhos etmiyorsa
diye hangi hoca efendi
mekruhtur diyebilir
haydi içki ayet ve hadisle
haram oldugu açik olan bir sey
ona mekruh diyemiyoruz
ya eroine
ot
maruyana
biraya ne demeli
Bunlar ayet ve hadiste açik olarak geçmiyor
zararida uzun vadede görülürse
bunlari kullanmak haram degil
mekruhtur diye kim fetva verirse
o kisiler sigaraya da ayni fetvayi verebilirler
Efendimiz s.a.w kendisinde
sogan ve sarimsak kokusu bulunan
bir adami cennetul baki kabristanligindan
cikarmis ve sogan ve sarimsak kokusu ile
cemaate katilmamasini emir buyurmustur
Peygamber efendimiz s.a.w
sogan ve sarimsagi kasdederek
kim bu cirkin kokulu bitkiyi yerse
mescidimize yaklasmasin
insanlara eziyet veren bu sey
meleklere de eziyet vermektedir
buyurmustur
Hala sigaraya mekruh diye
fetva veren veya duydugu
bu fetvalarla amele devam eden
olacaksa veya
sigaraya kadar daha neler var
deyip olayi geçistirmeye çalisanlar
bulunacaksa onlar bilsinler ki
Hatta çok daha büyük yanlislar varken
onlara göre ufak bir yanlis
ufak gibi görünen
bir sigara keyfimiz var yahu diyenler
bu yazilardan dolayi kendilerine
cevap hakki dogan tiryakileride
kendi vicdanlariyla
bas basa birakiyorum
Sigara konusunda bugün
bir çok islam alimi böyle düsünmektedir.
Bu satirlar sahsi bir görüsten daha ziyade
alimlerimizin bu konudaki
degerlendirmelerinden derlenmistir
Allah sigara icen arkadaslara
sigarayi birakacak
irade gucu nasip etsin
Allah toplumumuzu
sigara pisliginden kurtarsin
Amin
ALLAH razi olsun cümle müslüman kardeslerimden
Allah Razi Olsun.....tamamiyla Katiliyorum...
PROF. HAYRETTİN KARAMAN
- Sigara, 3 sebepten dolayı dinen haramdır
Üç sebepten dolayı sigara tiryakiliği ve sigara dinen haramdır. Birinci olarak sağlığa zararlıdır. İkincisi çevreye ve insanlara zarar vermektedir. Şeran boşa para vermek israftır. Sigaraya verilen ise boşa verilmenin yanında sağlığa zarar veren bir şeye verilmesinden dolayı israftır. Bunlar tek başlarına bile haramken üçü bir arada olduğunda sigaraya ve tiryakiliğine haram hükmü verilir. Geçmişte İslam alimlerinin bir kısmı sigaraya mekruh veya mubah hükmünü vermeleri tamamen bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Tıbbi tahliller ortada yokken zararının bu kadar tehlikeli olduğu bilinmezken mubah veya mekruh hükmü verilmiştir.
Bedrin_Aslanı
30.11.2006, 11:10
Sigara haramdır.... ifadesi son derece yanlış bir ifadedir.
Ama şu sebeplerden dolayı harama girer denilebilir.
yenibeyin
30.11.2006, 11:18
ben kısaca sıgara haramdır diyorum uzatmaya gerek yok
Bedrin_Aslanı
30.11.2006, 11:22
Kardeşim benim bildiğim ise:
Haram hükmünü koyan yalnızca Allah C.C dür. Ve bizler Kuranda geçmeyen birşeye o yüzden direk haramdır ifadesini kullanamıyoruz. Harama yakındır veya şu haramlara vesile olduğu için haram olur diyebiliyoruz.
Bedrin_Aslanı
30.11.2006, 11:23
Zaten alimlerim hepsinin görüşlerinede bakarsan şu sebeplerden ötürü haramdır deniliyor. İçkiye dendiği gibi direk haramdır denilemiyor...
gunduzalp
30.11.2006, 11:30
Haram hükmünü koyan yalnızca Allah C.C dür. Ve bizler Kuranda geçmeyen birşeye o yüzden direk haramdır ifadesini kullanamıyoruz. Harama yakındır veya şu haramlara vesile olduğu için haram olur diyebiliyoruz.
Ne alaka.Kuran-ı Kerimde geçmeyen bir ifade'ye haram denilemez mi?Sen hiç fıkıh kitaplarını incelemedin sanırım.Mesela kuran-ı kerimde domuzun etinin haram olduğu yazar(lehme hınzirin)ama domuzun kılınında derisinin de veya iç organlarında ki yağında haram olduğunu biz fıkıhtan biliyoruz ki haram.Sanırım ya sünnet'in teşri değerini bilmiyorsun veyahut da kıyas ile birşeyin haram olacağına dair edille-i şeriyye'den haberin yok.
Bedrin_Aslanı
30.11.2006, 11:51
Yukarıda ki sigara hakkında ki yorumlara bak kardeşim bir kişi direk haramdır demiş mi? 3 sebepten dolayı harama girer demiş. Şunlardan ötürü girer demiş.
Sen yazdıklarımı anlamıyorsun veyada ben anlatamıyorum. İçki haramdır... Allah C.C o şekilde buyurmuş. Sigara haramdır... Ben bu şekilde birşey söyleyemem Allah C.C bilir ama haramlara vesile olduğu için haram derim.
Bak aklıma takılan birşey var: eğer bilgin varsa cevaplamanı isterim.
Mesela içkinin 1 damlası bile haram demi. Peki bu sigarayı ben ayda 1 tane içsem kimse yokken. O sigara hem bana hemde çevremdekilere zarar vermez, hatta ilk zamanlarda ilaç olarak kullanıldığı bile söyleniyordu. Bana ve çevreye zararı olmayan birşey ve Ayet ve hadiste geçmeyen birşeye nasıl haram diyebiliriz. Ama şunu belirtiriz. Eğer sigarayı içiyorsan vücuduna zarar verebilecek şekilde, etrafında kileri etkileyecek şekilde o zaman haram olur. Diyebiliriz demi. Ama kalkıp ayda yılda 1 kere içen birine ve bunu içerkende hiç bir harama vesile olmayan kişiye biz deyemeyiz ki senin yaptığın haram. Ama o kişi bilerek 1 yudum içki içse haramdır. Anlatabildim mi?
gunduzalp
30.11.2006, 12:17
Ahkamlar dalet-i kat'i ve dalet-i zanni olarak ikiye ayrılır.Yani bazı hususlar vardır ki zann'a gerek duymadan onun haram olduğunu söylersiniz.Mesela hınzır eti gibi.Ama bazı şeyler vardır ki bunun hakkın da zann yapmanız gerekmektedir.Yani onun hakkın da yorum yapıp,kıyasda bulunmanız gerekmektedir.Mevrid-i nassda içtihada mesağ yoktur,yani ayet ve hadis ile bir konunun hükmü sabit ise bu konuda içtihada itibar edilmez.Ayet veya hadis haram diyorsa haramdır,helal diyorsa helaldir.Fakat toplumsal değişimler ve insanların hayatlarında ki farklılıklardan dolayı bazı hususlarda kıyasa mecbur şekilde başvurulması gerekmektedir.Tabi bu kıyas kuru bir mantık yürütme değildir,ayet ve hadis'in çizdiği yolda akıl ile kıyas edip doğruyu bulmaya çalışmaktadır.Ayrıyeten fıkıh da ahkam kaideleri vardır.Mesela hüküm "el-hükmü lil ekser" fehvasınca çıkarılır.Yani çoğunluğun rey'i ne yönde ise hüküm odur.Veyahut da "zann-ı galip" üzerine fehva çıkarılır ki,buda en kuvvetli ihtimal,yani akla en yatkın durum demektir.
Bu mesele biraz insanın takvası ile alakalıdır.Hem israf yönünden haramdır denmiş,neden?çünkü paraya yazık ediliyor,o para ile insan sadaka verebilir,vücuda hiç bir faydası yok sigaranın.Sonuçta vücudumuz Cenab-ı Hakk'ın emanetidir.Peygamber Efendimiz(aleyhis salatu ves selam) buyuruyor ki:
Helal bellidir, haram bellidir. Bu ikisinin arasında bir çok kişinin bilmediği şüpheli şeyler vardır. Kişi bunlardan sakınırsa dinini, onur ve haysiyetini korumuş olur. Şüpheli şeylerden kaçınmayanlar, koruluğun kenarında hayvanlarını otlatan kimse gibidir. Kolladığı hayvanların her an koruluğa dalması mümkündür. Dikkat edin her hükümdarın bir koruluğu vardır, Allah’ın koruluğu da haram kıldığı şeylerdir...” (Buhari İman,39)
İmam-ı Gazali demiş ki:
İnsan mubâh olan, dünyâ işlerine çok dalarsa, şüpheli şeyleri yapmaya başlar. Belki helâlden çok yiyen, müttekîlerin (takvâ sâhiplerinin) derecesine eremez. Çünkü mîde helâl ile dolunca, şehvet harekete gelir. Böylece, câiz olmayan şeyler yapılabilir .
Ve bir tane ayet ile sözü tamamlayalım:
Bunları, din adamları ve bilginler günah söz söylemekten ve haram yemekten sakındırsalardı ya! Yapmakta oldukları şey ne kötüdür! (Maide/63)
Bedrin_Aslanı
30.11.2006, 12:29
Kardeş söylediklerine katılıyorumda şunu merak ediyorum.
Herşeyin fazlası zaten haram. Fazla yemek fazla içmek. boşa zaman geçirmek.
Şimdi ben sana diyorum. Adam ayda bir sigara içiyor. Veya çok sinirlendiği zamanlarda bir tane yakıyor ve rahatlıyor. Şimdi bu adama yarar sağlıyor demi.
1ayda 1 sigarada adama öyle bir zarar da vermiyor, dikkat ediyor ve çevresindekilerede dikkat ediyor ve ona verdiği parada devede kulak misali.
Bu şartlarda bu adama senin yaptığın haram diyebilirmiyiz diyemezmiyiz. Diyemezsek birşey hem haram hem de caiz olur mu? Ben buradan şunu anlıyorum ki. Sigara belli başlı şeylerden insanı harama götürür ve bunlar sağlanırsa haramdır. bunlar yoksa buna haram demek ne kadar doğru olur?
Şimdi ben sana diyorum. Adam ayda bir sigara içiyor. Veya çok sinirlendiği zamanlarda bir tane yakıyor ve rahatlıyor. Şimdi bu adama yarar sağlıyor demi.
1ayda 1 sigarada adama öyle bir zarar da vermiyor, dikkat ediyor ve çevresindekilerede dikkat ediyor ve ona verdiği parada devede kulak misali.
Bu şartlarda bu adama senin yaptığın haram diyebilirmiyiz diyemezmiyiz. Diyemezsek birşey hem haram hem de caiz olur mu? Ben buradan şunu anlıyorum ki. Sigara belli başlı şeylerden insanı harama götürür ve bunlar sağlanırsa haramdır. bunlar yoksa buna haram demek ne kadar doğru olur?
sigara tiryakiliği, bir dal, iki dal derken başlar.
ilk önce ondan bundan istersin, sonra paket taşımaya başlarsın.
mesela ben önceleri haftada 1 paket içerdim, sonraları günde bir pakete çıktı bu. (tabi şimdi içmiyorum)
elhamdülillah, okullar açılmadan iki gün önce terkettim o mereti.
sigaranın sinirleri gevşettiği, insanı rahatlattığı konusuna gelince; bırakana kadar ben de öyle zannederdim.
ama şimdi düşünüyorum, sigara içtiğim dönemlerde daha gergin, daha sinirliymişim. :)
:confused1[1]: :confused1[1]: :confused1[1]: :confused1[1]:
:confused1[1]: :confused1[1]: :confused1[1]: :confused1[1]:
:thinking: :thinking: :thinking: :)
ben düşündümde sen niye düşündün abi... :) yorum yazmadım sadece sessizce düşündüm işte :confused1[1]:
ben düşündümde sen niye düşündün abi... :) yorum yazmadım sadece sessizce düşündüm işte :confused1[1]:
ben de sizin neyi düşünmüş olabileceğinizi düşünüyorum. :thinking: :D
:) harammı değilmi diye....düşündüm bırakmanıza sevindim...tüm bırakamayanlar bırakır inşallah...birde dediniz ya sigara içince daha çok sinirli olduğumu anladım....:confused1[1]: onu düşündüm :O
MEHMET EFE
30.11.2006, 14:28
HARAMSA YAKIYORUM, HELALDE İÇİYORUM ....
son nokta bu olsun :)
yenibeyin
30.11.2006, 15:41
kardeş sen haklısın şehadet kardeş gerekçelerini yazdığı için ben tekrar girmedim kur'an açıkça sıgara haram demiyor ama kıyas yoluyla anlıyoruz o yüzden haram dedim yanlış dediysem kusura bakmayın
XaberDar
01.12.2006, 14:37
Sevgili ihvanlar, sigaranın haram olduğu gerçeğini kabul ettiremedik zaten. En iyisi aHuZaR' ın dediği gibi kendi vicdanlarına bırakmak. Sigara hakkında açılmış başka konularda var. Orda birçok ihvan açıklamaya çalıştıysada hep dar görüşlü, at gözlüklü(tabiri caizse vede mecazen) başka ihvanlar işi hakarete kadar götürdüler.
israf yazdık olmadı
kula hakkı dendi olmadı
aile rızkı denildi olmadı
yavaş yavaş intihar denildi olmadı
uyuşturucu denildi olmadı
Alimler dedik böyle diyor olmadı
Sözü doğru, güvenilir, gerçek hocalar haram olduğunu diyor dedik olmadı
...
.....
denildi de denildi
Birşeyde şüpheye düşerseniz onu terkedin diye bir hadis var (metni tam hatırlayamadım affola) ve biz şüphedeyiz değil mi?;)
Bu gerçeği artık kabul etmemek akıl işi değil inattır!
Kim ne derse desin SİGARA HARAMDIR! Haram diyene de saldırmayın çünkü müslüman işi değildir.
Ama İslamda kıyasıda unutmadan vicdanımıza bakalım.
(Her ne kadar sürç-ü lisan etti isek affola)
Selametle...
Bedrin_Aslanı
01.12.2006, 16:16
Kardeş sen yazılanları okumadın sanırım...
XaberDar
01.12.2006, 16:22
Doğrudur hepsini okumadım. Ama ne hikmetse seninkileri hep okudum. Allah hayır etsin.
XaberDar
01.12.2006, 16:42
"Çoğu haram olan şeyin azıda haramdır." Hadisi Şerif :uzgunum[1]:
Adam ayda bir sigara içiyor. Veya çok sinirlendiği zamanlarda bir tane yakıyor ve rahatlıyor. Şimdi bu adama yarar sağlıyor demi.
