Orijinalini görmek için tıklayınız : Her Güne Bir Hadis (inşAllah)
Zeynep Özmen
07.06.2006, 20:12
"İki dudak ve iki ayak arasına garanti verene ben de cenneti garanti ederim!"
Müttefakun Aleyh
Mevlüde Yıldız
07.06.2006, 21:45
« Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mekke'de silah taşımak hiç kimseye helal değildir. »
(KÜTÜB-İ SİTTE/4553)
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır koşuşsun ya da sussun."
Adalet güzeldir. Fakat idarecilerde olursa, daha güzeldir. Cömertlik güzeldir. Fakat zenginlerde olursa daha güzeldir. Dinde titizlik güzeldir.Fakat alimlerde olursa daha güzeldir.Sabır güzeldir. Fakat fakirlerde olursa daha güzeldir.Tövbe güzeldir.Fakat gençlerde olursa daha güzeldir.Utanma duygusu (haya) güzeldir. Fakat kadınlarda olursa daha güzeldir.
[Hadis-i Şerif (Deylemi).]
kim kardeşini bir kusur için ayıplarsa,o kusuru kendiside işlemeden ölmez.
Ebu Hüreyre'den (r.a) Rasulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğu rivAyet edilmiştir:Allah Teala buyuruyor ki:
"Ben kulumun beni düşündüğü gibiyim. Beni andığı yerde onunla beraberim. Vallahi, kulunun tevbesinden dolayı Allah'ın sevinci, sizden birinizin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğuzamanki sevincinden daha çoktur. Bana bir karış yaklaşana ben bir zira yaklaşırım. Bir zira yaklaşana bir kulaç yaklaşırım. Yürüyerek bana gelene koşarak gelirim."
(Buhari ve Müslim)
Mevlüde Yıldız
10.06.2006, 22:42
Marifet ehli şöyle der:
“İnsanlar beş büyük belaya mübtela olur ki, işlerinin düzensizliği bu beş bela yüzündendir.
Bunlardan birincisi doyuncaya kadar yemek yemeyi sevmek ki, bununla kalp katılaşır.
İkincisi uykuya düşkünlük ki, bu da ömrü kısaltır.
Üçüncüsü rahatı sevmek ki, bu yüzden işinde iflas eder.
Dördüncüsü dünya malını sevmek ki, bunun neticesinde zor bir hesap ve şiddetli bir azap vardır.
Beşincisi ise methedilmeyi sevmek ki, bunda sevabın mahvolması söz konusudur ve bu bela hepsinden daha kötüdür
Yahudilerden bir grup Hz. Peygamber'e (s.a.s.) gelip, güya selâm veriyormuş edasıyla "Essâmu Aleyküm=Ölüm üzerinize olsun" deyince, yanında bulunan Hz. Âişe dayanamayarak, "ölüm sizin üzerinize olsun, Allah size lânet etsin, Allah size gazap etsin" diye cevap verince Hz. Peygamber (s.a.s.), "Yavaş ol Âişe! Yumuşak hareket et; sert hareketten ve çirkin sözden sakın " buyurmuştur.
Hz. Peygamber (s.a.s.); "Bir mecliste lüzumsuz sözler konuşan kimse, kalkarken 'Sübhaneke'llahümme ve bi hamdike eşhedü en lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbü ileyke' derse, oradaki hataları bağışlanır" buyurmuştur.
Irkçılık yapan bizden değildir
M_i_r_a_y
12.06.2006, 01:15
bir hadis:
(Kıyamet günü), kulun ilk bakılacak ameli namazdır. Eğer namazı kabul edilirse, geri kalan amellerine bakılır. Eğer namazı kabul edilmezse diğer amellerinin hiçbirine bakılmaz."
Muvatta, Kavru's-Salat 89, (1, 173).
Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ölmek üzere olan bir gencin yanına girmişti. Hemen sordu:
"Kendini nasıl buluyorsun?"
"Ey Allah'ın Resûlü, Allah'tan ümidim var, ancak günahlarımdan korkuyorum" diye cevap verdi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) da şu açıklamayı yaptı: "Bu durumda olan bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birleşti mi Allah o kulun ümid ettiği şeyi mutlak verir ve korktuğu şeyden de onu emin kılar."
Tirmizî, Cenâiz 11, (983); İbnu Mâce, Zühd 31, (4261).
sizin en hayırlınız kur'an ı öğrenen ve öğretenlerdir...
İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Son nefesini vermedikçe Allah, kulun tevbesini kabul eder. "
Tirmizî, Da'avât 103, (3531); İbnu Mâce, Zühd 30, (4253).
Hz.Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İnsanoğlunun herbiri hatakârdır. Ancak hatakârların en hayırlısı tevbekâr olanlarıdır."
Tirmizî, Kıyâmet 50, (2501); İbnu Mâce, Zühd 30, (4251).
Zeynep Özmen
12.06.2006, 17:58
68. Ebü Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terketmesi, kişinin iyi müslüman oluşundandır."
Allah Resulü, bir gün ashabına sordu: Size en sevimsiz ve en yararsız insanın kim olduğunu söyleyeyim mi? Ashap: Söyle ya Resulallah! dediler. Allah Resulü şöyle buyurdu: Kendisinden Allah için yardım istenildiğinde vermeyen (yok diyen cimri) kimsedir.
Hadis (İbn-i Ebi’d-Dünya).
Mevlüde Yıldız
13.06.2006, 21:28
Hadîste buyuruluyor: “Mazlum olsun, zâlim olsun kardeşine yardım et.” Ashab soruyor: “Mazluma yardımı anladık, zâlime nasıl yardım edeceğiz?” Efendimiz şöyle cevap veriyor: “Elini onun elin üzerine koyarsın, yani zulmüne mani olursun.”
Ebu Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız!"
M_i_r_a_y
14.06.2006, 00:55
bir hadis:
Hz. Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Her nerede olursan ol Allah'tan kork ve kötülüğün arkasından iyilik yap, bu onu yok eder. İnsanlara iyi ahlakla muamele et."
Tirmizi, Birr 55, (1988).
ozisler13
14.06.2006, 09:07
Hadîste buyuruluyor: “Mazlum olsun, zâlim olsun kardeşine yardım et.” Ashab soruyor: “Mazluma yardımı anladık, zâlime nasıl yardım edeceğiz?” Efendimiz şöyle cevap veriyor: “Elini onun elin üzerine koyarsın, yani zulmüne mani olursun.”
ozisler13
14.06.2006, 09:30
Kur'an'ı okuyup ona sahip çıkan kimseye (ahirette): "Oku ve (cennetin derecelerine) yüksel, dünyada nasıl ağır ağır okuyor idiysen öyle oku. Zira senin makamın, okuduğun en son ayetin seviyesindedir.
Ebu Davud, Vitr 20
Aziz ve celîl olan Allah diyor ki: "Kim, Kur'ân-ı Kerîm'i okuma meşguliyeti sebebiyle benden istemekten geri kalırsa, ben ona, isteyenlere verdiğimden fazlasını veririm.
Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'ân 25
www.ankebut.net
M_i_r_a_y
15.06.2006, 02:06
bir hadis:
Sehl İbnu Sa'd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Kim bana çeneleri ile bacakları arasındaki şeyler hususunda garanti verirse, ben de ona cennet hususunda garanti veririm."
Buhari, Rikâk 23, Hudud 19; Tirmizi, Zühd 61, (2410).
Ebu Hureyre Hazretleri Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:
Sevdiğin kişiyi ölçülü sev.
Yoksa, bir gün gelir o insan gözünde sevimsizleşir de önceki aşırı muhabbetinden dolayı elemin iyice ziyadeleşir.
Kızdığın kimseye karşı da ölçülü ol ve nefret hissinin önünü kes. Aksi halde, gün döner de o şahıs dostun oluverirse evvelki öfkeli tavırlarının mahcubiyeti seni çok üzer.
(Tirmizi, Birr, 59)
iki vasıf vardır ki , bunlar münafıkta bir araya gelmez;
güzel sima ve dini konularda derin anlayış.
(Tirmizî,ilim:19)
Zeynep Özmen
15.06.2006, 14:55
Yer yüzündekilere merhamet ediniz ki,
Güklerin sahibi Allahta size yardım etsin.
Hadis i şerif.
Ebu Hüreyre (ra)'den: Resulullah (sav)'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa, ya hayır söylesin yahut sussun. Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna ikram etsin. Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa misafirine ikram etsin.
Murat Sâki
16.06.2006, 16:45
sizin en hayırlınız kuranı oğrenen ve oğreteninizdir
mümin, cennete kavuşuncaya kadar, kulağına gelen hayırlı söz ve hikmete doymaz.
(tirmîzi, ilim 19)
Mevlüde Yıldız
16.06.2006, 21:43
"Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah'a ve Resülü'ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah'a ve Resülü'ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir."
Numan b. Beşir (r.a.) şöyle anlatır:
Allah Resulü'nün (a.s.) şöyle buyurduğunu işittim: "Kıyamet gününde Cehennemliklerin en hafif azap görecek olanı vallahi öyle bir kimsedir ki, onun iki ayağının altının çukurlarına iki ateş parçası konulur ve bunların tesiriyle beyni kaynar."
Murat Sâki
17.06.2006, 17:04
Allah Rasulü Hazret-i Muhammed
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :
Dul ve kimsesizler için çalışan,
Allah yolunda cihad eden veya
gündüzleri oruç tutup geceleri de ibadet eden kimse gibidir.
Buhari
Ebü Rukayye Temîm İbni Evs ed-Darî radıyallahu anh' den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem :
"Din nasihattir" buyurdu. Biz kendisine:
- Kimin için nasihattir? dedik. Peygamber Efendimiz:
- "Allah, Kitabı, Resulü, mü'minlerin yöneticileri ve tüm müslümanlar için nasihattir" buyurdu
Mevlüde Yıldız
18.06.2006, 21:52
Siz ne haldeyseniz,başınıza o halde insanlar getirilir.(Hadis-i Şerif)
Kişi dostunun yolundadır.O halde sizden her biriniz dost edineceği kimseye iyi dikkat etsin.(Hadis-i Şerif)
Mazlumun bedduâsından sakın.Çünkü,onun duâsıyla Allah arasında (kabûlünde mani) bir perde yoktur.(Hadis-i Şerif)
Gizli ve âşikâr her işinde,Allah'dan korkmayı tavsiye ederim..(Hadis-i Şerif)
Farz ibadetlerinden sonra Allâh yanında amellerin en sevgilisi (rızâsına muvâfık olanı) , müslümanın kalbine sevinç koymaktır.(Hadis-i Şerif)
İbni Ömer ve Aişe radıyallahu anhüma'dan rivayet edildiğine göre Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım."
Boğularak ölen şehiddir. Yanarak ölen şehiddir. Gurbette ölen şehiddir. Yılan gibi bir haşeratın sokup zehirlemesinden dolayı ölen şehittir. Karın sancısından ölen şehiddir. Çöken evin altında kalan şehiddir. Damdan düşüp ayağı veya boynu kırılarak ölen şehiddir. Üzerine taş yuvarlanarak ölen şehiddir. Canını korurken öldürülen şehiddir. Malını korurken öldürülen şehiddir. Din kardeşini savunurken ölen şehiddir. Komşusunu savunma uğrunda öldürülen şehiddir. İyiliği emredip kötülükten sakındırırken ölen şehiddir.
Hadis (İbn-i Asakir).
berdan66
21.06.2006, 19:36
Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Her peygamberin müstecab (Allah'ın kabul edeceği) bir duası vardır. Her peygamber o duayı yapmada acele etti. Ben ise bu duamı Kıyamet gününde, ümmetime şefaat olarak kullanmak üzere sakladım (kullanmayı âhirete bıraktım). Ona inşaallah, ümmetimden şirk koşmadan ölenler nâil olacaktır."
