PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Görmediğim Allah’a tapmam

melami
29.10.2006, 17:36
Hz. Ali ‘Görmediğim Allah’a tapmam’ diyor

İSRA 17
Her kim bu dünyada kör ise ahirette de kördür. Ve gidişçe daha şaşkındır.

Acaba ne anlatılmak İstenmiş. Haydi buyrun sohbete...

HAKLA KALIN HAKİKATLE KALIN...:flowers:

Alper...
29.10.2006, 17:44
bu söz hiç hoşuma gitmedi .burda sanki hz aliye ra iftira atılmış ben sanmam peygamber damadı öyle bi şey desin.o ayet ebu leheb gibilerine inmiştir

h@myde
29.10.2006, 17:50
bu söz hiç hoşuma gitmedi .burda sanki hz aliye ra iftira atılmış ben sanmam peygamber damadı öyle bi şey desin.o ayet ebu leheb gibilerine inmiştir

bencede o ki inancı bizim kilerdende kuvvetli

sero1978
30.10.2006, 13:55

İSRA 17

kaynak olarak nerden bbu alinmis bilmiyorum ama eger söylediyse bunu islam halifesi altinda ariyacagim mana pekala olumlu olandir. eger rabbimin hikmetinin görmeseydim tüm bizi kusatan herseyin mucizeyle nakis edildigi bu dünyada o zaman beni tamamen bu duygu sarmasaydi elbetteki inanmadigi seye tapmazdi insan gönül gözü ve vücud gözü islamda kalp gözü cok önemli bir kavramdir bunu da degerli kardeslerim kacirmayin gözlerinizden herseyi tam anlamiyla degil mecaz anlamiylada degerlendirmek gerekir.

arkadasim isra suresi 17 de Nitekim nuh tan sonra nice kusaklari helak ettik kullalarin günahlarini haber alici,görücü olarak rabbin yeter. diye okudum kuranda ne demek istedin isra 17 derken

nur_Sahra
30.10.2006, 14:00
ALLAH (c.c) görebilseydik zaten bi amacimiz olmucakti önemli olan zoru basarmaktir bu dünyadaki amelimize göre onu görecegiz yada göremeyecegiz!!

alihaydar
30.10.2006, 15:36
allah razı olsun çok güzen

MuhammedMasum
30.10.2006, 18:57

İSRA 17

HAKLA KALIN HAKİKATLE KALIN...

Arkadaşlar gerçekten bu konuyla ilgili yazdıklarınızı okuyunca güldüm.:O
Neyse o söze gelelim.
Hz Ali r.a efendimizin o sözü doğru. "görmediğim Allaha iman etmem diyor." Manası farklı yanlız. o Her yerde Allahımızı görüyor. Her zerrede Allahımızı Müşahede ediyor. Görmek isteyene Allah kendini gösterir. Nebatata bakın. Allahımızın yarattı herşeyde rabbımızı Müşahede ediyor. hz Ali r.a Yani her şeyde rabbımızın kudretinin idrakine varıyor. bu o manada.
ikincisi ayeti açıklayayım:
Ayet numarası yanlış verilmiş Ama ben o ayaeti biliyorum. kardeşim bak o ayette Allahımız buyuruyor ki :Bu dünyada benden gafil olan beni anmayan hakkı idrak etmeyen Allahımıza secde etmeyen yani allahımızdan gafil olan Kişiler betinen kördür. Allahımızda onları uyarıyor bak sen benden gafildin hakka kapattın gözlerini bende ahirette bunun karşılığı olarak sana soracağım. Allahımız tehdit ediyor kullarını. Onlar nasıl dünyada körlerse ahirettede Allahımızn cemali bakemalini temaşaa edemeycekler. Gözleri körelecek. ve hatta Biz dünyada iken görüyorduk (zahiren) ama niçin burada göremiyoruz diyecekler. kısacası bukdar vesselam

Genc-HizbuLLaH
31.10.2006, 13:23
Neyse o söze gelelim.
Hz Ali r.a efendimizin o sözü doğru. "görmediğim Allaha iman etmem diyor." Manası farklı yanlız. o Her yerde Allahımızı görüyor. Her zerrede Allahımızı Müşahede ediyor. Görmek isteyene Allah kendini gösterir. Nebatata bakın. Allahımızın yarattı herşeyde rabbımızı Müşahede ediyor. hz Ali r.a Yani her şeyde rabbımızın kudretinin idrakine varıyor. bu o manada.
Ayet numarası yanlış verilmiş Ama ben o ayaeti biliyorum. kardeşim bak o ayette Allahımız buyuruyor ki :Bu dünyada benden gafil olan beni anmayan hakkı idrak etmeyen Allahımıza secde etmeyen yani allahımızdan gafil olan Kişiler betinen kördür. Allahımızda onları uyarıyor bak sen benden gafildin hakka kapattın gözlerini bende ahirette bunun karşılığı olarak sana soracağım. Allahımız tehdit ediyor kullarını. Onlar nasıl dünyada körlerse ahirettede Allahımızn cemali bakemalini temaşaa edemeycekler. Gözleri körelecek. ve hatta Biz dünyada iken görüyorduk (zahiren) ama niçin burada göremiyoruz diyecekler. kısacası bukdar vesselam

Evet benim dusuncelerimde bole

Genc-HizbuLLaH
31.10.2006, 13:25
Sanirim Bi ayettede boyle var ''Onlar bilmiyorlarmiki ben onlara sah damarindan daha yakinim''

Kul-alihaydar
31.10.2006, 13:43
Neyse o söze gelelim.

S.a.Allah(c.c.) razı olsun güzel bir cevaptı.SELAMETLE...
FİEMANİLLAH!....

mirsad
31.10.2006, 18:09
s.a.bu söz un hz alıden rıvayet edıldıgını soyleyen kardesım.kuran bıle bu toplumun anlasılacagı bır dille gonderılmışken,insanların aklına farklı anlamlar tasıtacak bu cumleyı surmenın mantıgın ı anlamıs deyılım. bu söz u hz alı soylemıs yada soylememıs ki söyledıgını gösteren bır delılın dahı yok.islam ummetının bursuru kanayan yarası varken kısır bır dongu ve sanal gundem olustuıran seylerden uzak kalmanı tavsıye ederım.ayırca sız ndegerlı arkadaslar bu ve bu gıbı konular uzerınde bence baska yorumlar yapıp bu tur konulara malzeme sunmayın.allahın görulmyecegı zaten aşikardır. e bu bılındıgıne gore bu ve bunun gıbı sözlerın pek samımı olmadıgı dusuncesı ıcındeyım.samımıyetımızı ve kardeslıgımızı unutmayalım.sabrın ve hak olanı kaykırmanın dengesını kulabılelım ınş.selametle

MuhammedMasum
01.11.2006, 15:37
ya kardeş ne alakası var bu söz hz ali ra ait. ama tek sorunum kaynak. ama eminim ona ait olduğundan. öte yon dan onun ne kadar kuvvetli bir iman sahibi olduğunu görmüş olduk bu sözüyle. Zaten Allahımızın cemali bakemalini müşahede değilş aslı olarak bütün yaradılanda yaradanız izlemdir o :D :O

MuhammedMasum
01.11.2006, 15:39
ya kardeş ne alakası var bu söz hz ali ra ait. ama tek sorunum kaynak. ama eminim ona ait olduğundan. öte yon dan onun ne kadar kuvvetli bir iman sahibi olduğunu görmüş olduk bu sözüyle. Zaten Allahımızın cemali bakemalini müşahede değil asli olarak bütün yaradılanda yaradanı görmedir o :D :O

ibrahim atak
01.11.2006, 23:11
Arkadaşlar Hz.Ali böyle birşey söylemiş olamaz.Aksini iddia eden sözünün orijinalini(arapçasını)yazsın.senetlerini ve ravilerini belirtsin.

melami
07.11.2006, 23:37
Yunus'un dediği gibi

Hakikat bir denizdir, Şeriat onun gemisi.

Çoklar girdi denize, Denize dalmadılar.

Evet arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Suretten değilde siretten muhabetleri yaptıkca belki bir kişi dahi olsa uyanmasına keşke vesile olabilirsek. Tepki gösteren arkadaşlara saygı duyuyorum Şudur budur diye eleştirmek ne haddimize herşey yerli yerinde . Lütfen derin derin düşünüp anlamaya çalışalım.

Şimdi ey benim canım, dünyaya niçin geldin ve ibadetten maksat neyi bilmektir? Sana bir miktar rumuz ile açıklayalım. Ey arifler, ey Cenâb-ı Hakk'ı birleyen muvahhidler, Allahu Taâlâ, "Ben insan ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım." (Zâriyat, 56) buyurdu. İbadetten maksat, nefsini bilip Rabbini bilmektir.
İnsan, büyük âlem olup bütün varlıkları kendinde toplamıştır. Hak ile daimî olduğu hâlde bütün yaratılmışları kendi vücudunda bulmaktadır. Bu da mürşid-i kâmil terbiyesiyle başlangıç ve sonun sırrını bilip kendini Hak'ta yok edip varlığını Hakk'a vermek, Hakk'ın sonsuzluğuyla bakî olmak, yani Hakk'ın var-lığıyla var olmak ile olur. İbadetin aslı budur, bu sırrı bilmektir. Bir kimse bin yıl ibadet etse, bundan maksat başlangıç ve sonun sırrını bilmek olduğunu anlamasa, o ettiği ibadetten hiç fayda yoktur. O kimsenin mertebesi hayvandan daha aşağıdır. Ebedî olarak cehennemden kurtulamaz. Dünyada nasıl kör ise âhirette dahi öyle kör olur. "Bu dünyada kör olanlar âhirette de kör ve daha şaşkındırlar." (İsrâ, 72) âyetine göre, bir kimse bu dünyada can gözünü açamayıp Hakk'ı göremezse âhirette de göremez, kör olur.
HAKLA KALIN HAKİKATLE KALIN..:flowers: :flowers: :flowers:

SaLtan
08.11.2006, 10:42

İSRA 17

sahabe ye iftira atan kahru perişan olsun.
hin oğlu hinsiniz.
bu söz doğru değil. olsa olsa şii-sunni ayrımını körükleyenlerin iftirasıdır.
bu yazıyı buraya taşıyan arkadaşıda aynı amaca hizmet ettiği için aynı buğz temennileriyle kınıyorum...

agbi
08.11.2006, 10:42
Evet bende görmediğim Allah a tapmam sözünü birde şöyle irdeleyelim.

