Dolar 6 TL'yi Aştı - 10.08.2018 itibariyle 6,11

kebîkec

İhvan Forum Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
8,082
Tepkime puanı
1,922
Puanları
113
kişinin itibari para olarak tl yerine dolar tutması.

yani cebimde / bankamda tl yerine dolar euro vs...yabancı cinsten para tutma olayı.

Daha Türkçesi örneğin kosova gibi üyesi olmadığı halde Avrupa Birliği parasıni resmi para birimi kabul etmek gibi diyebilir miyiz yoksa insanımızın birbirine TL değil altın dolar euro borç vermesini dolarizasyonun olarak anlatabilirmiyiz.
 

ihvanistanbul

AkhenAton
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
7,662
Tepkime puanı
2,338
Puanları
113
Konum
istanbul
Daha Türkçesi örneğin kosova gibi üyesi olmadığı halde Avrupa Birliği parasıni resmi para birimi kabul etmek gibi diyebilir miyiz yoksa insanımızın birbirine TL değil altın dolar euro borç vermesini dolarizasyonun olarak anlatabilirmiyiz.
Farklı şeyler.
Bu aslında türk lirasinin değer saklama işlevini yitirmesi demektir. Türk lirası değerini stabil şekilde koruyabilseydi herkes dolar Euro altın yerine TL tutardı. Kimse 3 gun sonra malının yüzde bilmem kaçıncı enflasyona yem etmek istemez. Bu gidişatın Bir sonraki adımi ise takas aracı olma işlevini yitirmesi ki işte o hepten felaket. O zaman herşeyi fiyatı dövize endeksli olur ( alenen ).
 

KAFKAS

Kıdemli Üye
Katılım
3 Nis 2014
Mesajlar
6,397
Tepkime puanı
445
Puanları
83
Konum
İstanbul
Biz hala dolarize olalım....Site Abd de yani kendi para birimi ile ortaya çıkan enflasyon rakamlarına dair bir değerlendirme!Site İngilizce çeviri verileri koyuyorum...







Çeşitli tüketici harcama kategorilerinin son 12 ayda nasıl bir performans gösterdiği aşağıda açıklanmıştır:

TÜFE KategorisiBir Yıllık Değişim

Enerji emtiaları

%49,5

Kullanılmış arabalar ve kamyonlar

%26.4

Enerji hizmetleri

%11,2

Yeni araçlar

%9,8

Tütün ve sigara ürünleri

%8.5

evde yemek

%5,4

Evden uzakta yemek

%5,3

Ulaşım servisleri

%4,5

giyim

%4.3

Barınak

%3,5

Alkollü içecekler

%2.2

Tıbbi bakım hizmetleri

%1,7

Tıbbi bakım ürünleri

-0.4%




Bu üst düzey kategorilerden yakıt ve ulaşım açıkça en çok etkilenenler oldu.
Verileri daha derinlemesine incelemek, daha incelikli hikayeler de ortaya çıkarır. Aşağıda, tüketici harcamalarının özellikle darbe alan beş alanına, fiyatların geçen yıl ne kadar arttığına ve fiyatların neden bu kadar hızlı arttığına yakından bakıyoruz:
1. Benzin (+%50)
Benzin pompası fiyatları bir önceki yıla göre galon başına bir dolardan fazla arttığı için tüketiciler sarsılıyor.
Basitçe söylemek gerekirse, artan talep ve kısıtlı küresel arz, daha yüksek fiyatlara neden oluyor. Fiyatlar yükselse bile, Amerikan petrol şirketleri piyasaya aşırı arz konusunda temkinli olduğundan, ABD petrol üretimi pandemiden yavaş bir toparlanma gördü.
Bu arada Başkan Biden, enflasyonu “birinci öncelik” olarak tanımladı, ancak hükümetin artan fiyatları frenlemek için elinde sınırlı araçlar var. Şimdilik Biden, Federal Ticaret Komisyonu'nu artan gaz fiyatlarında enerji şirketlerinin oynadığı rolü incelemeye çağırdı.
2. Doğal Gaz (+28%)
Doğal gaz fiyatları benzine benzer nedenlerle arttı. Arzın tekrar çevrimiçi hale gelmesi yavaş ve Meksika Körfezi'ndeki petrol ve doğal gaz üretimi Eylül ayında Ida Kasırgası'ndan olumsuz etkilendi.
Bir önceki kışla karşılaştırıldığında, haneler ısınma faturalarının %54'e varan oranda arttığını görebiliyordu. ABD'deki hanelerin tahminen %60'ı evlerini fosil yakıtlarla ısıtıyor, bu nedenle artan fiyatların tatil sezonunda tüketici harcamaları üzerinde neredeyse kesin bir etkisi olacak.
3. Kullanılmış Araçlar (+%26)
Küresel yarı iletken krizi, bir dizi endüstride kaosa neden oluyor, ancak otomotiv endüstrisi benzersiz bir şekilde etkileniyor. Modern araçlar binden fazla çip içerebilir, bu nedenle kısıtlı tedarik, yalnızca ABD'de yaklaşık bir milyon aracın üretimini aksattı. Bu çip sıkıntısı , tek bir yılda %26 oranında artan kullanılmış araç pazarında zincirleme bir etki yaratıyor. Kiralık araç sektörü de aynı dönemde yaklaşık %40 arttı.
4. Etler (+%15)
Et üreticileri birkaç olumsuz rüzgarla karşı karşıya ve sonuç, tüketiciler için kasada daha yüksek fiyatlar. Ulaşım ve yakıt maliyetleri yükselen fiyatlara etki ediyor. Kısıtlı işgücü mevcudiyeti, COVID-19 önlemleriyle şiddetlenen sektör için de bir sorundur. En üst düzey kategori olarak enflasyon yüksek, ancak pişmemiş sığır eti ve domuz pastırması gibi belirli hayvansal ürün kategorilerinde enflasyon oranları son 12 ayda çift haneli rakamlara ulaştı.
5. Mobilya ve Yatak Takımları (+%12)
Bu kategori birkaç faktörden etkileniyor. Yılın başlarında diğer hammaddelerle birlikte kereste fiyatlarındaki artışın belirgin etkileri oldu. Malzemeler bir yana, bu hantal malların nakliyesi, liman yedeklemeleri gibi küresel tedarik zinciri sorunları nedeniyle zor oldu .
Enflasyon Tüketici Harcamalarını Nasıl Etkileyebilir?
Tüketiciler satın alma alışkanlıklarını ayarladıkça, yükselen fiyatlar kaçınılmaz olarak ekonomiyi etkiler.
Yakın tarihli bir ankete göre , Amerikalıların %88'i ABD enflasyonundan endişe duyduklarını söylüyor. Tüketicilerin harcamalarını kısmayı planladıkları ilk beş alan şunlardır:
Para tasarrufu eylemiyanıtlayanların yüzdesi

Restoran / paket servis yemeklerini azaltın

%48

Yükseltmek yerine mevcut teknolojimi (ör. telefon, tablet) koru

%30

Yiyecekleri bütçelendirin ve market alışverişini azaltın

%29

Daha az giysi / aksesuar satın alın

%29

Ev onarımlarını, tadilatlarını veya ev yükseltmelerini erteleyin

%23
Enflasyon 2022'de Artmaya Devam Edecek mi?
Birçok uzman, konuyla ilgili bir fikir birliği olmamasına rağmen, ABD enflasyonunun 2022'ye girerken yavaşlayacağına inanıyor.
Gelişmiş yarı iletken arzı ve dünya çapında liman tıkanıklığının hafifletilmesi, hiçbir şey ciddi şekilde ters gitmezse enflasyonun yavaşlamasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, son birkaç yıl herhangi bir gösterge ise, beklenmedik olaylar durumu her an değiştirebilir.
Yakın vadede, tüketicilerin etiket şokuna uyum sağlaması gerekecek.
Bu veriler nereden geliyor?
Kaynak
: ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu – Tüketici Fiyat Endeksi (10 Kasım 2021)
Veri Notu: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tüketiciler tarafından mal ve hizmetler için ödenen fiyatlardaki değişimi ölçer. TÜFE, iki nüfus grubunun her biri için harcama modellerini yansıtır:
toplam ABD nüfusunun yaklaşık %93'ünü temsil eden tüm kentsel tüketiciler ve kentsel ücretliler ve büro çalışanları. TÜFE'ler gıda, giyim, barınma, yakıt, ulaşım, doktor ve diş hekimliği hizmetleri, ilaçlar ve insanların günlük yaşam için satın aldığı diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarına dayanmaktadır
 

ihvanistanbul

AkhenAton
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
7,662
Tepkime puanı
2,338
Puanları
113
Konum
istanbul
bide bizim rakamları koysana? temel gıda ne düzeyde? barınma giyim ne düzeyde hele bi görek.
 

gamsız

Profesör
Katılım
10 Ağu 2015
Mesajlar
2,682
Tepkime puanı
372
Puanları
83
Enseyi karartma Türkiye
- Pandeminin insanlığı sarstığı 2020’de dünya ekonomisi yüzde 3.1, ABD ekonomisi yüzde 3.4, gelişmekte olan ülkeler yüzde 2.5, gelişmiş ülkeler yüzde 4.5, EURO Bölgesi yüzde 6.3 küçüldü. Türkiye pandemiye rağmen yüzde 1.8 büyüdü. 2021 yılında tahmin edilen büyüme rakamımız yüzde 9.
- 2021 yılının Ocak-Eylül döneminde pandemiye rağmen Türk ekonomisi 2.2 milyon istihdam artışı gerçekleştirdi. Toplam istihdamda salgın öncesi seviyenin üstüne çıkıldı. 1 milyon 480 bin kadın işgücü piyasasına girdi.
- 2021 Ekim ayı itibarıyla Türk ekonomisi yıllık ihracat rakamını 215.7 milyar dolara çıkardı. İhracat pandemiye rağmen geçen yılın Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 33.9 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 84.3’e yükseldi. Cari açık 18.4 milyar dolara geriledi. Türkiye, AB ülkeleri içinde yüzde 38.4’lük kamu borcunun milli gelire oranıyla Maastricht Kriterlerini karşılayan iki ülkeden biri oldu.
- 2021 Ocak-Ekim döneminde Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89 arttı, 8.9 milyar dolara ulaştı.
Bütün bunlar oldu da hayat neden pahalı? Bu haklı ve mantıklı bir soru. Ama eksik kalan, görmezden gelinen bir boyutu daha var bu sorunun. Ya Türkiye, pandemi şartlarında yukarıda sıraladığımız rakamları yakalayamasaydı? O zaman neyi konuşuyor olacaktık?
Sonuç: Pandemide bunları başaran, üstüne terörle mücadele eden, Mavi Vatan’ı savunan, doğal gaz bulan bir ülkenin enseyi karartmaya hakkı yok. Biz bu krizi de aşarız.
Zafer ŞAHİN
 

ihvanistanbul

AkhenAton
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
7,662
Tepkime puanı
2,338
Puanları
113
Konum
istanbul
Bütün bunlar oldu da hayat neden pahalı?

cevabı ne?

işte bunlar hep yalancıya kötü muamele yapmadıkları için oluyor. mesela yalancıyı öpseler böyle yazı yazamalardı.
 

KAFKAS

Kıdemli Üye
Katılım
3 Nis 2014
Mesajlar
6,397
Tepkime puanı
445
Puanları
83
Konum
İstanbul
@KAFKAS yorumunu merak etmekteyiz
Diğer meseleye gece cevap yazacağım aşağıda paylaşacağım basın toplantısında böyle bir ifade göremedim öncelikle,kaynak bbc türkçe olunca ve onu baz alan mikser tayfası olunca pek şaşırmıyorum artık,basın toplantısında reuters muhabirnin bir provakasyonu da var orayı es geçmiyorum ,





 

KAFKAS

Kıdemli Üye
Katılım
3 Nis 2014
Mesajlar
6,397
Tepkime puanı
445
Puanları
83
Konum
İstanbul
bide bizim rakamları koysana? temel gıda ne düzeyde? barınma giyim ne düzeyde hele bi görek.
Adamlar bile enflasyonu kendi bünyelerinde yaşıyor ki bir de biz de dolar aşkı depreştirilenler var ki ,biz de enflasyonu yaşıyoruz .Dünya genelinde ciddi bir sıkıntı var .Dünya bir eli yağda bir eli balda da biz mi can çekişiyoruz sanki.Şu yapılan kıyas bile bugüne haksızlık,,o kriz ortamındaki şartlar oluşmadığı halde şu an ki dolara yönelişin aslında ne kadar abartılı olduğunun ,ne kadar spekülatif olduğunun ispatı.2001 öncesi 3-4 yılın ister enflasyon,faiz oranlarına bak ,ister o kriz ortamında batan banka sayısına bak ister ihracat-ithalat rakamlarına bak zor bir şey değil.Bizdeki en temel sıkıntı enerji ithalatçısı olmamız ,bir de kurdaki bu ataklar enflasyonu tetikliyor haliyle,kurdaki bu ani ve yoğun atakların nedenin ekonomik olmadığı bal gibi ortada ,Üretimde bir yavaşlama yok ,ihracat rekor üstüne rekor kırıyor,Cari açık da azalma var.Turizm pandemiden dolayı zayıf kalmasa cari açık bile ciddi oranda daha olumlu olacaktı.Brezilya resesyona girdi neden dolar bu kadar sert hareketler yapmıyor?
 

Ekli dosyalar

  • 1639168535370.png
    1639168535370.png
    143.8 KB · Görüntüleme: 3

KAFKAS

Kıdemli Üye
Katılım
3 Nis 2014
Mesajlar
6,397
Tepkime puanı
445
Puanları
83
Konum
İstanbul
ABD'de dış ticaret açığı, eylülde aylık bazda yüzde 11,2 artışla 80,9 milyar dolara yükselerek yeni zirveye ulaştı.