Buhari, Da'avat 1, Tevhid 31; Müslim, İman 334, (198); Muvatta, Kur'an 26, (1, 212); Tirmizi, Da'avat 141, (3597
hıfz-ı lisan
22.06.2006, 10:06
''ALLAH'a imandan sonra amellerin en faziletlisi insanları sevmektir.''
(Taberani rivayet etmiştir)
-Yaradılanı severiz,Yaradandan ötürü-
Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
Hz. Muhammed (s.a.v.)
Ebu Hureyre'nin (r.a.) naklettiğine göre:
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Şanı Yüce Allah, (Meleklerine) şöyle buyurmuştur: Kulum bir kötülük yapmaya niyetlenirse, aleyhine onu hemen yazmayın. Eğer o işi yaparsa onun adına tek bir kötülük yazın. Kulum iyi bir işe niyetlenir de yapamaz ise, niyetini bir iyilik olarak yazın. Niyetini gerçekleştirir ise on iyilik yazın."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 183
Murat Sâki
01.07.2006, 20:22
ENES(r.a)
ALLAH yolunda yaptığı sawasllar dısında ALLAH'ın rasulu (sas)eli ile hiçbir kadın we hizmetçiyi wurmamıstır.
kul emir
03.07.2006, 10:19
http://img90.imageshack.us/img90/7549/hadis10xs.jpg (http://imageshack.us)
kul emir
03.07.2006, 10:24
http://img115.imageshack.us/img115/765/wp109yl.jpg (http://imageshack.us)
Gülçehre
13.07.2006, 19:49
http://img366.imageshack.us/img366/4871/187rz5ym.jpg (http://imageshack.us)
"Çok güçlü kimse insanlarla çok güreşip onları yenen değildir.Asıl hiddetlendiğinde nefsine malik olandır"
(Buhari ve Müslim rivayet etmişlerdir)
Allah katında en sevgiliniz,ahlâkı güzel olan,halk ile geçinenler ve kendisiyle geçinilen,yumuşak huylu olanlardır.Ve Allâh yanında buğz . . edilenlerinizde, insanla arasında biribirine lâf götürüp getirmekle uğraşan, onların kusurlarını arayarak din kardeşlerinin aralarına tefrika sokanlardır.(Hadis-i Şerif)
Herhangi bir kimse,bir şahsı içlerinde bu şahıstan daha ehil kimse bulunduğunu bildiği halde , on kişi üzerinde âmir tayin ederse,Allah ve . . Resûlu'llah'a ve müslümanlara hıyanet etmiş olur..(Hadis-i Şerif
Sizin hayırlınız,hayrı umulan ve şerrinden emin olunan kimsedir.Şeririniz ise,hayrı umulmayan ve şerrinden emin olunmayandır.(Hadis-i Şerif)
emmargah
25.07.2006, 15:04
her kim bir kavmin geleneğini yada adetini benimserse bizden değil onlardandır.
(bilmem aklınıza kutlanılan noeller geldimi)
insanlara öyle bir zaman gelecekki, kurandan ancak resmi ,islamdan ancak ismi kalacak, yani kendilerine müslüman adı takacaklar, fakat tatbik etmeyecekler..mescidleri imar edilmiştir..dünya zinetleri ile süslenmiştir..fakat hidayet bakımıdan.içi haraptır. cemaatsizdir,o zamanın fakihleri gökkubbesi altında bulunan fakihlerin en kötüleridir..! fitne onlardan çıkacak yine onlara dönecek...!
ALTIN_NESİL
31.07.2006, 15:00
Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :
Ademoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile gelip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız" der.
Tirmizi, 2409
ALTIN_NESİL
31.07.2006, 15:01
evet bu hadis i serif i bugun sohbetimde isledim
Allah Resulu soyle buyururlar : " Siz Bana 6 mes'elede soz verin; ben de size cenneti tekefful edeyim".
1. " Konusurken dosdogru konusun! "Evet , davranis ve beyanlariniz dosdogru olsun...ve sizler bu mevzuda adeta birer oka benzeyin!
2. "Va'dettiginizi yerine getirin!"
3. "Emanette emin olun!"
4. " Iffetli olun! Irz ve namusunuzu koruyun; baskalarinin irz ve namusunub aynen kendinamusunuz gibi muhafaza edin!
5. " Gozlerinizi harama karsi kapayin!" Size ait olmayan seylere bakmayinve istifadesine mezun olmadiginiz seylere goz dikmeyin!
"Harama bakmak seytanin zehirli oklarindan bir oktur.'Sizin irade yayinizdan çikar ve kalbinize saplanir. Veya seytana ait bu yay, sizin irade elinizdedir). Kim bana saygisindan dolayi o bakisi terk ederse, onun kalbine oyle bir iman salarim ki, onun zevkini butun kalbinde hisseder".
6. " Elinizi baskalarina zarar vermekten uzak tutun!"
<- INSALLAH YAPALIM, DIKKAT EDELIM SELAM ALEYKM
ALTIN_NESİL
31.07.2006, 15:02
Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz.
(Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez)
ALTIN_NESİL
31.07.2006, 15:02
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
'' İnsan yaşlanır, fakat ondaki mal tutkusu ve yaşama arzusu genç kalır.''
Enes radıyallahu anh. Buhari.
ALTIN_NESİL
31.07.2006, 15:03
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
''Şüphesiz, Allah bir çok şeyleri emretmiştir, sakın onları boşa çıkarmayın!
Birçok da sınırlar çizmiştir, sakın onları aşmayın! Bir çok şeyleri de
yasaklamıştır, sakın onlara yaklaşmayın! Birçok şeyleri de unutmaksızın
bırakmıştır, onları da sakın araştırmayın!''
Salebe radıyallahu anh. Rezin.
Bedrin_Aslanı
31.07.2006, 20:03
Kıyamet gününde insanların Allah'dan en uzağı, kendisinin emrettiği şeye muhalif hareket eden vaizdir.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Bu hadisi biraz daha dikkatli okuyun. Birşeyler çağrıştırcak mı bakalım.
İsra gecesi bir kavme uğradım. Onların dudakları ateşten makaslarla kesiliyordu. Dudakları her kesilişde yeniden tamamlanıyordu. " Ya Cibril! Bunlar kimlerdir?" dedim. Buyurdu ki: "Bunlar ümmetinin hatipleridir ki, yapmadıklarını söylerler ve Allah'ın kitabını okurlar, fakat onunla amel etmezler."
Ravi: Hz. Enes (r.a.)
Siz, kabul edileceğine inanarak, Allah'a dua ediniz. Ve biliniz ki Allahü Teala, kalbi gaflet ve boş şeylerle dolu olan bir kimsenin duasını asla kabul etmez.
Allah Teala bir kulunu severse, o kulun yalvarmasını işitmek için, kendisini ibtilaya (belalara) maruz bırakır.
Vuslat Rana
03.08.2006, 11:36
Ben İlmi Açlığın içerisine koydum,
İnsanlar onu Toklukta arıyorlar.
Ben Zenginliği Kanaatin içerisine koydum,
İnsanlar onu Dünya malında arıyorlar.
Ben İzzeti Şerefi Kulluğun içerisine koydum,
İnsanlar onu Makamda, Mevkide ve Umera Kapısında arıyorlar.
Ben Lezzeti zevki ve rahatı Cennetin içerisine Koydum.
İnsanlar onu Dünyada Arıyorlar.
( Hadis-i Kudsi)
"Sizler insanları mallarınızla memnun
edemezsiniz, onları güzel yüz ve güzel huyla hoşnut edersiniz."
Mevlüde Yıldız
06.08.2006, 21:38
Fasık bir insanın meth-ü senası yapıldığında ALLAH gadaba gelir.
Zeynep Özmen
12.08.2006, 12:39
Söylenecek sözün Allah'ın rızâsını mı yoksa gazabını gerektireceğine çok dikkat etmek gerekir.
Zeynep Özmen
17.08.2006, 09:29
"... Allah içinizde îmân etmiş olanlarla (bilhassa) kendilerine ilim verilmiş bulunanların derecelerini yükseltir. Allah ne yaparsanız hakkıyle haberdârdır" (el-Mucâdîle: 58/12); "Rabb'ım benim ilmimi artır!" (Tâhâ: 20/114)[2]
"Ey kadınlar, ancak mahreminiz olan erkeklerle konuşun, mahreminiz olmayanlarla konuşmayın!"
[İbni Said] (Ramuz'un 469. sayfasında yazılıdır.)
Ebü Rukayye Temîm İbni Evs ed-Darî radıyallahu anh' den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem :
"Din nasihattir" buyurdu. Biz kendisine:
- Kimin için nasihattir? dedik. Peygamber Efendimiz:
- "Allah, Kitabı, Resulü, mü'minlerin yöneticileri ve tüm müslümanlar için nasihattir" buyurdu.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Ümmetimin bozulması zamanında kim sünnetime sımsıkı sarılırsa, şehîd sevabı alır."
Ebû Hureyre radıyallahu anh. Taberânî.
hıfz-ı lisan
05.10.2006, 11:17
''Müslümanın müslümana altı -güzel- görevi vardır;
1)Karşılaştığında selam vermesi
2)Davet ettiğinde icabet etmesi
3)Aksırdığında hamdine -yerhamukellah- diyerek cevap vermesi
4)Hastalandığında onu ziyaret etmesi
5)Öldüğünde cenazesine -techiz,tekvin ve tedfin- tabi olması
6)Kendisi için sevdiğini onun içinde sevmesidir.''
(Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.)
Yusuf Bahar
14.10.2006, 10:50
Ey GenÇler TopluluĞu! Sİzden Evlenmeye GÜcÜ Yetenler Evlensİn. ÇÜnkÜ Evlenmek GÖzÜ Muhafaza Eder, Namusu Daha Fazla Korur. Evlenmeye GÜcÜ Yetmeyenler İse OruÇ Tutsun. ÇÜnkÜ OruÇ Şehvetİ Kiran Bİr Şeydİr
Kaynak : (Buharî, Savm 10; Müslim, Nikâh Bahsi, c. 1, Sh.3.)
vuslatgeceleri
14.10.2006, 12:46
"Cemaatle Namaz Kılan bir gencin bir yaşlıya olan üstünlüğü benim ümmetime olan üstünlüğpüm gibidir." buyuruyor alemlerin efendisi(sav)
Alper...
15.10.2006, 09:40
kim ramazan bayramından sonra altı gün oruç tutarsa seneyi oruçla tamamlamış olur.(hadis-i şerif ,sünen-i ibni mace)
Alper...
15.10.2006, 09:52
muhakkak ki insanların allahu tealaya en çok şükredeni,insanlara en çok teşekkür edenidir?(hadis_i şerif ahmed b.hanbel,müsned)
Alper...
15.10.2006, 09:55
(kötü) zandan sakının zira o,sözün en yalanıdır(hadis-i şerif ,imam malik bin enes,el muvatta)
Yusuf Bahar
15.10.2006, 10:22
Evlenen, îmanın yarısını kurtarmış olur, kalan yarısı hakkında ise Allahtan korksun
Enes radıyallahu anhden.(Taberânî)
Yusuf Bahar
15.10.2006, 10:52
Ümmetimin cennete gireceği kapının genişliği, iyi bir atlının üç gün (veya yıl) yürüme mesafesidir. Onlar (cennet ehli) kapıdan girerken sıkışırlar da omuzları ezilecek hale gelir. (Hadis-i Şerif > Tirmizi)
ALLAHU EKBER...
hıfz-ı lisan
01.11.2006, 11:54
''ALLAH, sizin bedenlerinize ve şekillerinize bakmaz, kalplerinize bakar.'' (Müslim)
''Sana şüphe veren şeyi bırak.Sana şüphe vermeyen şeye bak.'' (Tirmizî)
...