Başımı havaya kaldırıyorum ayet aklıma geliyor sizleri korumak için yedi kat kubbe yaptım İşte Allah ı görüyorum nasılmı ?

Galile Allahın resulunden 600 sene sonra dünyaya gelmiştir ve Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyince Deli olarak tanınmış Kubbe nedir yarı küre Peki bizleri korumak için 7 Kat nedir Atmosfer tabakaları gökteşaları eriten Güneşin zararlı ışınlarını süzen tabakalar.İŞTE YARATICININ ALLAH CC BİR İSPATI DEĞİLMİ GÖRMÜYORMUSUNUZ

Bakın sebze ve meyvelerin oluşum zamanlarına İnsan Kuluna C Vitamini ne zaman gerek Kışın hangi meyveler yetişir Karpuz yetişseydi ne faydası olurdu. BEN BURDADA ALLAH CC GÖRÜYORUM

Bir çok örnek verebiliriz.

Allah cc var dedikleri için inanların inancı ile tefekkür yolu ile Allah cc her yerde gören arasındaki inanların inançları birmi ?

Evet ben Gökyüzünde , Kendimde , Uçan Kuş ta , Akvaryumumdaki Balıklarda Tabiatta vb.vb.vb.her yerde Allah cc görüyorum.

Ben Allah cc ya gördüğüm için inanıyorum

SaLtan
08.11.2006, 10:47
:( peygamberimizin olacakları haber verircesine 'ya Ali mümin sana kin tutmaz, münafıklar seni sevmez' dediği gibi olanları görüyoruz. kahru perisan olun.. :(
her nereye baksam Allah'ı görürüm" demiştir. üstünlüğü alçakgönüllülükte bulduğunu söylemiştir. adil ve yüce gönül sahibidir. bilgedir, savaşcıdır, devlet yönetcisidir. savascıdır, fukaradır
en önemlisi hz hasan ve hüseyinin babasıdır:(

kıtmir
08.11.2006, 10:53
Hz. Ali (ra) efendimizin şu sözünü hatırlatmak isterim: 'Gayb perdesi aralansa yakinim değişmeyecek.' Ne demektir bu. Hz. ALi olayların geleceğini görme mertebesine ulaşsa imanının seviyesinde herhangi bir değişiklik olmayacağını düşünüyor. Yani Allah'ı o kadar gönlüne işlemiş, öyle bir mertebeye ulaşmış ki, daha ilerisinin olmayacağını düşünüyor. Bu mertebeye ulaşmış birinin bu sözü söylemesi mantıklı mı peki şimdi bir düşünün.

Maddecilikten kurtulmak lazım biraz. Yasin suresinde 'Biz onların önlerine bir set, arkalarına da bir set çekip gözlerini perdeledik. Artık görmezler.' bu ayet sizce sadece dünya gözleriyle görmeyi mi anlatıyor? Kuran'ı Kerim'in mucizesidir ki aynı ayette birçok anlam içeriyor ve tabii ki manevi gözlerden bahsediyor. Hz. Ali (ra) nin bu sözünde Allah'ın cemalini müşahede anlamı çıkartmamak gerekir.

Hz. Ali (ra) ki P.E. (sav) in ümmetinden gelecek olan bütün evliyanın seyyididir. Böyle bir zatın imanının ya da yakininin seviyesi kimsenin tahmin bile edemeyeceği kadardır. Hallac-ı Mansur, Ene'l Hak (Ben Allah'ım) dediğinde insanlar çok şeyler söylediler, neden sonra Muhyiddin İbn-i Arabi Hz., Vahdet-i Vücud felsefesiyle herşey Allah'tır dedi.

Şimdi herşey Allah'tır diyen bir felsefeye -ki Muhyiddin İbni Arabi Hz. gibi büyük bir zat bu görüşü üretmiştir- bu düşünce küfürdür diyebilir misiniz? Herşey Allah olamaz diyebilir misiniz?

Maddecilikten kurtulup söylenen sözlere, üretilen düşüncelere biraz kafa patlatmak gerekiyor bence. Saygılar.

agbi
08.11.2006, 11:21
Bugün Kur'an-ı Kerim in Türkçe mealininde bakalım Bakara 282 nci Ayet e bu Ayette Allah cc ya bir yakarma bir istek bir tastik varmı yok ama Allah cc bizlere bir öğüt veriyor peki bu öğüt ne biz ne anlıyoruz ?

Bugünkü Noter oluşumu bu ayette varmı ?

Hz.Ali ra demiş ama biz kalkıp onu birçok yere çekmişiz eğer Hz.Ali ra demişse altındaki mesajı bizlere ne anlatmak istediğini anlamamız gerekir.

Malesef Allah cc bizlere gönderdiği Kur'an-ı Kerim i düz yazı olarak ibadet olarak algılamışız Batı ise bu mübarek kitaptaki Allah cc bizlere gönderdiği öğütleri Dünya hayatına uygulamış.

Bir Örnek Karzı Hasen bugünkü oluşumu masonların elinde bulunan SİGORTA

kıtmir
08.11.2006, 13:16
Sana tamamen katılıyorum agbi. 20. söz de Üstad bu konuyu çok güzel açıklamaktadır zaten. Ampulün bulunmasından, televizyonun elektriğin icadına kadar herşey Kuran'ı Kerim'de anlatılmaktadır ama maalesef ehl-i küfür bunu bizden çok daha önce görmüştür. Allah insanın beynini elektrikle çalıştırır ama ehl-i küfür elektriği yarattık diye övünür (!) . Kuran'ı Kerim'i kainat kitabını okurken kendimize bir rehber olarak kullandığımız zaman inşallah en gür seda İslam'ın sedası olacak.

Mevlana Hz. bundan 6 asır önce
Her zerre içinde bir güneş taşır,
Zerre açılır da o güneş çıkarsa pusudan,
Ortalık tuz buz olur ışıltısından. demişti ama kimse anlamamıştı. İşte Allah insanın bakan gözü, konuşan ağzı, duyan kulağı olduğu zaman, atomların yapısı 100'lerce sene önceden görülebiliyor. Bence Hz. Ali'nin bu sözle anlatmak istediği bu olabilir. Yeter ki kul Rabbisine daha çok yaklaşsın ve tevekkül etsin. O'nun Allah'ı görmesi ne demek, Allah zaten o kulun gören gözü olacaktır.

agbi
08.11.2006, 13:30
Kıtmır Kardeş

Don Hove Dikiş makinasını buluyor ama birtürlü dikimi yapamıyor o gece rüyasında Yammlara esir düşüyor ama yamyamların mızrakların ucu delik uyanınca iğnenin ucuba delik açınca dikiş makinasını icat ediyor.

Hayatında okumuştum kısa yazdım.

Velhasıl

Allah cc çalışana Rüya larınla bile yardım eder.Rahman sıfatı ile

foloco
08.11.2006, 15:12
arkadaşın dediği gibi...:yahoo: :clap2:

şinasi karaca
08.11.2006, 19:14
ermeden yazamam görmeden söyleyemem ama denilen doğrudur. aklımın bulduğu şu ki; ahir iken evvel evvel iken ahir diyor pir muhyiddin-i arabi hz. allah için. ehad iken vahid, vahid iken ehad ise dışında nasıl bir şey olsun? her şey onda ise ve allah hem içerde hem dışarıda ise ve de bulunduğu yerdeki eksiklik ve noksanlıktan da münezzzeh ise ise allah'tan başka kim var? ve rabıta nasıl olsun onu içinde şah damarından da yakınında bulanda? Ekberiyette yada melamette olanlar ilkin derler enel hak. Allah nasıl uzakta olsun? nasıl gelip nasıl gitsin hiç ayrılmadığı kendinden! hu'dan.

melami
09.11.2006, 00:54
Bir irfan,bir ilim öğrenmek ancak noktayı anlayabilmek içindir.

Bir gün Ashab’ı Kiram İmam’ı Ali Efendimize demişler.Ya İmam bize biraz ilim öğret.Bunun üzerine İmam’ı Ali Efendimiz”İlim bir nokta idi cahiller
Onu çoğalttı”dedikten sonra söylemiş olduğu bu sözü açıklıyor.

Esrarı İlahiyede mevcud olan sır,kütübü semaviyde mevcuttur.Esrarı İlahiye Hakk’ın sırları demektir.Kütübü semaviyede mevcud olan sır,inen kitapların tümünde mevcuttur.Bütün kitaplarda mevcut olan esrarı ilahiye Kur’an’da mevcuttur.Kur’an’da mevcud olan Esrarı İlahiye Fatiha’yı Şerif de mevcuttur.Bakın gittikce kısalıyor.

Malum her namazın her rekatında,Elham’ı okumak farzdır.Cenabı Allah neden Fatiha suresini namazın her rekatında okumamızı emretmiş?

