Orijinalini görmek için tıklayınız : CUMA/ cumaya en son gidenler
Bu gün cuma Doğu ve güneydoğu anadoluda neredeyse cuma çıkmak üzere En batıdakilerden İstanbul da dahi zamanı gireli çok oldu.... Forumda durmak camiye koşmaktan daha mı efdal bazan merak etmiyor değilim....
Aslında merak da değil ÜZÜNTÜ diyelim....
Sui zann ya da kusuru takip değil ama cuma vakti bakıyorum genelde (buradaki beyanına göre bey olduğunu ve doğu, orta anadoluda olduğunu söyleyen yani kendi beyanı) beylerin forumda ordan oraya girişinden monitör karşısında olduğunu belli eden çok kardeş oluyor.... Bu da bizi ÜZÜYOR.....
............ selam ile...
İbadeti ihmal ederek, onu yapacak zaman içinde dünyalık için çalışan kimsenin kazancı helal olur mu? Bu sorunun cevabını Cuma örneğinden yola çıkarak bulmaya çalışalım:
Beş vakit namazını kılmayan bir kimse düşünelim, misal olarak da bir öğle namazını alalım; namazını kılınabileceği son zaman dilimine kadar bu kişinin kazandıklarına -genel olarak namazı kılmaması bakımından- haram diyemeyiz. Öğle namazının farzının kılınabileceği son zaman diliminde kazandığına gelince, Cuma namazı için söyleneni burada kıyasa esas olarak almak suretiyle "Haramdır" deriz. Çünkü, Cuma namazına çağırılınca buna gitmeyip çalışan ve kazanan kimsenin -yaptığı hukuki tasarrufların geçerli olup olmadığı tartışmalı olmakla beraber- kazancının haram olduğuna ittifakla hükmedilmiştir. Burada işin kendisi helal/mübah olsa bile, belli bir vakitte yapılması haram kılındığı için, haram olan bir işle elde edilen kazanç da haram olmaktadır.
zümrüd-ü anka
23.11.2007, 12:19
Bu gün cuma Doğu ve güneydoğu anadoluda neredeyse cuma çıkmak üzere En batı istanbuşl da dahi zamanı gireli çok oldu.... Forumda durmak camiye koşmaktan daha mı efdal bazan merak etmiyor değilim....
Aslında merak da değil ÜZÜĞNTÜ diyelim............ selam ile...
bu konu benimde çok dikkatimi çekiyor her zaman,hatta forumdaki bir kardeşime bu konu hakkında bir soru yöneltmiştim ,oda bana gereken açıklamyı yapmıştı sağolsun,demekki herkesin aynı anda tamda cuma vaktinde işi oluyor:)
Gülzar-ı İrfan
23.11.2007, 12:20
9- Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeğe koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.
10- Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın, Allah'ın fazlını isteyip-arayınve Allah'ı çokça zikredin, umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz.
CUMA SÜRESİ
Yoruma gerek yok......:cray:
ALLAHA EMANET OLUN
BIZ nerden bilebilirizki,
onlarin gercekten Cumaya gitmedigini???
Her cevrim ici gözüken, illaki PC basinda demek degilki..
Ben Cumaya gitmediklerine cok az ihtimal veriyorum..
Tabiiki Allah bilir,
ama bize Hüsnü zan yakisir..
BIZ nerden bilebilirizki,
onlarin gercekten Cumaya gitmedigini???
Her cevrim ici gözüken, illaki PC basinda demek degilki..
Ben Cumaya gitmediklerine cok az ihtimal veriyorum..
Tabiiki Allah bilir,
ama bize Hüsnü zan yakisir..
Aynen öyle demin bir kardeşime de aynını söyledim... "deminden beri konudan konuya forumda girip çıkanlar birden durdu demek ki unutmuşlardı cumaya koştular biz hüsn-ü zan ile bakalım" diye leyl.... ve tabi dua da edelim... Allah bizleri sadece bilen ve söyleyeb değil UYGULAYABİLENLERDEN EYLESİN..... :)
zümrüd-ü anka
23.11.2007, 12:26
kimseye su-i zanda bulnulduğunu zannetmiyorumki ki forumdaki bir çok kişinin durumuna ve aktivasyonlarına bakarsanız bunu anlarsınız kardeşim:)
şimdi belki kardeşler diyeceklerki sizene bu bizim bileceğimiz iş,mü'min mü'mini uyarmakla mükelleftir,emri bil maruf nehyi anil münker:)tabi bizde bu konu hakkındaki düşüncelerimizi belirtiyoruz forumdaki 3-5 kişi için değil bu sözler genel:)bu önemsenmezi gereken ciddi bir konudur.
dua ile...
zümrüd-ü anka
23.11.2007, 12:28
Aynen öyle demin bir kardeşime de aynını söyledim... "deminden beri konudan konuya forumda girip çıkanlar birden durdu demek ki unutmuşlardı cumaya koştular biz hüsn-ü zan ile bakalım" diye leyl.... ve tabi dua da edelim... Allah bizleri sadece bilen ve söyleyeb değil UYGULAYABİLENLERDEN EYLESİN..... :)demekki hatırlatmakta fayda var sağolun:)
AMIN..
Birde ben Mümin kardesimin kusurunu neden arastirayimki?!
O zaten biliyor, cumaya gitmesi gerektigini..
Giderse kendine, gitmesse yine kendine.. ;)
Demek ki, ezan okununca işi gücü bırakıp camiye gelmek ayetin icabıdır, farzdır. Yahudi ve Hıristiyanlar gibi bütün gün tatil yapıp işi gücü bırakılmaz. Sadece ezandan başlayıp namaz bitinceye kadar iş yapılmaz.
Bu durumda dikkatimizi çeken hususlar şunlardır: İşi gücü olanlar camiye gelecekler de, bir de gelemeyecek olanlar var. Diyelim ki, doktor ameliyat yapacak, nöbette insanlar var veya direksiyon başında, vapurda seferde olanlar var. Onlann durumu ne olacak?
Bir insan birşeyi samimiyetle ele alırsa onun çıkış yollarını bilir ve çaresini de bulur. Ama bir insanın maksadı o işi çıkmaza sürüklemek, içinden çıkılmaz hale getirmek ise, o işi içinden çıkılmaz hale getirebilir.
Şimdi bu konuyu kötü niyetle düşünenler, Yahudiler ve Hıristiyanlar gibi bütün gün tatil yapmaya mecbur olmadığımız halde, dinimizin en güzel emirlerinden biri olan, sadece kırk beş dakikalık bir tatille Cuma namazını kılmamız âyet-i kerimeyle emrolunduğu halde, bu işi çıkmaza sokmak istiyorlar ve diyorlar ki: İşi olan var, nöbette olan var, seferde olan var, bunlar nasıl gelsin?
Onlar hakkında zaten dinimiz hükmünü vermiş. İslamda içinden çıkılamayacak durum yoktur. İslâmda zor şey, izah imkanı olmayan şey yoktur. Yolculukta olanlar, nöbette olanlar, bulunduğu işi terketmesi uygun olmayanlar, işlerinin başında devam ederler. Ezan okunduğu, herkes Cumayı kıldığı halde onlar gelmeyip kılmayabilirler. Sonra Cumanın yerine öğle namazı vardır. İşinin mecburiyetinden dolayı Cumaya gidemeyenler, öğle namazını kılarlar, böylece kılamadığı Cuma namazının yerine öğle namazı kaim olur. Cumaya gitmiş gibi olurlar. Görüyoruz ki, çaresizlik, izahsızlık yok. Dinimizde hüsn-ü niyetle bakıldığı zaman zorluk yoktur.
islami ya$ama sanati
http://www.sevde.de/Islami_yasama/cuma_namazi.htm
AMIN..
Birde ben Mümin kardesimin kusurunu neden arastirayimki?!
O zaten biliyor, cumaya gitmesi gerektigini..
Giderse kendine, gitmesse yine kendine.. ;)
Ben kusuru araştırıp sergilemem ama söyledikleri yaptıklarından uzak ise uyarmam gerektiğini düşünürüm bunun vazife olduğuna da inanırım...
Ha ister kılar ister kılmaz kendi seçimi ben karışamam zorlayamam rahatsızlığım ve üzüntüm olur sadece.....
erdemceerdem
23.11.2007, 12:39
Evdesin veyahutta işyerindesin...
Elindeki pc'nin kullanma hakkı tamamı ile sana ait...
İhvanın başındasın... namaz vakti girmiş....
çıkmak yerine araç çubuğuna indirmişsin ve
Allah'a olan borcunu ödemeye gitmişsin....
bunda sorun ne acaba onu anlayamadım....
Şöylede bir sonuç çıkabilir....
Sırf ihvanda hoş görünmek için cuma vakitleri ihvandan çıkıp namaz vakti bitince girenler olabilir....
bunlar tahminden ileriye gitmez....
İnsanları zan altında bırakır....
Gönülde yoksa bu borcu ödemek ihvanda olmuş yada olmamış ne fark eder....
Selamun aleyküm; Cumanız mübarek olsun...
Sırf ihvanda hoş görünmek için cuma vakitleri ihvandan çıkıp namaz vakti bitince girenler olabilir....
Allah razi olsun Kardesim,
benimde anlatmak istedigim buydu,
Bizim bu konuyu tartismamiz bile kula hakkina girer,
sonucta
Her koyun kendi bacagindan asilirmis..
Sizinde cumaniz mübarek olsun ;)
arkadaşlar forumda çıktıktan sonra 15 dakikadan fazla adımız burda gözüküyor...
yani tam olarak bunu bilemeyiz ve iller arasındaki ezan saatinide unutmayalım...
bence zan'a girmeyelim....
herkese hayırlı cumalar....
arkadaşlar forumda çıktıktan sonra 15 dakikadan fazla adımız burda gözüküyor...
yani tam olarak bunu bilemeyiz ve iller arasındaki ezan saatinide unutmayalım...
bence zan'a girmeyelim....
herkese hayırlı cumalar....
Sanırım yazdıklarımı tam okumadınız.....
aleyküm selam.
ummuhan ablanın kastını ben zannediyorsam anladım.
cuma diğer namazlar gibi değil cemaatle kılınması gerekiyor.cuma vakti burda olup mesaj yazanlardan/konu konu dolaşanlardan bahsediyor tahminim.yanlışsam söylesin.
cumayı unutabilir insanlar beşeriz.
güzel bir hatırlatma olmuş teşekkürler. :)
bu arada her koyun kendi bacağından asılmaz leyl.
zümrüd-ü ankanın söylediği gibi emri bil maruf...bananeciliktir bizleri buralara getiren..
aleyküm selam.
ummuhan ablanın kastını ben zannediyorsam anladım.
cuma diğer namazlar gibi değil cemaatle kılınması gerekiyor.cuma vakti burda olup mesaj yazanlardan/konu konu dolaşanlardan bahsediyor tahminim.yanlışsam söylesin.
cumayı unutabilir insanlar beşeriz.
güzel bir hatırlatma olmuş teşekkürler. :)
bu arada her koyun kendi bacağından asılmaz leyl.
zümrüd-ü ankanın söylediği gibi emri bil maruf...bananeciliktir bizleri buralara getiren..
Hamdolsun doğru anlayan da oluyor :)
Cuma Bir araya gelme zamanı cemaat olma vakti... hutbeden faydalanmak gerek, müslümanlar ile muhabbet için koşmak gerek...
acele bir abdest ile koşa koşa son rekat cumaya koşmak değil ki maheret.... için farzı yerine getirdim tamam kurtuldum değil ki amaç......
antioxidan
23.11.2007, 13:00
kimi üyeler cuma namazının sıhhatinin şartlarını bahane ederek kılınmaz kanaati ile cumaya gitmemiş olabilir, veya namaza gitmeye mani bir özrü olabilir v.s...
bu gibi hususları araştırmak, gördüğü ile kanaat sahibi olmak uygun olmasa gerektir. erkek lakabı kullanan bir bayan olabilir, o gitmiştir kardeşi, hanımı onun lakabı ile geziniyor da olabilir ya da mesela...
kim görüldüyse ona özel mesaj ile merak eden sormalı...
şahsım adına böyle bir merakımız yok...
konu açıcının niyetinin samimi olduğunu düşündüğüm için yazdım fikirlerimiz. normalde tecessüs -merak ile gizlilikleri araştırma - yasaklanmış bir haldir...
ummuhan abla haksız da değil ben özellikle son on dakkaya kadar şirkette idim
gittiğimde ise hocanın fazla söyleyecek bir şeyi kalmamıştı
CUMA namazı islamın şiar larından biridir,birliği ve beraberliği simgeler dosta düşmana birlik mesajı mümine ihlas ve manevi huzur verir,farz değilse bile kuvvetli vacip tir ve hakkında" arka arkaya3 cumaya sebebsiz gelmeyen bizden değildir" gibi bir hadis de bulunmakta.ŞİMDİ konunu önemini acizane yazdı bununla beraber mümin ve mümine ler bu ahir zamandaki hayat tarzlarını nekadar düzenlemişlerdir ki bu konu kıstas olarak öne çıkarılsın.
AMMA sanal alemde bu ölçülerle zahire göre karar verilmemeli kanımca çünkü ismail kardeşimin saydığı ve sayamadaığı bir sürü sebep var,haa bu arada biri çıkıpta SANANE derse de bunu cevabı yok,bu sebeple herkeze hayırlı cumalar her nerde yaşıyor ve yaşatılıyorsa.SELAMETLE.
hıfz-ı lisan
23.11.2007, 13:41
Birileri hakkında zanda bulunmak maksadı ile bu konunun açıldığını düşünmüyorum.. Üstelik bu durum sadece Ummuhan ablanın değil birçok kişinin dikkatini çekmiştir. Kimsenin x,y,z şahısları sorguladığı da yok.
Konunun amacını uyarı olarak alırsak bu hadiste buraya yakışır..
''Bir bozukluk gördüğünde onu elinle düzeltmeye çalış olmazsa dilinle düzeltmeye çalış o da olmazsa kalbinle bugz et ki bu imanın en zayıf olanıdır."
ben yazılmak istenenleri anladım... (yukarda yazılanları okudum yani abla) güzel bir konuya değinmişsin ümmühan abla...
sadece göz önünde bulundurulması gerekenleri yazdım...
mesela ben bir çok kere forumda olmayıp telefonda görüştüğüm arkadaşlar şu konuya bak diyen bir kaç defa oldu ben forumda değilim söyleyince adın forumda denildi bir çok kere...çıktıktan sonra adımız baya bir süre online gözüküyor...
selametle...
:Oben yazılmak istenenleri anladım... (yukarda yazılanları okudum yani abla) güzel bir konuya değinmişsin ümmühan abla...
sadece göz önünde bulundurulması gerekenleri yazdım...
mesela ben bir çok kere forumda olmayıp telefonda görüştüğüm arkadaşlar şu konuya bak diyen bir kaç defa oldu ben forumda değilim söyleyince adın forumda denildi bir çok kere...çıktıktan sonra adımız baya bir süre online gözüküyor...
selametle...
Adın elbette forumda kalıyordur çıkış yapmadan ayrılınca... ama konulara giriş çıkış yapıyorsan sen de oradasın demek oluyor bilmem anlatabildim mi zuzu :O
İhvan-ıMüslimin
23.11.2007, 15:53
Biz hüsni zanda bulunak düşer.
Forum istatistikleri anlık değildir.
Büyük ihtimalle kimler onlie kısmı 15 dakikada bir tazeliyor.
Türkiyede cuma namazının hükmünün olmadığı iddia edenler var, yani bu seebden gitmiyor olabilir. Darül harb- darül islam meseleleri yani.
Ben çok rastladım...
Burdan mümin kardeşlerime sesleniyorum benim başıma geldi, eğer hutbede tağutun mevcudiyetini öven, bayramını kutlayan bieşy duyarsanız namazı terk edebilirsiniz.( İmam 1 Mayısımızı kutladı, ikinci kattaydım üstüne atlayacatım neredeyse ama bir an düşündüm emir kulu, gardiyan dedim :) )
Gülzar-ı İrfan
23.11.2007, 16:29
Konuyu açıldığı anlarda takip edebildiğim için sonra yazılanlardan bi haberdim...
Şimdi okudum ve ne yazık ki üzüldüm..
Bu konununaçılmasındaki amaç kesinlikle kimin cumaya gidip gitmediğini araştırmak ya da gitmeyenleri kınamak değildi..
Çeşitli sebeplerden dolayı geç giden,gidemeyen,gittiği halde forumda açık olan(ki açık bırakılsa dahi Arzu'nun dediğine göre onbeş dakika kadar sürüyor),unutan,ya da eşi kızkardeşi arkadaşı dolaşanlar olabilir vs vs.....
Ama bir gerçek daha var ki bu da Cuma namazının farz oluşu,bu namazın cemaatle kılınması gerektiğidir.
Ayrıca geçerli bir gerekçe olmadan da sadece farz olan iki rekatı eda edip ben Cumayı kıldım rahatlığı içinde olmanın da Cuma namazının anlamına ters düştüğü fikrindeyim.
Kimsenin kimsenin ibadetine karışmak gibi bir hakkı olmadığı unutmamakla beraber burasının islami bir forum olduğundan hareketle bu yazıyı yazarak en azından bir uyarı olabilir mi düşüncesini taşıdık.
Bu yazıyı UMMUHAN ablayla beraber konuştuk aynı anda bende Vakit namazını kıldın mı konusunda Cuma namazının vakti olduğu uyarısında bulundum...
Forumda bulunan tüm arkadaşlarımıza karşı hüsnüzan beslediğimizden,isteyerek kimsenin namazını terk etmeyeceğine inancımızın olduğundandan kuşkunuz yoktur eminim.....
Eğer kırdığımız arkadaşlarımız var ise kendi namıma özür dilerim...
ALLAHA EMANET OLUN
TevekkuL
23.11.2007, 16:38
Cuma namazının önemini anlatmak için iyi bir bahane ile açılmış konu...
Açana, önemini anlatanlara teşekkürler...
Rabbim cuma vakti anasını-babasını-evladını-işini-gücünü bir kenara bırakıp camiye koşanlardan eylesin bizleri...
Selam ve dua ile...
İhvan-ıMüslimin
23.11.2007, 16:39
Son rekatı eda edip bırakıp gitme olayını anlayamadım ben :)
Cuma namazının önemini anlatmak için iyi bir bahane ile açılmış konu...
Açana, önemini anlatanlara teşekkürler...
Rabbim cuma vakti anasını-babasını-evladını-işini-gücünü bir kenara bırakıp camiye koşanlardan eylesin bizleri...
Selam ve dua ile...
Hamdolsun sayı arttı :)
Gülzar-ı İrfan
23.11.2007, 17:13
Son rekatı eda edip bırakıp gitme olayını anlayamadım ben :)
yaptığım düzeltmeyle sanırım sizin sorunuzda anlamını yitirdi ÖZÜR DİLERİM..:)
Yanlışlık olmuş(umarım şimdi yazdığım doğrudur)
ALLAHA EMANET OLUN
erdemceerdem
23.11.2007, 17:20
Öncelikle Ummuhan abla,
benim eklemiş olduğum ilk yorum ( bu sitede ikinci kez yaptığım bir şey ) sadece senin konu başlığında yazmış olduğun yorumla alakalı idi.... Namazdan gelmişim bunun üzerine vede çok hassas bir konu... genel bir mana ile yorumumu hemen ekleme hissiyati hissettim ve devamında yazılanları okumadan ekledim... sağolsun Leyl kardeşimizde benimkine eş anlamda bir yorum eklemiş... İzahatlar yapılmış...
Öncelikle Ummuhan abla, zümrüd-ü anka bacım ve Gülzar-ı İrfan abla, Ahuzar bacım;
hassasiyetleriniz, yorumlarınız konunun bir yüze kalkma değil, bir müminin üzerine vazife olan hatırlatma olduğu çok net görünüyor... sağolsun Erdem kardeşimiz de ayrıca bunun izahını yapmış...
Bütün hepinize ayrı ayrı teşekkürler, Rabbim sizlerden razı olsun.. bu konu sayesinde insan şöyle bir silkelenebilir, es geçen olmuşsa veyahut sürekli oluyor ise faydalı olabilir kanaatindeyim... bu yüzden bu konunun açılmasını yerinde bulduğumu ve yazılanları iyi anladığımı belirtmek için bunu yazmak istedim... ben kendi adıma Gülzar-ı irfan abla kırılmadım konuyuda yerinde buldum haklık bir durum varsa benden yana helal olsun....
Mesajımın özüyle; bende yazılanların tamamını iki kez okudum... ve ummuhan ablanın vurgulamaya çalıştığı noktayı anladığımı söylemek için bunları yazma gereksinimi duydum... selam ve dua ile...
İstemeden ilk mesajım yanlış anlaşılmış isede sizler helal ediniz hakkınızı...
Öncelikle Ummuhan abla,
benim eklemiş olduğum ilk yorum ( bu sitede ikinci kez yaptığım bir şey ) sadece senin konu başlığında yazmış olduğun yorumla alakalı idi.... Namazdan gelmişim bunun üzerine vede çok hassas bir konu... genel bir mana ile yorumumu hemen ekleme hissiyati hissettim ve devamında yazılanları okumadan ekledim... sağolsun Leyl kardeşimizde benimkine eş anlamda bir yorum eklemiş... İzahatlar yapılmış...
Öncelikle Ummuhan abla, zümrüd-ü anka bacım ve Gülzar-ı İrfan abla, Ahuzar bacım;
hassasiyetleriniz, yorumlarınız konunun bir yüze kalkma değil, bir müminin üzerine vazife olan hatırlatma olduğu çok net görünüyor... sağolsun Erdem kardeşimiz de ayrıca bunun izahını yapmış...
Bütün hepinize ayrı ayrı teşekkürler, Rabbim sizlerden razı olsun.. bu konu sayesinde insan şöyle bir silkelenebilir, es geçen olmuşsa veyahut sürekli oluyor ise faydalı olabilir kanaatindeyim... bu yüzden bu konunun açılmasını yerinde bulduğumu ve yazılanları iyi anladığımı belirtmek için bunu yazmak istedim... ben kendi adıma Gülzar-ı irfan abla kırılmadım konuyuda yerinde buldum haklık bir durum varsa benden yana helal olsun....
Mesajımın özüyle; bende yazılanların tamamını iki kez okudum... ve ummuhan ablanın vurgulamaya çalıştığı noktayı anladığımı söylemek için bunları yazma gereksinimi duydum... selam ve dua ile...
İstemeden ilk mesajım yanlış anlaşılmış isede sizler helal ediniz hakkınızı...
Allah sizlerden Razı olsun Kardeşim sizler in var olduğunu bilmek umud ve ümidlerimizi daha yoğunlaştırıyor...
Dualarımızdasınız Rabbim Ferasetinizi her daim açık tutsun :)
Alper...
23.11.2007, 18:14
Hamdolsun doğru anlayan da oluyor :)
Cuma Bir araya gelme zamanı cemaat olma vakti... hutbeden faydalanmak gerek[/COLOR][/SIZE]
evet abla; ben de cuma hutbelerini kayda alıp internette yayınlıyacağım. bu cuma hutbesinden başlayarak (allah sağlık afiyet ve devamlılık verdiği müddetçe) blog umda ekliyeceğiz.(3 kişi).... istifade etmek isteyenleri beklerim bloguma.. kısa bir süre sorna adresi veririm...
böylelikle hem hutbeden yararlanmış olursunuz, hem de 5 /10 dk nızı boşa harcamamış olursunuz inş....
erdemceerdem
23.11.2007, 18:21
evet abla; ben de cuma hutbelerini kayda alıp internette yayınlıyacağım. bu cuma hutbesinden başlayarak (allah sağlık afiyet ve devamlılık verdiği müddetçe) blog umda ekliyeceğiz.(3 kişi).... istifade etmek isteyenleri beklerim bloguma.. kısa bir süre sorna adresi veririm...
böylelikle hem hutbeden yararlanmış olursunuz, hem de 5 /10 dk nızı boşa harcamamış olursunuz inş....
Hutbeler'in hazırlanması Diyanetten
İl Müftülüklerine bırakıldı...
Farklılık arz edebilir...
Bu yüzden en güzeli bağlı bulunduğumuz ilin müftülük sitesine bakmak olabilir... tabiki diğer müftülüklerdende yararlanılabilir...
