PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mistik güç mü ? O da ne ?

SeNoL
23.06.2008, 07:06
Hacer ALKAN
hacer@internethaber.com (https://mail.google.com/mail?view=cm&tf=0&ui=1&to=%20hacer@internethaber.com)

23 Haziran 2008 Pazartesi

Mucize diyoruz...
Doğaüstü güçler diyoruz...
İnanmak diyoruz...
Mistik güçler devrede diyoruz...

Bir Çek maçı...
Bir de Hırvatistan mücadelesi...
Her ikisinde de sıradışı bir şeyler vardı...
O sıradışılığın adını "mucize, mistik güçler" koyuyoruz...
İtinayla iki kelimeden kaçınıyoruz...
Dilimiz dönmüyor o kelimelere...

Neler mi?
Tuncay'ın kaleye geçtiğinde gökyüzüne açılan o elleri...
Uğur Boral'ın penaltı atışları sırasında dudaklarındaki o mırıltı...

"Allah" demiyoruz...
"Dua" diyemiyoruz...
Dersek ne olur, "anti-laik" oluruz...
"İrticacı" oluruz...
Hiç olmadı "AK Partili" bilemediniz "Saadet Partili"yizdir...

Fişlenmekten o kadar korkar olmuşuz ki...
O penaltı atışları sırasında ettiğimiz duaları söylemiyoruz...
O kadar korkar olmuşuz ki;
Semih'in o son saniye golünde "Allahım şükürler olsun" deyişimizi anlatmıyoruz...
Daha tuhafı...
Zorda kalıp, sıkıştığımızda "dua" ediyoruz da...
Dualarımız kabul olduğunda buna "mistik güç" ya da "mucize" adını veriyoruz....
Kalkıp da;
Mucize değil, "Duaların kabulü",
Mistik güç değil, "Yaradan" diyemiyoruz...

Niye bu kadar korkuyoruz "Allah"ın adını anmaktan?..
Ah pardon!
-"Allah belanı versin..."
-"Allahın cezası" ya da "Allah kahretsin" demekten kimse çekinmiyor değil mi? Bela okurken "irticacı" olunmuyor malum...

Neyse bizim yerimize Macarlar atıyor o manşeti;
-"Tanrı onlara yardım ediyor..." diyorlar...

Tabii bir de futbolcularımız...
Mucize diye nitelenen o gol için Semih ne diyordu;
-"O an topu önümde buldum ve Allah'ın verdiği son güçle vurdum."

Çek maçını çeviren Nihat ne anlatıyordu;
-"Allahım'a şükürler olsunki istediğim yere gitti vuruşlarım."

Arda diyor ki;
-"Türk halkının duaları ile buradayız..."

Bakın futbolcularımız korkmuyor...
İçlerinde o anda hissettiklerini söylüyorlar...
Siz de cesur olun azıcık...
Hadi itiraf edin penaltılarda dua ettiniz değil mi?

Deyiverin; "Yaradan bize torpil geçiyor" diye...
Tamam!
Siz Yaradan yerine Tanrı deyin...
O da kabulümüz...
Yeterki şu "mistik gücün" adını koyun...

Derdaşina
23.06.2008, 09:08
Yazı çok güzel.. Teşekkürler.

m-angel
23.06.2008, 09:35
Korkmadan söylüyorum dua ettik. Hemde ailece. Lütfen kimse kalkıpta bunun içinde dua edilirmi demesin. Duanın kategorisi olmaz.

Bîçâre
23.06.2008, 11:14
Saatlerce sevinç çığlığı atmama rağmen futbolla bu tür olayları bağdaştıramıyorum. Tamam biz de dua ettik, kalbimiz sıkıştı, buna bazıları mistik güç/mucize dedi, biz ilâhi adalet der gibi olduk, lakin mesele soğuyunca; (haşa) yahu yüce Allah maçın oynandığı anlarda katledilen Filistinli Müslümanlar yerine, adı "oyun" olan bir müsabaka için mi vakit ayıracak?.. (Teşbih mecâzidir)

Futbol ile kıyaslanmayacak bir kıstas değil mi?

Euro 2008 ve Filistin...

