PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YÛSUF (a.s)


Zeynep Özmen
04.08.2006, 20:21
YÛSUF (a.s)

Kur'n'da ismi geçen Beni İsrail peygamberlerinden biri.

Hz. Yûsuf Kurân'da adı geçen peygamberlerden birisi olup, Yakub Peygamber'in oğludur. Nesebi Hz. İbrahim'e kadar varır (Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, IX, 139).

Kur'ân-ı Kerîm'de kendi adını taşıyan bir sûre vardır. Tamamı 111 âyet olan bu sûrenin 98 âyeti (4-101) Hz. Yûsuf'tan bahseder. Bu âyetlerde anlatıldığına göre Hz. Yûsuf'un hayat hikâyesi özetle şöyledir:

Hz. Yûsuf'un on bir tane erkek kardeşi vardı. Yûsuf fevkalâde güzel ve son derece zekî idi. Babaları Hz. Yakub en çok Yûsuf'u seviyordu. Bu sevgiyi ağabeyleri kıskanıyorlardı.

Yûsuf (a.s) bir gece rüyasında on bir yıldızın, güneş ve ayın kendisine secde ettiklerini gördü. Bu rüyayı babasına anlattı. Babası rüyanın, Hz. Yûsuf'un büyük bir adam olacağına işaret olduğunu anladı ve Yûsuf'a rüyasını ağabeylerine anlatmamasını tembihledi. Ancak, ağabeyleri bundan haberdar oldular ve Yûsuf'u öldürüp bir yere atmayı planladılar. Babalarından izin alarak, gezip eğlenmek bahanesiyle Yûsuf'u alıp kırlara,götürdüler. Onu bir kuyuya attılar, gömleğini da kana bulayarak, "Yûsuf'u kurt kaptı" diye babalarına yalan söylediler.

Kuyunun yanından geçmekten olan bir kafile Yûsuf'u buldu ve köle olarak satmak üzere alıp, Mısır'a götürdüler. Orada az bir fiyatla onu Azîz (maliye bakanı)'e sattılar.

Azz'in hanımı Yûsuf'a göz koydu. Onu kendisiyle beraber olmaya çağırdı. Yûsuf (a.s) bunu kabul etmeyince, ona iftira edip kocasına şikayet etti ve hapse attırdı.

Hz. Yûsuf senelerce hapiste kaldı. Orada hükümdarın şerbetçisi ve aşçısı ile tanıştı. Onların gördükleri dünyaların yorumunu yaptı. Birisinin, kurtulup efendisinin hizmetine devam edeceğini, diğerinin ise öldüreceğini söyledi. Sonunda dediği çıktı. Hz. Yûsuf, kurtulana, kendisini efendisinin yanında anmasını istedi.

Hükümdar bir gece rüyasında yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak gördü. Bu rüyanın yorumunu yaptırmak istedi. Hz. Yûsuf'un rüya yorumu yaptığını öğrendi ve onu hapisten çıkarıp, rüyasını anlattı. Hz. Yûsuf, yedi sene bolluk olacağını, peşinden gelen yedi senenin ise kıtlıkla geçeceğini söyledi. Bunun üzerine hükümdar, Hz. Yûsuf'u maliye bakanlığına getirdi. Yûsuf (a.s) bolluk yıllarında bütün ambarları zahire ile doldurttu; kıtlık yılları gelince bu zahireyi halka dağıtmaya başladı. Aynı kıtlık, Hz. Yûsuf un babasının memleketi olan Ken'an diyarında da yaşandı.

Yûsuf (a.s)'un kardeşleri de zahire almak için iki kez Ken'an ilinden Mısır'a geldi. Sonunda Yûsuf (a.s) kardeşlerine kendini tanıttı ve onları affettiğini belirterek, "Bugün azarlanacak değilsiniz, Allah sizi bağışlar, o merhametlilerin merhametlisidir" (Yûsuf, 92) dedi. Yûsuf (a.s), babası, annesi ve kardeşlerinin tamamını Mısır'a davet etti.

Ailesi Mısır'a vardığında Yûsuf (a.s) anne ve babasını tahta oturttu; diğer onbir kardeşi ise Hz. Yûsuf'un önünde eğildiler. O zaman Yûsuf (a.s); "Babacığım, işte bu vaktiyle gördüğüm rüyanın çıkışıdır; Rabbim onu gerçekleştirdi. Şeytan benimle kardeşlerimin arasını bozduktan sonra, beni hapisten çıkaran, sizi çölden getiren Rabbim, bana pek çok iyiliklerde bulundu. Doğrusu Rabbim, dileğine lütufkardır. O şüphesiz, bilendir, hâkimdir" (Yûsuf,100) dedi. Bu şekilde İsrail oğulları, Filistin'den Mısır'a gelip yerleşmiş oldu. Bir süre sonra Yakub (a.s) vefat etti. Yûsuf (a.s), Allah Teâlâ'ya şöyle münacatta bulundu: "Rabbim, bana hükümdarlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaratanı! Dünya ve âhirette koruyanım sensin! Benim canımı, Müslüman olarak al! Ve beni iyilere kat!" (Yûsuf, 101). Yûsuf (a.s)'un hayat hikayesi Kur'ân-ı Kerîm'de "Ahsenü'l-Kasas, Kıssaların en güzeli" ünvanını aldı. Pek çok olayları içeren bu hayat hikâyesi için Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Ândolsun ki, Yûsuf ve kardeşlerinin olayında, soranlara nice ibretler vardır" (Yûsuf, 7).