Yanlış biliyor isemde düzeltile... selam ve dua ile....
antioxidan
23.11.2007, 18:24
ummuhan hanım, teşekkür ederim, etkili bir tebliğe vesile oldunuz.
hayırlarda her daim...
mevzu, hakikaten cuma saatinde müslümanların her türlü meşgalesinden arınmasına vesile olunması gerekliliğine dair önemli bir ikaz oldu.
alış-veriş'in dahi terkedilme emri olan bu mubarek günde, umarım forum ortamlarında veya nette, özellikle hanım kardeşlerimiz de kıymetli vakti değerlendirme ve namaz niyaz tefekkür ile meşgul olma yolunu seçeceklerdir.
Alper...
23.11.2007, 19:22
Hutbeler'in hazırlanması Diyanetten
İl Müftülüklerine bırakıldı...
Farklılık arz edebilir...
Bu yüzden en güzeli bağlı bulunduğumuz ilin müftülük sitesine bakmak olabilir... tabiki diğer müftülüklerdende yararlanılabilir...
Yanlış biliyor isemde düzeltile... selam ve dua ile....
evet ,haklı olabilirsiniz. benim dediğim daha başka bir şey idi
hıfz-ı lisan
07.12.2007, 12:23
Şükürler olsun bizi cuma gününe kavuşturana.. :)
Hala cuma namazına gitmemiş olan beyler :) hadi bakalım az erken gidin de bize de dua edin :D
Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” hadîs-i şerîflerinde buyurmuşlardır ki:
(Bir müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları affolur ve her adımı için sevâb verilir.)
(Cuma namazı kılmayanların kalblerini Allahü teâlâ mühürler. Gâfil olurlar).
(Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve Aşûre gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette mü’minlerin bayramıdır).
(Bir kimse, mâni yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler. Ya’nî iyilik yapmaz olur).
(Cuma namazından sonra bir an vardır ki, mü’minin o anda ettiği duâ red olmaz).
(Cuma namazından sonra, yedi defa İhlâs ve Mu’avvizeteyn yani Felak ve Nas surelerini okuyanı Allahü teâlâ, bir hafta kazâdan, belâdan ve kötü işlerden korur).
(Cumartesi günleri yahudilere, Pazar günleri nasaraya [hıristiyanlara] verildiği gibi, Cuma günü de Müslümanlara verildi. Bu gün, Müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır).
Cuma Gününün Sünnet ve Edebleri:
1 - Cumayı perşembe gününden karşılamak.
2 - Cuma günü gusl abdesti almak.
3 - Başı traş etmek. Sakalın bir tutamdan fazlasını ve tırnakları kesmek. Temiz elbise giymek.
4 - Cuma namazına mümkün olduğu kadar erken gitmek.
5 - Ön safa geçmek için, cemâatin omuzlarından aşmamalıdır.
6 - Câmide namaz kılanın önünden geçmemek.
7 - Hatib efendi minbere çıktıktan sonra hiç bir şey söylememek, konuşana işaretle bile cevap vermemek ve ezânı tekrarlamamak.
8 - Cuma namazından sonra Fâtiha, Kâfirûn, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini yedi kere okumak.
9 - Ehl-i sünnet âlimlerinin kitablarından anlatan âlimlerin dersinde, va’zında bulunmak.
10 - Cuma gününü, hep ibâdetle geçirmek.
11 - Cuma günü salevât-ı şerîfe getirmek.
12 - Kur’ân-ı kerîm okumak, (Kehf) sûresini okumalıdır.
13 - Sadaka vermek.
14 - Ana-babayı veya kabirlerini ziyâret etmek.
15 - Evin yemeklerini bol ve tatlı yapmak.
16 - Çok namaz kılmak. Kazâya kalmış namazı olanlar, kazâ namazı kılmalıdır.
17 - Cuma gününü hep âhıret işleriyle geçirmek. :)
Gülzar-ı İrfan
28.12.2007, 09:47
Abdullah İbnu Amr İbni'l Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Cum'a namazına üç (grup) insan katılır: 1) Kişi var, namaza katılır, boş konuşma yapar. Bunun namazdan hissesi, o konuşmasıdır.
2) Kişi var namaza gelir dua eder. Bu kimse Allah'a duada bulunmuştur, Allah dilerse onun istediğini hemen verir, dilerse vermez.
3) Kişi vardır, namaza gelir sadece dinler ve sükût eder, mü'minlerin arasından yararak geçmez, kimseye ezâ vermez. Onun bu namazı, daha önce geçen cum'a'ya ve fazladan da üç güne kadar (günahlarına) kefarettir. Bu hal Cenâb-ı Hakk'ın şu sözüne binâendir: "Kim bir hayır yaparsa bu kendisinden on misliyle kabul edilir" (En'am 160).
Ebu Dâvud, Salât 235, (1113).
ALLAHA EMANET OLUN
"Kim bir hayır yaparsa bu kendisinden on misliyle kabul edilir" (En'am 160).
Cuma Namazını eda edip çıkışta yerine verilen sadaka....ve sonucu... üffff ne lezzetlidir mübarek...:)
AdigeBatur
28.12.2007, 13:15
Bayanlara Cuma namazı vaktinde meşgul olacakları bir iş bulsak da erkeklerin yakasını bıraksalar... :D hep boş oturduklarından oluyor bunlar...
Bir de kıskanmayın namaza gidemiyorsunuz diye...
Bir de son bir öneri, cuma vakti foruma girmeyi yasaklayalım... Gayet ciddiyim...
Gülzar-ı İrfan
04.01.2008, 09:54
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Adem aleyhisselam O gün Cennet'e konulmuş, O gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır."
HADİSİ ŞERİF
ALLAHA EMANET OLUN
Bu gün Cumaya en son gidip ilk çıkan olduk.... çok soğukdu... Allah kabul etsin ümidindeyiz gene de :(
Gülzar-ı İrfan
11.01.2008, 10:33
Cuma, fakirlerin haccıdır ve müminlerin bayramıdır ve gök ehlinin bayramıdır ve Cennette de bayram günüdür. Günlerin en iyisi, en şereflisi Cumadır.
Ey Oğul İlmihali
HAYIRLI CUMALAR!!!!!!!!
ALLAHA EMANET OLUN
TevekkuL
11.01.2008, 11:37
Bugün (Cuma günü) çok salâvat okumalıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (aleyhisselâm) buyurdu ki:
'Bugün benim üzerime seksen salâvat okuyanın seksen senelik günahı afvedilir.'
'Ya Resûlullah, senin üzerine nasıl salâvat okuyalım?' diye sordular. Buyurdu ki:
'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Salâten tekûnü leke rıdâen velihakkıhi edâen ve a'tîhi'l-vesilete veb'ashü'l-makâme'l-Mahmûd ellezi vaadtehü, eczihi annâ mâ hüve ehlühu ve eczihi efdale mâ câzeyte nebiyyen an ümmetihî ve salli alâ cemî-l ihvânihi mine'n-nebiyyine ve's-sâlihîne yâ erhame'r-râhimîn.'
Hattâ bildirildi ki, her kim yedi Cuma gününde bunu yedi defa okursa, elbette Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) şefaatına kavuşur. Eğer, 'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.' derse, yine yetişir.
Cumanız mübarek olsun muhterem abiler-ablalar...
Allah ibadetlerimizi hatalarıyla, noksanlarıyla kabul buyurur inşaAllah...
'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.' :)
MEHMET EFE
12.01.2008, 12:40
Cuma namazı da diğer vakit namazları gibi farzdır. . .
Birinin diğerinden farkı yoktur. . .
Bir kişi vakit arasında saatlerce forumda yazabilirken, hiçbir uyarı almıyor.
Fakat söz konusu cuma namazı ve vakti olduğu zaman nedense pek daha hassas duruyoruz. .
Şahsım olarak tecrübelerle sabittir. Çeşitli günlerde ve zamanlarda bir konu üzerinde saatlerce konuştuk. . Bir vakiti bırak, iki üç vakit namazında arada kaynadığı olmuştur. Hiç kimse bana demedi ''mehmet sen saatlerdir forumdasın, namazını kıldın mı '' diye. . .
Onun için cuma namazlarını da aynı kefeye koymalısınız. . Cuma gününün anlamına inanıyorsanız, cuma vakti bir bayanında bu forumda boş boş gezmesi, erkeğin namaza gitmemesiyle aynı değerdedir. . .
Cuma namazı ve günü, sadece cemaatle kılınan bir namaz; sözde müslümanlar için mübarek bir gün olarak kalmasın. . .
Sanal dünyadan son dakikada çık, abdest al, hutbeyi dinle, 2 rekat farzı kıl. . . Ardından doğru camiyi terket. . . Direk pc'nin başına tekrar. . . Sözde kendimizi tatmin ediyoruz. . .
Tüm cuma gününü bu klas hareketle kurtarıyoruz. . .
Nasıl ki vakit namazlarını kılmadığımız zaman üzerimizde baskı hissetmiyorsak( sosyolojik bir baskı ), zamanla cuma namazlarında da aynısı olacaktır. . . Bu konu da o baskının hala geçerliliğini koruduğu anlamında. . .
Cuna namazına gitmeyen bir erkeğe uygulanan mahalle baskısı işte. . .
Neyse fazla dağınık oldu. Fazla uzattım. . .
siradan_1_i
12.01.2008, 12:44
bencede kardeş çok haklısın
Cuma namazı da diğer vakit namazları gibi farzdır. . .
Birinin diğerinden farkı yoktur. . .
Bir kişi vakit arasında saatlerce forumda yazabilirken, hiçbir uyarı almıyor.
Fakat söz konusu cuma namazı ve vakti olduğu zaman nedense pek daha hassas duruyoruz. .
Şahsım olarak tecrübelerle sabittir. Çeşitli günlerde ve zamanlarda bir konu üzerinde saatlerce konuştuk. . Bir vakiti bırak, iki üç vakit namazında arada kaynadığı olmuştur. Hiç kimse bana demedi ''mehmet sen saatlerdir forumdasın, namazını kıldın mı '' diye. . .
Onun için cuma namazlarını da aynı kefeye koymalısınız. . Cuma gününün anlamına inanıyorsanız, cuma vakti bir bayanında bu forumda boş boş gezmesi, erkeğin namaza gitmemesiyle aynı değerdedir. . .
Cuma namazı ve günü, sadece cemaatle kılınan bir namaz; sözde müslümanlar için mübarek bir gün olarak kalmasın. . .
Sanal dünyadan son dakikada çık, abdest al, hutbeyi dinle, 2 rekat farzı kıl. . . Ardından doğru camiyi terket. . . Direk pc'nin başına tekrar. . . Sözde kendimizi tatmin ediyoruz. . .
Tüm cuma gününü bu klas hareketle kurtarıyoruz. . .
Nasıl ki vakit namazlarını kılmadığımız zaman üzerimizde baskı hissetmiyorsak( sosyolojik bir baskı ), zamanla cuma namazlarında da aynısı olacaktır. . . Bu konu da o baskının hala geçerliliğini koruduğu anlamında. . .
Cuna namazına gitmeyen bir erkeğe uygulanan mahalle baskısı işte. . .
Neyse fazla dağınık oldu. Fazla uzattım. . .
Doğru denmiş kardeş Her müslüman erkek vakit namazını da camide kılmalıdır... Forumda kalıp namaz geçmesin diye vakit namazını kıldınız mı diye uyarı da yapıyoruz forumda isek şayet.... ancak sen saatlerdir forumdasın namazını kılmadın diyemeyiz ki... "iki mesaj arasında kalkıp kıldım" derse ne deriz demi :D
Gerisi Allah cc ile kendisi arasında değil mi :)
Vakt-i Cuma.... Hadi bakalım duaya......
(dileriz sabah namazını da vaktinde kılmışsınızdır, değil mi EFE :) )
MUSAB BİN UMEYR
18.01.2008, 13:57
ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMEDİN VE ALİ MUHAMMEDİN VE ACCİL FERECEHUM VEL AN ADA EHUM
'Bugün benim üzerime seksen salâvat okuyanın seksen senelik günahı afvedilir.'
'Ya Resûlullah, senin üzerine nasıl salâvat okuyalım?' diye sordular. Buyurdu ki:
'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Salâten tekûnü leke rıdâen velihakkıhi edâen ve a'tîhi'l-vesilete veb'ashü'l-makâme'l-Mahmûd ellezi vaadtehü, eczihi annâ mâ hüve ehlühu ve eczihi efdale mâ câzeyte nebiyyen an ümmetihî ve salli alâ cemî-l ihvânihi mine'n-nebiyyine ve's-sâlihîne yâ erhame'r-râhimîn.'
Hattâ bildirildi ki, her kim yedi Cuma gününde bunu yedi defa okursa, elbette Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) şefaatına kavuşur. Eğer, 'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.' derse, yine yetişir.
dantellektuel
25.01.2008, 13:35
Alınmayın darılmayın ne güzel uyarıyorlar. Ummuhan Yenge :O Namazımı kıldım. Yanımdaki adam herhalde yoğurtlu ıspanak yemişti ıspanak kokuyordu, alnımı seccadeye koyduğumda önümdeki adamın çorabının koktuğunu fark ettim, ondan sonra Esat abi gece uyumamış olacak ki uyuklayıp duruyordu. Kaş göz işareti ettim Esat abi abdest tazele diye, o da ban yok la uyumadım gibi bişi yaptı tam anlamadım.:D Ondan sonracığıma hutbe okunurken hoca bir ara duayı unuttu. Geri sardı aklına geldi. Hay Allah olur böyle şeyler dedim.
Yani demek istediğim bazen vay o insanların haline ki kıldıkları namazlar lehlerine değil aleyhlerine işler. Allah cumalarıda, namazları da hakkı ile ifa etmemizi nasib etsin....
alınmayın ama alnı secdede sizde çorba kokusunu iyi almışsınız...:blink:
hz Ali efendimizin namazı gibi bir namaz kılmayı nasip eyylesin mevlam hepimize inşallah(çok zorda):confused1:
Ağzı konuşur Mevla ile, kalbi konuşur dünya ile...!
çorba değil çorapmış...:oleyo:
dantellektuel
25.01.2008, 14:02
Kendiniz gerekli tashihleri yaptınız :)
Maşaallah çoraptan çorbaya da iyi geçiş yapmışssınız. Acıktınız herhalde :D
Gülzar-ı İrfan
01.02.2008, 10:22
Cuma için tekbir almak, yıkanmak, misvak kullanmak, güzel ve temiz elbiseler giyinmek, hoş koku sürünmek müstahabdır. Minarede ezan okununca da başka işlerle uğraşmayıp hemen camiye gidilmesi vacibdir.
Cuma günü camiye erkence gitmek, iki rekat "Tahhiyyetü'l-Mescid" namazı kılmak, Kehf sûresini okumak veya dinlemek mendubdur.
CUMAMIZ MÜBAREK OLSUN...
ALLAHA EMANET OLUN
Cuma günü yapılan ibâdetlere, başka günde yapılanların, en az iki katı sevâb verilir. Cuma günü işlenen günahlar da iki kat yazılır.
Cuma günü, ruhlar toplanır ve birbirleriyle tanışırlar. Kabirler ziyaret edilir. Bu günde kabir azâbı durdurulur. Bazı âlimlere göre, mü’minin azâbı artık başlamaz. Kâfirin azâbı, Cuma ve Ramazanda yapılmamak üzere, kıyâmete kadar sürer. Bu gün ve gecesinde ölen mü’minler, kabir azâbı çekmez. Cehennem, Cuma günü çok sıcak olmaz. Âdem aleyhisselâm, Cuma günü yaratıldı. Cuma günü Cennetten çıkarıldı. Cennettekiler, Allahü teâlâyı Cuma günleri göreceklerdir.
Gülzar-ı İrfan
07.03.2008, 10:13
9- Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeğe koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.
10- Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın, Allah'ın fazlını isteyip-arayınve Allah'ı çokça zikredin, umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz.
CUMA SÜRESİ
ALLAHA EMANET OLUN
CUMA NAMAZlNDAKİ HUZUR ve (Cuma namazının önemi)
Bugün Cumaydı
müminlerin bayramıydı
koştu genç,yaşlı Camiye
yüce ALLAH tan af dilemeye
Bugün Cumaydı
insanların dillerindeki duaydı
alınlar secdede
bedenleri huzurdaydı
Bugün Cumaydı
insanlar af kapısındaydı
ve bölük,bölük
saf,saf sıradaydı
Bugün Cumaydı
her günden ayrıydı
günlerin bayramıydı
haftanın sultanıydı
Cuma namazında
güzel bir huzur ve bir ferahlık vardır
ve bu ferahlık abdest almayla başlar
ve Camiden çıkana kadar
hattaki gün boyu sürer
Cuma namazı
birliktelik,huzur güven verir insana
ve ALLAH ın evinde
ALLAH ın huzurunda olmanın
ve kulluk görevini yapma sevinciyle
bir güzel mutluluğa huzura erer insan
Evet Cuma,müminin bayramıdır
ve Cuma namazı
erkek olan her insana,Müslüman a farz dır
farz da mutlaka yapılması gerekendir
sebepsiz mazeretsiz üç Cuma üst,üste
Cuma namazı kılmayan
dinden çıkış sınırına gelmiş sayılır.
Bu sebepledirki her insan
Cuma namazını aksatmadan kılmalıdır. H.Beyan
CUM'A Vakti girdi hala forumda olan beyler :)
Kim nereye ne yazmış pek de önemli değil :D
manifesto
14.03.2008, 12:11
CUM'A Vakti girdi hala forumda olan beyler :)
Kim nereye ne yazmış pek de önemli değil :D
Ezan daha okunmadı ummuhan hanım, kulağımız ezanda merak buyurmayın, camii 30 metre:O
Ezan daha okunmadı ummuhan hanım, kulağımız ezanda merak buyurmayın, camii 30 metre:O
Aha da itiraf : konu neydi cuma ve cumaya en son gidenler...:O :crying:
Masmavi_
14.03.2008, 12:24
Allah Namazinizi Kabul Etsin Bizlerede Dua Edin Kardeşler.
Gülzar-ı İrfan
21.03.2008, 09:59
Peygamber Efendimiz(S.A.V.)buyurdular ki:
''Onda öyle bir saat(cuma gününde)vardır ki Müslümanlar namazda bulunur ve Allahu Teala'dan o saate rast getirip bir şey dilerse muhakkak Allahu Teala(C.C.) O'nun istediğini verir....''
O saatin kısa bir an olduğunu belirtmek için de eli ile işaret buyurdu....
ALLAHA EMANET OLUN
Tam o vakte denk gelsin diye sabahtan ikindiye dek sürekli dua halinde olmak gerek demek ki...
Allah Cum'a yı tam anlamı ile idrak eden (cem olma, toplanma,, bir araya gelme...v.b.) mü'minleri çoğaltsın ülkemizde....