Madem kıyaslanmayacak bir kıstas, o halde "oyun" diyelim, "güzel azim gösterdiler" diyelim, "şans" ya da adı her ne ise "bizim yanımızdaydı" diyelim, fakat meseleyi illâ dine karıştırmayalım. Müslüman bir ülke böyle bir organizasyonda, son dörde kaldı diye sevinelimde konuyu ayın ikiye bölünmesine yakın bir duruşa getirmeyelim. İlla getirelim diyorsanız, (tekrar haşa) Allah dua konusunda yıllardır Brezilya'ya çalışıyor diyebilecek duruma gelelim...

Yine de Çarşamba günü Almanya'yı yenelim, yine bir şeyler söylesinler ama yenelim. Başka şeylere etmediğimiz duaları bu zaman diliminde edelim, nasıl olsa.?!

ahevrenah
23.06.2008, 11:24
Euro 2008 ve Filistin...

Gazze'de maçı anlatan Arap spiker, 'Haydi, Allah Türklar'in ayağına kuvvet versin diye dua edelim' diyor..

dualardaki maksat yakın.... gayr i müslime karşı....

Aşiyân
23.06.2008, 11:29
Paylaşım için teşekkürler Muhterem SeNoL...

Bîçâre kardeişimizinde tespitleri çok yerinde olmuş.. Teşekkürler..

Bîçâre
23.06.2008, 11:34
İçerik muhterem kardeşim, Arap spikerin bunları söylemesi gayet normal, hatta bizler için mutluluk verici, fakat aynaya bakmadan düşününce farklı bir görüntü çıkıyor karşımıza. O müsabakalarda oyuncuların azmi muhakkak manevi bir yaklaşımla özetlenebilir, öyle de özetlenmelidir. Söylenmek istenen "mistik güç" diyenlere illa bir cevap verme olmamalıdır diye düşünüyorum. Öyle diyenler Lost gibi dizilerin doğruluna pay veren kimseler, bari bizler zafer sarhoşluğuyla serin düşüncelerden kopmayalım.

İsveç yine böyle bir organizasyonun elemelerinde son dakikada Türkiye'ye iki gol birden atmıştı, İngiltere her maçta 8 gol atmadan durmazdı. Kıyasa böyle girişilirse mesele biraz insanî vasıflarla irdelenebilir; Fatih Terim iyi gaz veriyor, oyuncular çok inançlı, yılmak nedir bilmiyorlar, Müslüman olmanın azmi ile çırpınıyorlar gibi... :)

ahevrenah
23.06.2008, 11:39
yazının içeriğinde zaten futboldan ya da spordan ya da oyundan bahsetmiyor.... ülkenin gündemdeki günceli.... islam karşıtı söylemlere cevap .... ;)

Turkbeyi
23.06.2008, 11:47
tesekkurler bicâre ellerine saglik

Bîçâre
23.06.2008, 11:49
Yazıyı eleştirmiyoruz zaten, yazının içinde kendine yer bulmuşları eleştiriyoruz. İslamiyetle yakından uzaktan ilgisi olmayanların "mistik güç"lere bel bağlaması pek abes değildir, Ahmet Çakar itiraf bile etti bir programda; "benim dinle diyanetle ilgim olmaz ama..." diye başlayan bir cümle sarf eden bir kişinin "mistik" değil "mucizimistik" demesi normaldir. :)

hazine
23.06.2008, 11:55
Dünya kupası maçlarından elendiğimizde daha mı az imanlıydı bu çocuklar? :)

Mistik güç, mücize falan ne demek ki arkadaşlar? Sadece top yuvarlak, o kadar... :)

siluet
23.06.2008, 11:56
olsun ettiğimiz dualarda boşa gitmemiştir..

m-angel
23.06.2008, 11:56
Bizler milli duyguları fazla olan bir milletiz. Üzüntümüzüde sevincimizide hep en üst sınırlarda yaşıyoruz. Bu son maçta hırvatları yenme sevincinin altında daha başka sebepler vardı gibime geliyor. Yani herkes bu maçı almak adına bilinç altında bazı duygular besliyormuş demek ki böyle tepkiler ortaya çıktı. Yani işin özünde hırvatları altetme psikolojisi yatıyordu. Buda olunca herkesin keyfi yerine geldi. Bir anlamda hıncımızı almak gibi bir şey oldu. Şahsen başka bir maç olsaydı bu kadar ilgilenmezdim. Bu maç vesilesi ile çocuklarıma hırvatların müslümanlara yaptıklarınıda anlattım.
insanı harekete geçiren duygularıdır....