Etiketlenen üyelerin listesi

Biber, patlıcan kurutmak

Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor. Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım. Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde

Bu konu 3440 kez görüntülendi 5 yorum aldı ...

  1. #1
    Kıdemli Üye Kıdemli Üye efruz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15-08-2009
    Mesajlar
    6.050
    Beğenmiş
    60
    Beğenilmiş
    74
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Reklamsız forum için Üye Olmalısınız.

    Standart Biber, patlıcan kurutmak

    Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
    Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
    Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
    Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
    Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.

  2. 06-05-2010, 10:34
    #1
    Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
    Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
    Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
    Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
    Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.
  3. #2
    :)oyunkeş(: Doçent şirine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25-12-2009
    Mesajlar
    556
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    1
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Standart

    hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE

  4. 06-05-2010, 13:58
    #2
    hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE
  5. #3
    Kıdemli Üye Kıdemli Üye efruz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15-08-2009
    Mesajlar
    6.050
    Beğenmiş
    60
    Beğenilmiş
    74
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Standart

    Dolması çok lezzetli oluyor

  6. 06-05-2010, 14:22
    #3
    Dolması çok lezzetli oluyor
  7. #4
    Âsî İşgâl Kuvvetleri Emektar Üye Ahver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24-07-2007
    Mesajlar
    2.907
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    8
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Standart

    Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

    Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.

    Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
    Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.

  8. 06-05-2010, 14:32
    #4
    Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

    Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.

    Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
    Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.
  9. #5
    Enis ~ Emektar Üye Nur-uL Envâr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20-12-2009
    Mesajlar
    1.962
    Beğenmiş
    15
    Beğenilmiş
    12
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Standart

    Taze olanından daha lezzetli oluyor.

    Teşekkür ederiz efruz...

  10. 06-05-2010, 14:40
    #5
    Taze olanından daha lezzetli oluyor.

    Teşekkür ederiz efruz...
  11. #6
    Gafleti eyLe Heba Emektar Üye _Nihade_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12-09-2009
    Yaş
    32
    Mesajlar
    2.103
    Beğenmiş
    147
    Beğenilmiş
    101
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Standart

    Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..

  12. 06-05-2010, 14:41
    #6
    Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..
+ Yeni Konu aç

Benzer Konular

  1. Tatlı Biber Diyarım
    By Oğuz-Kağan in forum KÜLTÜR ve SANAT
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 06-07-2014, 13:06
  2. Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Kuru Biber Dolması
    By Meryem in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 14-12-2011, 09:56
  3. Patlıcan kebabı
    By Ah Min'el AŞK in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 28
    Son Mesaj: 12-10-2011, 14:00
  4. Biber Salatası
    By efruz in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30-04-2010, 18:39
  5. Ağizlarina Biber Sürülmüş
    By arşivist in forum FOTO / KARİKATÜR
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 04-05-2007, 10:23

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •