Orijinalini görmek için tıklayınız : kıskanmamak için ne yapmalı?
Gülçehre
05.05.2007, 09:53
selamun aleyküm sevgili forumdaşlarım sizlere bir şey danışmak istiyorum acaba kıskanmamak için bi insan ne yapmalı,ya da kıskançlığı azaltmak için.Kıskançlıktan anlatmak istediğim şey mal mülk değil sadece bir şahıs için ..kendimide başkalarınıda artık üzmek istemiyorum ne yapmalıyım?
Allah a emanet olunuz saygı ve dualarım ile
ve aleyküm selam....
bence kısa ve öz ;
hakkı iyi düşünmeli...
Gülçehre
05.05.2007, 16:30
elhamdulillah Hakk'ı iyi düşünüyorum ama bazen fena şekilde kıskançlıklarım oluyor 5 10 dk sonra diyorumki Allah Allah ben niye böle davrandım ama artık vakit geçmiş oluyor ...
dua ile
musabbinumeyr
05.05.2007, 16:56
güzel bi noktaya değinmişsiniz bu huy bendede var.bende kıskancım ve bu malla alaksı yok sadece şahıs kıskancı.o yüzden bu topici takip edeyim:)
Sabr-el-Hayat
05.05.2007, 17:11
...amelini düsünen birisi kiskanmaz diye düsünüyorum, kiskanclik korumak adina ise olabilir...
Allah C.C. daha iyi bilir...
selam ve dua ile insallah...
bence seven insan kıskanır.. bu da sevilenin sevene sevgi konusunda tam güven vermediğinden yada sevenin güvenmemesinden ortaya çıkıyor zannımca kendi görüşüm:) aynı durum bendede var ondan yazdım :D
kıskanmak.!!!!
eğer kişiler inancına göre yaşıyorsa kıskançlık gibi bir durum ortaya çıkmaz ...kanımca...
yok eğer yinede varsa sizde bu kıskançlık...daha dikkat etmek laım...kıskançlığı aklınıza getirdiğiiz an .. rabbimizi de düşünün...
bunu mutlaka yapın...
bu aslında temel taş ...
eğer aklınıza getiriyor ve ona göre birşeyler düşünüyorsanız eminim kurtulma safhasında çok yol kat edersiniz...
birde eş meselesi ise durum ... bu önü alınamaz bir durumdur ve zaten eşlerin aslında böyle durumlara düşmemesi yani birbirlerini bu düşüncelere itmemesi gerekir...
selametle...
kıskanmak.!!!!
eğer kişiler inancına göre yaşıyorsa kıskançlık gibi bir durum ortaya çıkmaz ...kanımca...
yok eğer yinede varsa sizde bu kıskançlık...daha dikkat etmek laım...kıskançlığı aklınıza getirdiğiiz an .. rabbimizi de düşünün...
bunu mutlaka yapın...
bu aslında temel taş ...
eğer aklınıza getiriyor ve ona göre birşeyler düşünüyorsanız eminim kurtulma safhasında çok yol kat edersiniz...
selametle...
çokk teşkler Allah razı olsun deneyeceğim inş...
birde eş meselesi ise durum ... bu önü alınamaz bir durumdur ve zaten eşlerin aslında böyle durumlara düşmemesi yani birbirlerini bu düşüncelere itmemesi gerekir...
son olarak şurayı da ekledim sanrıım ama geç kaldım..:)
allah sizdende razı olsun...yardımcı olabildiysek ne alâ ..
selametle..
bence kıskançlık mı haset mi bunu ayırmak gerekiyor
kıskançlığın bazen zararsız ve gerekli olduğunu düşünüyorum
ama haset etmek biraz tehlikeli gibi geliyor
son olarak şurayı da ekledim sanrıım ama geç kaldım..:)
allah sizdende razı olsun...yardımcı olabildiysek ne alâ ..
selametle..
son eklediğiniz benimle alakasız... eşler arasında bu kıskançlık olunca durum tamamen değişir bence yani eşlerin bu duruma mahal vermemeleri gerekir
undersecretary
13.05.2007, 19:16
Ben olsam,alır larşıma adını ne koyarsan koy ama ben bu davranışlarından hoşlanmıyorum...Ona göre kendine çeki düzen ver derdim herhalde...
KArşı tarafta yok ben böyleyim,keyfin bilir demiyecektir herhalde...
Insan Sevdigini öyle yada böyle kiskanir..
Güvenmekle Güvenmemekle alakasi yok bence..
Ama umarsiz Insanlarda vardir tabiiki,
kiskanclik nedir bilmeyen..
Ve bence yerine göre kiskanmak, kiskanilmak güzeldirde..
Ama Sevdigini kiskanmak ;)
Esra Balcı
13.05.2007, 19:24
Insan Sevdigini öyle yada böyle kiskanir..
Güvenmekle Güvenmemekle alakasi yok bence..
Ama umarsiz Insanlarda vardir tabiiki,
kiskanclik nedir bilmeyen..
Ve bence yerine göre kiskanmak, kiskanilmak güzeldirde..
Ama Sevdigini kiskanmak ;)
lafi agzimdan aldin hemsocum :D aynisini bende yazacakdim :D asiriya gitmedikden sonra kiskanmanin ne zarari var :D
albay_hasan
13.05.2007, 19:28
Kıskanmamak için sevmeyeceksin, aşık olmayacaksın, bağlanmayacaksın...
