Etiketlenen üyelerin listesi

Biber, patlıcan kurutmak

Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor. Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım. Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde

Bu konu 2972 kez görüntülendi ve 5 yorum aldı ...
Bu Konuya abone ol…

6 sonuçtan 1 ile 6 arası
  1. #1
    Durumu:
    Çevrimdışı
    Kıdemli Üye
    efruz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Kıdemli Üye

    Üyelik tarihi
    15-08-2009
    Mesajlar
    6.045

    Standart Biber, patlıcan kurutmak

    Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
    Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
    Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
    Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
    Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.
    Kimbilir Kaç Bahar Sonra İyileşir Bu Yürek...!

  2. #2
    Durumu:
    Çevrimdışı
    :)oyunkeş(:
    şirine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Doçent

    Üyelik tarihi
    25-12-2009
    Mesajlar
    556

    Standart

    hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE
    Yaşamak...Adı İçin Yaşamak...
    Her Nefeste Adını Solumak...
    Ve Düşmek, Adı İçin Bin Kere...
    Ve Düşmek, Sevdasıyla Toprağa...
    :hug:

  3. #3
    Durumu:
    Çevrimdışı
    Kıdemli Üye
    efruz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Kıdemli Üye

    Üyelik tarihi
    15-08-2009
    Mesajlar
    6.045

    Standart

    Dolması çok lezzetli oluyor
    Kimbilir Kaç Bahar Sonra İyileşir Bu Yürek...!

  4. #4
    Durumu:
    Çevrimdışı
    Âsî İşgâl Kuvvetleri
    Ahver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Emektar Üye

    Üyelik tarihi
    24-07-2007
    Mesajlar
    2.907

    Standart

    Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

    Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.

    Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
    Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.

    Kudüs'üm ben,bildiğimi okurum!

  5. #5
    Durumu:
    Çevrimdışı
    Enis ~
    Nur-uL Envâr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Emektar Üye

    Üyelik tarihi
    20-12-2009
    Mesajlar
    1.962

    Standart

    Taze olanından daha lezzetli oluyor.

    Teşekkür ederiz efruz...
    Zaman zaman içinde, kalbur saman içinde,
    cinler cirit oynar, eski hamam içinde.
    Bu sözün önü var, arkası yok;
    yeni var, yakası yok; sabır da bir huydur;
    suyu var, tası yok...
    De gel sabreyle sabreyle...

    -Eflâtun Cem G.

  6. #6
    Durumu:
    Çevrimdışı
    Gafleti eyLe Heba
    _Nihade_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Emektar Üye

    Üyelik tarihi
    12-09-2009
    Mesajlar
    2.103

    Standart

    Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..
    Mutluyum!..
    Çünkü yol yakınken dönüşlerim var…
    Huzuruma şaşırmayın!..
    Çünkü yarı yolda duranlardan, koşar adım gitmişliğim var…
    Kızmayın aşktan caymışlığıma,
    ... Benim karşıdan tanımama gibi bir özrüm var…
    Gelsin hayat bildiği gibi, elinde ne varsa hayata dair.
    Ötesi hiç bir şey ya da vesair...
    Gerisi MİSAFİR!..

    Mevlana

Benzer Konular

  1. Tatlı Biber Diyarım
    By Oğuz-Kağan in forum KÜLTÜR ve SANAT
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 06-07-2014, 13:06
  2. Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Kuru Biber Dolması
    By Meryem in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 14-12-2011, 10:56
  3. Patlıcan kebabı
    By Ah Min'el AŞK in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 28
    Son Mesaj: 12-10-2011, 14:00
  4. Biber Salatası
    By efruz in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30-04-2010, 18:39
  5. Ağizlarina Biber Sürülmüş
    By arşivist in forum FOTO / KARİKATÜR
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 04-05-2007, 10:23

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
Hakkında
İhvan Forum 2006 yılında kurulmuş ve kuruluşundan itibaren kesintisiz yayın yapmış bir forum sitesidir. "Özgür düşünce paylaşım platformu" sloganıyla yayın yapan sitemiz her kesimin düşüncesini kolaylıkla yazabilmesini misyon edinmiştir.

Genel Genel
Tavsiye Siteler
Sitenizin link reklamı için bilgi@ihvanforum.org adresi ile iletişime geçiniz.
Takip Et