Eleman, devede kulak dediğin israftır. İsrafında her türlüsü haramdır!:uzgunum[1]:
Veya çok sinirlendiği zamanlarda bir tane yakıyor ve rahatlıyor. Şimdi bu adama yarar sağlıyor demi.
Değil! güzel kardeşim maalesef değil. İçtiğin her bir nefes o güzelim başının içindeki beynin bilmem kaç bin tane hücresini öldürüyor.:uzgunum[1]:
Kardeş kusura bakmada galiba sen benim yazdıklarımı okumadın!:uzgunum[1]:
Selametle...
Yusuf Bahar
01.12.2006, 16:50
sigara haram olamazz :) allah hepimize bırakmayı nasip etsin :good[1]:
eğer doktor tarafından yasaklanmışsa kesinlikle haram..
Yusuf Bahar
01.12.2006, 16:55
eğer doktor tarafından yasaklanmışsa kesinlikle haram..
Peki doktor tavsiye etmişse nedir :)
Bedrin_Aslanı
01.12.2006, 16:58
Yine anlamamışsınız kardeşim. Sigara birçok nedenden ötürü haramdır. Bunbları herkes biliyor ve yazıyor dediğim: Direk olarak bir içkiye veya domuz yenmeye denildiği gibi direk haram denilmez. Dikkat edersen bunu2. veya3. yazışım hiç bir alim direk olarak hüküm vermemiştir. Nedenlere bağlamıştır. Hüküm Allah C.C mahsustur. Bu şekilde söylenilmesi daha uygundur. Anlatmak istediğim bu.
Helal demiyorum anlayacağın.
Bide "Çoğu haram olan şeyin azıda haramdır." Hadisi Şerif bunu eklemişinde pek uygun olmamış. Çünkü bu hadis haramlığı ayetle kesin olan şeylere gitmez mi?Benim yorumlayacak kapasitem yok ondan. Mesela bir kasa elma yediğini düşün
sana zararı var demi, o zaman 1 taneside harammıdır. Kimse iddaa edemezki çok uzun aralıklarla sigara içen bir kimsenin kendisine zarar verdiğini. İsrafda olmaz adam psikolojik olarak da olsa ayda 1 kere içtimi rahatlıyor. Yani yukarıda ki herşeyin çoğu haramdırdan kasıtım budu.
XaberDar
01.12.2006, 18:15
:clap2: SanalCan & Limriemvrm siz süpersiniz.:clap2:
Sevgili Limriemvrm,
Gerek Hadis, gerek ayet, gerek kıyas, gerek alim görüşleri, gerekse günümüz sözü dinlenebilir hocalarının görüşleri; fikirleri dolaylı olarak Sigara Haramdır demek değil midir?
Bunca şey dolaylı olarak haram diyor. Sence ben bu kadar şeyi yazarak dolaylı olarak haramdır demek istemiyor muyum?
Aynı dili konuşmaya çalışıyoruz ama; sanki sen Sigara Haramdır yazdığım için benim fikrim, görüşüm olarak yorumluyorsun.
Sonuç olarak ikimizde dolaylı olarak Sigara Haramdır diyebiliyoruz.
------------------------------------------------------------------
Sevgili SanalCan,
Sende bu olaya el atmışsın tebrik ederim.
Limriemvrm' un dediğine teşekkür etmişsin buna göre haramdır diyen misin?
yoksa yazdığın gibi haram değil diyen misin? Anlayamadım seni daha.
Haram değil diyorsun, ama dolaylı olarak haramdır diyene katılıyorsun.(ki bende öyle diyorum. Daha doğrusu hocalar, alimler, kıyas.... diyor)
ve
bu sigara konusu heryerde açılmış, bunu bir yerde toplayamaz mısınız? acep
Daha öncede başka bir köşede benim yazdığım cevaba ateş püskürmüşsün ve sonra senin için yazdığım soruyu cevaplamamışsın. Ayrıca sen neden Haram Değil diyorsun bunu ıspatlayabilir misin?
Biz elimizden geldiği kadar dolaylı olarak haram olduğunu açıklamaya çalışıyoruz aciziyetimizle ama sen Haram Değil diyip, birde üstüne fırçalıyorsun.
http://www.ihvan-forum.com/showthread.php?t=9482&page=2
ve
http://www.ihvan-forum.com/showthread.php?t=9482&page=3
linklerini okudun mu sana özel burda yazılanlar.
Sana sorulan bi soru
Cevap bekleyen bi konu
Selametle...
mavigece
01.12.2006, 18:32
Haram değilse bile çok zararlı...Ve çoğu kişi içtiği için bizlerde pasif içici oluyoruz...Malesef bu böyle devam edecek sanki:(
sigaranın haram olup-olmadığı konusunda ihtilaflıyız
ama
sağlığa zararlı olduğu konusunda hemfikiriz anlaşılan. :D
İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
(Çok yiyince sarhoş eden katı madde ve otların aslı temizdir, mubahtır.) (Redd-ül-muhtar 5/ 295)
Bir kimseye zarar veren mubah şey, ona haram olur.
Hadis-i şerifte, (Soğan, sarmısak yiyen, mescidimize gelmesin) buyuruldu.
Çünkü, melekler pis kokudan incinir. Cüzzam, baras hastaları, yarası kokanlar, üzeri balık kokanlar da böyledir. tütünü içmek de bunun için mekruh olur dedi. Salih olan kimse, bu hadis-i şeriften korkarak tütün içmez. (Berika)
Dürr-ül-muhtar 3. cilt, 166.sayfada, (Benc veya Ban otu denilen uyuşturucu otu yemek mubahtır. Çünkü ottur. Bununla sarhoş olmak haramdır) diyor. İbni Abidin hazretleri bunu açıklarken buyuruyor ki:
(İmam-ı Muhammede göre, çoğu sarhoş edenin azı da haram olması, sıvı olan içkiler içindir. Böyle olmasaydı, safran, anber gibi, fazlası sarhoş eden birçok katı maddelerin az miktarını yemek de haram olurdu.
Sigaraya ser'an kesin haramdir diyemeyiz amma tab'an mekruhtur. Bunun sebeplerini de açiklamissiniz.
Maliki âlimlerinden Ali Echüri hazretleri buyuruyor ki:
Tütün, aklı gidermiyor. Necis de değildir. Böyle olunca, tütün içmek haram değildir. Başka türlü zararlara sebep olursa haram olur. Zarar vermeyen kimseye haram değildir. Afyonu, aklı gidermeyecek az miktarda yemek caiz olduğu gibi, tütünü de aklı gidermeyecek miktarda içmek caiz olur. Bu ise, insanlara göre ve içilen miktara göre değişir.
ben kısaca sıgara haramdır diyorum uzatmaya gerek yok
:) tesekkür kisa ve acisiz olmus yorum :)
Bedrin_Aslanı
09.12.2006, 16:15
yyunuss kardeş Allah C.C razı olsun güzel açıklamışsın olayı..
EbuMahir
09.12.2006, 19:40
Bakiyorumda bu forumdada diger forumlardaki gibi muctehid dolu. Sigara hakkinda ictihad yapip fetva verebiliyorlar...
Allah cc derse; Benim haram/helal etmedigimi siz nasil edersiniz? Hic dusunmuyorlar
yav hâlâ sigaranın haram-helalliğini mi tartışıyoruz???? :thinking: :)
bu forumda sigara içilmeyeceeeeeek!!!! :good[1]:
anlaşıldı mı? :O
ben bıraktım (3 ay oldu herhalde) siz de bırakabilirsiniz!!!
bir haftayı atlatın; ondan sonra bıraktınız demektir. :) :good[1]:
ufuklar27
09.12.2006, 19:55
Sigarayı solumak istemeyen bir kimsenin yanında içerseniz kul hakkına girmiş olursunuz...
XaberDar
09.12.2006, 20:19
Bakiyorumda bu forumdada diger forumlardaki gibi muctehid dolu. Sigara hakkinda ictihad yapip fetva verebiliyorlar...
Allah cc derse; Benim haram/helal etmedigimi siz nasil edersiniz? Hic dusunmuyorlar
Açtıracaklar şimdi bayramlık ağzımı, yumduracaklar gözümü! Töwbe yarabbim.
Fetva veriliyormuş bak sen.
Sevgili müslüman, laf attıklarının içerisinde ben olduğum için yazıyorum. Gerek bu konuda, gerekse diğer konularda hiç kimse kafasından uydurmuyor yada fetva vermiyor.
Sigaranın haramlığını gerek zararlarından, gerekse sözü doğru hocalarının verdiği bilgilerden yararlanarak bunu ispatlıyorlar. Ama nerdeee! Beyler takmış atgözlüğünü mekruhtur diye.
Varsa delili bana sadece neden mekruh olduğunu ispatlasın biri!(Çok bilmişler varya) Allah (cc)' nun "SİGARA MEKRUHTUR" dediğini mi duydunuzda mekruhtur diyorsunuz. Peygamberimizin (SAV)' in "SİGARA MEKRUHTUR" dediğini mi duydunuz bizzat! Sigaraya mekruh demek için deliliniz nedir acep. Mehruh olarak gösterdiğiniz sigaraya 1 delil getirin, bende haramlığı hakkında 10 delil getireyim.
Sigaraya kendi kafamızdan haram demiyoruz. Dolaylı olarak gerek ayet, gerek hadisler vasıtasıyla haram olduğu kesinleşiyor.
Lütfen sigaranın haramlığı/mekruhluğu hakkındaki düşüncelerinizi daha önceki yazıları okuyarak dile getiriniz.
Beyler okumaz yazıyı vay fetvacılar çıkmış deniliyor. Önce okuyun sonra mekruhluğunu ıspatlayın o zaman. Tabi ıspatlayabilirseniz:O
KİŞİ BİLMEDİĞİNİN DÜŞMANIDIR. SİGARAYI ARAŞTIRIN CANIM CİĞERLERİM DAHA SONRA LAF OLSUN TORBA OLSUN ŞEKLİNDEKİ KONUŞMLARINIZI YAPMAYIN. BURASI GÖVDE GÖSTERİSİ YAPILACAK YER DEĞİLDİR!
İçiyorsanız Allah sizi bu lanetten tez zamanda kurtarsın İNŞ.
Hadi güzeller SELAMETLE!...
Birisi bana Şafi alimlerinin sigaraya hangi hükmü verdiklerini açıklayabilir mi?
cennetcicegi
09.12.2006, 20:51
Bence vücudumuza, sağlığımıza zarar veren herşey haramdır... Allah'ın emanetine hıyanet etmek olmaz.
Haramdır.....
Birisi bana Şafi alimlerinin sigaraya hangi hükmü verdiklerini açıklayabilir mi?
Hanefi âlimi seyyid Ahmed Tahtavi diyor ki: Şafii âlimlerinin çoğu, tütüne tenzihen mekruh dedi. (Dürr-ül-muhtar haşiyesi)
Tütün içmek Şafii’de haram değil, tenzihen mekruhtur (İbni Abidin).
Selametle.........
Hanefi âlimi seyyid Ahmed Tahtavi diyor ki: Şafii âlimlerinin çoğu, tütüne tenzihen mekruh dedi. (Dürr-ül-muhtar haşiyesi)
Selametle.........
Ben bir ilmi eserde rastlamadım henüz ama ilmine güvendiğim bir dostum demişti ki Şafii alimlerinden Tütüne "Gıdadır, eğer evin hanımı tütün içiyorsa kocası temin etmek zorundadır" hükmünü verenler de olmuştur, demişti..
Zaten orda "çoğu" ibaresi var.. Demek ki çoğunluktan başka hüküm verenler de olmuş..
Tenzihen mekruh demek de herhalde Helale yakın demek..
Peki soruyorum:
Bir haramın haram olması için dört mezhebin de "Haramdır" hükmünü vermesi gerekir mi gerekmez mi?
ufuklar27
09.12.2006, 22:13
Selametle.........
Tütün ve sigara aynı kategoride değerlendirilmeyebilir... Çünkü sigaranın içinde insana zarar veren onlarca katkı var... Hatta bazı sigara tütünlerinin alkol içerisinde bekletildiğini duymuştum. Ama ne derece doğrudur araştırmak lazım...
Şafii alimlerinden Tütüne "Gıdadır, eğer evin hanımı tütün içiyorsa kocası temin etmek zorundadır" hükmünü verenler de olmuştur, demişti..
Bir haramın haram olması için dört mezhebin de "Haramdır" hükmünü vermesi gerekir mi gerekmez mi?
İbni Âbidîn hz. buyuruyor ki, (Tütün içmek Şâfi’î mezhebinde harâm değildir. Kitâblarında, tenzîhen mekrûh denilmekdedir. Hattâ, zevce tütünü bırakınca,
zarar görmezse, meyve gibi olur. Zevcin, tütün parası vermesi lâzım olur.)
ikinci sualine cevab olarak, bildigimiz kadariyla her kisi kendi mezhebinin bildirdiklerine uymalidir. Mesela, hanefi mezhebinde denizden çikan kabuklu hayvanlar/baliklar yenilmez, tahrimen mekruhtur. Maliki ve Safi ve Hanbelide mubahtir, yenilir.
Abim, yine o dostumdan öğrenmiştim:
Bir konuda üç Mezhep alimleri haram hükmünü vermiş olsalar, kalan bir tek mezhep haram değildir dese o konu kesin haramdır denilemez.. Söylenirken şu şu mezheplerde haram hükmü verilmiş ama bu mezhebe göre de şöyledir denilmesi muvafıktır..
Kısaca, Şafii alimleri haram hükmünü vermemişlerse; diğer Mezheplerin tamamı Haram dahi demiş olsa "Kesin Haramdır" denilemez.. Kaldı ki Tütüne, diğer mezhepler de kesin Haram dememişler..
Bu konu tartışmalıdır.. Belki bir müceddid teşrif ederse aleme Hükmü kesinleştirir..
"Kesin haramdır" demekten sakınalım.. Ya değilse?
(Uyanıklık edip 'ya haramsa' filan demeye kalkışmayınız.. Bu işler, 'benim kanaatimce böyle'yi aşan işlerdir!)
XaberDar
10.12.2006, 11:50
Beyler kimse tütüne haram demedi.
Tartışılan günümüz sigarası. Soruyorum size o gün ile bugünün sigarası bir mi? 2000-4000 arası kimyasal madde var günümüz sigarasında.
Haram denilen sigaradır, tütün değil. Tütünün kendi başına yararları vardır. Ama tartışılan Sigaradır.
______________________ALINTI
Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar
Bağımlılık - Nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı özelliği eroine çok benzer.
Sırt ve Bel Ağrısı -Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.
İlaca Karşı Bağışıklık- Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.
Kısırlık - Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat artrır.
Menopoz - Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
Erken Yaşlanma- Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.
İyileşme Zorluğu - Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır. Diş Kaybı - Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.
Prostat Kanseri - Sigara içmek prostat kanserinin %40'ından sorumludur.