Bunları yaptın... O zaman kıskançlığın sana verdiği ızdıraba ve sinire katlanacaksın kardeşim. Başka yolu yok!
hiç birşey yapılmaz...:D
kıskanan kıskanır:D
bu konuda bana da yardımcı olun lütfeeennss :)
kıskanmamak ne demek..? :D
ben kıskanırım normal olan budur..insanüstü olmaya heveslenmeyin insanız yaff..biz zayıf ve aciziz...
bunu bilsek kafi sanırım..;)
hiç birşey yapılmaz...:D
kıskanan kıskanır:D
En kıskanç olan Allah'tır,.Şöyle der.
Eğer beni seviyorsan ,benden başkasına
bakma.Bana geleceksen , dost doğru gel.
Bana geleceksen varlığını terk et.Benlikle
gelme. Ben senin gönlüne bakarım,gayrı
sevgi görürsem,senide yakarım onuda yakarım.
Gülçehre
14.05.2007, 16:17
bazen diyorum tamam kıskanmak yok birdaha çünkü boşo boşuna diyorum,yav şeytan benle çok uğraşıyor ne diyeyim....
emrahdemir
14.05.2007, 16:21
:) :) Seven Kıskanır ..
kalbin zümrüt tepesi
14.05.2007, 16:21
bazen diyorum tamam kıskanmak yok birdaha çünkü boşo boşuna diyorum,yav şeytan benle çok uğraşıyor ne diyeyim....
tek çözüm KISKANDIRMAMAK tır..
Gülçehre
14.05.2007, 16:51
tek çözüm KISKANDIRMAMAK tır..
nasıl kıskandırmama? azcık konuyu açarmısınız kardeşim pek anlayamadım
Satuk Buğra
14.05.2007, 16:54
Namus ötesinde kıskanmak caiz değildir. Namusta ise kıskançlık emredilmiştir. Namusunu kıskanmayan melun addedilmiştir. Namus haricinde Allahın bir insana verdiği nimeti kıskanma ise ayıplanmıştır. Gıpta emredilmiştir bu konuda.
kalbin zümrüt tepesi
14.05.2007, 16:56
nasıl kıskandırmama? azcık konuyu açarmısınız kardeşim pek anlayamadım
kıskanmaycak kimse yoktur.
üstad ihlas risalesinde diyor ki; mümin kardeşinin gıpta damarını kabarmayacaksın..
Gülçehre
14.05.2007, 17:03
baştada dediğim gibi ben kimselerin malını mülkünü yediğini içtiğini,yaşadığı hayatı kıskanmam heralde benim kıskançlığım normal çünkü kıskandığım bir kişi var Allah onu bana bağışlasın yazdıklarınız için tekrar teşekkürler
dua ile
evet ya...
bazılarımızın kıskanmama dersi alması lazım :oleyo:
Kıskançlığın kendine olan güvensizliktan kaynaklandığını düşünüyorm...Kendine güven...Sonrasında her şey çözülecektir...
ne yaparsanız yapın... her insanın ruhunda kıskançlık vardır...
birşey yapamazsınız:oleyo: :oleyo:
Yanılıyorsunuz,kimseyi kıskanmıyorum çünkü kendime güveniyorum:)
rahman_yolu
19.06.2007, 13:00
bende acayip sevdiğimi kıskanıyorum..Hemde çok felaket problem oluyor..Naptıysam bu huyumdan vazgeçemedim..Sevdiğimi kimseyle paylaşmak istemiyorum ve bu kıskançlığım aramızda çok daha büyük problemlere yol açıyor...Ama kendime güvensizlikle alakası yok..Yalnızca paylaşamama duygusu...Zamanını bile benle paylaşmasını isterim...Yanlış ama....napalım....:cray:
önceden kıskandığım kişiden şuan nefret ediyorum.. kıskanacak kimsem kalmadı bundan sonrada kimseyi kıskanacağımı zannetmiyorum;)
ben sana demedimki :)
genel anlamda yazdım kardeş..
her insanın ruhunda kıskançlık vardır...
efendimiz aleyhisselam bir mecliste iken herhalde konuşulanlar çerçevesinde sahabeden biri kalkar hanımımı biriyle görsem bu kılıçla keserim der
efendimiz tebessüm eder şaşırıyorsunuz değilmi bu adama, ben bu adamdan daha kıskancım Allah'ta benden daha kıskançtır buyurur
insanın eşini kızını kısmanması böyledir aksi dinin emrettiklerinin dışındadır
eğer hased ise bahsolunan iki şeyde caizdir infak etmek için malda ve ilmde
bunun dışında haramdır
ben sana demedimki :)
genel anlamda yazdım kardeş..
her insanın ruhunda kıskançlık vardır...
bayanlar daha kıskanç :oleyo:
bayanlardan çok erkeklerdir bence hemşo yanılma:oleyo:
anladın sen onu:oleyo:
Byrocktar
19.06.2007, 13:53
bence empati kurmalı... o zman her şey yerine oturuo...
ağır ol da molla desinler...
o mesaj gideceği yere gitti ;) erkek daha kıskançtır ama bazı yerlerıcıklık uğruna dile getirmezsin bu da öyle bişi ;)
Efendimiz aleyhisselam "Ahlakınızı güzelleştirin" buyurmuşlar..
Bakın "Güzelleştirin" ! Değiştirin! demiyor..
Neden?
Çünkü ahlak, huy vb. değişmez..
Peki ne yapılır?
Kanalize edilir, bunun için gayret sarfedilir..
Nasıl?
Mesela öfkeli olan birisi bunu kanalize edebilir, yönlendirir yani bu duygusunu, Allah'ın düşmanlarına, din karşıtlarına öfkelenmek gibi..
Diğer duyguları da buna kıyas ediniz..
İşte fıtratı değiştirmek gibi olan "yapma!" "etme!" şeklindeki nasihatlar bu yüzden fayda getirmez..Ne yapacağız, kanalize edeceğiz hayra doğru :D
Gülçehre
20.06.2007, 09:36
Allah razı olsun paylaşımlarınız için,kendime güvenim elhamdulillah tam elbette,fakat bazen en ufak bişey beni çıldırtabiliyor yani o anda öyle sonra geçiyor..erkenden saçlarımı beyazlatacam heralde :)şaka bi tarafada kıskançlık garip bi duygu,hemde çokk...
medine_kübra
20.06.2007, 09:43
gerçekten makber kardeşimiz doğru söylüyor seven insan kıskanır .Tabiki seviyesine göre....ya sevdiğini kıskanır,ya anne yada babasını kıskanır,ya da samimi olduğu arkadaşlarını kıskanır.Çünkü bu insanoğlunun fıtratında vardır.
Efendimiz aleyhisselam "Ahlakınızı güzelleştirin" buyurmuşlar..
Bakın "Güzelleştirin" ! Değiştirin! demiyor..
Neden?
Çünkü ahlak, huy vb. değişmez..
Peki ne yapılır?
Kanalize edilir, bunun için gayret sarfedilir..
Nasıl?
Mesela öfkeli olan birisi bunu kanalize edebilir, yönlendirir yani bu duygusunu, Allah'ın düşmanlarına, din karşıtlarına öfkelenmek gibi..
Diğer duyguları da buna kıyas ediniz..
İşte fıtratı değiştirmek gibi olan "yapma!" "etme!" şeklindeki nasihatlar bu yüzden fayda getirmez..Ne yapacağız, kanalize edeceğiz hayra doğru :D
ahlakın ve huyun değişmesi mümkündür.ahlak yaratılış demektir ve bu kişinin fıtratıdır.. çocuk doğduğunda bu fıtratın tüm özelliklerini kendinde taşır daha sonra annesinden ve babasından gördüğü üzere değişir.. nitekim Efendimiz hadisi şerifinde buna işaret etmiştir.. her çocuk islam fıtratı üzerine doğar daha sonra anne baba mecusiyse onu mecusi yapar.... . Ahlakın ve huyun değişmesi mümkün olmasaydı Efendimiz sav ben mekarimel ahlakı tamamlamak için gönderildim buyurmazdı.. sonra Allahu teala hazretleri bir kudsi hadiste: tehallegu bi ahlak illah" yani Allahın Ahlakıyla ahlaklanınız buyurmuştur... burda kişinin sürekli ahlakını huyunu düzeltmesine teşvik vardır..
çok güzel bir örnek.. ama gadap öfke kişinin ruhunda huyunda değildir.. beden letaflerinden kaynaklanıyor.. toprak su hava ve ateş beden letaiflerimiz..
Toprak elemanlarının eksik yanı ibadetlere ilgisizlik, emirlere uymamak, yasakları yapmaktır.
Su elemanının eksik yanı nifak ( iki yüzlülük) tır. Bu suyun bulunduğu kabın rengi ve şeklini alması gibidir. İyi kişiler yanında iyi, kötü kişiler yanında kötü olur.
Ateş elemanın eksik yanı nefsi sevmek ve onun uğruna kızmaktır. Bundan da çekememezlik, hırs ve şehvet ateşi doğar.
Hava elemanının eksikliği kibirdir. Bu da tüm yaratıklardan kendini üstün görerek Hakka sırtını dönmektir.
bunları yok etmemiz mümkündür ama yanlıştır.. bunları müsbet yöne doğru hareket ettirmek gerekir mesela gadap bize lazımdır kafirlere ve münkirlere karşı.. şehvet lazımdır neslin çoğalması için vs. vs..
çok geniş bir konu her kısmının açıklanması gerekiyor aslında ama şimdilik son olarak şunu söyleyelim
ahlak kelimesi herzaman 2 yönlü incelenir
1- halk 2-hulk
1- halk: kişinin boyu posu endamı göz rengi vs.. bunlardan sorumlu değiliz ahirette
2-hulk: işte bundan sorumluyuz..Allahu tealanın vermiş olduğu iradei cüziyye ile ruhumuzdaki güzellikleri nefsin çirkinliklerinden koruyup fıtratımızı Mevlaya tertemiz sunmak...
Gülçehre
20.06.2007, 10:05
"Allahu tealanın vermiş olduğu iradei cüziyye ile ruhumuzdaki güzellikleri nefsin çirkinliklerinden koruyup fıtratımızı Mevlaya tertemiz sunmak... "
inşaallah,tertemiz sunmamız nasib olunur..
kişilerin iyi yönlerini kıskan bence..kötülerin kıskanılacak bir tarafı yoktur sanırım..
berraksu
20.06.2007, 18:20
sevdigini kiskanmak onu gözünden sakinmak gibi bisey aslinda..
bu ona duydugun ilginin bi göstergisidir hem ;)
ama herseyde oldugu gibi kiskanmaninda cogu zarar azi karar derim..