Acaba bunun nedenini hiç düşündük mü?Her rekatta Fatiha’yı okumamızın sebebi buradaki sırrı tefekkür etmemiz içindir.Bu okuduğumuz Fatiha’i Şerif’de ne esrarlar var.Bunu arayalım,düşünemiyorsak bilenlerden soralım.

Fakat İmam’ı Ali Efendimiz bunlarla yetinmemiş,Fatiha’yı Şerif’de mevcut olan Esrarı İlahiye Besmele’i Şerif’de mevcuttur.Bakın burada (Bismillahirrahmanirrahim)bütün ilmi bünyesinde toplamıştır.

Bir kimse Besmele’i Şerif’i tahsil etsin ve bunun gercek olan manasına müdrik olsun,idrak etsin,bütün Kur’an’ı idrak etmiş gibi olur.Bütün Kur’an’da olan Esrarı İlahiye Besmele’yi Şerif’de mevcuttur demiş ama bununlada yetinmemiş,Besmele’i Şerif’de mevcud olan Esrarı İlahiye Besmelenin başındaki Ba’da mevcuttur.

Bu sebebden Kur’an’ı Kerim’in her suresinin başında Besmele yazılıdır.Yalnız bir Berat Suresinde Besmele’i Şerif yoktur.Bunun hakkında müfessirler çok bocalamışlar.Demişler Sure’i Kıtal olduğundan(Çünkü o öldürmekten bahsediyor)Besmele’i Şerif yazılmadı,fakat bunun gerçek anlamı şöyledir.

Bütün surelerin başında Besmele var,yalnız bu surenin başında yok.Sure (Beraetün minallahi) diye başlıyor.Baş harfide Ba ile başladığından Ba’da olan esrar da,aynı zamanda Besmele’i Şerif de mevcut olduğundan Besmele’i Şerif’in yazılmasına Hazreti Resulallah Efendimiz lüzum görmemiş ve yazdırmamıştır.

Hazreti Ali Kerremallahü Veche Hazretleri bununlada yetinmemiş Besmelenin Ba sında mevcut olan Esrarı İlahiye ba nın altındaki noktada mevcuttur.İşte o nokta da benim diyor.

İlim irfandan garaz denilmesi,nokta sen kendinsin,sen kendini oku,kendini öğren,her şey sana bağlıdır.
SALAT VE SELAM OLSUN.

“Ben kimin dostu isem, Ali de onun dostudur.”
“Ali’yi yalnız müminler sever, ona yalnız münâfıklar düşmanlık eder.”
“Ben size iki şey bırakıyorum: Kur’an ve Ehl-i Beyt’im. Bunlara yapışırsanız, kurtulursunuz.” gibi hadis-i şerîfleriyle bu iki unsurun önemini belirtmektedir.

Hz. Resulüllah’ın bu övücü beyanları, onun erdemine bir delildir. Peygamberin bu emrinden dolayı başta Sahabe-i Kirâm olmak üzere bütün Müslümanlar, Hz. Ali’ye ve Ehl-i Beyt’e teveccüh göstermişler ve o yüce silsileyi samimî olarak sevmişlerdir. Bu anlamda Hz. Ali’yi sevmek, dini sevmek, Hz. Peygamberi (asm.) sevmek demektir

Peygamber efendimiz "Ali benden ben aliden " Demişse
Hz Ali bu sözü söylemişse boşuna söylemez.

Derin derin düşünmek anlamaya çalışmak lazım.(En sevmediğimizdir nedense)
Bazı arkadaşlar maaşallah aynalı sazan misali hemen dalıveriyorlar. biz birlemeye birlertmeye çalışıyoruz. birileri çoğaltmaya.. Dem aynı dem yani..
HAKLA KALIN HAKİKATLE KALIN...

azatsız
12.11.2006, 23:03
doğru soru şu Biz nasıl grecegiz ayet bilmek yetmiyor

melami
13.11.2006, 00:11
İmamı Ali Efendimiz buyuruyorlar: (Lem a'büd Rabben lem erahu) "Ben görmediğim Allah'a ibadet etmem" görürüm de ederim.
Şimdi,gelelim kul namazda Rabbını nasıl görür? Eğer Hz.Musa Aleyhisselamın dediği gibi "Yarabbi görün bana,bakayım sana" diye arayacak olursak, "Lenterani" yani "Beni göremezsin" cevabıyla karşılaşırız.Bu,idraki ve zevki bir meseledir.Seyyid Nizamoğlu bir beyitinde diyor:
Kıyamın rükuun sücudun
Kamu mahvetmek içindir vücudun
Bu uslubuyle olmazsa ibadet
Ona derler bir kuru adet
Şimdi,kul birinci rekatı nasıl kılması lazımmış? Kul kıyama durduğunda,fiilini yok edecektir.Rüku'da sıfatlarını,secdeye vardığında da vücudunu yok edecektir.Eğer kul namazını böyle kılarsa,Allah kulun kılınan bu namazını kabul eder ve ikinci rekatı da Rab kuluna kılar.Yani,kulun yok ettiği vücuduna mukabil vücud bahşeder.Sıfatlara mukabil sıfat,ef'aline mukabil fiil bahşeder.Eğer kul bunun idrakine mazhar olursa,Rabbını görmüş sayılır.Aksi halde namaz kılmamış olur ve Rabbını göremez.
Cenabı Allah,cümlemizi,yokluğunu bilip Hakk'ın varlığıyla var olmuş kullarının idrakine eriştirsin(AMİN)

Huzeyme
13.11.2006, 00:24
Hz. Ali r.a.:
Bütün gayb alemi açılsa, imanım şu andakinden daha fazla ziyadeleşmez.

Evet: Bütün gayb alemi açılsa:
Yani Cenneti cehennemi görsem, melekler yanıma gelse, kabir berzah alemi ayan beyan gözükse, Allahu teala ile haşa karşı karşıya olsam.

imanım şu andakinden daha fazla ziyadeleşmez:

Yani, zaten şu andada aynı görüyormuş gibi iman ediyorum. Bundan fazlası olmaz. İmanın zirvesinde ve doruğundayım zaten. demek istemiş.
RADİYALLAHU ANH.

burkay
13.11.2006, 14:13
ben bu hz alinin sözünü bilmiyordum .

ama benim de kendime haz bir cümlem var .

ben gördüğüm tanrıya inanmam !

ben gözle görülmeyen eşi benzeri bulunmayan allaha inanırım !

saygılar .

noktacı
15.11.2006, 14:45
Eskiden zaten besmelenin başında Şehid allahü .... soylenirdi. Şahit oldum ki , anlamına gelen bu sozle , Allah' ı gordum ve ondan başka ilah olmadıgına şahidim demek olur. Zamanla yobazlaşan osmanlıda , bu söz tartışılır oldu ve besmele değisti. Günümüzdeki çoğu "hoca" Allah gorunmez diye vaazlar verip namaz kıldırırlar. Kuran-ı kerimde "evvel ahir zahir batın Allah'tır" buyrulmuştur ki (Zahir= gorunen) , Kuran-ı kerimi inkar eden (ki başka bi ayette "Onlara kafir deyiniz" denir) bu "hoca"nın arkasında kıldığınız namaz kabul olurmu ?!? . Nasıl görülceğine gelince :
Evde tek başıma oturup uzay gemisi yapıp uzayı keşfetcem demek nasıl abesse , kendi başıma yatıp kalkacam Allah'ı gorcem demek te abestir. Uzay gemisi için nasıl yılların teknolojisi kullanılıyosa, uzaya gidenlerin tecrubelerinden faydalanıyosa , müslüman olmak içinde Allah'ı gorup onun ilmini bilen kişiden faydalanmak gerek. Evinin bir odasını tamir etmek için bile kaç ustaya soruyosunuz , Allah a ulaşmak ondan daha mı kolay ki kendi aklım yeter diyosunuz....

melami
16.11.2006, 23:30
Eskiden zaten besmelenin başında Şehid allahü .... soylenirdi. Şahit oldum ki , anlamına gelen bu sozle , Allah' ı gordum ve ondan başka ilah olmadıgına şahidim demek olur. Zamanla yobazlaşan osmanlıda , bu söz tartışılır oldu ve besmele değisti. Günümüzdeki çoğu "hoca" Allah gorunmez diye vaazlar verip namaz kıldırırlar. Kuran-ı kerimde "evvel ahir zahir batın Allah'tır" buyrulmuştur ki (Zahir= gorunen) , Kuran-ı kerimi inkar eden (ki başka bi ayette "Onlara kafir deyiniz" denir) bu "hoca"nın arkasında kıldığınız namaz kabul olurmu ?!? . Nasıl görülceğine gelince :
Evde tek başıma oturup uzay gemisi yapıp uzayı keşfetcem demek nasıl abesse , kendi başıma yatıp kalkacam Allah'ı gorcem demek te abestir. Uzay gemisi için nasıl yılların teknolojisi kullanılıyosa, uzaya gidenlerin tecrubelerinden faydalanıyosa , müslüman olmak içinde Allah'ı gorup onun ilmini bilen kişiden faydalanmak gerek. Evinin bir odasını tamir etmek için bile kaç ustaya soruyosunuz , Allah a ulaşmak ondan daha mı kolay ki kendi aklım yeter diyosunuz....