Göğüs Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.
Rahim Kanseri - Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.
Boğaz Kanseri - Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.
Mide Kanseri - Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.
Karaciğer Kanseri - Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.
Gırtlak Kanseri - Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.
Amfizrem - Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (Akciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinasına bağlanmak zorunda kalır.)
Ağız Kanseri - Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.
Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.
Çocukluk Solunum Problemleri - Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre ki bazen ölüme bile yol açar)
Kulak Enfeksiyonları -Sigara içenlerin çocuklarının orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardır.
Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması - Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.
Şeker Hastalığı - Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.
Kalp Hastalıkları - Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.
Gangren - Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı, kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.
______________________ALINTI
----------------------------------------------------------
Yukarıdaki hastalıklardan birine kapılma olasılığınız yok mu acaba? Sigara yüzünden bu hastalıklara çıkardığınız davetiyeye herhangi biri sizi öldürene kadar misafiriniz olursa.
O gün öldüğünüzde yaradana şu hastalığa yakalanıp öldüm sigara yüzünden diyebilecek misiniz? Acaba Peygamberimiz (SAV) yanınızda olsa hala içer misiniz?
Birde şöyle düşünün bakalım:
Düşünsenize Peygamberimizin (SAV)' in manevi huzurunda olsak; benim elimde 1 bardak süt, sizin elinizde sadece 1 sigara. Siz Peygamberimize (SAV)' e sigarayı ikram edebilir misiniz? Oysa ben hiç tereddüt etmeden elimdeki 1 bardak sütü ikram edebilirim değil mi?
Özgür bir iradeniz, kullanmanız için bir aklınız var. Faydası mı varmış bu sigaranın. Kendinizi kandırın kandırabildiğiniz kadar!
Bu iş artık inat olmuş başka birşey değil!
Selametle!...
Tütünü, sigarayı ayırdınız tamam..
Anladım..
Peki sigara konusunda mezheplerin hükmünü kaynaklarıyla beraber verebilir misiniz?
(Sigara yararlı mı zararlı mı? Bu değil vurgulanan.. Bu elbette kanaat götürür.. Kanaati, "bence"yi kaldıramayacak mesele Sigara Haram mı değil mi? Hüküm verme yani..)
XaberDar
10.12.2006, 12:21
Tütünü, sigarayı ayırdınız tamam..
Anladım..
Peki sigara konusunda mezheplerin hükmünü kaynaklarıyla beraber verebilir misiniz?
(Sigara yararlı mı zararlı mı? Bu değil vurgulanan.. Bu elbette kanaat götürür.. Kanaati, "bence"yi kaldıramayacak mesele Sigara Haram mı değil mi? Hüküm verme yani..)
Bu yazdıklarınızdan sonra galiba insan oğluna akıl nimeti boşuna verilmiş diyorum(HAŞA).
İlla bir hoca çıkacak haram diyecek diye beklemek, kendini aldatmacadır. Allah' ın hangi veli kulu, alimi sigara içmiş? Sigaranın haram olduğuna illa kanıt istiyorsunuz demek.
Peki siz bana helal olduğunu gösterin. Helal olduğunu ispat edinde günde 5 paket içeyim bende.
NOT:Bu yazdıklarım hirahos kardeş için değil bütün sigara içenleredir!
XaberDar
10.12.2006, 12:30
Yazı Alıntıdır
SİGARA HARAM MI MEKRUH MU?
Soru: Sigara hakkında bazı kimseler mubah derken, bazı kimseler ise mekruh demekte ve bu hükmü harama kadar götürmektedir. Doğrusu nedir?
Cevap: Peygamber (sav) Efendimiz'in şereflendirdiği asırda ve müctehidlerin devrinde sigara yoktu. Bu sebeple, sigara içmenin hükmünde farklılıklar göze çarpmaktadır. İslam alimlerinin görüşlerinde ortaya çıkan değişik hükümler, meselenin tetkikinde seçilen nokta-i hareketin birbirinden farklı olmasından ileri gelmektedir.
İlim sahiplerinden bir kısmı, "Eşyada aslolan ibahadır" fıkıh kaidesi ile tütün kullanmakta bir mahzur bulunmadığı görüşünü müdafaa etmiş ve bu istikamette fetva vermişlerdir. Bir kısım din alimleri de bu nebatı, hoşa gitmeyen kokuSu yönünden tetkike koyulmuş, sarmısak, soğan ile tütünün kerih kokuları arasında bir benzeyiş yönü olduğu iddiası ile, onlar hakkında verilmiş bulunan "kerahat-i tenzihiye" hükmünü tütüne de teşmil etmişlerdir.
Bazı ilim adamları ise bu hususu biraz daha geniş olarak tahlil etmiş, çeşitli zararlara yol açmasını dikkate alarak, tütün içmenin harama yakın mekruh olduğu neticesine varmışlardır.
Dini meseleleri incelemekte mahareti bulunan ilim erbabı, tütünün insan sağlığında yaptığı tahribatı dikkate alarak, meseleyi üç bu'dLu ve mukayeseli olarak ele almışlar; tütünün insan sağlığındaki menfi tesirine dair tabip raporlarını nazar -ı dikkate alıp haram olduğu neticesine varmışlardır.
Sigara içmenin haram olduğu fikrinİ müdafaa eden ilim sahipleri, Şehr bin Havşeb'in Ümmü Seleme validemizden naklettiği "Resulullah (sav) müskir ve müftir her şeyi yasakladı" Hadis-i Şerifini, verdikleri hükmün delili olarak göstermişlerdir.
Hadis-i Şerifin metnindeki "Müftir" kelimesini, İbni Esir, "İçildiği zaman vücuda hararet veren; uzuvlarda kırıklık, güç azalması, göz kapaklarında mahmurluk ve zayıflama meydana getiren şey" diye açıklamaktadır.
Bilhassa tiryakisi olmayanların üzerinde tütünün tesiri incelendiği zaman, vücutta bir gerginlik, göz kapaklarında ağırlık ve mahmurluk hali, gerilen uzuvlarda bir gevşeme olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Şafii mezhebi alimlerinden Kalyubi, bir din alimi olduğu kadar tabip idi. Bahsi geçen muhterem zat, her iki ilimdeki dirayeti ile tütün içmenin haramlılığına hükmetmiş bulunmaktadır.
Doktorların ifade ve beyanları ile zararları ve insan vücudundaki tahribatı gün ışığına çıkmış bulunan tütünü, birbirine ikram etmenin -zararı daha yaygın bulunduğundan-haram olduğu sarahatle ifade edilmektedir.
Bu alışkanlığın zararını yakinen anlamış birçok sigara müptelası, tütünü terketmeyi devamlı olarak temenni etmektedirler. Bu hal, onların tütünden gördükleri zararın acı itirafı olmaktadır.
Son devrin ilim adamlarından Muhammed el-Hamid, "Hiç şüphe yok ki tütün, habis bir şeydir. Onu içmeye devam, eliyle kendini tehlikeye atmaktır. Bu sebeple kendimi onu haram olması hükmüne meyletmiş görüyorum" demiştir.
Bu zat, Muhaddis Şeyh Bedreddin el-Haseni ed-Dimeşki'nin, Şeyh Haşim el-Hatib'in ve Şeyh Ali Dark'ın, halka yapmış oldukları derslerde tütünün haram olduğu fıkrini açıkça ifade ettiklerini eserlerinde nakletmektedir.
Hiç tereddüt etmeden ifade edebiliriz ki, tütün ne besleyici ne de onarıcı bir vitamini ihtiva etmektedir. Keçi ve benzeri canlıların, çalı yapraklarını tütüne tercih etmeleri, onda besleyici bir değer bulunmadığına işaret edici ve dikkat çekici bir husustur.
Nikotin, bazı haşeratın itlafında koruyucu ilaç imal etmekte kullanılmakta ise de, ağrıları dindiren, yaraları tedavi eden, tek kelime ile şifa verici bir hassayı içinde bulunduran ilaç imalatında kullanılmamaktadır.
Sigara, gıda değilse, şifa vermiyorsa ve hiçbir derde deva olamıyorsa ona verilecek para elbette israftır. Peygamber (sav) Efendimiz, boş yere para harcamayı ve malını zarara uğratmayı yasaklamıştır. Karnı doyduktan sonra yemeğe devam etmekte kerahet bulunduğu ve zararlı olacak derecede fazla bir şey yemenin haram olduğu bir gerçektir. Bu hakikat karşısında çocuklarının ekmek parasını sigaraya vermek israf değil ise ya nedir?
İslam dini, ağız kokularını gidermek için misvak kullanmanın sünnet olduğunu hükme bağlamıştır. Ayrıca, çok olarak sarmısak, soğan ve pırasa yiyenlerin cemaate eza vermemek için, camiye gelmelerine müsaade edilmemektedir. Sarmısak ve soğan kokusuna rahmet okutacak kadar fena bir kokusu bulunan tütünü içmek, misvak sünnetinin teşriindeki hikmete tamamen aykırıdır. Efendimiz (sav)'in ve ashabının yoluna aykırı bulunduğu için bid'attır.
Sigara müptelası bulunan bir şahıs ile camide aynı safta, yanyana durma bahtsızlığına uğramış bir mü'mine sorunuz! Onun yanında geçirdiği sıkıntılı dakikalar ne kadar uzun ve çektiği işkence ne derece büyüktür?
İnsanların eza duydukları şeylerden, meleklerin de eza duyacağı bir Hadis-i Şerifte ifade edilmektedir. Peygamber (sav) Efendimiz'in bu beyanı karşısında tütün kokusundan meleklerin rahatsız kalacağında kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Bir mesele hakkında helal ve haramlık hükümleri toplanacak olursa, haramlık hükmünden galip olacağına dair kaadie-i külliye dikkate alındığı zaman, sigara içmekle ilgili olan değişik hükümler arasından haramlığı tercih, ihtiyata muvafık bir davranış olur.
Bu ihtilafların ortaya çıkardığı bir durum vardır: Şüphe... Zira kimi mubah, kimi tenzihen mekruh, kimi de tahrimen mekruh veya haram demektir. Bu çekişmeler karşısında, istemeyerek insanda bir şek ve şüphe doğmaktadır. Hadis-i Şerifte, "Kim şüpheye düşecek olursa harama da düşer" buyurulmuştur. Bunun gibi, haramlıkla mübahlık hükmü bir meselede içtima ederse, haramlık yönü tercih edilmeli ve müteverri alimin sözü öne alınmalıdır.
Kendisi fakir, nüfusu kesir, yatağı hasır bulunan kimselerin, çocuğu ateşler içinde kıvranırken ona alacağı ilaca para bulamayan, kışın ortasında efradı ailesi soğukta titreşirken, sobada tüttüreceği dumanı ağzındaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiği bu hal haramın katmerlisidir
aware abim..
Ben sigaraya "helal" demedim.. Dersem anlatmaya çalıştığımı kendim işlemiş olurum..
Burada "Haram" ya da "helal" hükmünü vermeyi konuşuyoruz..
De madem; sigara konusunda Mezhep alimlerinden verilen hükmü gösterin.. Gösteremiyorsanız, kesin hüküm vermek de neyin nesi oluyor?
Öyleyse herkes, Alimleri bıraksın, kendi mezhebine tabi olsun!
Hüküm verilmeyen her konuda kendi "aklına", kendi "görüşüne" tabi olsun..
Bu faydalıdır, bu zararlıdır diye kıyaslar yapsın..
Bencelere kalırsak, işin içinden çıkamayız..
Doğuda Adam 100 yaşını aşmış; sakalları sigaradan sararmış; adam sapasağlam, anadan gelen dişleri bile yerinde.. Taşı sıksa suyunu çıkarır.. Sigara desen? Oğul çok faydasını gördüm diyecek nerdeyse..
Farz-ı Muhal bu da faydalıdır diyorsa birisi ne yapacağız şimdi.. Yeni fetvamız ne olacak?
"Ehh, bazıları yararını görse de yine Haram mıdır" diyeceksiniz!
Yapmayın gözünüzü sevem..
Bu işler bu kadar basit değil..
Aware abim, son yazınızda bahsi geçen Alimler ve verdikleri hükümler konusunda bilgim yok.. O yüzden son yazdığınız ile ilgili şimdilik bir şey söyleyemeyeceğim..
Fakat, farkettiğim bir şey var... Haram derken bir çok zararlarına bakarak bunları öne sürerek böyle yaptığınızı vurguluyorsunuz..
Şimdi ben de bir kıyas yapayım..
Bilgisayar ve İnternetin de bir çok zarar ve sakıncaları var.. Bunları tek tek sıralamayacağım.. İnsanın sağlığına, ahlakına, vaktine kötü tesirleri olduğunu da malumdur..
Bunlar zararlıysa Bilgisayar ve İnternet kesinlikle haramdır!
Oldu mu peki şimdi?
XaberDar
10.12.2006, 12:43
aware abim..
Ben sigaraya "helal" demedim.. Dersem anlatmaya çalıştığımı kendim işlemiş olurum..
Burada "Haram" ya da "helal" hükmünü vermeyi konuşuyoruz..
De madem; sigara konusunda Mezhep alimlerinden verilen hükmü gösterin.. Gösteremiyorsanız, kesin hüküm vermek de neyin nesi oluyor?
Öyleyse herkes, Alimleri bıraksın, kendi mezhebine tabi olsun!
Hüküm verilmeyen her konuda kendi "aklına", kendi "görüşüne" tabi olsun..
Bu faydalıdır, bu zararlıdır diye kıyaslar yapsın..
Bencelere kalırsak, işin içinden çıkamayız..
Doğuda Adam 100 yaşını aşmış; sakalları sigaradan sararmış; adam sapasağlam, anadan gelen dişleri bile yerinde.. Taşı sıksa suyunu çıkarır.. Sigara desen? Oğul çok faydasını gördüm diyecek nerdeyse..
Farz-ı Muhal bu da faydalıdır diyorsa birisi ne yapacağız şimdi.. Yeni fetvamız ne olacak?
"Ehh, bazıları yararını görse de yine Haram mıdır" diyeceksiniz!
Yapmayın gözünüzü sevem..
Bu işler bu kadar basit değil..
Kardeş yukardaki yazıyı noktası, virgülüne kadar dikkatlice okursan sevinirim!
XaberDar
10.12.2006, 12:55
Aware abim, son yazınızda bahsi geçen Alimler ve verdikleri hükümler konusunda bilgim yok.. O yüzden son yazdığınız ile ilgili şimdilik bir şey söyleyemeyeceğim..
Fakat, farkettiğim bir şey var... Haram derken bir çok zararlarına bakarak bunları öne sürerek böyle yaptığınızı vurguluyorsunuz..
Şimdi ben de bir kıyas yapayım..
Bilgisayar ve İnternetin de bir çok zarar ve sakıncaları var.. Bunları tek tek sıralamayacağım.. İnsanın sağlığına, ahlakına, vaktine kötü tesirleri olduğunu da malumdur..