Gülçehre
21.06.2007, 10:59
sevdigini kiskanmak onu gözünden sakinmak gibi bisey aslinda..
bu ona duydugun ilginin bi göstergisidir hem ;)
ama herseyde oldugu gibi kiskanmaninda cogu zarar azi karar derim..
evet gözünden sakınmak kesinlikle... ;)
Güvenmemenin diğer adı zannımca..
Kıskanmak iyidir.. ama dozunu biLene..
herşeyin fazlası zarar olduğu gibi kıskanmanın
da fazlası zarardır..
kişi karşısındakine tam güveniyorsa zaten kıskanmayacaktır..
Gözünden sakınmak falan bana biraz bu işin bahanesi gibi geliyor ;)
Kıskanmak kıskanılmak güzeldir... ama aşırısı değil...
selametle ves'seLam...
Lili YAR
21.06.2007, 11:14
elhamdulillah Hakk'ı iyi düşünüyorum ama bazen fena şekilde kıskançlıklarım oluyor 5 10 dk sonra diyorumki Allah Allah ben niye böle davrandım ama artık vakit geçmiş oluyor ...
bence bu kıskançlıktan daha çok hastalığa benziyor : )
Allah yardım etsin..
kıskanmak elbette ki olmalı (domuzlar kıskanmaz! )
ama bu da her şey de olduğu gibi bir ölçü de olmalı..
yoksa dendiği gibi, azı karar çoğu zarar ...
Dua ile..
zümrüd-ü anka
21.06.2007, 11:28
bazen diyorum tamam kıskanmak yok birdaha çünkü boşo boşuna diyorum,yav şeytan benle çok uğraşıyor ne diyeyim....demekki o şeytan benimlede çok uğraşıyor ama bana kim şöyle yap böyle yap desede bu iflah olcak veya önüne geçilecek bişey değil yani ben asla engelleyemem ben normalden 10 kat daka kıskancım ve memnunum buna gelemeyenler düşünsün;)
Kıskanmamak için sevmeyeceksin, aşık olmayacaksın, bağlanmayacaksın...
Bunları yaptın... O zaman kıskançlığın sana verdiği ızdıraba ve sinire katlanacaksın kardeşim. Başka yolu yok!
Albay hasan gelmiş :D hoşgelmiş :O
kıskanmanın dayanılmaz adrenalinli zevkini de unutmamak lazım :D
Gülçehre
22.06.2007, 09:50
1_ kıskançlık bir hastalık değildir,Allah sizede yardım etsin
2_gözünden sakınmak işin bahanesi felan değil...şuraya bir konu açtımki güzel güzel konuşalım paylaşalım anlaşılan o ki bazılarınız ortamı bulandırmaya çok meraklı...!
(her ne kadar herkes kendi düşüncesini yazmakta özgür olsada karşınızdaki insanı da biraz düşünmeyi akıl etmeniz lazım)
Koyunu bulandırmak gibi bir amacım yoktu..
konu ile ilgili fikrimi söyledim.. gene tekrar ediyorum... aşırı kıskanmanın bahanesi bence gözümden sakınıyorum vs vs..
Son oLarakta Sizin Cümlenizi kullanarak bitiriyorum...
(her ne kadar herkes kendi düşüncesini yazmakta özgür olsada karşınızdaki insanı da biraz düşünmeyi akıl etmeniz lazım)
hayırda kaLın ves'seLam...
konuyu neden bulandırasınki sinner görüşlerini yazdın...
bencede kıskançlığın dozunu kaçırmamak gerekir..
bazen insan kıskançlığından dediği sözünün bile farkına varmıyor...
sonradan kendisini affettirmeye çalışsada iş işten geçmiş oluyor...
aşırı kıskançlık kötü bencede....
kıskanmak deyince aklıma Arzu geliyo :O
Gülçehre
25.06.2007, 09:02
elbette ki fazlası kötü bende iyi demiyorum..ve yine ben de tekrar ediyorum gözden sakınmak bahane değil...en azından benim için değil ve olmayacakta(Allah ın izni ile)
kıskanmak sevgi simgesidir ;)
kıskanmadan olmaz ;)
Sadece benja
12.07.2007, 07:38
Aşırıya kaçılmadığı müddetçe kıskanmak güzeldir.
çöl arslanı
14.08.2007, 23:47
Dünya'nın da bir sonu oldunu düşünmek kıskanmamaya yeter
bendee kıskanılmaktan nefret edıom nasıl kurtulcam 1tanede deıl 2 kısı kıskanıo benıı :D
Hakikaten kiskanmamaya care varmi?
Bence yok..
Kiskanmak, kiskanilmak cok güzel bisey..
Asiri olmamak sartiyla tabiiki..
Bazen cok sinir bozucu olsada..
Herşey ölçü dahilinde olduğunda güzeldir.Ancak aşırı kıskançlık ya kendine güvensizlikten ya da karşı tarafa güvensizlikten olur.
Kıskançlık duygusunu bastırıp inkara yatmalı .
