KOALI Lounge & Dine (Endonezya mutfağı)
Mekanın adresi: Hacımimi, Galata Beyazıt Sk. no:5/A, 34425 Beyoğlu/İstanbul
Tophane tramvay durağına 200 metre mesafede.
Bu mekana gitmek için uzun süredir fırsat kolluyordum. Endonezya kozmopolit bir ülke. Ülkede İslami nüfus dışında Hristiyanlar Budistler Hindular bir çok farklı din var. Ayrıca pek çok farklı etnik grup var.
Örneğin Endonezya'nın bir tarafında insanlar kedi köpek yiyor.
Benim gittiğim lokantaya gelince yemekler helal. İçeride tesettürlü ablalarımız var. Yanlış görmedi isem mutfak bölümünde 3-4 kişi çalışıyor. İçeride 8-10 masa var. Müşteriler ağırlıklı olarak yabancı. Ben yemeği yiyip çıkana kadar içeride Türk müşteri görmedim desem yeridir.
Personel Endonezyalı olunca anlaşmak biraz sıkıntı, çat pat Türkçe biliyorlar. Endonezya yemeklerine gelince yemekleri ya aşırı tatlı yada aşırı acı. Sosları baharatları seviyorlar. Diğer yandan Türk dünyasından bir etkileşim var, örneğin Türk dünyasında yapılan Samsa adlı yiyecek Endonezya'da Samosa olarak geçiyor.
Samsa yada Samosa görseli:
Gelelim benim denediğim yemeklere. 4 farklı çeşit kızartılmış ürürün olduğu atıştırmalık tabağı aldım. İçlerinden birisinin arasında tavuk köftesi vardı sanırım. Tatları lezzetleri güzeldi. Ortada ki sosa banarak yiyorsunuz, sosun acı tatlı bir hali var.
İkinci yemeğimiz Endonezya'nın ödüllü yemeği Rendang. İçerisinde üzeri soslu kırmızı et yanında pilav ve yeşillikler var. Pilav lafı geçmişken bizdeki pilav kavramı farklı dünyadaki pilav kavramı farklı. Bizde tane tane tereyağlı mis gibi pilavlar varken mesela Endonezya mutfağındaki pilav tatsız tuzsuz yağsız bir pilav. Bu arada Endonezya'da normalde elle yemek yiyorlar. Mekandaki Endonezyalı turistler elle yemek yerse şaşırmayın
Geldik üçüncü yemeğimize. Yemeğimizin ismi Sate Ayam yani tavuk şiş. Tavuklar marine edilmiş pişirildikten sonra servis edilirken üzerine fıstık ezmesi sosu eklenmiş yanında pilav ve yeşillikler. Et yumuşak soslar güzel, ben beğendim bir daha gelsem yine tercih ederim.
Geldik dördüncü yemeğimize, yemeğin ismi aklımda kalmadı ama nodle makarna gibi kavrulmuş bir yemek. İçerisinde yumurta tavuk parçaları ve sebzeler var.
Tatlı faslına geldiğimizde 2 farklı tatlı denemek istedim ama bir çeşidi kalmamıştı. Mecburen kalan tatlıyı denedik. İçerisinde muz olan kızarmış hamur tatlımız. Yanında dondurma ile servis ediliyor.
İçecek olarak ise yine geleneksel devam etmek istedik ve Endonezya çayı ile tatlı ile birlikte Endonezya kahvesi istedik.
Sonuç olarak ağız tadımıza hitap etmese de fena değillerdi. Bir daha gelirsem atıştırmalık tabağını ve Sate ayam tekrar yiyeceğim yemekler arasında.
Bu arada servis çok güler yüzlü. Mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Selam ve dua ile.