Bunlar zararlıysa Bilgisayar ve İnternet kesinlikle haramdır!
Oldu mu peki şimdi?
İnsan oğlunun kıyastaki acziyetini bir daha gösterdiğin için teşekkür ederim!
Sen interneti pis işlerinde kullanırsan, vaktini boşa harcarsan, helal olmayan birşey yaparsan internet acaba helal olur mu?;)
Sen interneti ne için kullanıyorsun bilmiyorum.
Neyse gelelim tütüne ve sigaraya. Bak daha önce yazdığım yazı sigara hakkındaydı, tütünle değil.
Tütün kendi başına elbet bir yararı vardır:
TÜTÜN:
-Zehirli haşerelerin bulunduğu yerlere tozu serpilirse böcekleri kaçırır.
-Şerbet yapılır, içilirse tıkanık damarları açar, sarılığı, kalp ağrısını, mide sancısını izale eder, kumları döker.
...
...
Ama bunu sigara için söyliyemezsin. Sigaraya karıştırılan 2000-4000 kimyevi maddeden sonra artık sigaraya tütün demek için binlerce şahit lazım gelir.
Selametle!...
Bazı astım hastalarına bir tek sigara bile zararlıdır. Hastalıksız insanlara, birkaç tane sigaranın zararı olmaz. Bazı kimselere 5-10 tanesi, hatta 20 tanesi bile zararlı değildir.(Bransinda uzman bir doktor)
Mesela yemek yemek mubahtır, çok yenince haram olur. Azına da haram demek çok yanlıştır.
Yine de biz temkinli davranip kesin helal ya da kesin haram demeyelim... Tabii ki içilmemesi iyidir.
Peki ben size soruyorum :
çay ve kahvenin dinimizdeki yeri nedir ?
XaberDar
10.12.2006, 13:58
Bazı astım hastalarına bir tek sigara bile zararlıdır. Hastalıksız insanlara, birkaç tane sigaranın zararı olmaz. Bazı kimselere 5-10 tanesi, hatta 20 tanesi bile zararlı değildir.(Bransinda uzman bir doktor)
Mesela yemek yemek mubahtır, çok yenince haram olur. Azına da haram demek çok yanlıştır.
Yine de biz temkinli davranip kesin helal ya da kesin haram demeyelim... Tabii ki içilmemesi iyidir.
Peki ben size soruyorum :
çay ve kahvenin dinimizdeki yeri nedir ?
Lütfen çay kahve dediğiniz meşrubatları başka bir konu açarak bizi bilgilendirin. Şu anda bu konu sigara ile ilgilidir.
Alıntı yaptığım yazıyı noktası, virgülüne kadar okursanız sevinirim!
!!!...KONUNUN DAĞILMAMASI TEMENNİSİYLE...!!!
Lütfen çay kahve dediğiniz meşrubatları başka bir konu açarak bizi bilgilendirin. Şu anda bu konu sigara ile ilgilidir.
!!!...KONUNUN DAĞILMAMASI TEMENNİSİYLE...!!!
Birbirini tamamlayan iki konu gibi görmüstüm ama neyse...
Haklisin, konuyu dagitmayalim
O zaman söyle soralim :
Sigarada olupta onu haram yapan ve tütünde olmayan bu kimyevi maddeler nelerdir ?
Sigaraya haram diye Alimce fetva veren arkadaşlarım, inşallah birgün sigaraya başlamazlar..
Çünkü ne fetva verenleri gördük, ne içmem diyenleri duyduk, ne pisliktir diye niteleyenlerle karşılaştık..
Ekserisi gün geldi içmeye başladı..
Kaderin bir cilvesi olmasın!
Zira bilenler büyük lokma yut, büyük söz konuşma demişler..
XaberDar
10.12.2006, 14:24
Sigaraya haram diye Alimce fetva veren arkadaşlarım, inşallah birgün sigaraya başlamazlar..
Çünkü ne fetva verenleri gördük, ne içmem diyenleri duyduk, ne pisliktir diye niteleyenlerle karşılaştık..
Kardeş burda birbirimize zararı aşılamak değil amacımız. Bunca söylenenden sonra sen konuyu dağıtmışsın. Şahsen ben içmem korkma.;)
Bilinen bu illeti elimizden geldiğince Gerek Kuran'dan, Gerek Hadislerden, Gerekse Alimlerin görüşlerinden Sigaranın haramlığını konuşuyoruz.
Lütfen konuyu birbirimize saldırarak dağıtmayalım. Aksi taktirde başkalarının vebalini almış oluruz.
Erdem olalım hatalarımızı kabul edelim. Hatalı olduğumuzu anladığımız an birbirimizi kötüleyerek elimize birşey geçmez.
ÇOK RİCA EDERİM KONU DIŞINDA LAF OLSUN TORBA DOLSUN KONUŞMALARINI YAPMAYALIM...
Selametle!...
XaberDar
10.12.2006, 14:41
O zaman söyle soralim :
Sigarada olupta onu haram yapan ve tütünde olmayan bu kimyevi maddeler nelerdir ?
Arkadaşlar madem internet başındasınız lütfen bunları birazda siz araştırın. Ben size bu kadar delil sunmak zorunda değilim. Ama bir müslüman olarak sizi uyarmaktır görevim. Amacınız sadece beni arkaplana atmak gibi geliyor bana. Sadece bana saldırıyorsunuz gibi geliyor. Aşağıdaki yazıyı okursanız sevinirim.
Yazı Alıntıdır
TÜTÜN
Tütün bir numaralı karsinojen. ABD'de her yıl, tütün kullanımına bağlı olarak, 350-400 bin kişinin can verdiği hesaplanmış. Ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 33'ü, sadece sigara içimine bağlı akciğer kanserinden olmuş. Bu da, sigarayı, kanser ölümlerinin, rakipsiz nedeni yapıyor. Sigaranın, baş ve boyun, ağız, gırtlak, ses telleri, mesane, böbrek, mide, rahim ağzı ve pankreas kanserlerine, ayrıca da lösemiye neden olduğu saptanmış. Tütünü çiğneyerek tüketmenin ise, dudak ve dil kanserine neden olduğu belirlenmiş.
Çevresel Korunma Birliği'ne göre (EPA) pasif içicilik, benzen, radon ve asbest gibi, çok iyi bilinen karsinojenlerle aynı kefede.
Sigara içimiyle, 2 binden fazla kimyasal bileşik üretiliyor ve bunların birçoğu da resmen zehir! Sigara içme eylemi sırasında karbonmonoksit çıkıyor. Karbonmonoksit, beyin, akciğer ve kalp gibi organlara giden oksijeni azaltıyor. Nikotin ise, sadece bağımlılık yapan bir madde değil, aynı zamanda kanseri tetikleyen bir faktör olarak da rol alıyor ve tüm kanser türlerinde hücrelerin bedende dağılımını kolaylaştırıyor.
Bütün bu gerçekler, sigara içmenin, iki temel sağlık sorununa nasıl neden olduğunu daha kolay anlamamızı sağlıyor. Bunların bir tanesi, zararlı serbest radikallerin üretimi, diğeri de insan bağışıklık sistemi üzerindeki ters etkileri. New Jersey, Princeton'daki Simone Kanserden Korunma Merkezi'nin yöneticisi Dr. Charles Simone, "Sigara içenlerin bedenlerinde olağanüstü miktarda serbest radikal aktivitesi vardır. Bu durum o insanın DNA'larını bozup kanseri davet edebilir. Aynı zamanda sigara, kritik bağışıklık hücrelerinin dengesini bozar ve doğal öldürücü (natural killer-NK) hücrelerinin ve IgA antikorlarının işlevini bozar. Ki bunlar da, virüslere ve bakterilere karşı, ön saflarda savaşan savunma askerleridir" diyor.
NK hücreleri normalde, kandaki kanser hücrelerini öldürüyor olduğundan, bu hücrelerin etkisiz hale getirilmesi, tiryakilerin neden sadece akciğer değil de, diğer kanser türlerine karşı da daha yatkın olduklarını açıklayabilir.
Ha, bir de katran var! Organik bileşikler yandığında ortaya çıkan katran, sigaradaki bir numaralı kanser yapıcı kimyasal! Çok yüksek karsinojenik hidrokarbonlar içeriyor.
Araştırmacılar artık, sigara içmenin akciğer kanseriyle direkt bağlantılı olduğunu kanıtlamakla kalmadı, moleküler düzeyde, bunun nasıl olduğunu da net bir biçimde gösterdi. Houston'daki Teksas Üniversitesi, Anderson Kanser Merkezi'nden ve Kaliforniya, Duarte'de, Beckman Araştırma Enstitüsü'nden bilim adamları, sigara katranını ve bununla ilgili olan insan genini kesin olarak teşhis etti. Benzo(a)pyrene adlı katran kimyasalı, akciğer hücrelerindeki, p53 adında tümör yok edici gene, direkt hasar veriyor. Oysa hasarlı olmadığı zaman, p53'ün, tümörün kendi başına hareketini engellediği sanılıyor.
Sanki bütün bunlar yetmezmiş gibi, tiryakilerin kanlarındaki C vitamini ve birçok başka antioksidan düzeyi, içmeyenlerden daha düşük. Oysa C vitamini ve antioksidanlar, serbest radikalleri ya yok ediyor ya da etkisiz hale getiriyor. İşte sonuçta da, sigara içmek, insana, kanseri başlatmak ve ilerletmek için en mükemmel formülü sunmuş oluyor: Yani karsinojenler, toksinler, serbest radikaller, antioksidan yetersizliği ve bağışıklık sistemi zayıflığı! İçenle içmeyenin farkı 1920'li yıllarda, akciğer kanseri ender görülen bir hastalıktı,
100 binde 5 kişide görülüyordu. 50 yıl sonra ise gerçek bir salgın haline gelmişti, 100 binde 75 kişide görülüyordu. 40 bin erkek hasta üzerinde yapılan araştırmalarda, akciğer kanseri, sigara içenlerde tam 10-30 misli daha yaygındı. Araştırmacılar ayrıca, sigara içenlerdeki kanser oranlarının, günde kaç sigara içildiğiyle doğru orantılı olarak yükseldiğini de keşfetmişti. Uzun süre sigara içen kişilerin akciğer dokuları sadece kararmakla kalmıyordu, tiryakilerin yüzde 93'ünün akciğerlerinde, kanser öncesinde görülen anormal hücreler de bulunmuştu. Oysa sigara içmeyenlerin ancak yüzde 1'inin akciğerlerinde aynı tür hücrelere rastlanmıştı.
Selametle!...
XaberDar
10.12.2006, 15:11
Yazı Alıntıdır.
Sigaranın etkileri nedir?
Kullanımın başında: Nefes darlığı, astım ataklarının sıklaşmasına, impotans, kısırlık, kanda karbonmonoksit düzeylerinin artmasına sebep olur.
Uzun süreli kullanımda: Kalp krizi, felç, akciğer ve diğer organ kanserleri (gırtlak, ağız içi, farinks, yemek borusu, pankreas, serviks ve kemik iliği), kronik bronşit ve amfizem görülür.
Çevreye olan: Eşte ve çocuklarda akciğer kanseri riski artar, çocukların sigaraya başlama riski artar, sigara içenlerin çocuklarında yeni doğan ani ölümü, astım, orta kulak iltihabı, ve solunum yolu hastalıkları daha sık görülür.
Sigarayı bıraktıktan sonra ne gibi olumlu değişiklikler olur?
- Sağlığınız düzelir.
- Tad duyunuz yerine gelir.
- Kokuları daha iyi ayırt edebilirsiniz.
- Tasarruf edersiniz.
- Kendinize saygınız artar.
- Bir maddenin kontrolü altından çıkabildiğinizi bilirsiniz.
- Ev, araba ve nefesiniz daha iyi kokacaktır.
- Bırakmayı düşünmekten kurtulursunuz.
- Çocuklarınız için iyi bir örnek olursunuz.
- Yakınlarınızı sigara dumanından kurtarırsınız.
- Fiziksel olarak daha iyi hissedersiniz.
- Spordaki performansınız artar.
SİGARADAKİ BAZI ZEHİRLERİN TOPLU LİSTESİ
Amonyak: Temizlik Malzemelerinde bulunur.
Angelica root extract: Hayvanlarda kansere yol açar.
Aseton : Oje temizleyicisi olarak kullanılır.
Arsenik: Fare zehirinde kullanılır.
Asetik Asit : Sirkede bulunur.
Benzen: Boya ve kauçuk maddelerin yapımında kullanılır.
Bütan: Hafif sıvılarda bulunan zehirli bir gaz.
Fenol : Dezenfektan olarak kullanılır.
Karbonmonoksit: Zehirli Gaz.
Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır.
Siyanür: Öldürücü Zehirdir.
DDT: Yasaklanmış bir böcek zehiridir.
Ethyl Furoate: Hayvanlarda öldürücüdür
Kurşun: Yüksek miktarda alınırsa zehirlidir.
Formaldehid: Kadavraları korumak için kullanılır.
Methoprene: Böcek Zehiri.
Megastigmatrienone: Greyfurtun yapısında bulunan kimyasal bir maddedir.
Metanol : Roket Yakıtı olarak kullanılır.
Maltitol: Diyabetik tatlandırıcı.
Naftalin: Güve ilacında bulunur.
Metil isocyanate: 1984’te Bhopal, Hindistanda yanlışlıkla salındığı için 2000 kişi ölmüştür.
Polonyum: Kanser yapıcı radyoaktif bir maddedir.
Sigaranın en ölümcül Zehirleri :
Karbonmonoksit : Karbon monoksit son derece zehirli bir gazdır. Gözle görülmez, kokmaz ve tadı yoktur. Fakat fazlası öldürücüdür. Arabaların egzos gazının içinde de çok miktarda bulunur. Karbonmonoksit kana girdiği zaman, oksijenin yerini alır ve vücudun oksijen kaynağı kesilmiş olur. Karbonmonoksit aynı zamanda gece görüşünü ve tepki süresini azaltır. Nikotinle beraber alındığında kalp hastalıklarına neden olur.
Nikotin : Tütün bitkisinde doğal olarak bulunur ve çok güçlü bir uyuşturucudur. Kokain ve Morfin kadar bağımlılık yapar. Nikotin direkt olarak beyin ve kaslara etki eder. Nikotin kan basıncını arttırır, kalbin daha çok çalışmasını sağlar, kan damarlarını gerginleştirir, vücut ısısını düşürür, ülserin gelişmesine yardımcı olur, midedeki salgıları etkisiz hale getirir...
XaberDar
10.12.2006, 15:20
Eveet bunca yazılandan sonra başka sorusu olan????
Ama lütfen okuduktan sonra artık verin kararınızı. Sizleri üzdüysem Özür dilerim.
Tez zamanda bırakmanız dileğiyle!...