Veya içine atıp kanser olmalı :O
onlar benı kıskanıolar ben cok sewıom ama kıskanamıyorum bı yardım :D
onlar benı kıskanıolar ben cok sewıom ama kıskanamıyorum bı yardım :D
Enenizin kafasına bir yumruk vurun,inşallah kurtulacaksınız.:OÇok üzüldüm,Allah yardımcınız olsun.:O
olayın aslını anlatayım :D
şimdii 2 kısı war ikiside kıskanıolar beni ikiside paylasamıyorlar beni :( bende bu durumdan sıkayetcıyım ayrıca dıgerıne ondan bahsetsem dıgerı kızıo ıkısınede bırbırınden bahsetsem kızıolar bana :D ama onlar benı asırı derece kıskanıolar ama bende cooook sewıom :d canımdan cok sewıom ama kıskanma huyum yok bır yardım edın kardesler şimdiden tesekkurler.
Enenizin kafasına bir yumruk vurun,inşallah kurtulacaksınız.:OÇok üzüldüm,Allah yardımcınız olsun.:O
:clap2::clap2::clap2::clap2:
bencede :O
ne demek ıstedıgınızı tam anlayamadım :confused1: bi yardım eden yokmu :D
ela rana
04.03.2008, 22:13
dead24 kardeşim benimde başımda böyle bi olay vardı.çok kötü bi durum elbettee herkes bizim arkadaşımız olabilir.ama herkese aynı mesafede olamayızki...onlara rabbim hidayet versin kıskançlık bencillikle kardeş gibidir...;););););)
MiHRiMaH
04.03.2008, 23:10
Sual: Karı-kocadan birinin eşini kıskanmasında bir sakınca var mıdır?
CEVAP
Bazı çevrelerde kıskanmayı ayıp gibi, çağ dışı gibi göstermeye çalışıyorlar. Gayur olmak, yani namusunu korumak için, meşru hudutlar içinde kıskançlık göstermek dinimizin emridir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâdan daha gayuru yoktur ve bunun için fuhşu yasaklamıştır.)
[B](Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]
Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, “Cimri, sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz” buyurdu.) [Deylemi]
(İçki içene, ana-babasına âsi olan kimseye ve deyyusa, Cennete girmek haramdır.) [İ.Ahmed]
Bu büyük günahları işleyen kimsenin zerre kadar da olsa imanı varsa, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete gider. Fakat günahlar insanı küfre sürüklediği için, bu günahlara devam etmek büyük felakete yol açar. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir an önce tevbe edip günahlardan sıyrılmalıdır. Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur. Kadının, kumasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığını açığa vurarak meşru sınırı aşmamalıdır. (Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi. Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehid olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır. Kadın, hem kıskanacak, hem de buna katlanacaktır. İşte bu büyük fedakârlık, erkeklerin cihadı gibi tutulmuştur.
Sual: Gayur olmakla, kıskanmakla haset etmek arasında ne fark vardır?
CEVAP
Haset, kıskanmak, çekememek demektir. Yani, Allahü teâlânın birisine vermiş olduğu nimetin ondan gitmesini istemek demektir. Ondan gitmesini istemeyip de, kendisinde de olmasını istemek, haset olmaz. Buna gıpta etmek, imrenmek denir. Gıpta güzel bir huydur. İslamiyet’in ahkamına, yani farzları yapmaya ve haramlardan sakınmaya riayet eden, gözeten salih kimseye gıpta edilmesi vaciptir. Dünya nimetleri için gıpta etmek tenzihen mekruh olur. Birisinde bulunan kötü, zararlı şeyin gitmesini istemek, gayret olur. Gayret gösterene de gayur denir. Gayret, bir kimsede olan hakkına, onun başkasını ortak etmesini istememektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mümin gayur olur. Allahü teâlâ ise daha gayurdur.) [Müslim]
(Namus gayreti imandandır.) [Deylemi]
Allahü teâlânın gayret etmesi, kulunun kötü, çirkin şey yapmasına razı olmamasıdır.
İnsanın Allahü teâlâya gayret etmesi, haram işlenmesini istememekle olur.
Yusuf aleyhisselamın, (Sultanın yanında benim ismimi söyle!) demesi gayret-i ilahiyyeye dokunarak, senelerce zindanda kalmasına sebep oldu. İbrahim aleyhisselamın, oğlu İsmail’in dünyaya gelmesine sevinmesi, gayret-i ilahiyyeye dokunarak, bunu kurban etmesi emrolundu. Allahü teâlânın çok sevdiklerine, bazı evliyaya böyle gayret etmesi çok vâki olmuştur.
kaynak: dinimizislam.com
Süveybe_Rana
05.03.2008, 12:31
Katılıyorum size ama yukarıda bri arkadaşında yazdığı gibi kıskançlık ve haseti ayırmak lazım insan sevdiğini kıskanır ama bence kıskandığını karşındakine belli etmesen daha rahat olursun kardeşim...
yatağanlı
06.03.2008, 11:55
Sual: Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâdan daha gayuru yoktur ve bunun için fuhşu yasaklamıştır.)
[B](Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]
Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, “Cimri, sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz” buyurdu.) [Deylemi]
(İçki içene, ana-babasına âsi olan kimseye ve deyyusa, Cennete girmek haramdır.) [İ.Ahmed]
(Mümin gayur olur. Allahü teâlâ ise daha gayurdur.) [Müslim]
(Namus gayreti imandandır.) [Deylemi]
Kardeşimiz güzel yazmış. Ölçülü olmak şartı ile kıskanmak fıtridir. Ancak konuyu açan kardeşimiz tahmin ediyorum hastalık şekline gelen kıskançlıktan şikayetçidir. hayatı hem kendine, hem de karşısındakine zehir eden kıskançlık. Bu normal olmadığı gibi aynı zamanda hastalıktır.
uzun bir tedaviye ihitiyacı olduğunu söylemekle yetiniyorum. Allah acil şifa versin.