Yûsuf (a.s)'un defnedildiği yer, rivâyetlere göre, İbrahim (a.s)'in medfun bulunduğu Kudüs yakınlarında Halilü'r-Rahman kasabasındadır.

Mevlüde Yıldız
06.08.2006, 22:43
Yusuf as. ın çok güzel bir insan olduğu söylenir ve bir o kadarda iffetli ne güzel bir ahlak sahibiymış Allah bizede böyle bir ahlak nasib etsin

Murat Sâki
07.08.2006, 14:43
yusuf as. Kıssası çok güzel bir kıssadır okumanızı tavsiye ederim paylaşım için teşekkürler..

derya
07.08.2006, 15:22
Eline sağlık kardeş."Yusufile Züleyha" kitabını herkese tavsiye ederim.Yazarı Nazan BEKİROĞLU çok güzel bir şekilde anlatmış hayatını.selametle...

"haTTat"
07.08.2006, 15:24
"Rabbim, bana hükümdarlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaratanı! Dünya ve âhirette koruyanım sensin! Benim canımı, Müslüman olarak al! Ve beni iyilere kat!" (Yûsuf, 101).

Öncelikle yazdıklarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun.
Bu ayette ve daha başka birçok ayette benim dikkatimi çeken bir husus var ki paylaşmadan geçemeyeceğim.
Ayetin orijinalinde "salih" kelimesi geçmektedir. Yani bir peygamber Allah'a "beni salihlerden eyle" diye dua ediyor. Peki nedir salih? Salih insan kimdir?
Tdk'nın sözlüğünde "Dinin buyruklarına uygun harekette bulunan" şeklinde bir tanım yapılmış. Ayrıca iyi, güzel, doğru şeklinde tanımlamalar da yapılabilir.
Bu noktada akla şu soru geliyor: Bir Peygamber "salihlerden" olmayı istediğine göre çok ehemmiyetli birşey olsa gerek "salihlerden" olmak. "İnanan ve salih amel işleyenler için, mutluluk ve güzel bir dönüş vardır. (Ra'd 29) ayeti gibi birçok ayet salih ameli öğütlediği gibi "Onlar, Allah'a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kötülükten men ederler, hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar salihlerdendir."
(Âl-i imran 114) ayeti ve daha birçok ayet de "salih" insanı tasvir etmektedir.
Peygamberlerin insanlara yol gösterici ve rehber olduklarını düşünürsek zannımca Yûsuf a.s bizlere güzel bir rehberdir. Değil mi ki Yûsuf'u "Yûsuf a.s" yapan kuyu ve zindandır. Kuyudan ve zindandan geçiyordu Mısır'ın sultanlığı ama belki de en önemlisi insanların gönül sarayının sultanlığı o yolun sonundaydı. "Züleyha" idi onu yücelten. Basit tarih derslerinden öte birşey vardı o kıssada..
Kaçımız düşündük neden alemler onun yüzü suyu hürmetine yaratıldığı halde "Andelib-i Zîşan efendimiz A.S.M" sürekli Rahman dan afv ü mağfiret diliyordu?
Süleyman a.s da duasında "..Ey Rabbim! Beni; bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın salih ameller işlemeye sevk et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat!"(Neml 19) diyordu bir rehber olarak..

Allah cümlemizi salihler zümresinden eylesin..

HuBeyB
07.08.2006, 15:41
Yusuf as. ın çok güzel bir insan olduğu söylenir ve bir o kadarda iffetli ne güzel bir ahlak sahibiymış Allah bizede böyle bir ahlak nasib etsin

amin amin aminnnnnnnnnnnn

BiR GaRip YoLcU
30.01.2008, 18:17
Bende ''yusuf ile züleyha'' kitabını okudum.. Gerçekten çok güzel bir ifadeyle anlatmış yazar hikayeyi kitabında..
herkese tavsiye ederim..

hiba_nur
30.01.2008, 19:18
Sevilmekle imtihan olan bir masumdu YUSUF..

Yakup sevdi kuyuya düştü, Züleyha sevdi zindana...