Ilk olarak sunu söyleyeyim, asla sana saldirmayi düsünmedim. Bilmeyerek kalbini kirdiysam özür dilerim, hakkini helal et.
Alintilar için tesekkür ederim. Sigaranin insan sagligina zarari tartisilmaz. Burada hemfikiriz.
Simdi, dini yönüne gelince, sigaranin zararlarindan yola çikarak, eger sigara içenler hemen ölür veya 3 sene boyunca hergün 10 sigara içen kisi kanser sebebiyle ölür vs... gibi kesin tibbi teshisler olsaydi bu bir tür intihar anlamina gelirdi ve ser'an haram olurdu.
Oysa, sigara içipte hayatini normal halde devam ettiren çok kimse vardir.
Bilgin için söylüyorum, Ben sigara, tütün vs. içmiyorum.
XaberDar
10.12.2006, 16:51
Ilk olarak sunu söyleyeyim, asla sana saldirmayi düsünmedim. Bilmeyerek kalbini kirdiysam özür dilerim, hakkini helal et.
Sende hakkını helal et.
Alintilar için tesekkür ederim. Sigaranin insan sagligina zarari tartisilmaz. Burada hemfikiriz.
Doğru. Burada herkesle hemfikiriz.
Simdi, dini yönüne gelince, sigaranin zararlarindan yola çikarak, eger sigara içenler hemen ölür veya 3 sene boyunca hergün 10 sigara içen kisi kanser sebebiyle ölür vs... gibi kesin tibbi teshisler olsaydi bu bir tür intihar anlamina gelirdi ve ser'an haram olurdu.
Oysa, sigara içipte hayatini normal halde devam ettiren çok kimse vardir.
Dediğin gibi zararı uzun yıllar sonra belli olduğu için bu zaten yavaş yavaş intihardır. Ölüm günü belli değil diye (ki zaten kimse öleceği günü bilmez) intihar saymamakta olmaz.
Eskiden sigaranın zararlarının bu kadar bilinmemesine göre mekruh denmiş belkide. Ama bugün sigara içenlerin mesala kanser olup ölenlerin sayısı çoğalmakta. Zaten alıntıları okuduğunda bunda ölüm sebebi olarak çoğu doktor sigarayı sebep göstermiştir.
Ayrıca sigarayı içipte hayatını normal halde devam ettiren çok kimse var diyorsun. Genellikle doğu demişsin bir mesajında. Evet 100 yaşında belki, sigara yüzünden bıyıklarını ve kendi görüntüsünü bozmuş, Ama gerçekten herşeyiyle doğal(ekmeğinden, soğanına; giydiğinden, yediğine) yaşayan bu insanların hiçbirinin bu yaşamlarını sigaraya borçlu olduklarını söylemez, söyliyemez. Çünkü bende doğuda ve batıda yaşadım. Adam bir yandan sigarayı sararken, bir yandan da sigaraya okuduğu belaları yazmıyayım burda.:)
Bir nokta daha varki doğu insanının sigarası genelde kendi ektiği, biçtiği tütündür. Sigarayı hazır almaz. Kendi yapar. Kendi sarar. İçine sonradan 2000-4000 arası kimyevi maddeyi koyamaz. Ama nasıl yapıldığınıda bilmiyorum. Fakat tütünün kendi içinde barındırdığı maddeler tanen, nişasta, zamk, reçine ve alkaloidlerdir(en önemli alkaloid nikotindir). Bir nefeste sarma sigaranın, şimdiki markalı sigaralardan daha çok zararı belki dokunuyordur. Ama sigara içicileri nikotini elde etmek için sonuçta bedenlerini tatmin etmek için gerek sarma sigaradan 1 nefes alsın, gerek markalı sigaralardan 10 nefes alsın; bunlar ihtiyacı nispedinde nikotini almaya çalışırlar.
Bahsettiğin amcamı artık dede mi neyse işte, Şu anda elinde bastonu, sararmış sakal-bıyığıyla, çökmüş bedeni, kan çanağına dönmüş gözleriyle hala aslanlar gibi yaşıyor diyemezsin. Belki doğal yaşasa dediğinin bir kısmını doğrularım ama sigara içmeyen bir insan bile 100 yaşına vardığında yine çökmüş bir bedenle karşılaşmamak ender görülecek birşey. Bizim bünyemizle herkesin bünyesi bir değil. Hani eski toprak derlerya,:) Ben bunları yaşadım çünkü Doğuda da Batıdada ikamet ettim.
-----------------
NOT: Tütün suda kaynatılarak elde edildiğinden sıvının böcek öldürücü ve kaçırtıcı etkisi olduğundan, haşerelerle mücadele de tarımda kullanılmaktadır.(Tütün yüksek derecede zehirli olduğundan yani)
-----------------
Bilgin için söylüyorum, Ben sigara, tütün vs. içmiyorum.
Sigara içip içmemen benim için önemli değil ama içmediğinede sevindim!:clap2:
Selametle...
Paylasim için tesekkür ederim. Tabii ki amacimiz birbirimizi kirmak falan degil... Dinimizi en dogru sekilde yasamak ve yasatmak.
Dogrusu tütün hakkinda kitaplarda baya bir bilgi var ama sigara ile tam kiyas da yapilamiyor. Sorunda burada galiba... :thinking:
Onun için ben burda birakacagim. Hakkimi helal ettim. :shake2[1]:
Selametle... :friends:
:wave[1]:
Aware için !!!
çoooook önemli bir not :
Avatarin hosuma gitti. Onu her gördügümde gülüyorum :O :O :O
XaberDar
10.12.2006, 17:38
Paylasim için tesekkür ederim. Tabii ki amacimiz birbirimizi kirmak falan degil... Dinimizi en dogru sekilde yasamak ve yasatmak.
Dogrusu tütün hakkinda kitaplarda baya bir bilgi var ama sigara ile tam kiyas da yapilamiyor. Sorunda burada galiba... :thinking:
Onun için ben burda birakacagim. Hakkimi helal ettim. :shake2[1]:
Selametle... :friends:
:wave[1]:
Çok teşekkür ederim!:shake2[1]: :friends: Sayende çok bilgiye değindik.;)
Aware için !!!
çoooook önemli bir not :
Avatarin hosuma gitti. Onu her gördügümde gülüyorum
:wave[1]: ;)
Selametle!...
kardesim bu tepki neden onu anlamiyorum GERCEKLER acidir ben kimseyi kinamiyor suclamiyorum böyle yazmaniz üzdü beni :(
Üzmek için yazmadım ahuzar abim..
Ancak, üzdüğüm için özür dilerim..
Benim itirazım sigaraya karşı "zararlıdır" diyenlere değil..
İtirazım "haramdır" diyenlere..
Bilmeden, gerekli donanıma sahip olmadan "Fetva" vermek, büyük lokma yutmaktır..
XaberDar
12.12.2006, 16:56
İtirazım "haramdır" diyenlere..
Bilmeden, gerekli donanıma sahip olmadan "Fetva" vermek, büyük lokma yutmaktır..
Gerekli donanım daha önceki mesajlarda verilmiştir. Ayrıca bu donanım bana, şahsıma ait değildir.
Son devrin din alimleri, alimler, hocalar,..vb..Bu kişiler Kur'an, Hadis, kıyasta yaparak Sigaranın haramlığını ispatlamışlardır!...
Büyük lokmayı bize mal etmene rağmen, aslında Sigaranın Haramlığını manevi büyükler söylemişlerdir.
Ben bunları yazarken şu hoca, şu alim, şu ayete ve şu hadise bakarak vede kıyas yaparakta Sigaranın haramlığını ifade etmişlerdir diye yazıyorum değil mi?
Büyük lokma yemek benim haddim değil. Ama biraz daha dikkatli okuyup, daha dikkatli yazarsan hepimizi sevindireceksin!
aware abim, siz bu işi inada bindirmişsiniz.. İnad ise hayıra alamet olmaz..
Başından bir daha okudum, acaba gözümden mi kaçtı diye..
Gördüğümü bir daha gördüm:
- Bir takım Ayetler ve Hadisler vererek Tütünü ya da sigarayı bunlarla "kıyaslamışsınız".. Ayet ve Hadislerle hüküm için kıyas, Fukahanın işidir.. Siz fukahadan (Fakihlerden, fıkıh ilmi alimi) olduğunuzu söyleyebilir misiniz?
- Yine başından beri defalarca alimlerin görüşlerinden yola çıktığınızı söylemişsiniz, bu konuda "ittifaktan" bahsetmişsiniz.. Ya da bu havayı vermişsiniz.. Bu imada bulunmuşsunuz..
Sorulmadan:
- Prof. Dr. Hayreddin Karaman
Sorulduğunda:
- Şafii mezhebi alimlerinden Kalyubi,
- Son devrin ilim adamlarından Muhammed el-Hamid
- Muhaddis Şeyh Bedreddin el-Haseni ed-Dimeşki
- Şeyh Ali Dark
Bu isimleri vermişsiniz..
Prof olanının dışındaki alimleri bilmiyorum.. Hangi eserleri var bilmiyorum.. Hangi eserlerinde bu konuda nasıl haram demişler onu da bilmiyorum.. Bilen arkadaşlarımdan öğrenmek de isterim..
Bununla birlikte Şafi mezhebinin bu konudaki hükmünü, görüşlerini yazan arkadaşlarım oldu.. Muteber Fıkıh eserinden..
İkinci sıradaki Şafi Doktor alim kim ise muhtemelen Şafinin genel görüşlerinden ayrı bir görüş bildirmiş ki her mezhepte olabilir..
Onu çıkara da biliriz, çıkarmaya da biliriz..
Herhalukarda ancak 4-5 isim verebildiğiniz bir konuda nasıl ittifak oluyor, halen anlamış değilim.. Yani "bütün alimlerimizin ittifakla söyledikleri görüşüne dayanarak kesin kes haramdır" diye nasıl ortaya çıkabiliyorsunuz?
İsterseniz siz de baştan konuyu bir okuyun.. Hemen her mesajda "alimlerimiz" ifadesi doğrudan ya da dolaylı var..
Kısaca "Biz kendiliğimizden söylemiyoruz, alimlerin görüşlerine dayanıyoruz" diyorsunuz ama malesef öyle değil..
Siz yeni bir hüküm veriyorsunuz..
Bunun ismi "fetva"dır..
XaberDar
12.12.2006, 18:52
Siz yeni bir hüküm veriyorsunuz..
Bunun ismi "fetva"dır..
Eyvallah!... Benim fetvam diye nitelendirdiğin kısım; Sigaranın zararlarıdır.
Prof. Dr. Hayreddin Karaman Onu tanımam bile.
Eh be hirahos!... Sana bütün alim görüşlerini mi getireyim istiyorsun. Kusura bakma elimizde bu görüşler vardı.
Şafii mezhebi alimlerinden Kalyubi, bu kişinin aynı zamanda tıp ilmiyle meşgul olduğu yazılıdır.
Akıllı adama sözün tamamı söylenmez. Biraz sert oldu, ama hocan sana "evlat şunu yap" dediğinde, neden diye bir soru sorulmaz değil mi? Şimdi ne alaka diyeceksin belki? Hocan senden daha iyi biliyordurda ondan. Senden daha iyi biliyor ki bu zıkkıma haram dedi!
Sigaranın haram olduğu konusunda ben çok yazı alıntı yaptım, çok yazı yazdım. Bunu benim görüşüm olarak değerlendiriyorsunuz. Fakat bunun tersine siz hiç sigara haram değil diyip ne bir bilen, bir fetva, nede bir alim görüşü ile bunu desteklemiyorsunuz.
Madem haram değil bu saate kadar neden sigaranın helal olduğu konusunda bir savunma yok.
-----------------------------------------------------------------
Sigara haram değil diyenlerin, gördüğüm kadarıyla savunması şu :
Hayır sigara haram değil.
Sigara haram olamaz.
Sigarayada haram deyip fetva çıkaranlar var. hahahaha(böyle eğlenenler bile var.)
......
....
Söyler misiniz bundan başka kaç savunma var? Asıl bunlar fetvadır. Hiç bir görüşü ele alıp bundan dolayı helaldir diyen var mı? Bunlar haram değil diyip kendi fetvalarını veriyorlar. Daha sonra bize fetvacı diyorlar. Yazık size ve siz gibilere...
-----------------------------------------------------------------
Siz olaya benim görüşüm olarak baktığınız için fetvayı bana mal ediyorsunuz.
Ama sigaranın değil helal, mekruh olduğunu gösteren bir fetva(sana ait olmayan) bulursan başgöz üstüne!
Madem bu kadar size acı veriyor alıntılarım vede yazılarım... Bu saatten sonra yazmıyacam. Artık istediğiniz kadar Sigara Haram değil fetvasını verin!
http://img398.imageshack.us/img398/6928/grmedimys4.gif
Selametle!...
Özellikle son yazınızdan sonra mesele benim açımdan iyice netleşmiştir.. Konuya kendinizi öylesine kaptırmışsınız ki size ne söylemeye çalıştığımı son kez anlatmamın bile mümkün olmadığını kabul ediyorum..
Bildiğiniz gibi işleyiniz..
Genç İmam
12.12.2006, 19:17
içki neyse sigarada o
Amenna..
Hatta sigara, içkiden daha büyük bir "haram"dır... Daha büyük bir "günah"dır..
(Hamr) Alkollü içki içenin affı mümkün, ama "sigara" içen zinhar kurtulamayacak!
(Hamr) "Alkollü İçki" içene yüz sopa vuruluyorsa, "sigara" içene 200 sopa vurulmalıdır..
Sigara içenin, bıraksa bile 40 gün hiç bir ibadeti kabul olmaz...
Oruçtan sonra, orucunu açıp sigara içenin orucu da sakatlanmıştır..
Bıraktıktan sonra, içtiği süre hesap edilir; bütün namazlarını ve oruçlarını kaza etmesi gerekir..
Kaza etmezse nafileleri de asla kabul olmaz..
DJ MESNEVI
12.12.2006, 20:33
şafii mezhebi haric diğer mezhep imamlarının görüsü sudur..
sigara bilincli ihtihardır.. intiharında hükmü ebedi cehennem ve ızdıraptır..
safii mezhebine gelince bir kadın sigara iciyorsa evinin erkegi aksam esinin ekmegini nasıl getiriyorsa sigarasınıda getirmek mecburiyetindedir..
İntihar yetmez..
Sigara içen, çevresini öldürdüğü için katil hükmüne girer.. Kıyas gerekir..
aware sonuna kadar dediklerini savunuyorumbir anne düsünelim
sigara bagimlisi hem ve dogacak cocuga verecegi zararlari
duymakta zorlaniyor bu sebebten cok gec konusuyor zeka yönünden diger cocuklardan geri oluyor
bu kadar tahribati yapan bir madde nasil helal olur....
bir müslüman bedenine bunca eziyeti kötülügü yapabilirmi?
bir müslüman etrafindakileri kendi zevki cin zor durumda birakabilirmi?
bir müslüman israf edermi?
deniyorki alimlerde icmistir sonucta alimlerde insan melekmi onlar?
azi haram degil cogu haram hikayelerinide gecelim öyleyse maruyana uyusturucu bu gibi madelerede helalmi diyecez?