Noktacı kardeşim teşekkürler. nefesini tüketme frekanslar farklı bakış yerleri farklı belki tıkalı belki kör. belki daha zamanı var allah bilir. Herkese görmek nasip olur inşallah.

fatıma
17.11.2006, 00:01
Ya arkadaşlar böyle değişik şeyleri nerden bulursunuz bilmem..Hz Ali'nin sözü çok hoş Bence her yerde Allah'ı görmeyenin imanından şüphe etmek lazım..Kardeş çoooooooooooook güzel açıklamış Allah razı olsun Yorumlar cidden değişikti.

kemalali
17.11.2006, 00:22
Ehli Sünnet İtikadına göre Allah Ahirette görülecektir. Ayetleri,Hz.Ali'nin sözünü
kafanıza göre yorumlamayın. Bu gibi agır konuların açılmaması gerekir.

melami
17.11.2006, 22:45
:rtfm[1]: 15. Hadis-i Şerif: Resulullah (SAV) Efendimiz Allah-ü Teâlâ'dan naklen anlatıyor;
"Allah-ü Teâlâ şöyle buyurdu:
-Ey Ademoğlu, hasta oldum; ziyaretime gelmedin.
Âdemoğlu sordu:
-Ya Rabbi, Sen âlemlerin Rabbisin... Seni nasıl ziyaret edeyim?
Allah-ü Teâlâ buyurdu:
-Bilmiyor musun? Falan kulum hasta oldu... Ama sen onu ziyaret etmedin. Eğer onu ziyaret etseydin Beni yanında bulacaktın...
Allah-ü Teâlâ devamla buyurdu:
-Ey Ademoğlu, senden yemekle doyurulmamı istedim, ama sen Beni doyurmadın.
Âdemoğlu sordu:
-Ya Rabbi, seni yemekle nasıl doyurayım? Sen âlemlerin Rabbisin.
Allah-ü Teâlâ anlattı:
-Falan kulum senden yemek istedi. Ama ona yedirmedin. Bilemedin mi? Ona yedirseydin beni yanında bulacaktın.
Allah-ü Teâlâ devamla buyurdu:
-Ey Ademoğlu, senden su istedim, ama vermedin.
Âdemoğlu sordu:
-Ya Rabbi sana nasıl su vereyim?. Sen âlemlerin Rabbisin.
Allah-ü Teâlâ anlattı:
-Falan kulum senden su istedi, vermedin. Ona su verseydin Beni yanında bulacaktın... Bunu da mı anlayamadın?"
Bu da Kudsî bir Hadis-i Şeriftir. Mana kapısını şu şekilde aralayabiliriz:
"Ey Âdemoğlu..." şeklinde yapılan hitap rûhadır. Bu ruh ise kalptir. Bilhassa nefsanî perde ile perdelenen kalp. Bu kalbe şöyle hitab edilmektedir:
"Ben, belli bir zuhur yerine tecelli ettim. Zuhura geldim orada. Yine belli bir taayyünde de aynı şekilde tecelli ettim; zuhur eyledim. Fakat, bu has zuhurla perdelendim, gizlendim...Özellikle mutlak hakikatimi müşahade edilmeden yana sakladım. Belli bir şekle girmekten ve bir kayda sığmaktan yana kendimi kapadım. Bütün bu işler, bu belli taayyünün özünde oldu. Gel gör ki sen bu taayyünü bilmedin. Ki O mutlak hakikatimin aynıdır. Burada "Ya Rabbi, sen âlemlerin Rabbisın, Seni nasıl ziyaret edeyim?" cümlesi bir başka mana taşır. Onu da burada anlatmak icab eder. Şu demektir:
"Belli bir surette Seni nasıl müşahede edebilirim? Bilhassa, keyfıyeti ve şekli olan bir şeyde... Halbuki Sen bu gözle görülen âlemlerin suretine inhisar etmekten ve belli bir şekil almaktan yana münezzehsin."
“Bilmiyor musun?..." kelimeleri ile başlayan cümleye verilecek mana ise şu şekilde olur:
"Sen şöyle bir marifete sahib olmadın mı ki, mutlak varlığım her taayünde, yani göze gelen her belli şeyde vardır. Sonra taayyün halini her mutlak olan mana taşır. Halbuki sen, anlatıldığı gibi, kendinde bir irfana sahip olmadın. Sonra bilmedin ki, o hasta kulun hakikati Hakikatimin aynıdır. Zira onda zahir olan Benim."
Bu zuhurun belli bir mana şekli şöyle olabilir: İsmin isim verilene nisbeti gibi ki, bu, o hasta kulun `Hakikatime' nisbeti babında bir misaldir, benzetmedir. Kaldı ki, isim, müsemmaya göre ayrı değil, aynıdır. Yukarıdaki açıklama nazara alınarak, "Bilmiyor musun?" şeklinde gelen cümlenin devamı
olan "Eğer onu ziyaret etseydin Beni yanında bulacaktın..." cümlesine de bir başka mana vermek icab eder:
"Durum yukarıda anlatıldığı gibi olunca, anlayamadın ki Mutlak Varlığım onun izafı varlığında seyrini tamamlamaktadır. Onu zuhura getirmektedir."
Yukarıda anlatılan manaların tümüne şu Ayeti Kerime işaret etmektedir:
"O küfredenlerin amelleri ise çöldeki serab gibidir ki susuz onu su zanneder." (Nur Suresi, Ayet-39) :flowers: :flowers: :flowers:

Sadreddin Konevi (ks) Hazretlerinin Hayatı ve 40 Hadis-i Şerif Şerhi
WWW.SEMAZEN.NET 'ten alınmıştır.

Mevlevi
18.11.2006, 10:58
evet elhamdülillah allah görülür. Ama zatı değil, sadece sıfatları. Bilmezmisiniz ki Hz. musa onun nurunun yansıdığı bir dağa bile tahammül edemdi. halbuki o mürsel (yeni bir din getiren) peygamberdi. Görmek sadece peygamberimize nasip oldu. ancak onun sıfatlarında fani onlunabilir. bunun için benim açmış bulunduğum şu konuya Tıklayınız (http://www.ihvan-forum.com/showthread.php?t=6832)

melami
24.11.2006, 00:44
Zahir âlimleri dünyada Allah''ı görmek mümkün değildir diye müşahedeyi inkâr ederler. Dünyada Allah ''ı görmek ve ona kavuşmak mümkündür. Kötülüğü terk eden âşıklarına söylesen bilmediklerinden senin kâfir olduğuna, dinden çıktığına inanırlar. Şeriata aykırı söyledin, eğer Allah''ı görmek mümkün olsaydı nitekim Hz. Mûsâ, Tûr-ı Sînâ''da görürdü, derler. "Mûsâ: Rabbim! Bana görün, cemâlini göreyim, dedi. Allah: Beni göremezsin fakat şu dağa bak... Musa''nın Rabbi o dağa tecellî edince dağı parça parça etti. Mûsâ bayılarak yere düştü." (Araf, 143). Bu âyeti delil getirip Hz. Mûsâ resul iken Allahu Taâlâ''yı görmek istedi de göremezsin diye cevap geldi. Sen Hz. Musa''dan büyük müsün ki onu göresin, diye âyetin zahir mânâsını düşünürler. Bâtın mânâsından habersiz olduklarından, Hakk''ın cemâlini görmekten mahrum kalırlar. Hem de kendilerine bağlananları Allah''ın cemâlini görmek mümkün değildir diye bundan men ederler.
Ey ahmaklar, Kur''ân-ı Kerim''in hemen zahir mânasına aldanıp kalmayın. Bilin ki istenilen bâtın mânâsıdır. Kur''ân''in zahir mânâsı ile bir rivayete göre yedi kat bâtın mânâsı, bir diğer rivayete göre yetmiş kat mânâsı vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Kur''ân''da gizlilik vardır. Onun içinde yedi kat gizli mânâ vardır (diğer rivayete göre) yetmiş kat gizli mânâ vardır." buyurur.
Şimdi yukarıdaki âyetin bâtın mânâsını dinleyip ne demek olduğunu anla da sâdık âşıklara taş atma. "Len terânî" ey Mûsâ, sen beni göremezsin, yani Mûsâ ''nın gözü beni göremez. Mademki sende Mûsâlık var, bu hâlde kaldığın sürece beni göremezsin, demektir. Benlikten ve enâniyyetten geç, "benliğin sana büyük günahtır." Senin vücudun ve senliğin varken beni göremezsin. Vücudunu tamamen terk edip fenâfillahta yok olmadıkça beni göremezsin, demektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Fakirlik tamamlandığında o Allah''tır." Fakirlikten murat olan yokluk tamamlanırsa varlık ortaya çıkar. Bu hadis fenâfillaha işarettir. Yani bir kimse sülük ve mücâhede edip mürşidin himmetiyle yokluğu gerçekleştirip vücudunu, benliğini terk ederse, "Ben sevdiğim kulun kulağı, gözü, eli ve dili olurum." mânâsınca o kulda o vakit benlik kalmaz. Dilinden söyleyen, gözünden gören, kulağından işiten, elinden tutan, ayağından yürüyen Hak olup Hakk''a ulaşır, demektir. Âyetteki "Dağa bak." ibaresinden maksat, ey Mûsâ, ben senin benliğinin dağına tecellî edeyim demektir. Burada dağ Musa''nın benliğidir. "Eğer yerinde durursa" yani, eğer benliğinin dağı dayanıp yerinde durabilirse, benlik, yani Mûsâlık aradan kalkarsa beni görürsün. "Onun Rabbidağa tecellî edince" Musa''nın benlik dağına tecellî edince, "dağ parçalandı" Musa''nın benliği parçalandı. "Mûsâ bayılıp düştü." Yani Musa''nın benliği kalmadı. Yokluk içinde mutlak yokluğa varıp Hakk''a ulaştı, Hak ile bakî oldu. "De ki seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tevbe ettim. Ben inananların ilkiyim." (Araf, 143) Hz. Mûsâ bekâbillah olup Allahu Taâlâ''nm cemâlini görünce benliğine tevbe edip, ey Rabbim, bildim ki benim benliğim varken seni göremezmişim. Ey Rabbim, ne zaman ki sen benim benlik dağıma tecellî ederek onu mahvettin, o zaman göründün. Benliğime tevbe edip inananlardan oldum, demektir.
Şimdi Mûsâ (a.s.) ulu ''l-azm peygamber iken Al-lahu Taâlâ''yı görmek mümkün olmasa, kendini göster diye münacaat eder miydi?
SELİM DİVANE:flowers: :flowers: :flowers:

dayi
24.11.2006, 01:07
Musa Rabbisini gördü bayıldı..daha sonra AYILDI..ayıklardan oldu..görmeden ne bayılınıyor..nede ayıklardan olunuyor..yani görülüyor..elbette et gözüyle değil..:)..fakat mutlaka bi Et bedenden tecelli ediyor..yani mana sureti ADEMİN, mutlaka bir Rahman suretindeki Ademden tecelli ediyor..Ademin manasıda Allahtır..yaw dayı ne diyorsun sen gecenin bu vakti..yat hadi..:blink:

Hu..

mirdad
24.11.2006, 02:57
ortamı germeyin beyler...

abla
24.11.2006, 08:03
derler; ki bu dünyada kör olan ,görmeyen,ahirettede kördür.Allah,bu baş gözüyle değil ama kalp gözüyle görülür. kalp gözünün görüşü ise baş gözününkine benzemez. bir idraktir. ve baş gözü ile görmekten daha kesindir.çünkü iman onla olur.Allahın ehadiyetini,samediyetini,ve hiç bir şeye benzemediğini anlamak,o sonsuz teki müşahade, şüpheleri kaldırır.ve yüz kütüphane devirse insan o bir anlık açılmanın verdiği anlamı ve bilmenin zevkini bulamaz.en büyük muammayı çözmüş gibi zevktedir marifet talibi.

dayi
24.11.2006, 13:51
mirdad:)..

Sence gergin bir ortammı var..:thinking:..

abla..yüreğine sağlık..:)

melami
24.11.2006, 23:02
Hu dayı abla teşekkürler...:flowers: :flowers: :flowers:

Zahit gördüğün ayrı mı sandın
Kendini Hak'tan gayri mi sandın.
HİKMET'i miskin Aşka pek yandın
Ummana daldım görünce yari

dayi
25.11.2006, 01:00
Ayrı değil..gayrı değil..aynı değil..ne ince çizgi:)

raptor252
27.11.2006, 16:06
GÖrmek Sadece GÖzle Olmaz , İnsan Maddİ GÖzÜyle Cİsİmlerİ GÖrÜr Manevİ GÖzÜ Sayesİnde İse Vİcdanİ Ve Hİssİ Alemlerİ De MÜŞahade Edebİlİr Buda Onun Gİbİdİr.hz Alİ (r.a) Kalp GÖzÜyle Allaha İnanmiŞtir Zaten İnanmada BÖyle Olur İnsan Allahi Bİr Şekİlde Hİssetmelİkİ İnamalidir.
Ayrica 'gayb Perdesİ AÇilsa İmanim ZİyadeleŞmez ' Dİyende Hz Alİdİr.yanİ Öyle Bİr İnanÇla İnanmiŞkİ Hz Alİ Artik Gayb AÇilsada Ben Öyle Bİr İnandimkİ İnancim Dahada Artmaz Demek İstİyor.kalp GÖzÜyle Öyle Bİr İnanmiŞkİ Maddİ GÖzÜ GeÇmİŞtİr.

ankakusu
07.01.2007, 14:36
Abit kisvesinde görünen Hak’tır
Sen anı gayride arama ey can
Batıni Hak olmuş zahiri Hak’tır
Gizli sırlarını edeyim ayan

Esama sıfat zattan vücut istedi
Kendi vücudiyle mevut eyledi
Allemelesma’yi talim eyledi
Oldu adem ol dem natık-ı Kur’an

Evvel ahir zahir batın ademdir
Her bir sırrı anın için mahremdir
Mazi müstakbelde dem hep bu demdir
Külli şey’in Halik el’an kema kan”

Yani Basri baba; “Tanrı insan kılığında görünüyor, onu başka yerlerde arama sakın. İnsanda görünen de, gizli kalan da Tanrı’dır gene. Tanrı bu evrende görülen bütün nesnelere kendi özünden biçim vererek, kendi varlığını evren düzeni içinde elle tutulur, güzel görülür bir biçimde gözlere sundu. Evrende Tanrı vardır, insan kılığındadır. İnsan konuşan bir Kur’an’dır. İnsanın önü, sonu yoktur, önce olan da odur, sonra olan da. Tanrı insandan ayrı bir varlık değildir.

Kandil geceleri kandil oluruz
Kandilin içinde fitil oluruz
Hakk’ı göstermeye delil oluruz
Fakat kör olanlar görmez bu hali”

“Gönül ne gezersin kırda bayırda
Dört kitap içinde Kur’an sendedir
On altı ağ hattı, on altı kara
İncil, Zebur, Tevrat, Furkan sendedir”

Güle Sevdalı
07.01.2007, 16:59
Bu sözü bir yerde okuduğumu hatırlıyordum. Allem ettim kallem ettim ve hatırladım. Hikayesi ile birlikte aktarıyorum:

Hz. Ali(r.a) birgün minbere çıkarak cemaate,

'' Arş-ı ala'nın aşağısından yeryüzüne kadar ne varsa herşeyi bana sorabilirsiniz. Benim şu göğsümde (kalbimde) derya gibi ilimler var.Resulullah(s.a.v) benim ağzıma şerefli tükürüğünden tükürdü, o tükürük hala ağzımda duruyor( O'nun bereketi ile dilimden hikmetler akmaktadır). Canım kudret elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, eğer bana izin verilseydi Tevrat ve İncildeki bütün ilimleri insanlara anlatırdım ve herkes beni tasdik ederdi.''

Hz. Ali'nin (r.a) bu konuşmasını yaptığı mecliste Yemenli bir adam vardı. Bu adam kendi kendine;

''Bu çok büyük laflar ediyor. şunu bir rezil edeyimde görsün gününü!''dedi. Hz.Ali'ye (r.a) yönelerek,
'' Sana bir sorum var!'' dedi.
Hz. Ali(ra),
'' Beni zora düşürmek ve imtihan etmek için değil, bir şeyler öğrenmek için sor''
dedi.
Adam
'' Beni buna sen zorladın, Ey Ali! sen hiç rabbini gördün mü?'' diye sordu.
Hz.Ali (ra)
'' Ben görmediğim bir rabbe ibadet etmem!'' dedi.
Adam
'' O'nu nasıl gördün?''diye sordu.
Hz.Ali (ra)
'' O'nu baş gözü göremez; fakat kalpler O'nu imanın hakikatı ile (Allah'ın verdiği bir nurla) görür. Rabbim birdir ve tektir, ortağ yoktur. O birdir,ikincisi yoktur. Tektir,benzeri yotur. O, zaman ve mekanla sınırlanmaz. Duyu organları ile hissedilemez ve Hiç bir ölçü ile ölçülemez!''

Hz Ali'nin (ra) bu cevabı üzerine Yemenli adam bayılıp yere yığıldı. Ayılıp kendisine geldiğinde,
'' Vallahi bundan sonra imtihan ve utandırmak için kimseye soru sormayacağım'' dedi.

Bu kıssadan çıkarılacak kısımda var. Eğer merak eden varsa Dilaver SELVİ'nin ( hocamızın) Semerkand yayınlarından çıkan Ateşin Yakmadığı Aşık adlı eserinden bulabilirsiniz.

Ayrıca bu sene Semerkand dergisine abone olan herkese bu kitap ve bir de Kuranı kerim cdsi hediye ediliyor. Dİleyen abone olabilir. Selametle...

Arifane
25.01.2007, 00:23
ben gözümle görmediğim allaha bağlanmam! diyen hz ali, yorum yapmak haddimiz değil ama bir iki söz edelim. allah cc. ruhundan ruh vericek hem adımızı insan koyucak hem bize yüzünü göstermiycek yok böyle bir şey biz allaha ruhlar aleminde söz verenlerdeniz!...........

remz
25.01.2007, 09:51
Kardeşler,

Şüphesiz bizler ashabın amel ve tevekkülleri gibi bir durumda olamayız. Onlar Rasulullah'ın (S.A.V.) saâdet asrındaki biricik kardeşleridir. Ve Allah-u Alem hepsi de cennettedir. Şimdi bir kardeşimiz :friends: ‘Görmediğim Allah’a tapmam’ sözünü gündeme taşımış... Elbetteki onlar öyleydi. Hatta onlardan sonra onlar gibi olan birçok müslüman muvahhid ve mutasavvıf da gelip-geçmiştir. Ama bazı ahmaklar bu şekilde Rabbimizi görenleri ve gözlemleyenleri (Hallac-ı Mansur gibi) idam edebilme bedbahtlığı göstermişerdir. Oysa, Hz. Ali Efendimizin bu sözü ile Mansur'un sözü arasında manâ ve anlam yani, anlatılmak ve evrilemk istenen mesaj bakımından bir fark yoktur. Burada önemli olan bu makama ve noktaya çıkmış olabilmek ve imanın hazzını duymaktır.
Şimdi içimizde böyle bir kelimeyi sarfeden osa, bize hemen sapık damgası vuracak olan bir sürü sözüm ona müslüman geçinen insanı hayretle izlersiniz. Bırakın Hz. Ali Efendimizin Rabbimizi görmesini aramızda öyle çok bilmiş geçinen cahiller var ki, Miraç'ta rasulullah (S.A.V.) Efendimizin Rabbimizi gördüğüne dair beyyineleri kabul etmemekte ve bu mucizeyi dahi reddetmektedirler.
Yani, sizin anlayacağınız cahillere ne kadar delil ve beyyine göstersen ve hikmetli söz söylesen yine de onların sığ beyinlerine dalış yapamazsın ve bir arpa boyu yol alamazsın.

