PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : beni tanıdıgına memnun oldun mu?

Hayme
16.07.2008, 11:10
Beni ne zamandan beri tanıyorsun? 1 yıl mı? Hakkımda bir yılda neler öğrendin? Göz rengim, ses tonum, yaşım, mesleğim, hangi müziği dinlediğim, doğum yerim… Bunları mı? 10 yıldır mı tanıyorsun beni? Tüm bunlara ilave olarak, hangi olaylar karşısında ne tepki verdiğimi, hangi filmleri sevdiğimi, hangi konuları konuşmaktan hoşlanmadığımı,
nelerden korktuğumu, neleri hayal ettiğimi mi?

20 yıldır tanıyor olsan ne bilirdin hakkımda? Uzun bir makale yazabilir miydin benimle ilgili? Televizyonda bir program izlerken, “Şimdi o da mutlaka bunu izliyordur” diyebilir miydin? Kitapçıda bir roman görsen, “Kesin okumuştur” diye bir tahminde bulunabilir miydin? Kalbimin nasıl kırılacağını, gönlümün nasıl alınacağını bilir miydin? Maksimum kaç gün küs durabileceğim konusunda her söylediğini tutturabilir miydin?

Oysa ben kendimi yaklaşık 30 yıldır tanıyorum. Ne biliyorum kendimle ilgili? Bu konuda bir liste çıkarsam… Ve ne bilmiyorum diye ikinci bir liste… Hangisi daha uzun olur, kestiremiyorum.

Bildiklerim tarafına, nüfus memurunun bile bildiği kimlik bilgilerimi yazardım…

Bilmediklerim tarafına, aşktan ne anladığımı…

Bir tarafa sevdiğim şarkıları…

Diğer tarafa sevdiğim renkleri mesela…

Bir tarafa bugüne kadar yazdığım yazıları…

Öbür tarafa yazacaklarımı…

Hayatta yapılması gerektiğini savunduğum şeylerden bir kısmını bildiklerim, bir kısmını ise bilmediklerim tarafına yazardım.

O gün orada neden öyle davrandım? Bu, bilmediklerim tarafında yer alırdı.

Bir gün şöyle bir olay başıma gelse ne tepki verirdim? Bir takım olaylar bildiklerim, bir takım olaylar ise bilmediklerim listesinde olurdu.

“Biri bana şöyle dese ona ne kadar kızar, onunla arama ne kadar mesafe koyarım?” diyeceğim olaylar her iki listede de bulunurdu.

“Ben iyi biri miyim?” Benim değil, başkalarının cevaplaması gereken bu soru her iki listeye de girmezdi.

İyi biri olmaya çalışıyorum. Böyle bildiğime göre, bunu bildiklerim tarafına yazardım.

Kişiliğimle ilgili belki biraz acımasız, belki biraz taraflı da olsa bildiklerim olduğuna göre, onları hangi listeye alacağım belli.

Anılarımı, hayallerimi, bir daha dünyaya gelsem, tekrar tekrar yaşamak isteyeceğim ve asla yaşamayı arzu etmeyeceğim günleri “kendi hakkımda bildiklerim” listesine yazardım mutlaka.

Peki, hangi liste daha uzun olurdu?

Ya da su liste çalışmasından sonra, şu soruya gönül rahatlığıyla “evet” diyebilir miydim?
”Beni tanıdığıma memnun oldum mu?”

MURAT ÇETİN