Kesinlikle "Haramdır" efendim ne münasebet.. Helal filan.. Yapmayınız..
Hatta, bırakınız içmeyi; tütün yetiştirmek dahi "haram"dır.. Bunların rızkı helal değildir.. Çünkü "haram"a sebeb olmaktadırlar.. Sebeb olan da vebaldedir.. Sonucuna da katlanır..
O yüzden, kendisi içmese bile tütün yetiştiren vebal altında bulunmaktadır..
Aklıma gelmişken, komşusu balkonda sigara içerken, eğer tedbirini almazsa dumanı ciğerlerine gidene de haram olur.. Çünkü çoğu haram olanın azı da mutlaka haramdır..
Misafir sigara içiyorsa, ev sahibinin üzerine misafirini kovması vaciptir.. Çünkü evinden herkesi kovmaya gücü yeter.. Öyleyse "kötülüğü eliyle" düzeltmediği müddetçe o da vebal altındadır..
Sigara içmenin savunulacak hiçbir yanı, hiçbir yönü olmamasına rağmen, içenler pek çoktur.
Zira tiryakilik, yaygın bir hastalık, yahut alışkanlık halini almıştır.
Gerek sağlık ve gerekse maddiyat açısından yüzde yüz zararlı olması, müzmin tiryakilerin umurunda bile değil.
Tiryakiler, sıhhatlerini bozduğunu ve israfa yol açtığını bile bile tüketiyor bu mereti.
Tabiî, bu "tüketme aşkı" kesinlikle karşılıklıdır: Tiryaki sigarayı, sigara da tiryakiyi tüketiyor, zamanla...
Müzmin tiryaki, sigarayı kolay kolay bırakmaz; tâ ki, sigara kendisini bırakıncaya kadar...
Acep bu nasıl bir hâl ve ahvâldir ki, Allah'ın ihsan ettiği vücut emanetine, bile bile ve göz göre göre ihanet ediliyor?
Bu ruh haletini anlamak, hele hele kişiye hak vermek, hiç de kolay değil.
Burada "tiryakilik"ten öteye daha vahim bir durumun varlığı söz konusu: Ne gibi? Meselâ "bağımlılık" gibi...
Soruyoruz: Hakikaten bu raddeye varmış bir zehirli duman tiryakiliğini dinen sadece "mekruh" olmakla sınırlamak ve ikrah yönünü bu fıkhî çerçevede izah etmek mümkün mü?
Sigara tüketimi, günümüzde hemen her yönüyle dehşetli bir seyir takip ediyor. Belki sigarayı haram kılan diğer sebepler bu dediğinizi doğrulayabilir.
Ama en mühimi, dev üretici firmaların, sigaranın içine tüketicide bağımlılık ve hatta ölümüne bir alışkanlık meydana getirmesi için, helâl–haram demeden ellerinden geleni yapmalarıdır.
Firmalar, hasis menfaatleri için, maalesef rekabete giriyor ve bu mekruh nesneye çaktırmadan haram katıyorlar.
Yani sigaranın azı da çoğu da haramdır neticesi çıkıyor ortaya :)
EbuMahir
13.12.2006, 05:20
Katli vaciptir :O
Yani artik gulesim geliyor ve gercekten ciddiye bile alamaz oluyorum. Bu tur seylerle gelenleri...
Hele bir kardesimiz yukarda oyle bir kesin ifade ile yazmis ki alimlerden helali birak, mekruh gorusu bulabilirsen bas goz ustune demis. Sanki buraya alimlerin goruslerini kopyalasak kabul edeceklermis gibi...
Ehli sunnet vel Cemaat alimlerinden sadece bir kac tane bulabilirsiniz sigaraya haram diyeni. Genelde alimler mubah ve mekruh gorusu belirtmislerdir. Ama son zamanlarin vahabi ve sozde selefi alimleri sigaraya haram demislerdir. Bunlarin dedikleride bizi baglamaz...
Tahminimce asagidaki koyaladigimyazi daha once buraya aktarilmistir ama bazilari herhalde okumamislar ki hala inat ediyorlar onun icin ben tekraren kopyalayim;
Mısır’da, Maliki âlimlerinin büyüklerinden Ali Echüri hazretleri tütünün helal olduğunu bildiren kitap yazıp, dört mezhep âlimlerinin, tütünün helal olduğunu bildiren fetvalarını nakletmiştir.
Abdülgani Nablüsi hazretleri de tütünün mubah olduğunu bildiren, Essulhu beynelihvan kitabında diyor ki:
Tütün bazılarına zarar verirse, yalnız bunlara haram olur, başkalarına haram olmaz. Bal, safra hastasına zarar verir. Fakat, başkalarına haram değildir. Her şey aslında helaldir. Haram veya mekruh diyebilmek için, delil lazımdır. Şarap habislerin en kötüsü iken ve Resulullah İslamiyetin bildiricisi olduğu halde, şaraba haram demedi. Âyet-i kerime ile yasak edilmesini bekledi. O halde, tütün içmek mubahtır, helaldir. Kokusu ise tab’an mekruhtur. Şer’an mekruh değildir.
İbni Abidin hazretleri devam ederek buyuruyor ki:
Tütün içmek Şafii’de haram değil, tenzihen mekruhtur. Hatta, zevce tütünü bırakınca, zarar görmezse, meyve gibi olur. Kocasının tütün parası vermesi lazım olur. Tütünü bırakınca, kadın zarar görürse, ilaç gibi olur.
Abdülgani Nablusi hazretleri diyor ki:
Tütün ve kahve için çeşitli şeyler söyleniyor ise de, sözün doğrusu, ikisine de haram ve mekruh dedirtecek bir sebep yoktur. Her ikisi de, (Âdette bid’at)dir. Herhangi bir sebep göstererek bunlara haram diyen kimse, âdette bid’at olan şeye haram demiş olur. Âdette bid’ate haram denilemeyeceğini, cumhuri ulema bildirmiştir. (Hadika s.143)
İsmail Hakkı hazretleri, ilk zamanlarında tütünün haram olduğunu yazmıştı. Çünkü, sultan Murad, tütün içmeyi yasak etmişti. İçen öldürülüyordu. Bu âlim, tütünü değil, tütün içmeyi, idama sebep olduğu için haram demişti. Hükümet, tütün yasağını kaldırdıktan sonra, yazdığı kitabında, tütünün haram olmadığını bildirmiştir.
Hanefi âlimlerinden şeyh [B]Muhammed Nihriri, uzman doktorun sözü ile veya tecrübe ile zarar verdiğini anlayan kimseye tütün içmek haram olur. Böyle kesin anlaşılmadıkça, helal olduğuna fetva vermiştir. Tütün hakkında bir hadis yoktur. Hanbeli âlimlerinden Meri bin Yusüf Mukaddisi, Tahkikul-burhan fi-şanid-duhan kitabında, başka zarar vermedikçe tütünün haram olmadığını, ateş dumanını ağza çekmek gibi olduğunu, bunun haram olacağını ise kimsenin bildirmemiş olduğunu yazmaktadır. Yeni meydana çıkan bir şey, mubaha benzerse mubah olur. Harama benzerse haram olur. Aklı olan bir din adamı, tütünü elbet mubahlara benzetir. Zarara sebep olmadıkça haram diyemez. Aklı gidermeyecek kadar tütün içmenin haram olmadığını dört mezhep âlimleri sözbirliği ile bildirmişlerdir. (Gayet-ül-beyan)
Tütün, aklı giderir veya zarar verirse yahut nafakası vacip olanın nafakasını terke veya namazın vaktini kaçırmaya sebep olursa, haram olur. Başkalarının içmesi haram olmaz. Uyuşturucu maddenin aklı gidermeyen kadar az miktarını satmak da caizdir. (Celal-ül-hak fi keşfi ahvali şiraril-halk)
Tütün içmek, alkollü içkiler ve afyon, morfin, esrar ve benzerleri uyuşturucu maddeler gibi, haram edilmemiştir. İbni Abidin, (Zebaih) kısmında, (Allahü teâlânın, helal ve haram diye açıklamadığı şey, Allahü teâlânın af ettiği şeylerdendir) hadis-i şerifini yazarak, haram olduğu bildirilmeyen ve haram edilmiş olanlara benzemeyen her şeyin mubah olduğunu göstermektedir.
Kötü alışkanlık, haram işlemeye alışmak demektir. Haram olmayan şeyi kullanmaya kötü alışkanlık denmez. Boğazına düşkün olanlar, yiyeceğe benzetilemez diyerek de tütünü kötülüyorlar. Tütün bitkisini yakıp, dumanını çekmek, ihtiyaç değil, caiz olmaz diyorlar. Günnük, ud ağacı, tütsü otunu yakıp koklamak mubahtır. Bunlar, yenmez, içilmez, caiz olmaz denemez. Ölülerde ve dirilerde kullanılması sünnet olan şeyi de, yakılıp dumanı savruluyor diye, kötülenemez. Bunlar ve pis kokulu otlar, Araf suresindeki, (Yerden çıkardığı ziynet) kelimesine dahil olunmuştur. İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
(Çok yiyince sarhoş eden katı madde ve otların aslı temizdir, mubahtır.) (Redd-ül-muhtar 5/ 295)
Bir kimseye zarar veren mubah şey, ona haram olur. Zarar vermediği kimselere haram olmaz. Aşırı içen bazı kimselere zarar verirse, bunların çok içmesi haram olur. Fakat, bunların az içmelerine ve zarar görmeyenlere de haram olur denilemez. Çoğu zarar veren şeyin azı da haram olur demek pek yanlıştır. Her şeyin çoğu zarar verir. Ekmeğin, suyun da çoğu, zarar verir. Bunun içindir ki, doyduktan sonra yemek haramdır. Fakat, çoğu zarar veriyor diye, az yemek, içmek, haram olur mu?
Abdülgani Nablusi hazretleri buyuruyor ki:
Yemesi, içmesi zararlı olanlar üçe ayrılır:
1- Öldürücü olanlar. Her zehir, cam tozu ve benzerleri böyledir. Bunları yemek, içmek haramdır.
2- Öldürücü olmayanlar. Toprak, çamur, kil ve benzerleri böyledir. Bunları çok yemek, içmek mekruh olup, zararsız miktarları mubahtır.
3- Organlarında zafiyet olanlara zarar verenler. Sağlam olanlara zarar vermezler. Bazı kimselere balık eti, süt, yumurta, biber gibi şeyler zarar verir. Bunlar, yalnız zarar verenlere haram, mekruh olur. Zarar vermeyenlere ise mubahtır. (Hadika)
Tütüne zararlıdır diyenler üçüncü maddeye dahil ediyorlar. Her içeni öldürücü bir zehir olduğunu bildiren bir ilim adamı yoktur. Tütündeki nikotinden dolayı, günde bir iki sigara içen zehirlenir diyen de yoktur. Çünkü bu söz, havada, boğucu olan karbondioksit gazı bulunduğu için, nefes alan zehirlenir demeye benzer. Nikotinden çok daha zehirli olan siyanür asidi, acı bademde de vardır. Bu zehirden dolayı acı badem yemek haramdır, mekruhtur diyen yoktur. Her şeyi fazla yemek, içmek zararlı olur. Aşırı tütün içmek elbette zararlıdır. Bunun için sigara herkese zararlıdır, kansere sebep olur diyerek, günde 1-2 sigaranın da zararlı olacağını sanmak, bu yüzden haram veya mekruh demek ilme aykırıdır.
Hanefi âlimi seyyid Ahmed Tahtavi diyor ki: Şafii âlimlerinin çoğu, tütüne tenzihen mekruh dedi. Hanefi mezhebinde, soğan, sarmısak gibi tenzihen mekruhtur.(Dürr-ül-muhtar haşiyesi)
Kisaltarak kopyaladim ama gormek isteyene zaten bu kadar yeter sanirsam...
Ya hep kendi kendime sigara tartismasina girmicem diyorum ama alimleri isin icine kattilarmi dayanamiyorum yine giriyorum...
Not; sunuda belirteyim, gunumuzun ehli sunnet vel cemaat alimlerinin cogunlugu sigaraya haram derseler o zaman basimiz gozumuz ustune kabul ederiz. Ama falan hoca demis, filan profosor soylemis, bunlarin bir baglayiciligi yoktur.
Allah'a emanet olun...
EbuMahir abi teşekkürler abim..
Ancak, bu işi takıntı haline getiren kardeşlerim diyorlar ki:
"Tütüne hüküm verilmiş olsa dahi sigara bundan ayrıdır.. Tütünde katkı maddeleri yoktur ve ona verilen fetvalar sadece tütünü bağlar.. Oysa sigarada onlarca katkı maddesi var ve bu sigarayı tütünden ayırır.. Ve sigara kesinkes Haramdır!" fetvasını veriyorlar..
Onlar bir kerre daha söylemeden ben söyliyem.. :D
EbuMahir
13.12.2006, 17:27
Bir sey olmaz onceden sigaraya bir gusul aldirirsin katki maddeleri temizlenir :O
Bir sey olmaz onceden sigaraya bir gusul aldirirsin katki maddeleri temizlenir :O
HIC KOMIK DEGIL....:(
ciddi bir konu ile dalga gecmek konuya ve ,koyuya degerli fikirleri ile karsilik yazan arkadaslara saygisizliktir EbuMahir
Allah yürek akli ilede düsünmek nasip etsin...
İslâm âlimlerinin ekseriyeti, bu şekilde, yani başka herhangi bir katkı maddesinin katılmamış olduğu tütünü "kerahât"tan saymışlar, içilmesi mübah veya mekruh demişler.
Geçmişte kullanılan sarma sigara ile, günümüzde tüketilen fabrikasyon imalatı sigara arasında büyük farklar var.
Zaten hirahos kardeşim de zikretmiş bunu her ne kadar kabul etmese de :)
Ayrıca "takıntı" demişsiniz. Kim acaba takıntılı olan veya bir şeylere takılmış,saplanmış olan? ;)
EbuMahir
13.12.2006, 21:18
Ya arkadaslar gozunuzu seveyim yeni bir sey cikarmayin simdi. Tutun sigaradan daha serttir. Icenler bilir. Saglik acisindan bakarsaniz sade tutun daha fazla zararli olabilir. Lutfen yani...
neye göre bu iddiada bulunuyorsunuz? Araştırma yaptınız mı? Veya bu dediklerinizi destekler bir tetkik neticesi getiriniz kardeşim :)
Yoksa reca ederim bu şekilde sadırdan konuşmayınıs :shake2[1]:
neye göre bu iddiada bulunuyorsunuz? Araştırma yaptınız mı? Veya bu dediklerinizi destekler bir tetkik neticesi getiriniz kardeşim :)
Yoksa reca ederim bu şekilde sadırdan konuşmayınıs :shake2[1]:
:) EbuMahir kac yillik tiryakisin ?
ve sana neler katti bu sigara illeti neden böyle savunuyosun
TEKEL bayisimisin ?
meyve :)
TEKEL bayisimin ?