Rabbimiz opnlardan yüz çevrilmesi gerektiğini -haşa- boşuna emretmediği ortadadır.

Sen af (veya kolaylık) yolunu benimse, (İslam'a) uygun olanı (örfü) emret ve cahillerden yüz çevir. (Araf Suresi, 199) ...

yozgadi
25.01.2007, 10:50
Neyse o söze gelelim.
Ayet numarası yanlış verilmiş Ama ben o ayaeti biliyorum. kardeşim bak o ayette Allahımız buyuruyor ki :Bu dünyada benden gafil olan beni anmayan hakkı idrak etmeyen Allahımıza secde etmeyen yani allahımızdan gafil olan Kişiler betinen kördür. Allahımızda onları uyarıyor bak sen benden gafildin hakka kapattın gözlerini bende ahirette bunun karşılığı olarak sana soracağım. Allahımız tehdit ediyor kullarını. Onlar nasıl dünyada körlerse:friends: ahirettede Allahımızn cemali bakemalini temaşaa edemeycekler. Gözleri körelecek. ve hatta Biz dünyada iken görüyorduk (zahiren) ama niçin burada göremiyoruz diyecekler. kısacası bukdar vesselam

sanırım yeterli bir açıklama

jelibon
25.01.2007, 12:32
ben gözümle görmediğim allaha bağlanmam! diyen hz ali, yorum yapmak haddimiz değil ama bir iki söz edelim. allah cc. ruhundan ruh vericek hem adımızı insan koyucak hem bize yüzünü göstermiycek yok böyle bir şey biz allaha ruhlar aleminde söz verenlerdeniz!........... ya haz ali küçükken müslüman oldu bole bi söz dememiştir bence ben anlamadım sen ne yazmak istedin yaww.. harbiden bi acıklarmısın..

gullerevurgunum
25.01.2007, 15:27
ben gözümle görmediğim allaha bağlanmam! diyen hz ali, yorum yapmak haddimiz değil ama bir iki söz edelim. allah cc. ruhundan ruh vericek hem adımızı insan koyucak hem bize yüzünü göstermiycek yok böyle bir şey biz allaha ruhlar aleminde söz verenlerdeniz!...........

evet bu yazınıza bende bi anlam veremedım hz ali ilk iman edenlerdendi nasıl böyle birşey diyebilirki bence siz kaynağınızı tekrar bi kontrol edin :confused1[1]: :confused1[1]: :good[1]:

Arifane
26.01.2007, 00:33
evet bu yazınıza bende bi anlam veremedım hz ali ilk iman edenlerdendi nasıl böyle birşey diyebilirki bence siz kaynağınızı tekrar bi kontrol edin :confused1[1]: :confused1[1]: :good[1]:

kardeş! hz. ali ilk iman edenlerdendi evet ama imanı anlamak okadar kolay oldumu ki ! gectiği her basamağı bizlerle paylaşmış biz ister anlarız ister anlamayız.

Dut_agaci
26.01.2007, 00:41
Müsade buyurursanız, bir şiir ile Hazreti Ali Efendimiz'in neden böyle bir söz söylediği, sözdeki muradının ne olduğu, Cenab-ı Allah'ın kainatta HER YERDE olduğunu görüp, tefekkür etmek muratıyla inşallah...

tek hece...

Var mı beni içinizde tanıyan
Yaşanmadan çözülmeyen sır benim
Kalmasa da şöhretimi duymayan
Kimliğimi tarif etmek zor benim

Bülbül benim lisanımla ötüştü
Bir gül için canevinden tutuştu
Yüreğime Toroslardan çığ düştü
Yangınımı söndürmedi kar benim

Niceler sultandı kraldı şahtı
Benimle değişti talihi bahtı
Yerle bir eyledim taç ile tahtı
Akıl almaz hünerlerim var benim

Kamil iken cahil ettim alimi
Vahşi iken yahşi ettim zalimi
Yavuz iken zebun ettim Selim’i
Her oyunu bozan gizli zor benim

Yeryüzünde ben ürettim veremi
Lokman Hekim bulamadı çaremi
Aslı için kül eyledim Kerem’i
İbrahim’in atıldığı kor benim

Sebep bazı Leyla bazı Şirin’di
Hatrım için yüce dağlar delindi
Bilek gücüm Ferhat ile bilindi
Kuvvet benim kudret benim fer benim

İlahimle Mevlana’yı döndürdüm
Yunusumla öfkeleri dindirdim
Günahımla çok ocaklar söndürdüm
Mevladanım hayır benim şer benim

Benim için yaratıldı Muhammed
Benim için yağdırıldı o rahmet
Evliyanın sözündeki muhabbet
Enbiyanın yüzündeki nur benim

Kimsesizim hısmım da yok hasmım da
Görünmezim cismim de yok resmim de
Dil üzmezim tek hece var ismimde
Barınağım gönül denen yer benim

Benim adım aşk..

Cemal Safi

zeygue
26.01.2007, 02:23
Esrarı İlahiyede mevcud olan sır,kütübü semaviyde mevcuttur.Esrarı İlahiye Hakk’ın sırları demektir.Kütübü semaviyede mevcud olan sır,inen kitapların tümünde mevcuttur.Bütün kitaplarda mevcut olan esrarı ilahiye Kur’an’da mevcuttur.Kur’an’da mevcud olan Esrarı İlahiye Fatiha’yı Şerif de mevcuttur.Bakın gittikce kısalıyor.
.....

sayın melami

Sır dediğiniz nedir bildiğimiz anlamda sır mı?
(SIR:1 . Varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey.)
Eğer 1.ci anlamında sırdan bahsediliyorsa: Yüce Yaratan yarattığı kuldan neyi saklar,niye saklar?

2 . Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen şey, giz, gizem

Yok 2.ci anlamda kullanılıyor ise anlıyamıyacağımız şeyleri Allah neden hidayet rehberi olan Kurana yazsın.
:confused1[1]: :confused1[1]: :confused1[1]:

Dut_agaci
28.01.2007, 01:05
"evet bu yazınıza bende bi anlam veremedım hz ali ilk iman edenlerdendi nasıl böyle birşey diyebilirki bence siz kaynağınızı tekrar bi kontrol edin" demiş kardeşi n bir tanesi.

Bir adam, Hazreti Ali Efendimiz (r.a.) huzuruna gelmiş. İçi fesad dolu bu adam demiş, "şuna soru sorayım ki perişan edeyim onu, hali kötü olsun"

Huzura varınca soru sormak için ayağa kalkmış.

Hazreti Ali Efendimiz (r.a.) buyurmuşlar; "Birşeyi öğrenmek içinse sor, niyetin kötüyse perişan olursun..."

Kötü niyetli adam ısrarlı tavırla sorusunu sormuş; ALLAH'I (c.c.) HİÇ GÖRDÜN MÜ?

Hazreti Ali Efendimiz (r.a.) buyurmuşlar; "GÖRMEDİĞİME TAPMAM..." Cenab-ı Allah senin, benim gözüm ile gözükmez. O (c.c.) noksan sıfatlardan münezzehdir. O (c.c.) yakin nuru ile gözükür ancak...

Sonra Hazreti Ali Efendimiz'den (r.a.) bir nur gözükür, kötü niyetli adam nura bakar ve affınıza maruren nur onu yakar ve böğürmeye başlar...

Cenab-ı Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O'nda (c.c.) zaman, mekan, zahir meftunu yoktur. O (c.c.) evveldir, evvelin evveli yoktur. O (c.c.) zahirdir, O (c.c.) batındır...

İşte bu cevap, bu olay sonrasında zuhur etmiştir. Saygılarımızla...

fatıma
28.01.2007, 10:36
s.a.dut_ağacı kardeş menkıbenizin kaynağı varsa öğrenmek isterim ..selametle

Güle Sevdalı
28.01.2007, 20:58
s.a.dut_ağacı kardeş menkıbenizin kaynağı varsa öğrenmek isterim ..selametle

Hz. Ali(r.a) birgün minbere çıkarak cemaate,

'' Arş-ı ala'nın aşağısından yeryüzüne kadar ne varsa herşeyi bana sorabilirsiniz. Benim şu göğsümde (kalbimde) derya gibi ilimler var.Resulullah(s.a.v) benim ağzıma şerefli tükürüğünden tükürdü, o tükürük hala ağzımda duruyor( O'nun bereketi ile dilimden hikmetler akmaktadır). Canım kudret elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, eğer bana izin verilseydi Tevrat ve İncildeki bütün ilimleri insanlara anlatırdım ve herkes beni tasdik ederdi.''

Hz. Ali'nin (r.a) bu konuşmasını yaptığı mecliste Yemenli bir adam vardı. Bu adam kendi kendine;

''Bu çok büyük laflar ediyor. şunu bir rezil edeyimde görsün gününü!''dedi. Hz.Ali'ye (r.a) yönelerek,
'' Sana bir sorum var!'' dedi.
Hz. Ali(ra),
'' Beni zora düşürmek ve imtihan etmek için değil, bir şeyler öğrenmek için sor''
dedi.
Adam
'' Beni buna sen zorladın, Ey Ali! sen hiç rabbini gördün mü?'' diye sordu.
Hz.Ali (ra)
'' Ben görmediğim bir rabbe ibadet etmem!'' dedi.
Adam
'' O'nu nasıl gördün?''diye sordu.
Hz.Ali (ra)
'' O'nu baş gözü göremez; fakat kalpler O'nu imanın hakikatı ile (Allah'ın verdiği bir nurla) görür. Rabbim birdir ve tektir, ortağ yoktur. O birdir,ikincisi yoktur. Tektir,benzeri yotur. O, zaman ve mekanla sınırlanmaz. Duyu organları ile hissedilemez ve Hiç bir ölçü ile ölçülemez!''