Gülzar-ı İrfan
28.03.2008, 09:14
''Duasının kabul edilmesini ve sıkıntısının giderilmesini isteyen,sıkıntıda olan borçluya yardım etsin''
(HADİS-İ ŞERİF)
HAYIRLI CUMALAR
ALLAHA EMANET OLUN
Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.
Sünen-i Tirmizî
Cuma gecesi Kehf Sûresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.
Tergib
Cuma gecesi Yâsîn Sûresini okuyanın günahları affedilir.
İsfehani
Cuma günü gusledenin günahları affolur.
Taberani
Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.
İ.Gazali
Cuma günü oruç tutan için, on ahiret günü oruç sevabı yazılır.
Beyheki
Yalnız Cuma günü oruç tutmayın! Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutun.
Buhari
Cuma günü sabah namazından önce, üç kere Estağfirullah elazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları af olur.
Cuma günü seksen salevat getirenin, seksen yıllık günahı affolur.
Dare Kutni
Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir.
Ebuş-şeyh
Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur.
Ramüz
Cuma günü veya gecesi Duhân Sûresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.
Taberânî
Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.
Ebu Nuaym
Her müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.
Buhari
Cuma günü iyiliklerin hazinesidir ve güzel şeylerin menbaıdır.
Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine "Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür" derler.
Deylemi
Cumartesi günleri Yahudilere, pazar günleri nasaraya[Hıristiyanlara] verildiği gibi, Cuma günü, Müslümanlara verildi. Bugün, Müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır.
Riyadun-nasıhin
Allahü teâlâ her Cumâ günü altıyüzbin kişiyi Cehennemden azat eder. Bunların hepsi Cehenneme lâyık olup Cumâ gününün bereketi ile Cehennemden çıkarılır.
Köle, kadın, çocuk ve hasta dışındaki bütün Müslümanlara cemaatle cuma (kılmaları) farz–ı ayındır.
Tarık b. Şihab
Gülzar-ı İrfan
09.05.2008, 10:01
Ebu Bürde, babası Ebu Musa el-Eş'ari radıyallahu anh'tan naklediyor:
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın: "Cum'adaki icabet saati imamın minbere oturduğu anla, namazdan çıkması anına kadar geçen vakittir" dediğini işittim."
Müslim, Cum'a 16, (853); Ebu Davud, Salat 208, (1049).
ALLAHA EMANET OLUN
elmnightmare
16.05.2008, 00:16
SİZİ TEBRİK EDERİM sıkı bir Fadıl takiptesiniz.
Ümmühan abla ne diye takiptesiniz:flowers:
Bu hassasiyet kayda değer, zira bir çoğumuz çocukluğun belli merhalelerinde Allah için olmasa da anne-baba ya da arkadaş için huzura durduk. Sonradan anladık ki bunlar bile Allah katında değer görmüş, hatta Hz. Ömer bile kendini böyle zinde tutmuş.
"Demokratik bir ülkedeyiz isteyen gider isteyen gitmez." Kul ile Allah'ın arasına kimse giremez." Devrinden cümleler ne yazık ki insanları yozlaştırıyor. Kimse ameliyle ustalık/hocalık taslayamayacağı gibi, kimse de ben uyarım ötesine karışmam diyemez, dememelidir. Mühim mesele egoların tatmini değil, vicdan telakkisidir.
Sadece Cuma namazına riayet edip diğer farz namazlardan kaçanları başka bir iletiye havale ederek, alarm niteliğinde ki bu konu nezdinde herkesin Cuma'sını tebrik ederim.
Not: Ben Simeranya şehrinde yaşıyorum, ne doğu ne batı. :)
Ve,
İbadeti ihmal ederek, onu yapacak zaman içinde dünyalık için çalışan kimsenin kazancı helal olur mu? Bu sorunun cevabını Cuma örneğinden yola çıkarak bulmaya çalışalım:
Beş vakit namazını kılmayan bir kimse düşünelim, misal olarak da bir öğle namazını alalım; namazını kılınabileceği son zaman dilimine kadar bu kişinin kazandıklarına -genel olarak namazı kılmaması bakımından- haram diyemeyiz. Öğle namazının farzının kılınabileceği son zaman diliminde kazandığına gelince, Cuma namazı için söyleneni burada kıyasa esas olarak almak suretiyle "Haramdır" deriz. Çünkü, Cuma namazına çağırılınca buna gitmeyip çalışan ve kazanan kimsenin -yaptığı hukuki tasarrufların geçerli olup olmadığı tartışmalı olmakla beraber- kazancının haram olduğuna ittifakla hükmedilmiştir. Burada işin kendisi helal/mübah olsa bile, belli bir vakitte yapılması haram kılındığı için, haram olan bir işle elde edilen kazanç da haram olmaktadır.
bugün herkes cumaya gitti de mi? :O
parmak kaldırın bakem :oleyo:
:offtp:geç kaldım diye çok korktum
vakiTamam
31.05.2008, 19:36
evet itiraf etmeliyimki bende dikkat ediyordum Rabbim sui'zan dan uzak eylesin inş. sonra düsündüm mübarekler cumaya gitme heyecanıyla cıkıs yapmayı unutabilirler diye :)
BU GÜN CUMA MÜBAREK OLSUN BÜTÜN ALEM_İ İSLAM'A ... DUALARDA BULUŞALIM...
Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir. (Dürr-ül-muhtar)
Hadis-i şerifte, (Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir) buyuruldu. (Ebuş-şeyh)
Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi]
(Cumaya perşembe gününden hazırlanın!) [Hatib]
(Her müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.) [Buhari]
bugün herkes cumaya gitti de mi? :O
parmak kaldırın bakem :oleyo:
:offtp:geç kaldım diye çok korktum
Bu gün yoklama yapan olmamış....;)
Hem bu konu serbest kürsüde açılmış idi neden buraya geldi anlaymadım :)
Gülzar-ı İrfan
12.09.2008, 13:22
Hayırlı Cumalar....
Cuma namazını kıldık geldik Elhamdüllilah....:)(bayanlar kılmasa da çoğul düşündük burada)
Mübarek Ramazan günü şu konuyu okuyalım istedik tekrardan......
CUMA gününü ve namazının faziletini idrak ederek....
ALLAHA EMANET OLUN
http://img1.blogcu.com/images/h/e/v/hevaasrinur/cuma.gif
vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.