Değerli kardeşim..
yanılmıyorsam kelimeleri tam aklımda olmasada şöyle bir kudsi hadsi vardı
" yer ve gök beni almaz faka mümin bir kulun kalbi beni alır... " şeklinde bir hadisi kudsi vardı.. yanılıyorsam Allah affetsin.
Kalb amellerin nişangahı olsa gerek
kalb amellerin ve niyetlerin çıkış noktası olsa gerek
kalb yanlış hedeflenirse yani niyet ameller nekadar güzel olsada o amel geçersizdir...ifsat olmuştur
bu nedenle amellerin en dip noktası; bizim hakim olmadığımız fakat Allaha açık olan derinliklerde allah için olması esastır..
aksi takdirde çevremizi hatta kendimizi bile Aldatabiliriz..
iyi amellerimizi hatırlayarak aldanışlar denizinde gezeriz..
zahirimiz müslüman dır ama batınımız belkide münafıklar arsında dır...
bir mümin bir iyiliği yapmayı isteyip yapamasa bile ;
kalbinden onu yapmayıgerçekten içten samimi olarak gerçirdiğinde Allah ona onu yapmış gibi mükafat veriyor..
burada
KALBİN DURUŞUNUN ÖNEMİ Nİ ANLATMAYA ÇALIŞTIM.. KALBİNDE AMELLERİ VARDIR..
birkudsi hadisde şöyle der.
Hasut; (haset kıskançlık eden )
kullarım arsında yaptığım yaptığım taksime karşı
gelmiştir ve rahmetim içinde bana karşı gazaplanmıştır. "
der..
çünkü biz biliyoruz ki bir yaprağın ağaçtan düşerken izlediği yol bile Allahın iradesi ve ilmi dışında değildir
ohalde bu canı bize Allah vermiştir bedeni gözü renği kulağı makamı mevkiyi
yetenekleri ve imkanları..
bunların sırları Allah katındadır herkesin imtihanı kendine mahsusustur
ve kendine mahsusu özellikler içerir..
o özellik ve imkanlara haset etmek kıskanmak Alllah karşı gazablanmak haşa ve kella öfkelenmektir
bu ne büyük yanılgıdır....
NOT : haset ve kıskançlığın ameli tedaviside kıskanılan kişinin gıyabunda ondan güzel bahsetmek onu takdir edmek..
böylece nefsin isteğinin tersinin amelini yaparak nefsi kırmaktır..
yanılıyorsam Allah afetsin .. Allaha emanet olun.
ela rana
06.03.2008, 12:30
kıskanmak güzeldir kıskanılmakta güzel bi duygu ama dozunu bilmek lazım...aşırıya kaçılırsa sevenlerimisden de olabirizz:oleyo::oleyo::oleyo::oleyo::oleyo:
insanın sevdiği tarafından kıskanılması güzel bişey ama tabi ki dozu da önemli..Aşırı olmadıktan sonra sorun yok...
Kıskanmadan kurtulmanın yolu,kıskandığınız kişiye hediye almaktır.
UZAKDOĞU'DA BİR tapınakta tefekkür ve sohbet yoluyla bir grup mü’min hakikatı bulmaya ve yaşamaya çalışıyordu. Dışarıya kapalı, başkalarını hemen hiç kabul etmeyen bir topluluktu bu. Bu grubun en önemli özelliği, az konuşmak, hakikatleri ince bir dille ifade edebilmekti.
Bir gün tapınağın kapısına bir yabancı geldi. Yabancı kapıda öylece durdu ve bekledi. Burada sezgisel buluşmaya inanılıyordu, kapıda tokmak ya da çan, zil türünden ses çıkaran bir gereç yoktu.
Bir süre sonra kapı açıldı, içerdeki "bilgelik arayıcısı" kapıda duran yabancıya baktı. Bir selamlaşmadan sonra sözsüz konuşmaları başladı. Gelen yabancı, tapınağa girmek ve burada kalmak istiyordu.
İçerdeki kişi bir süre kayboldu,sonra elinde ağzına kadar suyla dolu bir kapla döndü ve kabı yabancıya uzattı. Mesaj açıktı: "Yeni bir üyeyi kabul edemeyecek kadar kalabalığız!" Yabancı tapınağın bahçesine döndü, dalından kopup yere düşmüş bir gül yaprağını dolu kabın içindeki suyun üzerine bıraktı.
Gül yaprağı suyun üstünde yüzüyordu ve su taşmamıştı. İçerdeki ev sahibi saygıyla eğildi ve kapıyı açarak yabancıyı içeriye aldı. Suyu taşırmayan bir gül yaprağına her zaman yer vardır. Bu sevgi ve dostluktu. Sevgi ve dostluğa ise her zaman yer bulunurdu.
Dostluklar ve sevmeler gönül aynasına doğru yakılan birer mum ışığı gibidir. Her yeni mum başka aynaları karartmak şöyle dursun, onları daha da aydınlatır. Yeter ki, sevmeler ve dostluklar bencillik adına olmasın. Her yeni dostla, her yeni misafirle gönüller daha da genişler, cennetten bir köşe olur.