Hz Ali'nin (ra) bu cevabı üzerine Yemenli adam bayılıp yere yığıldı. Ayılıp kendisine geldiğinde,
'' Vallahi bundan sonra imtihan ve utandırmak için kimseye soru sormayacağım'' dedi.

Bu kıssadan çıkarılacak kısımda var. Eğer merak eden varsa Dilaver SELVİ'nin ( hocamızın) Semerkand yayınlarından çıkan Ateşin Yakmadığı Aşık adlı eserinden bulabilirsiniz.

Ayrıca bu sene Semerkand dergisine abone olan herkese bu kitap ve bir de Kuranı kerim cdsi hediye ediliyor. Dİleyen abone olabilir. Selametle...
Aslında burada kaynak vermiştim ama yanılmıyorsam sadece son sayfalar okunuyor. Kimden rivayet edildiğini yazardım daha önce. Bu hazıra konmuş olunur diye özellikle vermedim. EMEĞE SAYGI...:)

dayi
28.01.2007, 23:28
Kendi Hakikatimiz olan Allahı göreceğiz..Enfustaki apaçık ayetler bize gösterecek..kendi hakikatimiz Olanı..

Ne arıyoruz..Allahımı..kendimizimi..önce kendimizi bulacağız..kendimizi bileceğiz..sonra bilinmek isteyen bildirecek,görünmek isteyen görünecektir..

Kendini bilmeyen ne Peygamberi ne,de Allahı bilebilir,işte bu yüzdende size önce kendinizi bildirecekler dayı...dediler..

Seviyorum Kamil Abimi..her şeyi sırasıyla ve yerli yerinde veriyor..:flowers:

Göreceğiniz RABBİNİZ Kendi Hakikatiniz olacaktır..yani Kendinizde göreceksiniz..başka yerde aramayın:flowers:..

HU..

Arifane
29.01.2007, 00:27
aklımız idraki muhammedi, dilimiz sıfatı muhammedi, gözümüz nuri muhammedi, gönlümüz aşkı muhammedi, olmadan yorumlar kafamıza göre olur. eksik olur.

dayi
29.01.2007, 19:53
Herşey tamam eksik yok
Her şey güzel çirkin yok..

Muhammedii İdrak bu,mu arifane abi..;)..eksik ve çirkin görmeyeceğiz..kolaymış..:shake2[1]:

Eksik varsa çirkin varsa,içimizdeki eksik ve kerih olanı görüyoruz demekki..:cray:

HU..

Arifane
30.01.2007, 20:41
Herşey tamam eksik yok
Her şey güzel çirkin yok..

Muhammedii İdrak bu,mu arifane abi..;)..eksik ve çirkin görmeyeceğiz..kolaymış..:shake2[1]:

Eksik varsa çirkin varsa,içimizdeki eksik ve kerih olanı görüyoruz demekki..:cray:

HU..

aynen öyle dayı muhammedi idrak! eksik ve çirkin sıfat onu ispat edemez zaten allah eksik sıfattan münehzehtir!.

gezgin
13.02.2007, 08:45
Bu et gözler bişey gördüğü yok. İçte göz varmış ama onlarda açılmamış. demek ki açmak için ameliyat ettirip. o kataraktı aldırmak lazım herhalde. bunun içinde uzman lazım mazallah uzman olmayana yaptırırsak kör ediverir. Bi daha görme şansı da kalmaz.

melami
18.02.2007, 23:21
Bu et gözler bişey gördüğü yok. İçte göz varmış ama onlarda açılmamış. demek ki açmak için ameliyat ettirip. o kataraktı aldırmak lazım herhalde. bunun içinde uzman lazım mazallah uzman olmayana yaptırırsak kör ediverir. Bi daha görme şansı da kalmaz.

Hak lısınız gezgin kardeş Çook önemli konu..:flowers:

manifesto
18.02.2007, 23:51
Allah'ın sanatını görmek Allah'ı görmek değildir..

Aynaya bakmak dahi kendini görmek demek değildir,o kendi resmini görmekdir.. aynada yüzün/tenin sıcaklığını hissedemezsin nefes alış verişini duyamazsın
İlmin kapısıdır Hz.ALİ
O "gayb perdesi açılsa ALLAH'a olan imanım zerre kadar artmaz " demişdir
Demek ki o artık O' nu görmekden daha öte O' nu tam manası ile idrak etmiş..
Şimdi söz tasavvuf için ne ifade ediyor onu bilmek gerek

erdost
19.02.2007, 13:42
***Bir eser okunacağı veya bir söz dinleneceği zaman, evvelâ "Kim söylemiş? Kime söylemiş? Niçin söylemiş? Ne makamda söylemiş?" olan bir kaide-i esâsiyeyi nazar-ı itibara almalı.
Evet, kelâmın tabakâtının ulviyeti, güzelliği ve kuvvetinin menbaı, şu dört şeydir: Mütekellim, muhatap, maksad ve makam. Öyle ise, sözde "Kim söylemiş? Kime söylemiş? Ne için söylemiş? Ne makamda söylemiş?" ise bak. Yalnız söze bakıp durma.. Meselâ, bir kumandanın, bir orduya verdiği arş emriyle, bir neferin arş sözü arasında ne kadar fark vardır. Birincisi, koca bir orduyu harekete getirir; aynı kelâm olan ikincisi, belki bir neferi bile yürütemez. ***
Demek bir sözdeki manayı bulmak için sadece söze bakmayacağız.
***Sual: Kur'ân'da, "Ahsen-ül-Hâlikîn(Halikların en güzeli) " "Erham-ür-Râhimîn(Rahimlerin en rahimi)" gibi kelimât, başka hâlıklar(yaratıcılar), râhimler bulunduğunu iş'âr eder.
Elcevap: Kur'ân baştan başa tevhidi ispat ettiği ve gösterdiği için, bir delil-i katîdir ki; Kur'ân-ı Hakîmin o nevi kelimeleri sizin fehmettiğiniz gibi değildir. Belki, Ahsenü'l-Hâlıkîn demesi, "Hâlıkıyet mertebelerinin en ahsenindedir" demektir ki, başka hâlık bulunduğuna hiç delâleti yok. Belki, hâlıkıyetin, sâir sıfatlar gibi, çok merâtibi var. Ahsenü'l-Hâlıkîn demek, "Merâtib-i Hâlıkıyetin en güzel, en müntehâ mertebesinde bir Hâlık-ı Zülcelâldir" demektir. ***
Aynen öyle de bütün hayatı tevhidin ispatı için mücadeleyle geçen Hz. Ali'den sadır bu sözü kendimize göre yorumlarsak çok yanlış manalar çıkarabiliriz. Ancak Hz. Ali (R.A.) ın hayatına bakarak yorumlarsak hakikaten de MEZDETTU YAKİNEN mertebesinde imanına kanaat getiririz.
***Napolyon'un dediği gibi, "Bana tevili(yorumlanması) kabil olmayan bir cümle getiriniz, sizi onunla idam edeyim." Beşerin ağzından çıkan hangi cümle vardır ki, tevillerle cürüm ve suç teşkil etmesin?***

Nuray Azizoğlu
19.02.2007, 15:36
***Bir eser okunacağı veya bir söz dinleneceği zaman, evvelâ "Kim söylemiş? Kime söylemiş? Niçin söylemiş? Ne makamda söylemiş?" olan bir kaide-i esâsiyeyi nazar-ı itibara almalı.

Sevgili Erdost Kardeşim,
haklısınız ki; Sevgili Hz. Ali'miz'in "Görmediğim Allah'a inanmam" sözü, onun tarafından ne için söylenmiş? Insanın önce bunu anlaması gerekli.

Hallac-ı Mansur "Enel Hakk" derken, hangi makâmda söylemiş ve niçin söylemiştir meselâ?

Zâhiri olarak bakıldığında, insan bu tarz bir sözü Sevgili Hz. Ali'mize yakıştıramıyor; fakat derînine inildiğinde de diyebiliyor ki insan, böyle güzel bir sözü ancak Sevgili Hz. Ali'miz gibi bir insan söyler. Cünkü Güzel Allah'ımızı, zâtıyla göremesek dahi sıfâtları ve isimleriyle her yerde görüyoruz. El'ham-dülillah ki, bunu anlamıya da bize lûtfetmiş...

Wassalam
Azize

keskinbey06
22.02.2007, 21:24
Neyse o söze gelelim.

katılıyorum muhterem kardeşim sağolasınız

Son.Fedai
26.02.2007, 15:53
Bu sözün manası Hz. Ali K.V. Efendimizin Kalb Gözü ile (Ki kalb gözü açıktır) Allah C.C. yı görmesidir. Yani Arkadaşın dediği gibi her gördüğünde Allah C.C. yı bulması. Onun sonsuz kudretini hissetmesi... Onun C.C. yaradışındaki kusursuzluğuı görmesi vs

(Bu olay Tasavvuftaki FENAFİLLAH haline benziyor Ama En doğrusunu Allah C.C. bilir)

susran
11.03.2007, 18:15

İSRA 17

İnsan neye inanır? Tam kavradığı şeylere.İnsana bilgi yedi kaynaktan gelir: Beş tanesi havas-i hamse dediğimiz beş duyu organiyle. Altıncısı da akıldır. Akıl arapçada bağlamak demektir. Dolayısıyla beş duyu ile algıladığımız bilgiler arasında bir bağ kurarak netice çıkarmasından dolayı beynin bu faaliyetine de aklı kullanma denmiştir. 7. cisi de haber-i sadıktır yani vahıy. İnsan bu beş algı vasıtalarından en çok gözünün gördüğüne inanır. Bunun için bir çok kimse ben ancak gördüğüme inanırım der. Halbuki akıllı insanlar gözünden de daha çok aklına inanır yani akıl gözüyle gördüğüne. Çünkü göz de kulak da insanı yanıltabilir, tereddüt edebilir fakat aklın kabul edişleri hakkında insanın hiç bir tereddüdü olmaz. Bunun için Hz. Ali diyor ki; ben en güvenilir bir organımın verdiği bilgiden daha zayıf bir bilgi kaynağıyla Allah'a inanmam, bütün zerrelerimi kuşatan bir bilgi ile inanırım." demek istiyor.

