4 bin kitaplık koleksiyonu bağışladı

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
Ünlü tarihçi 4 bin kitaplık koleksiyonu bağışladı
MURAT TOKAY - 02.01.2011

Ünlü tarihçi Prof. Kemal Karpat kitap, dergi ve notlarından oluşan koleksiyonunu İstanbul Şehir Üniversitesi'ne bağışladı. 4 binden fazla kitaptan oluşan koleksiyon Amerika'dan gemiyle İstanbul'a getirildi.

Tarih ve edebiyat ağırlıklı koleksiyonda Ortadoğu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine ait eserler önemli bir yer tutuyor.
Prof. Kemal Karpat (87) kitapları yirmiden fazla ülkede yayımlanan bir Türk tarihçisi. Türkiye'de sosyal bilimler denince akla gelen ilk isimlerden. Uzun yıllardır Amerika'da yaşıyor. Halen 2003'te emekliye ayrıldığı Wisconsin Üniversitesi bünyesindeki Türk Araştırmaları Merkezi'nin başında görev yapıyor. Karpat hoca İstanbul Şehir Üniversitesi'nin de öğretim kadrosunda.
Koleksiyon hakkında bilgi veren üniversitenin Kütüphane Direktörü Ayhan Kaygusuz, Karpat hocanın kitaplarını tasnif ettiklerini kataloglara işlediklerini söylüyor. "Çok ciddi bir koleksiyon. Akademisyen arkadaşlar katalogdan eserleri görmeye başladı. Hepsi de heyecanlandı. Birçok kaynak bir arada. Hocanın gözü gibi koruduğu kitaplar bunlar.
koleksiyon01.jpg
Kitapların kolilerle ulaşmasından sonra Kemal hoca kitaplar zarar görmüş mü diye tek tek kolileri inceledi." diyen Kaygusuz, bu kitaplarla hocanın yarım asırlık yol arkadaşlığına dikkat çekiyor.
Kaygusuz'un verdiği bilgilere göre 4 binden fazla kitabın bulunduğu koleksiyondaki en eski yayın 1859 tarihli. Koleksiyonda 1859-1959 yıllarını kapsayan 100 yıllık döneme ait 700'e yakın kitap var. 2 binli yıllara ait güncel yayın sayısı 256 adet. Kitapların 2 bini İngilizce, 1792'si Türkçe, diğer kitaplar ise farklı dillerde.
Koleksiyonun bir parçası da dergiler. Amerika'nın en önde gelen dergilerinden The Amerikan Historical Review'in 1963-2008 yılları arasındaki bütün sayıları mevcut. Yine İnternational Journal Of Middle Esat Studies (1971-2009). Middle East Studies Assocation (1969-1980) National Geographic (1964-2007) dergilerinin sayıları az sayıda eksikle koleksiyonda yer alıyor.
Ayhan Kaygusuz, Şehir Üniver-sitesi olarak Türkiye'nin en büyük üniversite kütüphanesine sahip olmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bir yıllık üniversite olmalarına karşın kütüphanelerinde 30 bin basılı 50 bin elektronik kitap olmak üzere 80 bin kitap olduğu bilgisini paylaşıyor. Kütüphanelerinin herkese açık olduğunu söyleyen Kaygusuz, üniversitenin web sitesinden kitapların kataloğuna erişebileceklerini ifade ediyor.
 
Üst