Zeynep Özmen
10.11.2006, 20:00
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî salallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kul, Allah'ın hoşnut olduğu bir sözü önemsemeksizin söyleyiverir de Allah onun derecesini yüceltir. Yine bir kul Allah'ın gazabını gerektiren bir sözü hiç önemsemeksizin söyleyiverir de Allah onu bu sözü sebebiyle cehennemin dibine atar."
Buhârî, Rikak 23. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 10; İbni Mâce, Fiten 12
Hadislerden Öğrendiklerimiz
1. Müslüman, her ağzına gelen sözü söylememelidir.
2. Önemsemeden, ciddiye almadan söylenen sözler insanın başına çok ciddi işler açar.
3. Dilini tuttuğu, sözünü yuttuğu için zarar gören insan çok azdır. Fakat diline hâkim olamamak yüzünden kayba uğrayanların sayısını tesbit etmeye imkân yoktur.
4. Söylenecek sözün Allah'ın rızâsını mı yoksa gazabını gerektireceğine çok dikkat etmek gerekir.
Zeynep Özmen
15.11.2006, 19:06
"Müminin iki silahı ne güzeldir: Sabır ve dua."
Ebu Abdullah b. Numan b. Beşir(R.A.) demiştir ki,Rasulüllah(s.a.)'i şöyle söylerken işittim:
'Helal olan açıkça beyan edilmiştir,haram olan da açıkça beyan edilmiştir.İkisi arasında ise helala da,harama da benzer durumu olan ve insanların çoğunun hükmünü bilmediği işler vardır.Kim bu şüpheli olanlardan sakınırsa dinini ve namusunu muhafaza etmiş olur.Kim de şüpheli olanlara dalarsa neticede harama dalar.Sürüsünü koruluğun etrafında otlatan bir çoban gibi ki koruluğa dalması pek uzak değildir.Dikkat edin her sultanın bir koruluğu vardır.Allah'ın koruluğu ise haram kıldıklarıdır.Dikkat edin vücutta bir et parçası vardır ki o iyi olduğu zaman vücudun tamamı da iyidir.O bozulduğu zaman vücudun tamamı da bozulur.Dikkat edin o kalpdir.
Nevevi 40 Hadis
ALTIN_NESİL
16.11.2006, 17:38
1. Cuma gunu oldugunda, sizden birisi basini yikar, gusl eder, mescide erkenden gider, yakin oturur, hutbeyi dinler ve sukut ederse, o kimsenin attigi her bir adim icin kendisine bir senelik oruc ve bir senelik namaz sevabi vardir.
Ravi: Hz. Evs Ibni Evs (r.a.)
2. Insana olum hazir oldugunda, onu Hak'dan alikoyan ve terkettigi hersey derlenip toplanir, iki gozunun onune getirilir. Iste o anda o insan soyle der: "Ya Rabbi beni geri dondur. Umulur ki terkettigim salih amelleri yapayim."
Ravi: Hz. Cabir (r.a.)
3. Bir muallimin onunde veya ilim meclislerinde oturdugunuzda, onlara yaklasin ve birbirinize yakin oturun. Cahiliye ehlinin yaptigi gibi daginik oturmayin.
Ravi: Hz. Ebu Hureyre (r.a.)
4. Ilimden bir bab (bolum) ogrendigin zaman, o senin icin kabul edilmis bin rek'at nafile namaz kilmandan daha hayirlidir. Bunu insanlara ogrettigin zaman ister amel edinsin, ister edilmesin; senin icin gene kabul edilmis bin rek'at nafile namaz kilmandan hayirlidir.
Ravi: Hz. Ebu Zerr (r.a.)
5. Ilme talip olan bir kimseye olum geldiginde, o bu hal uzerinde olurse sehiddir.
Ravi: Hz. Ebu Zerr ( r.a.)
İşte bu iki namaz (yatsı ve sabah)münafıklara en ağır gelen namazdır.Bunlarda ne kadar çok ecir ve sevap olduğunu bilssediniz diz üstü emekliyerekte olsa cemaate gelirdiniz.Birinci saf meleklerin safı gibidir.Ondaki fazileti bilseydiniz ona yarışarak giderdiniz.Bir kimsenin diğer bir kimseyle kıldığı namaz ,yalnız kıldığı namazdan daha bereketli ve sevabı daha fazladır... beraber kılanların sayısı ne kadar çok olursa ,Allah teala'nın okadar çok hoşuna gider.....(ebu davud)
ALTIN_NESİL
23.11.2006, 15:45
Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh...
Akrabaların gösterdiği yakınlığa karşılık veren kimse, tam anlamıyla akrabalık haklarını gözetiyor sayılmaz. Akrabalık haklarını tam anlamıyla gözeten kimse; yakınları akrabalık bağlarını ondan kestikleri halde, o onlardan alaka ve yardımını kesmeyen kimsedir.
Müslim, 1003
Ya Rabbi! Bize dünyada ve ahirette iyilik ver, bizi cehennemin o korkunc azabindan koru.Ya Rabbi! Zerre kadar ser veya hayr olsun, igneden iplige, yastan kuruya, her seyin hesabinin soruldugu büyük mahkemede yüksek huzuruna cıktigimiz zaman sen bize annemize babamiza ve affina muhtac bütün Müslumanlara merhamet ihsan eyle… Ya Rabbi! Günesin etrafinin bütün sicakligi ile kasip kavurdugu, yerin üzerinde gecen olaylari haber verdigi, iyi amelden baska malin, mülkün, soyun, sopun hicbir fayda vermedigi boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hak iddia ettigi ellerin ayaklarin sahitlik yaptigi herkesin nefsi yanii ulu Allah’in yüce huzurunda ben nasil hesap verecegim diye feryad ettigi ve kisinin hesap vermek endisesiyle kardesinden, colugundan cocugundan kactigi, anasindan ve babasindan kactigi büyük mahkemede en büyük affettiricimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi vesselemin sancaginin altinda hepimizi hasr ve cem eyle
"Ey Ebû Hureyre! Allah'tan başka hiçbir şeye ümit bağlama. Allah'a tevekkül eyle. Bir arzun varsa Allah Teâlâ Hazretleri'nden iste. Allah-ü Teâlâ'nın âdet-i ilâhiyyesi (işi, kânunu) şöyledir ki; herşeyi bir sebep altında yaratır. Bir iş için sebebine yapışmak ve sonra Allah Teâlâ'nın yaratmasını beklemek lâzımdır. Tevekkül de bundan ibârettir."
(Hadis-i şerif)
"Bir genç bir yaşlıya yaşlılığından dolayı hürmet ederse muhakkak Allah da (c.c) yaşlılığında ona hürmet edecek birini hazırlar." (Tirmizî, Birr, 75.)
"İki göz vardır, onlara ateş değemez: Allah için ağlayan göz ile, Allah yolunda uyanık sabahlayan göz."
(Tirmizî, Fedâilu'l-Cihâd 7, (1632).
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar.O sadece sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.
Müslim,İbn.Mace,Ahmed b. Hanbel
B%Ü%Ş%R%A
28.11.2006, 17:42
şaka dahi olsa yalan söylemeyin
B%Ü%Ş%R%A kardeşim çokhaklısınyalançok kötü:shake2[1]:
B%Ü%Ş%R%A
28.11.2006, 17:46
müslüman temiz topraga benzer ona herşey atılır ezilir hakaret görür ama ondan hep güzel şeyler çıkar
B%Ü%Ş%R%A
28.11.2006, 17:50
B%Ü%Ş%R%A kardeşim çokhaklısınyalançok kötü:shake2[1]:
sogol kardeşim ben bu hadisi duydugumda çok etkisinde kalmıştım ve yalan söyleme nedemek birinin yalan söyledigini anlayınca hep bu hadisi hatırlatırdım ozaman karşındaki yalan söyleyince yüzü kızarıo
"Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) Yâ-sin süresini okuyun."
Ebu Dâvud, Cenâiz 24
Zeynep Özmen
01.12.2006, 10:18
peygamber efendimiz (sas) buyurdu:
''Bes seyi hafife alan bes seyi kayb eder''
1-Alimleri hafife alan, dinini kayb eder ...
2-Idarecileri hafife alan, dunyayi kayb eder...
3-Komsularini hafife alan, menfaati kayb eder...
4-Ailesini hafife alan, guzel gecinmegi kayb eder
5-Akrabalarini hafife alan, sevgiyi kayb eder...
Hazreti İbn Abbas (radıyallahü anh)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, her ifadesi lâl ü güher Efendiler Efendisi şöyle buyurur:
Allah’ın rahmet ve inayet eli cemaat ile beraberdir.
(Tirmizî, Fiten, 7; Nesâî, Tahrim, 6)
"İlim üçtür. Bunlardan fazlası fazilettir. Muhkem âyet, kâim sünnet, âdil taksim."
ALTIN_NESİL
02.12.2006, 18:48
"Cömert kişi, Allaha yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır.
Cimri olan ise, Allahtan uzaktır, insanlardan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır.
Allah katında, cömert bir bilgisiz câhil, cimri bir ibadet edici âbidden daha sevimlidir."
Ebû Hureyre radıyallahu anh. Tirmizî
"Ölüyü üç şey tâkib eder. Âilesi, malı, ameli, Bunlardan ikisi geri gelir, biri kalır. Âilesi ve malı geri gelir. Ameli yanında kalır."
Buhari, Müslim
"Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzâb) diye yazılır."
Allah'ın kitabını okumak ve ders yaparak onu mutaala maksadıyla Allah'ın evlerinden birinde veya başka bir yerde bir araya gelen cemaate, muhakkak ki, Allah gönül huzuru verir. Onları rahmet ve lütfuna boğar. Melekler onların etrafını sarar ve Allah onları -Mele-i 'Âlâda- yanında bulunanların huzurunda överek anar.
Tirmizi, İlm 2
Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
Tirmizî, İlm, 14.
Allah birinci safı dolduranlara rahmet eder; melekler de onlar için dua eder. Safları doldurmak için atılan bir adımdan Allah rızasına daha yakın başka bir adım yoktur.
Ebu Davud, Salat 45
Günün Hadis-i Şerifi
Bu din ilmi, dinin ta kendisidir, öyle ise onu kimden öğrendiğinize dikkat edin.
Dârimî, Mukaddime 38
Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur.
Buhari, Marda 1
ALTIN_NESİL
03.12.2006, 15:45
1393. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Bir kimseye bildiği bir konu sorulduğunda cevap vermezse, kıyamet gününde ağzına ateşten bir gem vurulur."
Tirmizî, İlim 3. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, İlim 9; İbni Mâce, Mukaddime 24
Hadisten Öğrendiklerimiz
1. İlim ehli olan kimsenin bilgisini gizlemesi câiz değildir.
2. Din âlimlerinin ilmi tebliğ edip başkalarına öğretmeleri şattır.
3. Zarûrî dinî bilgileri başkalarından esirgeyip saklamak büyük günahlardan sayıldığı için âhiretteki cezası da ağırdır
İnsanoğlunun bir vadi dolusu altını olsa, bir vadi
daha ister. Onun ağzını topraktan başka bir şey
doldurmaz. Ama Allah tövbe edenin tövbesini kabul
eder.
"Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle
düzeltsin; buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin;
buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun, bu da
imanın en zayıf derecesidir"
Son nefesine değin Allah, kulun tevbesini kabul eder.
Tirmizî, Da'avât,99 (3531)
* Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri ferman etti ki: "Ben Azimu'ş-Şân, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım." Ebu Hureyre ilaveten dedi ki: "Dilerseniz şu ayet-i kerimeyi okuyun. (Mealen): "Yaptıklarına karşılık Allah katında onlar için göz aydınlığı olacak ne mükâfaatların saklandığını kimse bilemez" (Secde 17).
* Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh'den: Şöyle demiştir: (Bir def'a) öteki, beriki: "Yâ Resûlâllâh, Kıyâmet gününde biz Rabbimizi görecek miyiz?" diye sordular. (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm Efendimiz Hazretleri de mukâbeleten): "Ayın on dördüncü gecesi rü'yete mâni' hiçbir bulut yokken Kamer(i görmek husûsun)da şek ve ihtilâf eder misiniz?" diye suâl buyurdu. "Hayır, yâ Resûlâllâh (bunda ihtilâf etmeyiz)" denince tekrar: "Ya, rü'yete mâni' hiçbir bulut yokken Güneş (i görebileceğiniz) de şek ve ihtilâf eder misiniz?" diye suâl buyurdu. (Yine): "Hayır, yâ Resûlâllâh. (Bunda da ihtilâf etmeyiz)" denince buyurdu ki: İşte O'nu siz böyle (açık) göreceksiniz.
Enes'in (r.a.) haber verdiğine göre: Allah Resulü (a.s.): "Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır" buyurmuştur.
Müslim, Sıyam,45 (l, 770)
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh..."
İslam garib olarak başladı, tekrar başladığı gibi garib hale dönecektir. Gariblere ne mutlu!
* Tirmizi, 2631 *
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh..."
Beni mü'min olan sevecek, münafik olan da bana bugzedecektir.
* Müslim, İman 131 *
"İslâm, güzel ahlâktır. "
Ebu Hureyre (r.a.) şöyle bildirmiştir: Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur. Zenginlerin davet edilip de fakirlerin çağrılmadığı düğün yemeği, ne kötü bir yemektir!
Müslim, Nikah, 107, (ll,1054)
Bizi aldatan bizden değildir.
Müslim, Îmân, 164.
"Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır."
Ebu Hureyre'nin (r.a.) naklettiğine göre: Allah Resulü (a.s.): "Allah Teala, ümmetimin söylemedikleri veya yapmadıkları müddetçe içlerinden geçirdikleri kötülükleri bağışlamıştır" buyurdu.
Müslim, İman 201 (l, 116)
ALTIN_NESİL
04.12.2006, 23:22
Allah ın en çok sevdiği amel hangisidir diye sorulduğunda Vaktinde kılınan
namaz cevabını verdi. Sonra hangisidir? diye soruldu. Anneye babaya iyi
davranmak buyurdu. Daha sonra hangisidir? diye soruldu. Allah yolunda
cihad karşılığını verdi.
Müslim, İman 139
Resulüllah (as) bir defa minber üzerinde iken, sadaka ve dilenmekten uzak durmayı zikredip: “Veren el alan elden hayırlıdır.Çünkü veren el, infak edici, alan el ise isteyici eldir.” Buyurmuştur.
Müslim, Zekat, 94 (l,717)
"Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı
göstermeyen bizden değildir."
Tirmizi
Ebû Hüreyre Abdurrahman İbni Sahr radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:– “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalblerinize ve davranışlarınıza bakar. ”
Müslim, Birr 34 ( III, 1987)
Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:"Haset etmekten sakının. Zira, ateşin odunu (veya otları) yiyip bitirdiği gibi haset de iyilikleri yer bitirir. "
Ebû Dâvûd, Edeb 44. (v, 208)
“Körlüğün en şerlisi kalp körlüğüdür.”
İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün
vücut sağlıklı olur eğer o bozulursa bütün vücud
bozulur. Dikkat edin o kalptir
buhari
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:“Bir kul, bu dünyada başka bir kulun ayıbını örterse, kıyamet gününde Allah da onun ayıbını örter. ”
Müslim, Birr 72. (III, 2002)
Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.
"Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir."
"imanın en faziletlisi; nerede olursan ol Allah!ın senin yanında olduğunu bilmendir"
Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’dan kork.
Kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün.
İnsanlarla güzel geçin!
Ebu Katâde'nin (r.a.) naklettiğine göre: Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse mescide girdiğinde oturmadan önce iki rekât namaz kılsın."
Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 69 (l,495)
Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.
Tirmizî, Birr, 33
Resûlullah (s.a.v.)şöyle buyurmuştur: "Halka teşekkürde bulunmayan Allah'a da şükretmez."
Tirmizî, Bir 35, (1955)
"Kendisini ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi kişinin iyi
Müslüman oluşundandır."
"Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır."
Tirmizî
Herkim ki ilim taleb ederse geçmiş günahlarına keffaret olur.
Tirmizi 2648
ALLAH'IM! Ayıplarımı ört. Korkularımdan emin kıl.borçlarımı öde(yecek sebepleri halket).
( Hadis-i Şerif
Osmân İbni Affân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:“Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir. ”
Buhârî, Fezâilü’l–Kur’ân 21 (VI, 108)
"Yedi şey gelip çatmadan hayırlı ameller yapmaya çalışın, yoksa siz hayırlı ameller işlemek için:
Her şeyi unutturan fakirliği mi,
azdıran zenginliği mi,
insanın aklını ve bedenini bozan hastalığı mı,
bunaklaştıran ihtiyarlığı mı
ansızın ve süratli gelen ölümü mü,
yoksa beklenen şeylerin en kötüsü Deccali mi
yoksa bunların hepsinden çok daha zor ve acı olan kıyameti mi?
bekliyorsunuz da hala hayırlı ameller işlemiyorsunuz.."(Tirmizi, Zühd3)
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:36
Ben, insanları hakka çağırıcı ve Allah’ın emirlerini onlara ulaştırıcı olarak gönderildim. Hidayet verme, inanları doğru yola çekme konusunda, elimde hiçbir şey yoktur. Şeytan da, Allah’ın yasakladığı şeyleri insanlara süslü gösterici olarak yaratılmıştır. İnsanları dalalete atma (saptırma) konusunda onun da elinde bir şey yoktur.
Hadis (İbn-i Adiyy).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:38
Bir bedevi Resulullah’a gelerek; Ya Resulullah! Rüyamda başımın koparılıp yuvarlandığını, kendimin de onun peşinden koştuğumu gördüm. Bunun tabiri nedir? Diye sordu. Resulullah Efendimiz ona şu cevabı verdi: Uyurken, şeytanın seninle oynamasını, halka anlatma...
Hadis-i Şerif (Müslim).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:40
Erkek kadın her mü’minin, cennette bir vekili (temsilcisi) vardır. Kur’an okuduğu zaman, o vekil ona orada köşkler yapar. Tesbih çektiği zaman ağaçlar diker. Bunlardan vazgeçtiğinde de, hiçbir şey yapmaz.
Hadis (Ramuz).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:47
İnsanlarla alay eden kimseler var ya, kıyamette onlardan birine cennetten bir kapı açılır. “Haydi gel” denilir. O kişi, kapının önüne varınca, kapı yüzüne kapanır. Sonra başka bir kapı açılır. “Haydi gel!” denilir. O kapıya da ümitle koşar. Fakat yanına varınca, o kapı da yüzüne kapanır. Ve böylece, kapı açılıp kapanma durumu sürüp gider. Nihayet, kişiye cennetten gerçek bir kapı açılır. “Haydi gel, bu sefer gir!” denilir. Ama adam, yine suratıma kapatılır endişesiyle, bu açık kapıya yanaşmaz. (Alaycılığın cezasını, bu şekilde alaya alınarak bulur.)
Hadis-i Şerif (Ramuz).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:48
Allahın yasakladığı ( belli ) büyük günahlardan sonra kulun sakınması gereken en büyük günah: ardında borcunu ödemek için hiçbir mal bırakmadan borçlu olarak ölmesidir.
hadis-i şerif ( Ebu Davut )
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:48
Birinizin elbisesi eskidiği gibi, göğsündeki imanı da eskir. Öyle ise, Allah’tan, kalbinizdeki imanın yenilenmesini isteyiniz.
Hadis-i Şerif (Taberani).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:49
İnsanların içinde geğirmekten uzak dur. Şüphesiz dünyada en çok tok olanlar, ahirette en uzun açlığı çekeceklerdir.
Hadis (Tirmizi).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:50
Kim her gece Yasin süresini okursa, küçük günahları bağışlanır.
Hadis (Beyhaki).
vuslatgeceleri
08.12.2006, 12:52
Duaların sonunda Amin demek, alemler Rabbi Allah’ın, mü’min kullarının dillerindeki mührüdür.
Hadis (İbn-i Adiyy).
yenibeyin
08.12.2006, 12:53
iki günü denk olan ziyandadır
Mü’minlerin emîri Ebû Hafs Ömer ibni Hattâb radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim, dedi: “Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır.”
Buhârî, Bed’ü’l–vahy 1, (I, 2)
"cimri kimse, yanında isimim anıldığı halde bana salavat getirmeyendir"
"cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir"
İbni Ömer ve Âişe radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım. ”
Buhârî, Edeb 28 (VII, 78)
"kim gününün beş vaktinde camiye gider gelirse her gidip gelmesine Allah o kimsye cennette bir ziyafet hazırlar"
reyyan85
09.12.2006, 01:05
Misir a Ebu Hamid el- Misri'den ilim tahsil
etmek icin yola ciktim. Vardigimda ondan
Halid bin Velid'in rivayet ettigi hadisi istedim.
Bunun icin bana bir sene oruc tutmami söyledi.
Oruclari tutup tekrar hadisi istemeye gidince
onu Halid bin Velid'e kadar bütün isnadiyla bana
aktardi.
Söyle ki:
Bir adam Nebi (sas) me gelerek,
''Size dünya ve ahiretle alakali soracak sorularim
var.'' dedi.
Bunun üzerine Efendimiz ona,
Ona
''Ne istiyorsan sor.'' buyurdular.
O zat da sorularina basladi;
* Ey Allah'in Peygamberi ! Ben insanlarin en alimi
,en bilgilisi olmak istiyorum.
Ne yapmaliyim ?
-Allah'tan cok kork takva dairesi icine girersen
insanlarin en alimi olursun.
*Insanlarin en zengini olmak istiyorum.
-Kanaatkar olursan insanlarin en zengini olursun.
*Insanlarin en hayirlisi olmak istiyorum.
-Insanlarin en hayirlisi, faydali olandir.
Sen de insanlara faydali ol.
*Insanlarin en adaletlisi olmak istiyorum.
-Kendin icin istedigini insanlar icinde istersen
insanlarin en adili olursun.
*Insanlar icinde Allah'a en yakin ,O'nun en has kullarindan olmak istiyorum.
-Allah'i cok zikredip anar ve hatirlarsan o zaman Allah'in en has kulu olursun.
*Muhsinlerden, iyilik edenlerden olmak istiyorum.
-Allah'a O' nu görüyor gibi ibadet et, her ne kadar sen O'nu görmesen de O seni görüyor.
*Imanimi kemale erdirmek istiyorum.
-Güzel ahlakli olursan imanin kemale erer.
*Allah'in emirlerine itaat eden itaatkar kullarindan olmak istiyorum.
-Allah'in farzlarini yerine getir, itaat edenlerden olursun.
*Allah'a günahlarimdan arinmis , tertemiz olarak
gitmek istiyorum.
-Cünüp oldugunda tertemiz olacak sekilde gusul abdesti al, kiyamet günü üzerinde hicbir günah
olmaksisiz Allah 'a kavusursun.
*Kiyamet günü nur icinde hasrolmak istiyorum.
-Hic kimseye zulmetme, kiyamet günü nur icinde hasrolursun.
*Rabb'im bana merhamet etmesini istiyorum.
-Önce kendine ve insanlara merhamet et ki; Allah da sana merhamet etsin.
*Günahlarimin azalmasini istiyorum.
-Istigfar ederek günahlarinin bagislanmasi icin Allah'a yalvarirsan günahlarin azalir.
*Insanlarin en kerimi olmak istiyorum.
