Esposito : Müslümanlar Özgürlük Ve Demokrasiden Nefret Etmiyor

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Dört kıta, 40 ülkede yapılan dev kamuoyu araştırması Müslümanların yüzde 93’ünün ABD’nin silah zoruyla dayattığı “sözde demokrasilere” karşı olduğunu ortaya koydu.

Altı yıl boyunca 40 ülkede Müslümanlar üzerinde yapılan kamuoyu araştırması İslam’ın radikallik ve Amerikan düşmanlığı olarak algılanmadığını ortaya çıkardı.

Gelecek ay piyasaya çıkacak “Who Speaks for Islam?” (İslam Adına Kim Konuşuyor?) kitabının yazarı John L. Esposito “Müslümanların özgürlüklerden ve demokrasiden nefret etmediklerini keşfettik” dedi.

Söz konusu araştırma ABD Başkanı George Bush’un 11 Eylül saldırılarının ardından “Niçin bizden nefret ediyorlar?” şeklinde konuşması üzerine başlatılmıştı.

MÜSLÜMANLAR BATI DEMOKRASİNE HAYRAN

Bush konuşmasında “Bizden nefret ediyorlar, demokratik yoldan seçilmiş hükümetten nefret ediyorlar, dini özgürlükten ve ifade özgürlüğünde nefret ediyorlar” demişti.

Gallup şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırma ise Bush’un doğru söylemediğini ve Müslümanların büyük çoğunluğunun Batı demokrasisine, özgürlüklerine ve teknolojik ilerlemesine hayran olduğunu gösterdi.

Araştırma sonunda Müslümanların kabul etmedikleri şeyin kendilerine Batı adetlerinin zorla dayatılması olduğu belirlendi.

ZORLA DAYATILMIŞ DEMOKRASİLERE İHTİYAÇ YOK

Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde İslami araştırmalar profesörü olarak görev yapan John L. Esposito, “Müslümanlar Amerika tarafından belirlenmiş ve zorla dayatılmış bir demokrasi değil, kendi geleceklerini kendileri belirlemek istiyorlar. Teokrasi değil, demokrasi istiyorlar. Çoğunun istediği bazı dini değerlerle karıştırılmış bir demokrasi” şeklinde konuştu.

Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da 40 ülkede köyde ve şehirde yaşayan 50 bin Müslüman’ı kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre Müslümanlardan %93’ü ılımlı ve yalnızca %7’si radikal İslamcı. Araştırma, radikal İslamcıların ılımlılardan daha dindar veya daha fakir olmadığını da ortaya koyuyor.

AHLAKİ ÇÖKÜŞ MÜSLÜMANLARI ENDİŞELENDİRİYOR

Araştırma için görüşüne başvurulan Müslümanlardan çoğu ülkesinde demokratik reformlar yapılmasını talep ederken, İranlıların %93’ü ve Mısırlıların %94’ü ülkelerinde düşünce özgürlüğüne ve siyasi haklara daha çok imkân tanıyan bir anayasanın kabul edilmesini istediği belirtildi.

Müslümanlardan ancak yarısının ABD’nin İslam ülkelerindeki demokratikleştirme çabalarında samimi olduğuna inandığını gösteren araştırmaya göre Müslümanların çoğunluğu Amerika’daki teknolojik ilerlemeye ve demokrasiye hayran olmakla birlikte ahlaki çöküntüden de kaygı duyuyor.

sekizsütun

 
Üst