Ama kıskançlığın kıskacındaki gönüller için aynı şey söylenemez. Hem fakir, hem korkak, hem de çorak ülkelerdir onlar. Sevmekten korkan, sevdiğinde sahiplenen, sahiplenirken fakirleşen ve fakirleştiren, sevdiği şeyi bakışıyla donuklaştıran gönüllerdir onlar.
Evet, kıskanmak sevmenin parçasıdır. Seven kıskanır da. Ama dikkat! Kıskanmak sevmenin bir parçasıdır, sevmek kıskanmanın parçası değil. Ne zaman ki, kıskançlık sevginin önüne geçer ve onu kaplar, o zaman kıskançlık gönül darlığına dönüşür.
Bu türlü kıskançlık sevme korkaklığıdır. Sevmeyi bencilliğine âlet etmektir. Sevdiğini sözde sevgisiyle kuşatırken, aslında fakir ve çorak bırakmaktır. Kıskançlığı sevgisini boğan kişi, sevdiğine cennet değil cehennem sunar. Kendi gönül darlığıyla sevdiğini de daraltır.
Cennet’e her yeni kişi geldiğinde, Cennet ehli o kişiye merhaba dermiş. “Ne iyi ettin de geldin, buyur gel, cennet seni de içine alacak kadar geniş. Sana da yer var!”
Ama cehennemdekiler, her yeni gelen kişiyle daha bir sıkılır ve kızarmış. “Zaten yerimiz daracıktı, bir de sen geldin, daha da rahatsız olacağız!”
Sormalı değil miyiz, cenneti cennet yapan cennetliklerin geniş yürekleri değil midir bir bakıma? Yüreği kıskançlıkla daralmış biri cennete koyulsa bile, orasını da kıskanmaz mıydı? Yeni gelenlere yüzünü buruşturmaz mıydı?
Herbirimiz bu dünyadayken cennetimizi de kuruyoruz. Saraylarımızı ve sohbet arkadaşlarımızı buradan götürüyoruz. Dostlarımız cennetimizin tuğlaları, sevgilerimiz o cennet saraylarımızın bahçeleri…
"Sadece ben" veya "sadece sen ve ben" türünden bir bakış, cenneti değil cehennemi haber veriyor.
O zaman soralım kendimize. Gönül meclisimize yeni dostlar katmaya ne kadar hazırız? Sevgilerimize rakip olabileceğinden korksak bile bir sevmenin başka bir sevmeye engel olamayacağını itirafa ne kadar cesaretliyiz?
Sevgimiz sevdiklerimize cennet bahçesindeni serin esintiler mi taşıyor, yoksa cehennem sıcaklarından bunaltıcı rüzgarlar mı?
Murat Çetinkaya
yaban_gülü
06.03.2008, 13:02
Evet, kıskanmak sevmenin parçasıdır. Seven kıskanır da. Ama dikkat! Kıskanmak sevmenin bir parçasıdır, sevmek kıskanmanın parçası değil. Ne zaman ki, kıskançlık sevginin önüne geçer ve onu kaplar, o zaman kıskançlık gönül darlığına dönüşür.
bide bunu karşındaki insan anlasa...;)
nuraydereli20
06.03.2008, 13:11
oy oy kıskançlık benim eşim aşırı kıskanç ewden dışarı çıkartmaz bakkal nerde kaç senedir bilmiyorum balkona çamaşır asmaya bile çıkamıyorum bir gittiğim yer annem birde görümcem oda eşim kendi götürür aşırının üstünde kıskanç ama ben şikayetçi değilim yine evlenmeden önce biliyordum huyunu nişanlıken bile ewden annemle bile çıkamazdım arabanın içinden camdan bile bakmamı istemiyor 2 çocuğumuz var hala aynı kıskançlığı devam ama ben onun bu huyunu çok seviyorum çünkü o kadar iyi bir insanki tek kusuru bu hatta kusur bile değil eeh bide çok nazlıdır ama çok iyi bir aile babası allah razı olsun onu yetiştiren anne ve babadan nur içinde yatsın babası canım annem iyiki doğurmuşsun oğlunu bir oturuyoruz annemle ilk zamanlar annem oğlunu benden ben eşimi annesinden kıskanırdım ama zamanla geçti güzel kıskançlıklar her zaman iyidir
ewt anladım :) kıskansınlar ama abartmasınlar ınsanı sıkbogaz ediolar bu kıskanclıga care yok aynen ölümle olacaga care bulamamak gibi napalım sabreden derwiş muradına erermiş allah ben we benim gibilere yardım etsin ne diyimki baskaaa ;)
Kiskandiğiniz Kişinin Takva Durumuna Bakin.sizden Bu Konuda üstünse Kiskanmaya Devam.maneviyat Bakimindan Daha Zayifsa O Sizi Kiskansin Kardeşim.çünkü üstünlük Ancak Takvadadir.....
biraz dürüstlük
insanlık
yolun sonunda feci olabilir çok şey
gizlenen sayfalar
bir yanda seneler
ilkin nasıl yıkılmıştım
nasıl
yinemi kıskançlık konu:O
her insanın içinde kıskançlık vardır kimse demesinki kıskanç değilim...;)
yinemi kıskançlık konu:O
her insanın içinde kıskançlık vardır kimse demesinki kıskanç değilim...;)seni kıskananları biliyorum kıskançsın,beni kıskananları biliyormusun kıskancım?:D
MiHRiMaH
18.03.2008, 17:06
Kardeşimiz güzel yazmış. Ölçülü olmak şartı ile kıskanmak fıtridir. Ancak konuyu açan kardeşimiz tahmin ediyorum hastalık şekline gelen kıskançlıktan şikayetçidir. hayatı hem kendine, hem de karşısındakine zehir eden kıskançlık. Bu normal olmadığı gibi aynı zamanda hastalıktır.
uzun bir tedaviye ihitiyacı olduğunu söylemekle yetiniyorum. Allah acil şifa versin.