-Allaha kullarini sikayet etmezsen insanlarin kerimi olursun.
*Rizkimin bol olmasini istiyorum.
-Temizlige devam edersen rizkin bol olur.
*Allah ve Resulü tarafindan sevilmek istiyorum.
-O zaman Allah ve Resulü'nün sevdiklerini sev,
sevmediklerinide sev me.
*Allah'in bana kizmasindan kendimi korumak istiyorum.
-Kimseye kizmazsan Allah'in gazabindan ve kizmasindan kurtulursun.
*duamin kabul edilmesini istiyorum.
-Haramlardan sakinirsan dualarin kabul olur.
*Allah'in beni baskalarinin yaninda rezil etmemesini
istiyorum.
-Namusunu koruyup iffetli ol ki; insanlar yaninda
rezil olmayasin.
*Allah'in ayiplarimi , kusurlarimi örtmesini istiyorum.
-kardeslerinin ayiplarini örtersen Allah da senin ayiplarini örter.
*Benim günahlarimi ne siler ?
-Gözyaslarin, huduun (saygiyla Allah'a kullugun )
ve hastaliklar.
*Allah'in yaninda hangi iyilik daha faziletlidir ?
-Güzel ahlak, tevazu ,belalara sabir ve kazaya riza.
*Allah yaninda en büyük günah hangisidir ?
-Kötü ahlak ,ve Allah'in emirlerine karsi gösterilen cimrilik.
*Rahman Allah'in gadabini ne dindirir ?
-Gizliden gizliye sadaka vermek ve sila-i rahim (akrabalari ziyaret ve görüp gözetmek )
*Cehennem atesini ne söndürür ?
-Oruc.
(Ali el -Müttaki, Kenzu'l- Ummal, 16/127-129)
ÇOK KISA OLSADA...:thinking:
reyyan85
09.12.2006, 01:17
" kim butun tasasini birlestirir , tek bir tasa ( yani ) ahiret tasasi haline getirirse Allah teala onun kederini yok eder.islerini kendi uzerine alir.
kimde kendisine pek cok mesguliyet ve tasa edinirse Allah teala onun hangi vadide helak olduguna aldiris bile etmez " buyurmus.
bu sefer oldu galiba:good[1]:
Enes b. Malik (r.a.)
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz dua ettiği zaman azimli ve kararlı olsun. Ve sakın: Allahım, dilersen bana ver! demesin. Çünkü Allah'ı zorlayacak (hiç bir kuvvet) yoktur" demiştir.
Ebu Hureyre'nin (r.a.) rivayet ettiğine göre:
Resulüllah (a.s.) şöyle buyurdu: "İki büyük fırka savaşıp aralarında büyük bir harp olmadıkça Kıyamet kopmayacaktır. Halbuki ikisinin davası da birdir."
Pessimist
10.12.2006, 15:47
http://www.cennetyolu.com/hadisler/images/8.jpg
"Şüphesiz siz, sizden öncekilerin yoluna karış karış, arşın arşın tabi olacaksınız. Hatta onlar, bir keler deliğine bile girseler, onların arkasından gideceksiniz.”
Bunun üzerine sahabe “Ey Allah’ın Rasûlü! Onlar Yahudi ve Hıristiyanlar mıdır” diye sordular. Rasûlullah (s.a.v) “ya kim olacak! evet onlardır” buyurdular...
Buhari, Enbiya 50
"Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir."
" - Hz. Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Üç kişi vardır, Kıyamet gününde Allah onlara ne konuşur, ne nazar eder ne de günahlardan arındırır, onlar için elim bir azab vardır!" buyurdu ve bunu üç kere de tekrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resûlü! Öyleyse onlar büyük zarara ve hüsrana uğramışlardır. Kimdir bunlar?" dedim. Şöyle saydılar:
"(Elbisesini kibirle, yerlere kadar salıp) süründüren, yaptığı iyiliği başa kakan, malını yalan yeminlerle reklam eden kimseler!"
"Şüphesiz siz, sizden öncekilerin yoluna karış karış, arşın arşın tabi olacaksınız. Hatta onlar, bir keler deliğine bile girseler, onların arkasından gideceksiniz.” Bunun üzerine sahabe “Ey Allah’ın Rasûlü! Onlar Yahudi ve Hıristiyanlar mıdır” diye sordular. Rasûlullah ( s.a.v) “ya kim olacak! evet onlardır” buyurdular...
Buhari, Enbiya 50
Çevresindeki insanların şerrinden emin olmadığı kişi, cennete giremez.
Müslim, İman 19
Kim, sözleşme yaptığı kimseye zulmeder, hakkını kısar veya gücünün üzerinde bir şey emreder yahut rızası dışında bir şeyini alırsa kıyâmet günü onun aleyhine bizzat ben delil (ve davacı) olacağım.
Ebu Davud, Harac 33
"Güzelce abdest alıp, sonra iki rek'at namaz kılan ve namaza bütün ruhu ve benliği ile yönelen hiç kimse yoktur ki kendisine cennet vâcib olmasın!"
"Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlenmeye gücü yetiyorsa hemen evlensin. Zira evlilik gözü (haramdan) daha çok uzaklaştırıcı, iffeti de çok daha koruyucudur. Evlilik külfetine güç yetiremeyenler ise oruç tutsun. Çünkü oruç, şehveti kıran bir şeydir."
"Müslümana bir ağrı, bir meşakkat, bir hastalık, bir üzüntü, hatta kendisini bunaltan bir iç sıkıntısına varıncaya kadar herhangi bir şey isabet ederse günahlarından bir kısmı yokedilir."
"Müminin Mümine bağlılığı, birbirini perçinleyen bina gibidir"
"Üzerinde gönülleriniz birleştikçe, Kur'an okuyunuz. Kur'an hakkında ihtilaf ettiğinizde de artık kalkıp dağılınız"
Akıllı kimse, nefsini muhasebe eden ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz de, nefsini hevasının peşine takan ve Allah'tan temennide bulunan kimsedir.
(Tirmizi, 2461)
"Ümmetim 73 fırkaya ayrılır, 72’si Cehenneme gider. Yalnız bir fırka kurtulur. Cehennemden kurtulan fırka, benim ve Eshabımın gittiği yolda gidenlerdir."
"Amellerin en hayırlısı farzlar, en kötüsü de bid'atlerdir."!!!!!
Masmavi_
14.12.2006, 10:12
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in ashabından bir kısmı ona sordular: "Bazılarımızın aklından bir kısım vesveseler geçiyor, normalde bunu söylemenin günah olacağına kâniyiz." Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz?" diye sordu. Oradakiler Evet! deyince: "İşte bu (korku) imandan gelir (vesvese zarar vermez) dedi.
Müslim, İman 209 (132); Ebu Dâvud, Edeb 118 (5110)
sema kapılarında perdeler vardır.
kibir haset ve gıybet ehlinin amellerini geri cevirirler
( HADIS-I SERIF )
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular:
Bin kere ihlas okuyan bir iman sahibi kendini cehennem ateşinden kurtarmış olur.
B.ü.S.r.A
15.12.2006, 16:30
1591. Ebû Hüreyre radiyallahu anh'den rivayet edildigine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem, "Allah Teâlâ söyle buyurdu" demistir:
"Ben kiyamet günü su üç (grup) insanin düsmaniyim:
Benim adima and içtikten sonra sözünden cayan kisi.
Hür bir insani köle diye satip parasini yiyen kisi.
Ücretle bir isçi tutup isini gördüren ve isçinin ücretini vermeyen kisi."
Buhârî, Büyû 106, ?câre 10. Ayr?ca bk. ?bni Mâce, Ruhûn 4
Hadislerden Ögrendiklerimiz
1. Ahde vefâsizlik nifâk alâmetidir, siddetle haram kilinmistir.
2. Verdikleri sözden cayanlar, akidlerini bozanlar kiyamette arkalarina birer bayrak dikilmek suretiyle te?hir edileceklerdir.
3. Devlet yöneticilerinin vefâsizligi en agir vefâsizliktir.
4. Allah adina söz verip yemin eden sonra da sözüne ve yeminine sâdik kalmayan kimseleri Allah kendisinin hasmi olarak ilân etmistir.
5. Müslümana sözünün eri olmak yarasir. O, agzindan çikan söze, inançlarina ve attigi imzaya sahip çikar.
6. Vaad ve taahhütlerini yerine getirmemek haramdir.
Yusuf Bahar
15.12.2006, 16:39
büşra kardeş buradan devam edelim
B.ü.S.r.A
15.12.2006, 16:42
kusura bakmayin kardesim hadislerle ilgili konu oldugunu görmemisim
"Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle ölümü temenni etmesin. Mutlaka bunu yapmak mecburiyetini hissederse, bari şöyle söylesin: "Rabbim, hakkımda hayat hayırlı ise yaşat, ölüm hayırlı ise Canımı al!"
"Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "AIlah'ın yüz rahmeti var. Bunlardan biriyle mahlükat kendi aralarında birbirlerine merhamet gösterirler. Doksandokuz rahmet de Kıyamet günü içindir."
"Müslümanın, müslüman üstündeki hakkı beştir: "Selamını almak, hasta ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek, hapşırınca yerhamükallah demek."
Ahiret Günü Hakkındaki Hadisler
* Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh'den: Şöyle demiştir: (Bir def'a) öteki, beriki: "Yâ Resûlâllâh, Kıyâmet gününde biz Rabbimizi görecek miyiz?" diye sordular. (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm Efendimiz Hazretleri de mukâbeleten): "Ayın on dördüncü gecesi rü'yete mâni' hiçbir bulut yokken Kamer(i görmek husûsun)da şek ve ihtilâf eder misiniz?" diye suâl buyurdu. "Hayır, yâ Resûlâllâh (bunda ihtilâf etmeyiz)" denince tekrar: "Ya, rü'yete mâni' hiçbir bulut yokken Güneş (i görebileceğiniz) de şek ve ihtilâf eder misiniz?" diye suâl buyurdu. (Yine): "Hayır, yâ Resûlâllâh. (Bunda da ihtilâf etmeyiz)" denince buyurdu ki: İşte O'nu siz böyle (açık) göreceksiniz.
Kıyâmet gününde nâs haşrolunacak (yâni bir araya toplanacak. Rabbimiz Teâla ve Tekaddes Hazretleri): "Her kim her neye tapıyor idiyse onun ardına düşsün" buyuracak. (Yâhud Hakk'ın emriyle bu sözü diyen diyecek.) Artık kimi Şems'in, kimi Kamer'in, kimi tâğutların ardına düş(üp gid)ecek. Yalnız bu ümmet, içlerinde münâfıkları da olduğu halde (yerinde durup) kalacak. Allah (Tebâreke ve Teâlâ Hazretleri) onlara (evvelce tanıdıklarından başka bir sûrette) gelip: "Ben sizin Rabbinizim" buyuracak. Onlar (Rabb-i Müteallerini o tecellî ile tanıyamıyacakları için: "Sen'den Allâh'a sığınırız.) Rabbimiz bize gelinceye kadar bizim yerimiz burasıdır. (Yerimizden ayrılmayız). Rabbimiz bize geldiğinde biz O'nu tanırız" diyecekler.