AşK_€r
12.03.2007, 01:25
melami ABİ aşkolsun:flowers:

bu güzel yazılar için teşekkürler...

A.R
12.03.2007, 01:33
"Gerçek şu ki: Gözler kör olmaz ancak sinelerdeki kalpler kör olur"

Hacc 46

;)

selam
12.03.2007, 01:40
Her şey Hak Ile Kaim

Allah Mirati Muhammet'ten Görünür Daim

Saygılarımla

gezgin
27.04.2007, 00:11
Her şey Hak Ile Kaim

Allah Mirati Muhammet'ten Görünür Daim

Saygılarımla

Selam Abi
Bu fakir gezgin in kafası zor alır.
Allahı görmek için Hz Muhammed i bulmamız lazımsa , Hz Muhammed de bana Ali kapısından gelin diyor. Demek oluyor ki Muhammedin Ali si Alacak götürecek bizi Ali yi bulmadan Muhammed yanına kabul etmiyor anladığımız. O zaman ilk önce Ali sini bulmamız lazım değilmi . Yoksa O mu bizi bulacak.

erdemceerdem
27.04.2007, 10:33
Türkçe dersinizde de mi görmediniz.... MECAZ-i anlam kullanmak deyimini...

Görmek = Hissetmek...

Saygılar...

ankakusu
28.04.2007, 12:15
Selam Abi
Bu fakir gezgin in kafası zor alır.

erdemceerdem kardeş gezgin abi yazmış ya. :D

usame49
29.04.2007, 03:58
Önce bu melamiklik nedir ona bi bakalım, malum konuyu açan arkadaşın adı melami..

Melamilik çok özetle ibadeti gizlice yapmak ve riya olur diye kimseye göstermemek demek olan bir tarikattır guya! Şimdiki bektaşiler melamilerdir, aksini anlatan hikaye okur .. Gizlice yapacağım diye ibadet kakmış, aslolan kalbin temizliğidir demeye başlamışlar.

Soruyu soranın maksadını iyi anlamak lazım, adam itikada faullü vuruyor..
Öncelikle bu dünyada en büyük hakikat imandır, imandan sonra namazdır.
Nmaz gözümün nurudur diyor Hz Peygamber, dikkat edelim, bütün ibadetleri havi bir ibadettir ve terk edilmesi, teklifi dahi yasaktır, gözünle bile olsa kılmak emredilmiş.

Ustad Bediüzzaman Mektubat 20. Mektubda bu bahsi izah ediyor, detaylı anlamak isteyen oraya müracaat edebilir, biz mukaddemeyi buraya alıyoruz, taki Hz Ali r.a nin muradı anlaşılsın;

Katiyen bil ki, hilkatin en yüksek gayesi ve fıtratın en yüce neticesi, iman-ı billâhtır. Ve insaniyetin en âli mertebesi ve beşeriyetin en büyük makamı, iman-ı billâh içindeki marifetullahtır. Cin ve insin en parlak saadeti ve en tatlı nimeti, o marifetullah içindeki muhabbetullahtır. Ve ruh-u beşer için en hâlis sürur ve kalb-i insan için en sâfi sevinç, o muhabbetullah içindeki lezzet-i ruhaniyedir.
Evet, bütün hakikî saadet ve hâlis sürur ve şirin nimet ve sâfi lezzet, elbette marifetullah ve muhabbetullahtadır. Onlar, onsuz olamaz. Cenâb-ı Hakkı tanıyan ve seven, nihayetsiz saadete, nimete, envâra, esrara, ya bilkuvve veya bilfiil mazhardır. Onu hakikî tanımayan, sevmeyen, nihayetsiz şekavete, âlâma ve evhama mânen ve maddeten müptelâ olur.
Evet, şu perişan dünyada, âvâre nev-i beşer içinde, semeresiz bir hayatta, sahipsiz, hâmisiz bir surette, âciz, miskin bir insan, bütün dünyanın sultanı da olsa kaç para eder? İşte bu âvâre nev-i beşer içinde, bu perişan, fâni dünyada, insan sahibini tanımazsa, mâlikini bulmazsa, ne kadar biçare sergerdan olduğunu herkes anlar. Eğer sahibini bulsa, mâlikini tanısa, o vakit rahmetine iltica eder, kudretine istinad eder. O vahşetgâh dünya, bir tenezzühgâha döner ve bir ticaretgâh olur.

Allah'ı bilmek ilmine marifetullah denir, herşeye manay-ı harfi ile nakmak demektir, ni'mete bakıp mün2imi, san'ata bakıp Sani'ı görmek demektir. Allah elbette zatı ile bilinmez, esmasıü sıfatları, şuunatı, ef'ali ile bilinir, bu ilme de marifetullah denilir. Hz Ali'de bu ilmin piridir, her veli ondan ders alır. Sözünün manasına bu noktadan bakmak gerektir.

Selametle..

#17ÖZNUR
02.05.2007, 15:44
ALLAH C.C SIRF GÖRÜNCE TAPIYORSAN HİÇ TAPMA BİRAZCIK İÇİNDE ALLAH C.C SEWGİSİ VARSA BUNU YÜREĞİNLEDE HİSSEDEBİLİRSİN İLLA GÖRMEK LAZIM DEĞİL.HEM ALLAHIN GÜZELLİĞİNİ HER ŞEKİLDE HİSSEDEBİLİRSİN AYNAYA BAK CAMA ÇIK GÖKYÜZÜNE Bİ BAK İŞTE O ZAMAN ANLARSIN....

meliha
02.05.2007, 16:36
Muhammed masum kardeşime katılıyorum
bencede bu manada söylemiştir
ALLAH razıolsun kardeşim çok güzel açıklamışsın

ankakusu
09.10.2007, 20:46
Ya Rabbi beni ağyare saldırma
Bu'd fırkatın narına yandırma
Mu'tad et kalbimi zikrinle daim
Uyandır nevm-i gaflete daldırma

Bad-ı seher-i aşkını kalbimde
Estir erisin ol şirk-i hafiye
Şems-i hakikatın tığını saldır
Açılsın marifet gülün soldurma

Özümü özünden olduğun bildir
Sözümü sözünden olduğun bildir
Emraz-ı a'veri gözümden kaldır
Biri bir göreyim iki sandırma

Hadis-i kudsinde kim buyurdun Sen
Sevdiğin kuluna hep verirsin Sen
Gözünden görmeye göz olursun Sen
Bu zümre kullardan beni ayırma

Sehab-ı cehlimi kaldır aradan
Nur-i irfan ziya salsın her yandan
Göreyim cemalin ben ben olmadan
Gözümü serab-ı zille kaydırma

Vaslına muhabbet nimettir bana
Birliğe ulaşmak izzettir bana
Hicab-ı cenneti sed çekme bana
Huri gılman ile beni kandırma

Mahvedip FEHMİ'yi mahz-ı zat eyle
Bekada baki kıl izzü cah eyle
Cemalin keşfedip dilküşad eyle
Hicrile Berzah'ta beni durdur.

HU

GENERAI_
09.10.2007, 23:47
....

grozny
11.10.2007, 05:48
İnsan neye inanır? Tam kavradığı şeylere.İnsana bilgi yedi kaynaktan gelir: Beş tanesi havas-i hamse dediğimiz beş duyu organiyle. Altıncısı da akıldır. Akıl arapçada bağlamak demektir. Dolayısıyla beş duyu ile algıladığımız bilgiler arasında bir bağ kurarak netice çıkarmasından dolayı beynin bu faaliyetine de aklı kullanma denmiştir. 7. cisi de haber-i sadıktır yani vahıy. İnsan bu beş algı vasıtalarından en çok gözünün gördüğüne inanır. Bunun için bir çok kimse ben ancak gördüğüme inanırım der. Halbuki akıllı insanlar gözünden de daha çok aklına inanır yani akıl gözüyle gördüğüne. Çünkü göz de kulak da insanı yanıltabilir, tereddüt edebilir fakat aklın kabul edişleri hakkında insanın hiç bir tereddüdü olmaz. Bunun için Hz. Ali diyor ki; ben en güvenilir bir organımın verdiği bilgiden daha zayıf bir bilgi kaynağıyla Allah'a inanmam, bütün zerrelerimi kuşatan bir bilgi ile inanırım." demek istiyor.
:flowers:
Ekleyecek bir şey yok.

Decante
11.10.2007, 07:30
:flowers:
Ekleyecek bir şey yok.
var..insanın tam kavradıgı seylere inanacagınıda nereden çıkarmış..mesela ben Allah ı kavrayamam ama inanırım.hissederim çünkü hiçbirşey sebepsiz olmaz ve Allah herşeyin başlatıcısıdır.doğal olarak hükümde O na aittir..bize ilimden çok az şey verilmişken,varmı ben Allah ı tam kavradım diyecek delikanlı?hz. Ali yle kendimizi bir tutmadan ama?