Adamlar kurmuş düzeni karşılıksız dolar bas,dünyaya enjekte et,bastığı karşılıksız dolar ile üretim yap,boşuna küresel mafya demiyorlar ,dünyaya kaplan kesil bizim saf zekalarda itibarlı para desinler dolara.Adamlar algı yönetmek için çaba bile göstermiyor hazır saf zeka taliplileri var çünkü...
 

Darul_Beka

Profesör
Katılım
17 Kas 2013
Mesajlar
2,220
Tepkime puanı
175
Puanları
63
dolar, faiz, enflasyon, yatırım, reel ekonomi
bu kavramları bilmeden cahilce ahkam kesenler çoğunlukta
sihirli bir formülmüş gibi faizleri artırmak herkesin dilinde hükümet o kadar cahil mi faizi artırmak en kolay olan şey her ay üç beş artır oh ne rahat
eee sonra
nolacak arttı faiz
yatırım nolacak reel ekonomi nolacak
bunlardan habersiz bu cahiller
iktisadın temel kuralı şudur FAİZ ARTARSA YATIRIMLAR DÜŞER FAİZ MALİYETTİR
 

cemaliii

Kıdemli Üye
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
982
Puanları
113
Bir vatandaş olarak söylüyorum ekonomi kötü. Marketler cep yakıyor. Alışveriş yapmaya korkar olduk.
 

ihvanistanbul

AkhenAton
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
7,662
Tepkime puanı
2,338
Puanları
113
Konum
istanbul
dolar, faiz, enflasyon, yatırım, reel ekonomi
bu kavramları bilmeden cahilce ahkam kesenler çoğunlukta
sihirli bir formülmüş gibi faizleri artırmak herkesin dilinde hükümet o kadar cahil mi faizi artırmak en kolay olan şey her ay üç beş artır oh ne rahat
eee sonra
nolacak arttı faiz
yatırım nolacak reel ekonomi nolacak
bunlardan habersiz bu cahiller
iktisadın temel kuralı şudur FAİZ ARTARSA YATIRIMLAR DÜŞER FAİZ MALİYETTİR
faizi sıfırlasınlar o zaman ? niye öyle olmuyor?

Bir şeye biz faiz dediğimiz için o faiz olmaz. Yahut bu faiz değildir dememizle de faiz olmaktan çıkmaz. şu an açıklanan oran anladığınız anlamda "faiz" değildir çünkü paranın değer kaybı daha fazladır.
Para bizim için takas aracıdır. biz Müslümanlar olarak para alıp satmayız. borç verdiğimizde fazlasını isteyemeyiz çünkü faizdir fakat takas aracı olan paramız %80 değer kaybettiğinde vadesinde ödeme yaptığımız günkü değeriyle aynı değilse alacaklımıza da zulmetmiş oluruz. Allah ise ne zulmeden ne zulme uğrayın buyuruyor. bugün çeşitli grupların hesapladığı enflasyon %58 gibi bir rakam. Yani geçen sene 100.000 tl borçlanıp bu sene ödeyecek olsanız ödediğiniz 100.000 tl yaklaşık 42.000 tl değerinde oluyor. peki alacaklı için bu zulüm değil mi? adamın 58.000 tlsini buhar ettik ne olacak bu durumda?

buyrun altına oranlayalım geçen sene bu gün diyelim ki darul beka bana 100.000 tl borç vermiş olsun ederi 100.000 tl / 465 tl gram = 215 gram altın ediyormuş. peki ben bugün darul bekaya kaç gram ödeyeceğim? 100.000 / 795 tl gram = 139,85 gram. aradaki fark için ne buyurursunuz? 215 gram değerinde para vermiş 140 gram değerinde ödeme alacak. hadi tl faizini ekleyelim: 100.000 * %17 = 117.000 tl ( faiziyle ) ama altın olarak ne ediyor para? 215 gram ( borç verdiği gün verdiği paranın altın olarak değeri ) x 795 ( borcun vadesinde gram altının fiyatı ) = 170,092 tl. hani faiz ödüyordum? Darul bekanın benim tarafımdan zulme uğramaması için benim ona ne kadar ödeme yapmam gerekiyor sizce?
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
20 yıl boyunca, defaetlen, dövizinizi bozdurun, dövizden eliniz yanacak dendi, 2,70 den 3,60 dan, 5,20 den. vs.vs. sonuç, dövizden kazananlar, hakikatten, kazandıkların paraya el süremiyorlar, o kadar kazandılarki.... yıl. 2002, 1 dolar 1,2 tl, yıl 2021 , 1 dolar 14 tl... kaç katı...
 
Üst