Allâhu Azze ve Celle (Hazretleri) onlara (Bu def'a tanıdıkları sûrette) gelip: "Ben Rabbinizim" buyuracak. Onlar da: "(El-Hak) Sen bizim Rabbimizsin" diyecekler. Ve Allâhu Teâlâ(nın) onları da'vet buyur(ması üzerine ona tâbi' ola)cak(lar). Cehennem'in de (tam) ortasına Sırât (yâni köprü) kurulur. Ümmetini (onun üstünden) en evvel geçirecek ben olacağım. O gün Rüsül(-i Kirâm) dan başka hiçbir kimse (hevl ve dehşet dolayısiyle) tekellüm edemez. Rüsül(-i Kirâm)ın da o günkü kelâmı (اَللَّهُمَّ سَلِّمْ سَلِّمْ) = İlâhî, selâmet ver, selâmet ver" (den ibâret) olacaktır. Cehennem'de sa'dân dikenlerine benzer çengeller vardır. Sa'dân dikenlerini (hiç) görmüşlüğünüz var mı? -Evet (vardır.)- İşte bu çengeller sa'dân dikenlerine benzer. Ancak şu var ki, ne kadar büyük olduklarını yalnız Allâhu Teâlâ bilir. İşte bunlar nâsı (kötü) amellerinden dolayı kapıp alırlar. Kimi (kötü) ameli dolayısiyle helâk olur. Kimi hardal gibi ezim ezim ezildikten sonra necat bulur. Nihâyet Allâhu Teâlâ ehl-i nârdan her kimlere rahmet buyurmayı dilemişse (onları çıkaracak. Dünyâda iken) Allâh'a ibâdet etmiş olanları çıkarmalarını meleklere emredecek, onlar da onları çıkaracaktır. (Melekler) onları âsâr-ı sücûddan (yâni secde a'zâlarındaki izlerden) tanıyacaklardır. Ve (işte onlar öylece) çıkarılacaklardır. Allâhu Teâlâ eser-i sücûdu ye(yip mahvet)meyi nâr(-ı Cahîm)e harâm kılmıştır. Binâenaleyh Âdem-oğlunun bütününü (Cehennem) ateş(i) yer de yalnız eser-i sücûdu yiyemez. Bunlar ateşten kavrulup kapkara olarak çıkarılacaklar. Üzerlerine Âb-ı hayât dökülecek de seyl uğrağında biten yabânî reyhan tohumları nasıl (çabuk) biterse (yeniden) öylece biteceklerdir. Sonra Allâh(u Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri) kulları arasında (hüküm ve) kazâyı hitâma erdirir. (Ancak) Cennet ile Cehennem arasında yüzü ateşe dönük bir kimse kalır ki, o, Cennet'e girecek ehl-i nârın sonuncusu olacaktır. (O kimse): "Yâ Rab, yüzümü (şu) ateşden döndür. Kokusu beni zehirleyip duruyor, yalını beni yakıp duruyor" diyecek. (Adamcağız mütemâdiyen duâ ve niyazda bulunacak.
Sonunda Hak Teâlâ) ona buyuracak ki: "Bu senin dediğin yapılacak olursa acabâ başka şey (daha) istemiyecek misin?" O ise: "(Celâl ve) İzzetine kasem olsun ki, hayır!" diyecek. Ve Allâhu Teâlâ'ya meşiyyet-i İlâhiyyesi taallûk eden ahd ü mîsâkı verecek, (ondan sonra) Allâhu Teâlâ onun yüzünü Cehennem cihetinden (Cennet tarafına) çevirecek. Yüzünü Cennet'e doğru döndürünce Cennet'in güzelliğini görecek. (Lâkin ibtidâ talebden hayâ edip) Allâh'ın dilediği kadar (bir müddet) sükût ettikten sonra: "Yâ Rabb, beni Cennet'in kapısınayanaştır" diyecek. Allâhu Teâlâ da: "Evvelce istediğinden başka (hiç) bir şey istemiyeceğine ahd ü mîsâk vermiş değil miydin?" diye (kendisini ilzâm ede)cek. O da: "Yâ Rabb, mahlûkâtının en bedbahtı ben olmayayım" cevâbını verecek. Bunun üzerine (yine) Allâhu Teâlâ: "Bunu (da) sana verirsem başka bir şey istemiyecek misin?" diyecek. O da: "(Celâl ve) İzzetine kasem olsun ki, hayır. Bundan başka (hiç) bir şey isteyecek değilim" cevâbını verecek. Ve Rabb(-ı Celîl) ine dilediği ahd ü mîsâkı verdikten sonra Rabbı (Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri) onu Cennet'in kapısına yanaşdıracak. (O kimse) Cennet kapısına varıp da ondaki revnak ve letâfeti ve içindeki nadret ve sürûru görünce (yine utanıp) Allâh'ın dilediği kadar (bir müddet) sükût edecek Sonra: "Yâ Rabb, beni içeriye sok" diyecek.
Allah (Azze ve Celle) de: "Allah lâyığını versin behey Âdem-oğlu, sen ne sözünde durmaz kimsesin! Sen verdiğimden başka (hiç) bir şey istemiyeceğine (daha evvel) ahd ü mîsâk vermiş değil mi idin?" buyuracak. O da: "Yâ Rabb, (demek ki) mahlûkâtının en bedbahtı ben olacağım" diyecek. (Bu söz üzerine ve duâ ve niyâzını tekrâr ede ede nihâyet) Allâhu Teâlâ ona gülecek. Ve Cennet'e girmesine izin verecek. (Oraya alırken de) ona: "Temennî et" buyuracak. O da (uzun boylu) temennî (ler) de bulunacak. Nihâyet dilekleri kesilince Allâhu Teâlâ: "(Bunlardan başka) şunu da, bunu da, şunu da, bunu da iste" buyuracak ki, (istenecek şeyleri) Rabb'i (Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri muttasıl) aklına getirecek. Nihâyet (bu türlü) dileklerinin kâffesi de kesilince Allâhu Teâlâ: "Bunların hepsi ve bir o kadar dahası (hep) senindir" buyuracaktır.
-(Hadîsi Ebû Hüreyre'den rivâyet edenlerden biri olan Atâ' b. Yezîd-i Leysî der ki: Ebû Hüreyre bunu rivâyet ederken Ebû Saîd-i Hudrî de oturuyor ve Ebû Hüreyre'nin dediklerinden hiç bir şeyi tağyîre lüzum görmüyordu. Tâ: "Bunların hepsi ve bir o kadar dahâsı hep senindir" sözüne gelince) Ebû Saîd-i Hudrî (radiya'llâhu anh) Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh'e: "Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem, Allah (Azze ve Cell): 'Bunlar(ın hepsi) ve daha on misli senindir.' buyuracaktır, demişti" dedi. Ebû Hüreyre: yanaştır" diyecek. Allâhu Teâlâ da: "Evvelce istediğinden başka (hiç) bir şey istemiyeceğine ahd ü mîsâk vermiş değil miydin?" diye (kendisini ilzâm ede)cek. O da: "Yâ Rabb, mahlûkâtının en bedbahtı ben olmayayım" cevâbını verecek. Bunun üzerine (yine) Allâhu Teâlâ: "Bunu (da) sana verirsem başka bir şey istemiyecek misin?" diyecek. O da: "(Celâl ve) İzzetine kasem olsun ki, hayır. Bundan başka (hiç) bir şey isteyecek değilim" cevâbını verecek. Ve Rabb(-ı Celîl) ine dilediği ahd ü mîsâkı verdikten sonra Rabbı (Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri) onu Cennet'in kapısına yanaşdıracak. (O kimse) Cennet kapısına varıp da ondaki revnak ve letâfeti ve içindeki nadret ve sürûru görünce (yine utanıp) Allâh'ın dilediği kadar (bir müddet) sükût edecek Sonra: "Yâ Rabb, beni içeriye sok" diyecek. Allah (Azze ve Celle) de: "Allah lâyığını versin behey Âdem-oğlu, sen ne sözünde durmaz kimsesin! Sen verdiğimden başka (hiç) bir şey istemiyeceğine (daha evvel) ahd ü mîsâk vermiş değil mi idin?" buyuracak. O da: "Yâ Rabb, (demek ki) mahlûkâtının en bedbahtı ben olacağım" diyecek. (Bu söz üzerine ve duâ ve niyâzını tekrâr ede ede nihâyet) Allâhu Teâlâ ona gülecek. Ve Cennet'e girmesine izin verecek. (Oraya alırken de) ona: "Temennî et" buyuracak. O da (uzun boylu) temennî (ler) de bulunacak. Nihâyet dilekleri kesilince Allâhu Teâlâ: "(Bunlardan başka) şunu da, bunu da, şunu da, bunu da iste" buyuracak ki, (istenecek şeyleri) Rabb'i (Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri muttasıl) aklına getirecek. Nihâyet (bu türlü) dileklerinin kâffesi de kesilince Allâhu Teâlâ: "Bunların hepsi ve bir o kadar dahası (hep) senindir" buyuracaktır.
* İbn-i Abbâs radiya'llâhu anhumâ'dan rivâyete göre, Nebî salla'llâhu aleyhi ve sellem: "Siz (kabirden kalktığınızda) ayağınız çıplak, vücûdünüz uryân, (anadan doğma) erlik yeriniz sünnetsiz olarak haşrolunacaksınız!" buyurmuş. Sonra Resûlullâh: "Kıyâmet koptuğu gün biz, gök (tabakaların) ı, kitaplar içinde defter (yaprakları) dürer gibi düreceğiz. (İnsanları da) ilk yaratmağa başladığımız gibi va'dettiğimiz vechile iâde edeceğiz. Şüphesiz biz (va'dimizi) yaparız." (Meâlindeki âyeti okudu. Ve (şöyle dedi:) Kıyâmet günü (Peygamberlerden) ilk elbîse giydirilen kişi (en büyük babam) İbrâhîm'dir. Yine Kıyâmet günü Ashâbımdan bâzı kimseler (yakalanıp) sol tarafa (Cehennem tarafına) götürülürler. Hemen ben: onlar benim Ashâbımdır, (bırakın) diye sesleneceğim de bana: Yâ Muhammed! Emîn ol ki, sen bunlardan ayrıldığındanberi onlar ökçelerine basarak geri dönmüş mürtedlerdir! diye cevap verilecektir. Ben de Allâh'ın sâlih kulu ve Peygamberi (Îsâ İbn-i Meryem) in dediği gibi (şöyle) diyeceğim: - Yâ Rab! Bunların içlerinde bulunduğum müddetçe üzerlerine şâhid ve nigehbân oldum. Beni sen vefât ettirince, onlar üzerine yalnız Sen murâkıp oldun. Esâsen Sen Rabbım, her şey'e şâhitsin! Eğer onlara azâb edersen, şüphesiz onlar Sen'in kullarındır; eğer mağfiret edersen yine şüphesiz Sen Azîz'sin, (ne dilersen yaparsın sana güç değildir) Hakîm'sin (âdilâne yaparsın!).
* Sehl İbn-i Sa'd radiya'llahu anh'den Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işittim, dediği rivâyet olunmuştur: Kıyâmet günü insanlar beyaz, duru beyaz ve kepekten arınmış undan ma'mûl çörek gibi bir sâha üzerinde haşr olunurlar. Sehl İbn-i Sa'in, yâhut başka birisinin rivâyetine göre: O sâhada bir kimseye delâlet edecek (yol gösterecek dağ, taş gibi) nişâne de yok.
* Ebû Hüreyre radiya'llahu anh'den rivâyete göre, Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: İnsanlar (dünyânın son deminde) üç fırka olarak haşrolunurlar. Birinci fırka müstakbel hayâtı özliyen, (geride kalan dünyâ hayâtından) nefret eden zümredir, (bunlar zâd ve râhileleri bol olanlardır). İkinci fırka ikisi bir deve, üçü bir deve, dördü bir deve, onu bir deve üzerinde sevk olunurlar. Bunların bakıyesini (ki, üçüncü fırkadır) bir ateş haşredip toplar. Onlar nerede istirahat ederlerse o ateş de berâber istirahat eder, onların geceledikleri yerde onlarla berâber geceler, onların sabahladıkları yerde birlik sabahlar ve onlarla berâber yürüyüp onların akşamladıkları yerde berâber akşamlar
* 'Âişe radiya'llahu anhâ'dan rivâyete göre, Resûlu'llah Salla'llahu aleyhi ve sellem: İnsanlar ayakkabısız, vücûdu çıplak ve (ilk yaradılışları gibi) sünnetsiz haşrolunacaklar buyurdu. Ben de: Yâ Resûla'llah! Erkek, kadın berâber mi? Bunlar birbirlerine (edeb yerlerine) bakarlar, dedim. Resûl-i Ekrem: Yâ Âişe! Haşir işi çok güçtür, insanların birbirlerine bakmalarına müsâit değildir, buyurdu.