Evet sanırım sorunun maksadı hastalık halini almış bir kıskançlıktan kurtulabilmek arayışı... Fakat yukarıda alıntıladığım yazılanlardan hareketle şöyle denebilir...
"Bir kişiyi aşırı sevmek insanı kör ve sağır eder", Hadis-i Şerifini biliyoruz... Böyle iken bir insana bu denli bağlanmanın zaten kişi için büyük bir zararı olduğu açık bir de bu insanı kıskanmak zannediyorum kısa süre sonra bu sevgi ve kıskançlık neticesi onu kaybetmeye kadar gider...
Eğer bu çok seven ve kıskanan kişi Allah'ın makbul ve sevdiği bir kulu ise bildiğimiz ve öğrendiğimiz kadarıyla onun sevgisi çok sürmez... O sevgi elinden alınır... Böyle hastalık halini alan sevgiden de hayır geleceğini zannetmem... Bu sebeple bu seviyeye gelmiş arkadaş madem bu soruyu sorabilecek kadar aklı başında halen, çok iyi düşünsün ve nasihatleri iyi alsın... Sonrasında çok üzüleceği bir hale gelebilir olaylar...
Kıskançlığın fazlası, yani bir nevi paylaşamama bir yerde kibirden ve/veya hasedden kaynaklanıyor da olabilir... Kimse ile paylaşmamak dürtüsü bunu gösteriyor bence... İnsanların da gelip geçici olduğunu, birçok sevdiğimiz veya öyle sandığımız kişinin bize zararı dokunabileceğini, insanların şeytana uyduğu gibi düşünceleri bol bol hatırlayarak karşısındaki insana karşı olan duygularını frenlemelidir...
Bu kişi anne de olabilir, eş de, sevgili de, yahut da baba... Farketmez... Hatta bir madde bile olsa, kötü yönlerini düşünüp bu yoğun sevgiyi dindirmelidir... "Hepten nefret ederim" diye düşünmeyin... Zaten o kadar kötü yön görüyorsanız uzak kalmanız daha iyi olacaktır, fakat sevgiyi yavaşlatmazsanız sizi bir yere toslatacağı muhakkaktır...
Gülçehre
24.03.2008, 08:53
maşaallah konu baya ilerlemiş..öncelikle herbirinize kalpten teşekkür ediyorum bu konuyu yaklaşık bi 10 ay önce açmıştım o zamanlar şimdinin yaklaşık 2 katı kadar kıskançtım ve bu beni çok rahatsız ediyordu hamdolsun şu anda o kadar değilim hani bi arkadaşımız demiş ya hastalık şekline gelmiş ha işte çok şükür o devreleri atlattım Allahıma hamdolsun.ama şu anda şöyle düşünüyorum kıskanmakta çok güzel kıskanılmakta..Allaha emanet olunuz...
ela rana
27.03.2008, 19:10
bilrizki en çok bayanlar bayanları kıskanır...kıskanan deill kıskanılann olmalıyız.
kıskanmamayı hatırlatmalı:flowers:
reallife
30.03.2008, 17:13
"Siz kendi içinizde olanı değiştirmedikçe, Allah sizin hakkınınzda olan hükmü değiştirmez"(ra'd:11)
ını
vakiTamam
30.03.2008, 17:25
birbirimizin dini bilgilerini kıskansak bakın ne kadar ilerleriz =)
ama bız nerde luzumsuz dünyevi seyler var o yonlerını kıskanıyoruz.. nefis...nefis..
kıskanmıyosan bile bilki kıskananlar var seni...
MEHMET EFE
06.08.2008, 12:18
Kıskançlık : Uzun bir konu aslında. . .
Kıskançlık : Uzun bir konu aslında. . .
uzun mu tartışmak mı gerek yoksa:ıslık::ıslık::ıslık:yok yoktur gibi bişi oldu...:O:O
MEHMET EFE
06.08.2008, 12:26
uzun mu tartışmak mı gerek yoksa:ıslık::ıslık::ıslık:yok yoktur gibi bişi oldu...:O:O
Yok yok, ''yok yok mudur'' konusu gibi olmadı : )))
Konu uzun. . Ve çeşitli sınıflara ayrılabiliyor kıskançlık. . Bu sınıfları bir bütün halinde konuşmak mantıksız olur diye düşündüm. Sınıf sınıf konuşmak ise haliyle ''uzun'' olabiliyor. . .
Yok yok, ''yok yok mudur'' konusu gibi olmadı : )))
Konu uzun. . Ve çeşitli sınıflara ayrılabiliyor kıskançlık. . Bu sınıfları bir bütün halinde konuşmak mantıksız olur diye düşündüm. Sınıf sınıf konuşmak ise haliyle ''uzun'' olabiliyor. . .
:O:O
GÜL-İ RANA
06.08.2008, 13:33
bazen kıskançlık hastlık dercesine geliyo dikkat etmekm lazım
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.