+ Yeni Konu aç
6 sonuçtan 1 ile 6 arası

Konu: Biber, patlıcan kurutmak

  1. #1

    • ADıM YaLnızLıK
    • Offline

      Üyelik tarihi
      14-08-2009
      Mesajlar
      6.088
      Konular
      2198

    Standart Biber, patlıcan kurutmak

    Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
    Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
    Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
    Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
    Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.

    Tüm forumdan rastgele konular:

    • » M.Fethullah Gülen- İrşad ekseni
    • » Bediüzzaman Said Nursi'nin eşyaları
    • » Saç Dökülmesi Tedavisi
    • » Klavye Kısa Yolları
    • » Vista Wallpapers
    • » kuran ve akıl
    • » Kırmızı Türbanlı Kız(bir var mış, bir...
    • » Sorularla İslamiyet
    • » Savaş Oyunları
    • » Dolunay

    Aynı kategoriden rastgele konular:

    • » Pırasa Sarması
    • » Nasıl Gurme Olunur?
    • » Vişneli Kurabiye
    • » Avusturya Mutfağı: Viyana Keki
    • » Sütlü İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır
    • » Kirpi Kurabiyeler
    • » Paluze
    • » Mısır Unlu Poğaça
    • » fıs fıs tatlısı
    • » Şanlıurfa Külünçe
    İstanbuL'dan Öğrendim Acı'nın Sus'tuğunu...!

  2. #2

    • :)oyunkeş(:
    • Offline

      Üyelik tarihi
      25-12-2009
      Mesajlar
      556
      Konular
      10

    Standart

    hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE
    Yaşamak...Adı İçin Yaşamak...
    Her Nefeste Adını Solumak...
    Ve Düşmek, Adı İçin Bin Kere...
    Ve Düşmek, Sevdasıyla Toprağa...

  3. #3

    • ADıM YaLnızLıK
    • Offline

      Üyelik tarihi
      14-08-2009
      Mesajlar
      6.088
      Konular
      2198

    Standart

    Dolması çok lezzetli oluyor
    İstanbuL'dan Öğrendim Acı'nın Sus'tuğunu...!

  4. #4

    • Âsî İşgâl Kuvvetleri
    • Offline

      Üyelik tarihi
      24-07-2007
      Mesajlar
      2.909
      Konular
      52

    Standart

    Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

    Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.

    Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
    Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.

    Kudüs'üm ben,bildiğimi okurum!

  5. #5

    • Enis ~
    • Offline

      Üyelik tarihi
      20-12-2009
      Mesajlar
      1.972
      Konular
      13

    Standart

    Taze olanından daha lezzetli oluyor.

    Teşekkür ederiz efruz...
    Zaman zaman içinde, kalbur saman içinde,
    cinler cirit oynar, eski hamam içinde.
    Bu sözün önü var, arkası yok;
    yeni var, yakası yok; sabır da bir huydur;
    suyu var, tası yok...
    De gel sabreyle sabreyle...

    -Eflâtun Cem G.

  6. #6

    • Gafleti eyLe Heba
    • Offline

      Üyelik tarihi
      11-09-2009
      Yaş
      30
      Mesajlar
      2.112
      Konular
      168

    Standart

    Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..
    Mutluyum!..
    Çünkü yol yakınken dönüşlerim var…
    Huzuruma şaşırmayın!..
    Çünkü yarı yolda duranlardan, koşar adım gitmişliğim var…
    Kızmayın aşktan caymışlığıma,
    ... Benim karşıdan tanımama gibi bir özrüm var…
    Gelsin hayat bildiği gibi, elinde ne varsa hayata dair.
    Ötesi hiç bir şey ya da vesair...
    Gerisi MİSAFİR!..

    Mevlana

+ Yeni Konu aç

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67