Sizin için korktuğum şeylerden biri, dünyanın süs ve güzelliklerinin sizlere açılmasıdır!
Said İbnu'l- Müseyyeb (rahimehullah) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şeytan tek başına olanla, iki kişi beraber olana sıkıntı verir. Eğer üç kişi olurlarsa onlara sıkıntı veremez."
Said İbnu'l- Müseyyeb (rahimehullah) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şeytan tek başına olanla, iki kişi beraber olana sıkıntı verir. Eğer üç kişi olurlarsa onlara sıkıntı veremez."
bu hadisi ilk defa duydum...öğrenmiş oldum saol
Rasulullah (sav) buyurdular ki:
"Tedbir gibi akıl yoktur. Sakınmak gibi vera' yoktur. İyi huy gibi haseb (itibar vesilesi) yoktur."
"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."
"Halka teşekkürde bulunmayan Allah'a da şükretmez."
"Sana şüphe veren şeyi terket, emin olduğun şeye ulaşıncaya kadar git. Zira sıdk (doğruluk) kalbin itminanıdır, yalan şüphedir."
İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "İnsanlar yalnızlıktaki (mahzuru) benim kadar bilselerdi, hiçbir atlı tek başına bir gececik olsun yol yapmazdı."
Amr İbnu Şuayb an ebîhî an ceddihi (radıyallâhu anh) tarikinden naklediyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bir atlı bir şeytandır, iki atlı iki şeytandır, üç atlı bir gruptur."
Ebu Bekre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm: "Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi?" buyurmuş ve bunu üç kere tekrar etmişlerdi. Biz: "Evet!" deyince:
"Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!" buyurdular. Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup:
"Haberiniz olsun! Yalan söz, yalan şahidlik!" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, "Keşke kesse artık!" temennisinde bulunduk."
Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bir sefere üç kişi beraber çıkınca birini emîr (başkan) yapsınlar."
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı şöyle derken işittim: "Her ümmet için bir fitne vardır, benim ümmetimin fitnesi de maldır."
* Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennete ilk girecek zümre, dolunay gecesindeki ay suretindedir. Onu takip eden zümre, parlaklık yönüyle gökteki en büyük yıldız gibidir. Cennetlikler bevletmezler, büyük abdest de bozmazlar, tükürmezler, sümkürmezler de. Tarakları altındandır, terleri misktir. Buhurdanları öd ağacından, zevceleri kara gözlü hurilerden olacak. Onlar ataları Âdem'in yaratılışı üzere, altmış zirâ boyunda tek bir adam suretinde olacaklar."
"Kul Rabbine en ziyade secdede iken yakın olur, öyle ise (secdede) duayı çok yapın."
"Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Çok gülmeyin, çünkü çok gülmek kalbi öldürür."
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Ey mü'minler! Amel ve ibadetlerinizi) itidal üzere yapın, ifrattan kaçının. Zira sizden hiç kimseyi (ateşten) ameli kurtaracak değildir."
Sahabiler: "Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah'ın Resülü!" dediler. Aleyhissalatu vesselâm: "Beni de, buyurdular. Eğer Allah kendi katından bir rahmet ve fazl ile benim günahlarımı bağışlamazsa beni de amelim kurtarmaz!" buyurdular."
"Kıyamet günü, Allah, öncekileri ve sonrakileri birleştirip topladığı zaman her vefasız için, onu tanıtan bir bayrak dikilir ve: "Bu falan (oğlu falanın) vefasızlığıdır" denilir."
Yine Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir adam vardı, (günah işleyerek nefsine zulmetmekte) çok ileri idi. Ölüm gelip çatınca oğullarına dedi ki: "Ben ölünce, cesedimi yakın, külümü iyice ezin ve rüzgarın önünde saçın. Allah'a yemin olsun, eğer Rabbim beni bir yakalarsa hiç kimseye vermediği azabı verir!" Ölünce, bu söylediği ona yapıldı. Allah da arz'a emrederek: "Sende ondan ne varsa bana toplayıver!" dedi. Arz da topladı. Adam ayakta duruyordu. "Sen böyle bir vasiyeti niye yaptın?" diye Rabb Teâla sordu. "Senden korktuğum için ey Rabbim!" cevabını verdi. Allah Teâla Hazretleri bu cevap üzerine onu affetti
Yusuf Bahar
19.12.2006, 19:13
Cennete giren hiçbir kimse, yeryüzündeki bütün şeyler kendisinin olsa bile dünyaya geri dönmek istemez. Sadece şehit, gördüğü itibar ve ikram sebebiyle tekrar dünyaya dönmeyi ve defalarca şehit olmayı ister.
Buhari, Cihad 21
İki günü birbirine denk olanlar aldanmıştır.
Keşfü’l-hafâ, 54
Peyamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil Allah: Ben iyi kullarım için hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın işitmediği ve hiç bir insanın kalbinden geçmeyen şeyler hazırladım, buyurdu." Allah'ın kitabında bunu tasdik eden delil şu ayettir: Artık yaptıklarına karşılık olarak, onlar için ne sevinçler saklandığını hiç kimse bilemez.
KÖRDÜĞÜM
23.12.2006, 18:24
Zeyd b. Halid el-Cüheni (r.a)'dan rivayet edilmiştir:
Rasulallah (sav) şöyle buyurmaktadır:
''Kim Allah yolundaki bir mücahidi donatırsa, Allah yolunda savaşmış gibi olur.Kim de Allah yolundaki bir mücahidin ailesi hakkında hayırlı bir vekil olursa, oda Allah yolunda savaşmış olur.
İmandanihsana
24.12.2006, 11:25
Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Anne babaya iyilik, ömrü uzatır. Yalan rızkı azaltır. Dua kazayı geri çevirir. Aziz ve celil olan Allah'ın yaratıkları hakkında iki kazası vardır. Biri değişmez, diğeri ise değişir
Ibni Adiyy'in el-Kâmil'mden.(ımam suyutinin camius sagırından alıntıdır)
Her kim, Allah ın farz kıldığı beş vakit namazı abdestlerine tam olarak,
salavatlarına, rükularına tam tamına riayet ederek, vaktinde güzelce ve huşu
içinde kılarsa; Allah ın o kimseyi bağışlayacağına dair ahdi vardır.
Eğer böyle yapmazsa, dilerse onu bağışlar, dilerse azap verir.
(Ebu Davud, Salat 9)
"Biriniz elinde bir fidan olduğu sırada kıyamet kopacak olsa, onu dikmeye gücü yeterse, diksin."
"Biriniz öldüğü zaman, kıyameti kopmuş demektir. (Öyleyse) Allahü T eâlâ'ya onu görüyormuş gibiibadet edin ve her an ona istiğfarda bulunun."
“Dört şey şakiliktendir. Göz katılığı (ağlayamamak), Kalp katılığı,hırs,uzun emel.”
“Körlüğün en şerlisi kalp körlüğüdür.” (C.Sağir-9689)
Lisan (dil) ile kalb bir olmadıkça hiç bir kul mü'mini kamil olamaz
KÖRDÜĞÜM
30.12.2006, 00:25
‘DİN NASİHATTİR’
Bu hadis nasihatin dinin temeli ve direği olduğunu ifade eder. Peki nasihat kim için olacaktır? Hadisin devamı ashabın sorusu üzerine konuya açıklık getiriyor: ‘Allah için, Kitabı ve Rasulü için, Müslüman devlet adamları ve bütün Müslümanlar için.’ Acaba Allah’ın nasihata ihtiyacı var mı? Burada nasihat ne manaya geliyor ve Allah için nasihat nasıl olur? Bu soruların cevabını verebilmek için ‘nasihat’ kelimesinin Arap dilindeki kök manasını göz önünde bulundurmak gerekir. Nasihat kök manası itibariyle sadece ‘öğüt vermek’ anlamına gelmez; bu mana birazda kelime Türkçe alan daralmasıyla nasihat kelimesinin anlam karşılığı olarak kullanılmıştır. Aslında nasihatin kök anlamı samimi olmaktır ve bunun gereği olarak yeri gelince öğüt vermek, nasihatın sadece bir bölümünü oluşturur. İşte bu anlamı göz önünde bulundurunca hadis-i şerifi anlayıp izah etmek güç olmayacaktır. Buna göre hadisi şöylece verebiliriz: ‘Din, Allah için,Kitabı ve Resulü için, Müslüman devlet adamları ve bütün Müslümanlar için samimi olmaktır.’
Allah İçin Nasihat:
O’na iman etmek,O’ndan şirki nefyetmek, sıfat ve vasıflarında bütün kemal ve celal sıfatlarının kabulü ile ilhadı terk etmek, bütün noksanlarda O’nu tenzih, O’na itaatte bulunmak, günahlardan sakınmak, O’nun için sevip, O’nun için buğzetmek, O’na itaat edeni dost, isyan edeni düşman edinmek, O’na küfürde bulunanla cihad, Allah’ın nimetlerini itiraf ve onlara karşı şükür, bütün işlerde ihlas, bütün bu sayılanlara nailiyyet için dua ve Allah’a imana ve diğer sayılanlara teşviktir.
Kitabı İçin Nasihat:
Kur’an’ı Kerim’in Allah kelamı ve O’nun tarafından münezzel olduğuna, hiçbir kulun kelamına benzemediğine, hiçbir beşerin onun benzerini getiremeyeceğine iman, onu ta’zim ve güzelce okumak, huşu ile davranış, kıraatte harflere dikkat, içindekileri tamamen tasdik, ahkamına vukuf , ilimlerini anlamak,öğütlerine kulak vermek, eşsizliklerine tefekkür, muhkemi ile amel, müteşabihine teslim, umumunu hususunu araştırmak, ilimlerini neşr, Kur’an’a davet ve Kitabı için nasihat meyanında sıralananların tamamına çağrıdır.
Rasulullah (sav) İçin Nasihat:
Risaletin tasdik, getirdiği şeylere iman, emir ve nehiylerine itaat, ölüm ve diriminde O’na nusrat, O’na düşman olana düşman, dost olana dost olmak, zatına ta’zim ve saygıda bulunmak, yolunu sünnetini ihya etmek, davetini yaymak, şeriatını neşretmek, Rasulullah’ın şeriatına yöneltilen töhmetleri izale etmek, bu şeriatın ilimlerini yaymak ve manalarının iyice anlaşılmasını sağlamak,öğrenilip öğretilmesine gayret, şeraite ta’zim ve iclalde bulunmak, tahsili sırasında edepli davranmak, ilimsiz olarak O’ndan bahsetmekten sakınmak, şeriat ehline O’na nispetleri dolayısıyla hürmette kusur etmemek, Rasulullah’ın ahlakı ile ahlaklanmak, adabı ile edeplenmek, ehl-i beytine ve ashabına muhabbet, sünnetine bid’at sokan veya ashabına dil uzatanlardan ırak durmak ve buna benzer hususlardır.
Müslüman Devlet Adamları İçin Nasihat:
Hak’ta onlara yardım ve itaat, onlara hakkı ve hayrı emretmek, rıfk ve lütuf ile tembih ve öğütlerde bulunmak, gaflete düştükleri ve Müslümanlar için yerine getirilmesi gerekli haklardan kendilerine ulaşmayan durumlarda ikaz ve irşad, onlara karşı isyan bayrağı açmamak, insanları da onlara karşı itaat için teşvik etmek.