:friends:
Bırakalım bu mevzuları bence. Uzatmayla bir yere varılamıyor. Sonuç ortadadır. Emanete hıyanettir sigara gibi kötü alışkanlıklar. Kul hakkıdır aynı zamanda. Şahsen ben hakkımı helal etmiyorum umuma açık yerlerde (buna cadde, sokak, park vs. dahil) sigara tüketiminde bulunanlara :)
Yaratılış gayesini bilmemektir. Üstelik bunu mütedeyyin kesim savunuyorsa durum içler acısı :(
Tabi, EbuMahir abimin iyi niyetinden kuşkum yok, gerginlik olmasın diye latife yapıyor..
Arkadaşlar, şu son iki gündür yaptığım okumaların neticesi şudur:
Alimlerimiz bu konuda çeşitli hükümler vermiş, çeşitli görüşlerde bulunmuşlar..
Herhangi bir hüküm vermek, ittifaktan yani çoğunluktan söz etmek mümkün değildir..
Sözünü dinleyeceğimiz bir hoca efendi, ilmiyle tanınmış bir kimsenin bu konudaki görüşünü kendimiz tutalım ama buna dayanarak hükmü herkese yaymaya, herkes için şart koşmaya çalışmayalım..
Allah bilir bu işi bu asrın müceddidi mutlaka çözecek kesin durumunu bildirecektir..
(Bu sözlerden herhangi bir imada bulunduğum düşünülmesin; zira bu asrın müceddidi kimdir ya da kim olacaktır kesinlikle bilmiyorum)
(Bu sözlerden herhangi bir imada bulunduğum düşünülmesin; zira bu astın müceddidi kimdir ya da kim olacaktır kesinlikle bilmiyorum)
Kardeşim sezgileriniz çok kuvvetli maşallah :D
Kardeşim sezgileriniz çok kuvvetli maşallah :D
:D
:shake2[1]:
EbuMahir
14.12.2006, 00:10
Hic yakistiramadim. Yani fikhi bir konuyu yazisirken sirf baska gorusleri savunanlari, sigara ictigi icin savunuyormus gibi, yani icilen sigaraya kilif uyduruyormus gibi gosterilmesi, ilmi bir davranisi birakalim, islami ahlaktan bile cok uzak bir davranistir... :uzgunum[1]:
:sav: ne Kuran ı Kerimde,nede sünnet i seniyyede .nede icma i ümmette ,kısaca haramdır.denilmeyen mevzuuda siz kısaca haram diyemessiniz.Yanlışş.kısaca ile ifade edilen seyler uzun anlatılan fakat sonucu aynı olan şeylerdir.anlamanız ümidiyle.:rtfm[1]: tahrimen mekruh.ve tabiiki cok zararlı.mümine yakışmaz.daha net ifadelerdir.
:sav: insan öyle bir varlıkki taviz tavizi getiriyor.daim takva dan ayrılmamak en güzeli.yanlız umumun bulunduğu yere fetva ve takva yazılıp birbiriyle ayırt edilmeli.iki yönü açıklanıp n güzeline teşvik edilmeli.teşviğe yanlış bilgi ve terim sızmamalı.:shake2[1]:
piddikkk
14.01.2007, 16:07
hayrettin karaman hocamiz sigara haram demistir ve de dedillerini sunmustur
fethullah gulen hocamiz haramdir demistir ve de goruslerini sunmustur
zamn dan okuyabilirsiniz haberibulursam linki veririm
Bedrin_Aslanı
14.01.2007, 18:11
Allah bilir bu işi bu asrın müceddidi mutlaka çözecek kesin durumunu bildirecektir..
(Bu sözlerden herhangi bir imada bulunduğum düşünülmesin; zira bu asrın müceddidi kimdir ya da kim olacaktır kesinlikle bilmiyorum)
Ben biliyorum kardeş.:O
Kim abim? Söyleyebilür müsen? :O
Bedrin_Aslanı
14.01.2007, 22:37
Abi sen nasıl bilmezsin. Ömer Öngüt benim diyor ya:O
Allah eyülüğünü vere.. Ben de bir şey var sandım.. Onu zaten biliyoduk.. İnanmazsın, 7-8 sene öncesinden böyle olacağını anlamuştum.. :O
Bedrin_Aslanı
14.01.2007, 22:57
Abi sende amma yaptın sen bilsen söylermiydin bağıra bağıra. Efendi hzleri biliyordur mesela; sana kaynağınıda verdim bak. Öğrenirsen bizleride unutma.
Neyse fazla konuşmyalım. birileri yine saldırmaya başlar. Allah sevdiği kullarına bildiriyor abi inşa'Allah bizede onların yüzü suyu hürmetine bildirir. :(
:friends:Mevlana hazretleri zamanında,kayseride kasım hoca efendi varmış,tütün içermiş mevlana hazretlerinin tütün haramdır,fetvasına sinirlenir konya yoluna düşer.mevlana hazretyleri müritlerine derki:kayseriden şu gün sabah misafir gelecek karşılayın,birde oda verin istirahat etsin der.kasım efendi fetva için gelmiştir talebeler karşılar odasında istirahate çekilir,rüyasında efendimiz(sav)görür mevlana talebelerını tanıtır sıra cmisafir kasım efendiye gelir,efendimiz ondan yüz çevirir sende necis bir koku var der.kaım efendi şiddetle uyanır mevlana kapıdan içeri girer:aldınmı sorunun cevabını der..kıymetli kardeşlerim ben acızane sizler gibi bilgim yok ama bizim buralarda arılardan bal almak için önce tütsü verirler.sigarada tütsüye benzer içildimi kokudan rahatsız olan hafaza melekleri uzaklaşır ve bizim ezeli düşmanımız hücüm eder.Allahımız düşmanımıza fırsat vermesin.amin.
fatımaksoy
17.01.2007, 22:15
ARKADAŞLAR peygamber efendimizin zamanındaki sorunlarla şu andaki sorunlar aynı değil.peygamberimizden sonra gelen alimler kendi rey ve içtihatlarıyla bazı konulara açıklık getirmişlerdir. allahu teala kuranı kerimde direk içki haramdır dememiştir insana sarhoşluk veren herşey haramdır diyor. yani arkadaşlar burda bizim kendi beyinlerimizi çalıştırmamız gerekiyo.sigaranın haram olduğunu kendiniz düşünemiyor musunuz. bu konuyla ilgili birkaç kitap okusaydınız belkide farkına varırdınız.sigara sadece müsrüflükten yada bağımlılık yaptığından dolayı değil ayrıyeten guslünüzede engeldir. zamanla içinize çektiğiniz dumanlar burnunuzda tıkanıklığa ve kıl diplerinin kapanmasına sebep olur dolayısıyla burnunuza su verdiğinizde tam manasıyla ıslanmaz.inşallah birşeyleri düşünmenize sebebiyet verebilmişimdir.allaha emanet olun:)
Sofuoglu
19.01.2007, 00:37
Abi sende amma yaptın sen bilsen söylermiydin bağıra bağıra. Efendi hzleri biliyordur mesela; sana kaynağınıda verdim bak. Öğrenirsen bizleride unutma.
Neyse fazla konuşmyalım. birileri yine saldırmaya başlar. Allah sevdiği kullarına bildiriyor abi inşa'Allah bizede onların yüzü suyu hürmetine bildirir. :(
kendi yaptigi saldiri adi altidaki terbiyesligi ,olmadik yere baskalarina maletmek bu olsa gerek.....
yaptiginiz giybet , alayci kucumseme ve iftiralarinizin karsiligini suphesiz alacaksiniz biiznillah
Bedrin_Aslanı
19.01.2007, 13:40
yaptiginiz giybet , alayci kucumseme ve iftiralarinizin karsiligini suphesiz alacaksiniz biiznillah
yaptığım gıybet alaycı küçümsemeci ve iftiralarım nelermiş kime bu şekilde yaklaşmışım. Özel mesajla veya buraya yazarmısın?
Şah-ı nakşibend den Abdül kadir geylaniye kadar ve onlardan günümüze kadar gelmiş olan Mübareklerin yoluna yanlış diyen yogadan alıntı diyen bir kimsenin iftira derken biraz düşünmesi lağzım...
Bedrin_Aslanı
19.01.2007, 13:41
He yine şiddetle savunulan kimseler varya. Kendilerini 2. bin yılın yeniliyicisi yapmışlar hadi hayırlısı...
Sofuoglu
19.01.2007, 13:46
Şah-ı nakşibend den Abdül kadir geylaniye kadar ve onlardan günümüze kadar gelmiş olan Mübareklerin yoluna yanlış diyen yogadan alıntı diyen bir kimsenin iftira derken biraz düşünmesi lağzım...
kim demis bunu?
benmi soylemisim?vallahide sen yalancisin......!!!!
daha neyi soruyorsun,isde al sana bir iftira daha
arkadaslar yapmayin lütfen
konuyla alakali yorum yapiyosaniz buyrun birbirinizi kirmayin:(
Sofuoglu
19.01.2007, 14:06
arkadaslar yapmayin lütfen
konuyla alakali yorum yapiyosaniz buyrun birbirinizi kirmayin:(
bende konu ile ilgili alakasiz yorumlar yapildigi icin yazma ihtiyaci duydum zaten,eger tarafimdan konu saptirildi ise hakkinizi helal edin
kimseyi kirmak vs amacinda degilim her firsatta rabitaya,tasavvufa dusman olan sirk diyen itikati bozuklara karsi bu forumda ve diger katildigim forumlarda su cumleleri her daim kullanmisimdir.(isbati bu forumda diger basliklardada mevcuttur)
''Allah u Teala buyuruyor ki :
Kim velilerimden (dostlarımdan) birine düşmanlık ederse, şüphesiz ona harp ilan ederim.'' (Kudsi Hadis/ Ebu Hureyre)
Ehl-i İnsaf bir insan(musluman)
sadece yukarda ki Hadis-i serif bile haklarında icma-ı ummet tarafından Dostları ve Veliler olduguna sahidlik bulunan
Abdulkadir Geylani(k.s), Imam-i Gazali,İmam-ı Rabbani(k.s), Şahı Nakşıbendi(k.s.), Seyid Ahmed Er-Rufai Hz.(k.s.), Mevna (k.s),Molla Cami(k.s), ve dahi isimlerini burada zikretmekten aciz olduğum onbinlerce ,alimlerin gütmüş olduğu yolu ve onların yaşantısını sirk olarak nasıl iddia edebilir.
demisimdir,ben bunu soylerken bu yolun gonul sultanlarina nasil olurda yanlis ve yogodan alinti diyebilirim,
bu iftira degilmidir?:wallbash[1]:
Bedrin_Aslanı
19.01.2007, 14:30
kim demis bunu?
benmi soylemisim?vallahide sen yalancisin......!!!!
daha neyi soruyorsun,isde al sana bir iftira daha
O büyüklerimize laf edenler kendilerini biliyor. Sizi kast etmemiştim. Sizinle uyuşmadığım noktalardan biri ömer öngüt meselesi. Ona söylediklerime iftira diyorsanız yine söylüyorum bu adamla uzaktan yakından alakanız olmasın. Sözümün mahşer günündede arkasındayım.
Müslümanlar hakkında biraz daha hüsnü zan besleseniz daha iyi olur. O kadar ilminiz var. Ve yaşınızda büyük. iki kere bana iftiracı dediniz.
Yine bu forumda biri Allah dostlarına laf eden birisine: bak kardeşim öyle kişilere laf etme vebali çok büyüktür. gibilerinden konuştum bana dedi ki bana büyümü yapacaksın. Git başımdan büyücü. :D Efendi Hzlerinede bu şekilde birisi yaklaşmış ve Elhamdülillah. Efendimiz S.A.V de aynı iftiralarda bulunmuşlardı çünkü.
Valla iftiracı demeniz kalbimi kırdı. Ama geçiyor;) zamanla... Allah C.C 'a emanet olun...
Sofuoglu
19.01.2007, 14:56
O büyüklerimize laf edenler kendilerini biliyor. Sizi kast etmemiştim. Sizinle uyuşmadığım noktalardan biri ömer öngüt meselesi. Ona söylediklerime iftira diyorsanız yine söylüyorum bu adamla uzaktan yakından alakanız olmasın. Sözümün mahşer günündede arkasındayım.
Müslümanlar hakkında biraz daha hüsnü zan besleseniz daha iyi olur. O kadar ilminiz var. Ve yaşınızda büyük. iki kere bana iftiracı dediniz.
Yine bu forumda biri Allah dostlarına laf eden birisine: bak kardeşim öyle kişilere laf etme vebali çok büyüktür. gibilerinden konuştum bana dedi ki bana büyümü yapacaksın. Git başımdan büyücü. :D Efendi Hzlerinede bu şekilde birisi yaklaşmış ve Elhamdülillah. Efendimiz S.A.V de aynı iftiralarda bulunmuşlardı çünkü.
Valla iftiracı demeniz kalbimi kırdı. Ama geçiyor;) zamanla... Allah C.C 'a emanet olun...
bak guzel kardesim,ilk mesajimda "yapdiginiz giybet,alayci ve iftiralarinizin karsiligini suphesiz alacaksiniz biiznillah" dedim ve sen akabinde bu sozume binayen su cumleyi kurdun
yukarda iftira kelimesini kulanan ben oldugum icin haliyle sozu uzerime aldim,ve yapmadigim demedigim bir sozun burda soylemisim gibi lanse edilmesindende rahatsiz olarak tepki verdim,
benim icin kullanmadiysan ve ben yanlis anlayip seni kirdiysam ozurdilerim,hakkini helal et...
kendini bilirler dediklerin kimdir bilemiyorum ama bu sozu kim soylediyse buyur delilleriyle bildir bizde bilelim(tabi mahsuru yoksa)
"Müslümanlar hakkında biraz daha hüsnü zan besleseniz daha iyi olur." demissin,haklisin bir an icin ofkelendik isde acizligimize ver,lakin ben sizlerdende ayni husnu zani bekliyorum....!!!!