Bütün Müslümanlar İçin Nasihat:
Dünya ve ahiret işlerinde onları irşad, onlara ezada bulunmamak, bilmedikleri dini hususları öğretmek, kavlen ve fiilen yardımda bulunmak, ayıplarını örtüvermek, onlara erişecek zararları engellemek, menfaatlerine olacak şeyleri celp, onlara ihlas ve tatlılıkla emr bil-maruf ve nehy-anil münker’de bulunmak, hepsine şefkat beslemek, büyüklere saygılı, küçüklere merhametli davranmak, güzel öğütlerle onlara istikamet vermek, onları aldatmamak ve haset beslememek… ve nihayet Müslümanlar için nasihat şumülünde sıralana bütün hususlarla ahlaklanmaya onları teşviktir
"Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah Teâla hazretleri sizi helak eder ve yerinize, günah işleyecek (fakat tevbeleri sebebiyle) mağfiret edeceği kimseler yaratırdı."
:shake2[1]: Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah'a ve Resülü'ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah'a ve Resülü'ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir:wallbash[1]:
Kulağın hoşlanmayacağı herşeyden sakın!
Hadis (Taberani).
Allah kadınlarınz hakkında hayırlı olmanızı tavsiye eder. Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir.
Hadis-i Şerif (Taberani
Günah işlememek suretiyle kendinizi yer yüzünün aleyhinize yapacağı tanıklıktan koruyunuz. Çünkü o sizin annenizdir. Kişi orada hayır ve şer hiçbir şey işleyemez ki, yeryüzü kıyamet gününde üzerinde işlenen o eylemi haber vermesin.:shake2[1]:
Hadis-i Şerif ( Taberani )
:flowers: ).Yemeklerinizi biraz soğutarak yeyin ki, sizin için bereketli kılınsın...
Hadis (İbn-i Adiyy).
Biriniz Kur’anı hatmettiğinde şöyle dua etsin: Allah’ım, kabrimde yalnız kaldığımda korku ve yalnızlığımı (Kur’anla) gider.
Hadis (Deylemi).
KÖRDÜĞÜM
01.01.2007, 22:04
BEŞİKTEN MEZARA KADAR İLİM TAHSİL EDİNİZ
ayşegülhan
06.01.2007, 11:56
Ilmin afeti unutkanliktir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Tebessüm etmek sadakadir.
http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Ibadetin efdali devamli olandir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Kur'an,sirf devadir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Dilini tutan kurtuldu.
Temizlik imanin yarisidir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
ayşegülhan
06.01.2007, 11:57
Deveyi bagla ve tevekkül et. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Oruc tutunuz sihhat bulunuz. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Namaz dinin diregidir.
http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Helal pesinde kosmak cihattir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
ayşegülhan
06.01.2007, 11:58
Hayra vesile olan yapan gibidir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Güzel söz sadakadir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Cennet kiliclarin gölgesi altindadir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Meclislerdeki sözler emanettir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Cennet cömertler yurdudur. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
Sabir imanin yarisidir. http://yanlizkalp.forumup.com/images/smiles/oregonian_redbud.gif
"Müşriklerle oturmayın, onlarla bir araya gelmeyin! Kim onlarla oturur ve onlarla seve seve birlikte olursa, onlardandır."
''MÜMİNİN,MÜMİN ÜZERİNDE ALTI HAKKI VARDIR:
-KARŞILAŞINCA SELAM VERİR.
-AKSIRINCA ''YERHAMÜKELLAH'' DER.
-DAVET EDERSE DAVETİNE GİDER.
-HASTA OLURSA ZİYARETİNE GİDER.
-ÖLÜRSE CENAZESİNDE BULUNUR.
-YAKININDA DA OLSA, UZAKTA DA OLSA ONUN İYİLİĞİNİ İSTER.''
HADİS-İ ŞERİF
Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.
Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104
Mümini sevindirmiş olan , Allahı sevindirmiş olur.
Hz. Muhammed (s.a.v.)
HER KİM ALLAH(cc) İLE KONUŞMAK İSTERSE, KUR'ÂN OKUSUN. HADİS-İ ŞERİF
fesuhul_lisan
06.01.2007, 20:14
Ağızlarınızı temizleyiniz,çünkü o ağızlar Kur'an yollarıdır...
"Gerçek mücâhid, nefsiyle cihad edendir."
Herkim ki ilim taleb ederse geçmiş günahlarına keffaret olur.
Mevlüde Yıldız
07.01.2007, 21:08
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) hazretleri anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e
"Ey Allah'ın Resûlü, kıyamet günü senin şefaatinle en ziyâde saadete erecek olan kimdir?" diye sormuştum. Bana:
"Hadis'e karşı sende olan aşkı görünce, bu hususta senden önce bana bir başkasının sualde bulunmayacağını tahmîn etmiştim" açıklamasını yaptıktan sonra şu cevabı verdi:
"Kıyamet günü benim şefaatimle en ziyade saadete erecek olan kimse, samimi olarak ve içinden gelerek ‘Lâ ilâhe illallah' diyen kimsedir"[19]
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz. Tâ ki hatasız olarak Allah'a kavuşsun."
Sükûtu tefekkür, bakisi ibret olan kimseler ile sahifesinde çok istifar bulunan kisi, felaha kavusmuslardir... ( Hadis )
Müminlerin ruhlari cennet agaçlarinda ikamet eden ve meyvelerinden yiyen yesil kuslarin kursaginda olur... Kiyamet günü Allah, onlari cesetlerine iade edinceye kadar (bu böyle) devam eder...
Allah bir kuluna nimet etti mi mutlaka insanlari ona muhtaç kilar, eger o, onlarin ihtiyacini karsilamazsa, kendisine verilen nimete zeval hasil olur, yani nimeti elinden kaçrir. (Hadis)
*Allah bir seyi yaratti mi mutlaka onu maglup edecek bir sey daha yaratir. Rahmetini gazabin yenmek için yaratmistir. (Hadis)
*Allah yeryüzünde akildan daha az bir sey yaratmadi, yeryüzünde akl kibrit-i ahmerden daha azdir. (Hadis) :flowers: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers:
Allah'tan yardim mihnet oraninda gelir, sabir da bela oraninda.(Hadis
*Namaz kildiginiz zaman, benim için Allahtan vesile dileyiniz. Vesile nedir? diye sordular; söyle buyurdu: Vesile, Allah katinda öylesine yüksek bir derecedir ki, ona ancak tek bir insan nail olacak. te o insanin ben olmasini umuyorum. (Hadis)
*Gögün gürledigini duyarsaniz tesbih getirin, tekbir getirmeyin. (Hadis)
*Gök gürültüsü duyarsaniz Allah zikredin. Çünkü (yildirim) zikir edene isabet etmez. (Hadis)
*Abdest imanin yarisidir. Elhamdülilllah mizan doldurur; sübhanallah velhamdulillah arz ve sema arasini doldurur; namaz nurdur; sadaka bürhandir; sabir ziyadir; Kur'ân ise lehine veya aleyhine bir hüccettir. Herkes sabahleyin kalkar, nefsini satar; kimisi kurtarir, kimisi de helâk eder.
Tuncay ÖZ
10.01.2007, 13:30
İslam garib olarak başladı, tekrar başladığı gibi garib hale dönecektir. Gariblere ne mutlu!
KÖRDÜĞÜM
11.01.2007, 23:24
Gerçekten yüce Allah, ümmetini (fiilen) yapmadıkça ya da (dilleriyle) söylemedikçe, içlerinden geçirdikleri(kötü) şeylerden sorumlu tutmaz.
Kıyâmet günü Cennete ilk çağırılacak, varlıkta da darlıkta da Allah'a çok hamdedenlerdir
KÖRDÜĞÜM
11.01.2007, 23:46
Kendisine (Allah'a ve Rasulüne) isyan emredilmedikçe hoşlandığı ve hoşlanmadığı bir işte(emir sahibi kimseyi) dinlemek ve ona itaat etmek, Müslüman bir kimseye vaciptir. Fakat kendisine (Allah'a ve rasulüne) isyan emredilirse, o zaman (hiçbir emir sahibi kimseyi) dinlemekte yoktur, itaatte yoktur.
hz.selman ra. dan rivayet edilmiştir:peygamber s.a.v. şöyle buyurmuştur:kim evinde abdest alır ve abdestini güzelleştirir daha sonrada mescide gelirse o Allahın misafiridir.Ev sahibinin görevi misafire ikram etmektir.
ALLAHU TEALA(C.C) OKUDUKLARIMIZLA AMEL ETMEYİ NASİP ETSİN
KİM BİLDİĞİ İLE AMEL EDERSE ALLAHU TEALA BİLMEDİKLERİNİ ÖĞRETİR
KÖRDÜĞÜM
13.01.2007, 00:01
Ebu Hureyre (ra)'dan rivayet edilmiştir:
Rasulullah(sav) şöyle buyurmaktadır:
Bir Müslümanın diğer Müslüman üzerindeki hakkı 5tir:
1.Selamı almak
2.Hastayı ziyaret etmek
3.Cenazeyi uğurlamak
4.Davete katılmak
5.Aksıran kimse 'elhamdulillah' dediği zaman ona 'yerhamukillah' diye dua etmek.
'' KIYAMET GÜNÜNDE İNSANLARIN BANA EN YAKIN OLANI,ONLARIN EN ÇOK SALAVAT-I ŞERİFE OKUYANIDIR.'' İBN HİBBAN,SAHİH,C.3. S.192. H.NO;911.
Müsrik olarak ölenle, bir müslümani haksiz yere öldüren hariç, Allah bütün günahlari affedebilir.
(Ebu Davud, Fiten 6, (4270))
Ebu Hureyre nin (r.a.) naklettiğine göre: Allah Resulü (a.s.): "Allah Teala, ümmetimin söylemedikleri veya yapmadıkları müddetçe içlerinden geçirdikleri kötülükleri bağışlamıştır" buyurdu.
Müslim, İman 201 (l, 116)
"Bizimle münafıklar arasında yatsı ve sabah namazlarında hazır bulunma farkı vardır. Onlar bu iki namaza muktedir olamazlar."
Ey Rahmân ve Rahîm olan Allah'ım!
"Bismillâhirrahmânirrahîm" in hakkı için,rahîmiyetine yaraşır şekilde bize merhamet et ve Rahmâniyetine yaraşır şekilde "Bismillâhirrahmânirrahîm" in sırlarını anlamayı nasibet. ( Amin )
Ecmain inşaAllah...
GüL_AyŞe
18.01.2007, 20:57
Başkalarına zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur !!!
BüNYaMiN
18.01.2007, 20:59
Sizin en HAYIRLINIZ Kur'anı öğrenen ve öğretendir.
Beş günah vardır ki,keffâreti yoktur.Bunlar; Allâh'a şirk koşmak,bi-gayri hakkın adam öldürmek,mü'mine bühtan ve iftira etmek, muharebe günü kaçmak ve yalan yere yemin ile hakkı iptal etmek.(Hadis-i Şerif)
Peygamberimiz Muhammed Mustafa sav buyurdular ki:
"Ilim ögretin; fakat uns ve siddet göstermeyin! Zira güler yüzlü muallim sert olandan hayirlidir."
(Beyhaki)
EN GÜZEL İSİMLER ALLAH CC. İSİMLERİDİR (HADİS-İ ŞERİF)
Esma-ül Hüsna, Yüce Allah’ın (c.c) 99 ismi.
“O, yaratan, var eden, şekil veren Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O, galiptir, hikmet sahibidir.(Haşr-24)”
Allah’ın 99 güzel ismi vardir. Bu isimleri inanarak ve manalarını anlayarak sayıp ezberleyen cennete gider. Süphesiz Allah tektir, tek olanı sever.”
(Müslim,8/164)