ömer öngüt meselesine gelince,vallahide bilmedigin cok sey var,daha oncede belirttim samimi bir arastirma yap,ordan burdan duyduklarinla degil aklinla ve iradenle ne demis ne demek istemis husnu zanla bi anlamaya calis,
hicbir cemmat veya tarikatin savunucusu ve propagandacisi olmak istemem,
bugune kadarda bunu hicbirzaman direk olarak yapmadim yapmakda istemiyorum,
yanlislari dogrulari vardir isteyen itibar eder isteyen guler gecer,
benim arsivimdede falanca,filanca hakkinda bircok yazi ve delil var ,bunlari buraya eklesem soyle boyle desem kime ne faydam olacak,kimi fikrinden vazgecirecegim,yerine gore elbetdeki dogru bildigimizi belirtecegiz biiznillah,ama kisir donguden ileriye gidemeyecegimizi sende bende cok iyi biliyoruz
neyse tekraren surci lisan ettikse affola
selametle
Bedrin_Aslanı
19.01.2007, 16:35
Allah razı olsun. Ömer üngüt ile ilgili daha fazla bişey yazmıyyorum buradan biraz daha araştıralım inşa'Allah. Selametle...
BüNYaMiN
19.01.2007, 16:37
Yorum yok...
DUMANSIZ MUHABBETLER
İnsanoğlu gerçekten şaşırtıcı bir varlık. Aslında bundan sonraki hayatımda hiçbir şeye şaşırmamaya karar vermiştim. Fakat akşam okuduğum bir yazıdan sonra yine şaşkınlığa düştüm. İnsanlar konusunda beni şaşırtan husus; bir akla sahip olmalarına rağmen bunu kullanamayarak mantıksız işler yapmaları. Yine bu konuda şaşırmamaya söz verdiğim nokta da, insanlar da bir de nefis, istek ve arzularının olması.
İstekler genellıkle akla muhalefet ederler. Alışkanlıklar da aynı şekilde; mantık ve vicdan muhasebesinin dışına çıkma yönünde arzulara yardım ederler.
En büyük örnek sigara alışkanlığı! Öyle ki;sigaranın zararları saymakla bitirilemezken ve sigara her gün bir insanın ölümüne sebep teşkil ederken; hâlâ insanların sigaralarını gönül rahatlığıyla tüttürmelerini görüyor olmak hem üzücü, hem de “insan akıllı bir varlıktır” gerçeğine ters!..
Güzellik için kozmetiklere milyonlar sarfeden insanların çoğunluğu aynı zamanda sigara kullanıyor. Oysa sigara cildi karartıyor, cildin çabuk yaşlanmasına sebep oluyor. Dünyanın kirliliğinden dert yananların büyük bir kısmı sigara tiryakisi. Ama bir ölçüde, dünyamızı kirletenler de onlar.
Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanmaya, kalp krizine ,damar tıkanıklığına, tansiyon yükselmesine, beyinde felce, ağız ve yutakta tat alma eksikliği ile birlikte kansere, gözlerde katarakta, körlüğe, mide ve yemek borusunda ülsere ve kansere, akciğerlerde bronşit, amfizem gibi hastalıklarla beraber kansere, pankreasta kansere, ellerde, tırnaklarda sararma ve zayıflamaya, kemik erimesine, vücutta yorgunluğa, uykusuzluğa, strese, reflekslerde azalmaya, Burger hastalığı başta olmak üzere el ve ayaklardan başlayarak tüm kılcal damarları kapsayan hastalıklara, kısırlığa, rahim kanserine, sakat ve düşük doğumlara, kalıtımsal bozukluklara, Alzheimer hastalığına, mesane kanserine vs.. neden olan, tüm bu hastalıklara sebebiyet veren bir ürünün üretilmesine, satışa sunulmasına ( hem de “sigara sağlığa zararlıdır”! Notu ile birlikte ) , kullanılmasına, özendirilmesine ve de ikram olarak teklife sunulmasına bir anlam veremiyor, bunu aklı olan bir varlığa yakıştıramıyor (kullananların bana tepkisini ölçebiliyorum) , ve( alacağım tüm tepkilere rağmen) sigara kulanımını mantıksız bir alışkanlık, iradesiz bir davranış olarak niteliyorum. Kulananların da vicdan ve akıl gerçeğini yok saydıklarını düşünüyorum.
Çocuğuna harçlık vermeyen bir babanın, çocuğunu sevindirmek adına yapacağı bu masrafın kat ve katını kendi sağlına ve aile bütçesine zarar için harcaması ne kadar mantıklıdır? Ailesi için gece-gündüz çalıştığından şikâyetçi olan bir aile ferdinin; kazanımının büyük bir kısmını, belki de çocuğunun eğitim masrafı tutarındaki büyük bir miktarı kötü alışkanlığı, kendi hevesi için heba etmesini hangi akılla, vicdanla açıklayabilirsiniz? Ya hamileliğinde sigara kullanan bir annenin, bebeğine zekâ geriliği gibi bir miras! bırakmasını hangi sevgi ile hangi sorumlulukla, hangi akılla açıklayabilir; sigara kullanımınızı hangi geçerli nedenlerle açıklayabilirsiniz? Yazıma tepki gösterecek tüm sigara tiryakilerine soruyorum.
Ve yine onlara sesleniyorum; lütfen isteklerinizin, arzularınızın sesini değil, vicdanınızın, aklınızın sesini dinleyin. Bunlar gerçekten sizde var ise, kesinlikle size doğruyu seslendireceklerdir!
Dumansız muhabetler dileği ile...
radikalintifada
20.01.2007, 11:34
sigara haram değil, harama yakın mekruhtur. ama bazı alimler, haram, bazılarıda haram değil demiştir. ama vücuda zarar veren herşey haramdır. çünkü, bu can bize emanettir. emanete ihanet etmek en büyük günahlardan biridir
Bırakmak mümkün olsa.. Zaten bigün ya o beni bırakacak yada ben onu..
arşivist
23.01.2007, 11:21
Fethullah Gülen ve Hayrettin Karaman'a göre sigaranın dindeki yeri
FETHULLAH GÜLEN - Tedricî intihar olduğu için sigara haramdır Sigaranın sebep olduğu çok çeşitli rahatsızlıklar var. Bu rahatsızlıkların yanısıra sebep olduğu ailevî, iktisadî ve içtimaî problemler var.
Sigaraya verilen para tamamen israf olduğu için haramdır hem de çoluk çocuğun rızkından kesilerek verildiğinden, doğrudan kul hakkı ihlali söz konusudur. Sigara içilen kapalı mekânlarda, kahvelerde pasif içiciler dumanaltı oluyor, bundan çok olumsuz etkileniyor. Bu, hem içenler hem de pasif içiciler için tedricî bir intihardır. Sigarayı içen, zehirlediği insanın da hakkına girmektedir. Sayısını tahmin edemediğimiz binlerce gencecik insan bir hiç uğruna telef olup gidiyor. Bu gerekçeler göz önüne alındığında sigara haramdır. Selef ulemasının bu mevzuda net bir fetva vermemiş olması ihtimal o dönemde sigaranın zararlarının bu derece bilinmeyişindendir. Eğer onlar da sigaranın zararlarının bu derece olduğunu bilselerdi fetvaları daha farklı olurdu. PROF. HAYRETTİN KARAMAN - Sigara, 3 sebepten dolayı dinen haramdır Üç sebepten dolayı sigara tiryakiliği ve sigara dinen haramdır. Birinci olarak sağlığa zararlıdır. İkincisi çevreye ve insanlara zarar vermektedir. Şeran boşa para vermek israftır. Sigaraya verilen ise boşa verilmenin yanında sağlığa zarar veren bir şeye verilmesinden dolayı israftır. Bunlar tek başlarına bile haramken üçü bir arada olduğunda sigaraya ve tiryakiliğine haram hükmü verilir. Geçmişte İslam alimlerinin bir kısmı sigaraya mekruh veya mubah hükmünü vermeleri tamamen bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Tıbbi tahliller ortada yokken zararının bu kadar tehlikeli olduğu bilinmezken mubah veya mekruh hükmü verilmiştir.
sigara haram değil, harama yakın mekruhtur. ama bazı alimler, haram, bazılarıda haram değil demiştir. ama vücuda zarar veren herşey haramdır. çünkü, bu can bize emanettir. emanete ihanet etmek en büyük günahlardan biridir
O zaman tv izlemek, fast food yemek, bilgisayar başında fazla durmak vb. şeyleri hepsi haram mı?O zman bu forum yandı:D
usulu fıkha göre hiçkimse sigaraya haramdır fetvası veremez.kendinizi daha fazla tehlikeye sokmayın zira rasulullah (as)sizin ateşe girmeye en meraklınız fetva vermeye meraklı olanınızdır.buyuruyor .zira islam dini akılla değil nakille hüküm verir .
nefy_ü_isbat
15.02.2007, 23:49
-XcHIk01M9I
Hiç bir dini konu insanlara tebliğ edilirken ilk önce arzu edilen en faziletli ve azimet yönü söylenmez. Yani, şeri şerifin fetva yönü ve asgari kabul edilmesi şart olan ruhsat yönü kolaylaştırıcı bir ifadeyele söylenmesi gerekir. Şimdi siz ortaya "sigara haramdır" diye çıkarsanız, bütün sigara içenlere Cehennem'e bilet kesme ameliyesine girmişsiniz demektir. Eğitimde ve öğretimde en son söylenmesi gerekn şeyleri en önce söyleyenler, hiçbir zaman mualim veya eğitici olamazlar. Bu tiperin her konuda susmaları konuşmalarından çok daha hayırlıdır. Ah ! Biz kendimizin bu hususta hangi noktada olduğunu bir bilebilsek problem kendiliğinden hallolaak ama, bilemiyoruz ve uyarılarıda kulak asmıyoruz Vesselâm
Edibe Ziyâi
16.02.2007, 21:30
tahrimen mekruh gibime geliyor
undersecretary
18.02.2007, 16:55
Üstad Hazretleri yaşamının bir döneminde sigarayı kullanmış...
Bunu görenler Üstad Hz.lerine sormuşlar haram mı helal mi diye...
Üstad'ın cevabı da gayet net:HAramsa yakıyorum,Helal ise İçiyorum demiş...:):)
Hiç uzatmaya gerek yok. tıklayın görün. (http://www.abdullahbaba.net/sigara.html)
arkadaşlar haram ve helal yargılarını çok fazla net olarak konuşmak Allah adına konuşmak gibi olabilir.- haşa.buna dikkat edilmelidir.
ancak bu zararlı ve kötü deyip kişi kendi için ben kendime haram ediyorum bunu ve içmiyorum gibi bir şahsi kanaate varabilir ama genel olarak bir hüküm koyabilmek çok uç değerlendirmeler olur ve bu biz yaratılmışlar olarak çok kolay dile getirilmemelidir. evet haram ve helale yakınlığı uzaklığı değerlendirip ben kötüdür diyebilirim.kötünün adı haram olmuş yada olmamış ne farkeder.müslüman kötüyü yapmamalı zaten.bunun ötesi fıkhı bir kelimeye bağlamaya hiç de gerek yoktur zaten. insanda akıl var değerlendirme yetisi var.
bu bağlamda kırmızı ışıkta geçmek harammı gibi şeyleride ve herşeyide haram-helal kelimeleri çevresinde tartışmak gibi olur ve bu çok da yakışık almaz.zararları ve insanlığa kastı değerlendirilir ve kötü,yapılmamalı demek daha uygun olur görüşündeyim..
ALTIN_NESİL
20.02.2007, 17:10
Ben Konuya Binaen bazı yazıları okudum çok güzel....
Konuya itafen İnsanın Vucuduna zarar veren herşey haramdır...
Muhabbet İle...
newbahar
20.02.2007, 19:01
İnsanın vücuduna zarar veren herşey haram değildir... Helaller ve haramlar konusunda hüküm vermeden önce sahih kaynaklara başvurulması gerekir.İçtihat yapılabilecek alanlar bellidir ve ehli yapar... Hiç kimse alenen bir harama helal diyemeyeceği gibi, açık bir helalide haram olarak değiştirmeye kalkamaz... sigara ibadeti engelleyecek ölçüde aklî melekeleri kaybetmeye sebep olmadığından haram değildir...İçkinin öncelikle haram edilme sebebide budur zaten...ama sağlığa ve bütçeye zarar verdiğinden bir kerahet atfı yapılmıştır...
2 şey söylemek istiyorum:
1-Hanefi meshebince kaynak sahih de olsa hadis mutavitir değilse haram değil takrimen mekruh olur.(Yani anlatmak istediğim bir şeye haram diye bilmek kolay değil.)
2-Ne bu kardeşim herkes muştehid oldu kafasına göre kıyas yapıyor.
*meryem*
28.04.2007, 15:54
bencede aynen öyle kardeşim
allah__u_ekber
28.04.2007, 15:57
haram degil mekruh
allah__u_ekber
28.04.2007, 15:58
mesela kimileri der insan için zararlı olan hersey haramdir diye o zaman sivasin suyu haram çükkü içinde sagliga yararli hiç bisey bulunamaz o zaman suda içmeyelim olmaz içeceksin ama belirli kosullar dogrultusunda
Neden Allah'ın bize tanıdığı temiz dairede dolaşmayalım da hakkında ihtilaf bulunan şüpheli bir alana kayalım ki. Helal dairesi keyf için yeterlidir, bugün sigarayı kendisi için (sayılan sebeplerden ötürü haram görmeyenler,Hanefi fıkhına göre tahrimen mekruh addetmeyenler) yarın hafazanallah hoşlarına gittiği için esrar da Kur'an'da geçmiyor diyerek onu da mübah sayabilirler.
Unutmayın sigaranın muhteviyatında bulunan nikotin ve kafein maddeleri uyuşturucu niteliği taşır!
vesselam.
re_melamet_cep
21.05.2007, 10:13
selam kardeşler,
Sigara harammı mekruhmu gibi sorular sorulmuş.
bunlara ne gerek var sen sıgarayı yaratandan ayrı görme sıgaradan gelen hastalıgıda sıgaradan bılme hayatta herşey vesıledır ama bunların geldıgı yerı bılmek lazım dıye düsünüyorum
maruyana ha$ha$ bunlarida Allah yaratti bunlaridami kötü bilmeyelim
ne alaka yahu???
selam kardeşler,
Sigara harammı mekruhmu gibi sorular sorulmuş.
bunlara ne gerek var sen sıgarayı yaratandan ayrı görme sıgaradan gelen hastalıgıda sıgaradan bılme hayatta herşey vesıledır ama bunların geldıgı yerı bılmek lazım dıye düsünüyorum
:clap2: sende bizdensin:)
:hosgeldin:
yilmaz_murat
02.06.2007, 22:24
dinimizin üçüncü kaynagı kıyastır. kıyasa görede sigara haramdır. uzatmaya gerek yok.
Bu meselenin tamamen benzeri
ne Kuranda vardir
ne de sünnette
Bu son devirlerde ortaya çikan
bir durumdur
bu konuda en hafif konusanlar
mekruh demisler
fakat bu durum islamin bu meseleye
bakis açisini tam yansitmamaktadir
cünkü insan sigara içmekle hem israf
hem vücuda zarar
hem de baskasina zarar vermektedir