Has bahçe

Rosasepia

Ordinaryus
Katılım
25 Ağu 2007
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
787
Puanları
0
Konum
Seyyâh-ı âlem
Bu başlık altında vakitim oldukça, değişik nebat, çiçekleri, ağaçlar hakkinda bilgi ve özelliklerini paylaşmayı düşünüyorum. Zamanım çok fazla olmadığından biraz kendi tercübem ve daha çok nette alıntılar yaparak, kısa ve öz birşekilde paylaşmayı düşünüyorum. İnşaAllah hayırlı ve faydalı olur.


Önce en çok sevdim çiçek papatya ile başlamak istiyorum.



Papatya Özellikleri; Diğer İsimleri : Mayıs papatyası, Tıbbi papatya, Adi Papatya, Matricaria chamomilla Papatya, ilkbaharın gelmesiyle kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Toprak altında sürekli yaşadığı için her yıl yeniden çıkar. Yaprakları dereotunu andırır. Papatyanın özellikleri, çiçekleri de küçük bir ayçiçeğini andırır. Orta kısmı sarı yuvarlak, beyaz küçük yaprakçıklar bu sarı bölümü çepeçevre sarar. Bu yapraklar papatyanın cinsine göre sarı, kimi zaman da kırçıllı renklerde olur. Papatyanın iki cinsi ve bir çok türü vardır. Asıl papatya ya da diğer adıyla mayıs papatyası çoğunlukla Avrupa ve Asya'nın batısındaki çayırlık alanlarda yetişir. Yaklaşık 70 türü vardır. Nisan eylül aylarında çiçek açar.

Faydaları :
-Mideyi düzeltir, gazları giderir, vücuda rahatlık verir.
-İshali önler. Kabızlığı giderir.
-Basura faydalıdır.
-Hazmı kolaylaştırır.
-Ciğere kuvvet verir.
-İştah açar.
-Gripten kaynaklanan ağrılara iyi gelir, göğsü temizler.
-Boğaz ve bademcik iltihaplarına, diş etlerinde olan apse ve iltihaplara faydalıdır. (aşağıda hazırlanan çay ile sıcak olarak gargara yapılır)
-Akneye iyi gelir. (hazırlanan çay pamuk yardımıyla yüze sürülür.)
-Uykusuzluğa iyi gelir, Yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.
-Saçlara faydalıdır.
-Regl söktürücüdür.
-İdrar zorluğuna iyi gelir. Kullanım Şekli
- Çay : İki kahve kaşığı papatya çiçeği demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Hazırlanan çay süzülerek içilir. Kullanım Şekli - Lapa : Bitkinin çiçekleri haşlanarak lapası hazırlanır.
 

Rosasepia

Ordinaryus
Katılım
25 Ağu 2007
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
787
Puanları
0
Konum
Seyyâh-ı âlem


Dünya üzerinde çok geniş bir yayılma alanına sahip olan gelincik çiçeği. Özellikle kırmızı çeşidi ile görünüşüne hayran bırakan gelincik çiçeği, nazlı olmayan bitkiler arasındadır. Üremek, yetişmek ve olgunlaşmak için çok detaylı ve zorlayıcı istekleri yoktur. Kendi kendine çoğalabilen çiçeğin kullanım alanı çok fazla olduğu için özel olarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Gelincik çiçeği, tıp alanında ve mutfakta sık sık kullanılmaktadır. Çeşitlendirilmesi çoğunlukla renklerine göre yapılmıştır. Gelincik çiçeği, yetiştiricisini mutlu eden çiçek türlerindendir.

Japonların gelincik çiçeği ile ilgili özlü sözleri vardır. Onlar gelincik çiçeğini insan ömrüne benzetirler. Onlara göre gelincik çiçeğinin insan ömrü gibi dünü vardır ama yarını belli değildir..

Faydaları;
- Sakinleştirici etkisi vardır. İnsana huzur verir.
-Astım hastalığına iyi gelmektedir.
-Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
-İştahsızlık problemleridne kullanılır iştah açıcı etkiye sahiptir.
-Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
-Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
-Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar.
-Balgam söktürücüdür.
-Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.
-Uykusuzluğa karşı etkilidir.
-Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan boya elde edilir.

Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilebilir.
 

Rosasepia

Ordinaryus
Katılım
25 Ağu 2007
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
787
Puanları
0
Konum
Seyyâh-ı âlem
Zambak çiçeği diğer çiçeklerden farklı olarak ilkbahar mevsiminde en güzel açan çiçeklerden bir tanesidir. Zambak çiçeği bir saksı bitkisi olmayıp bahçe bitkisidir. Zambak çiçeğinin farklı birçok türü bulunur. Her türü çiçek açtığı için çiçek sevenlerin gözdesi halime gelmiştir.

Zambak yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar ise;

  • Doğrudan güneş ışığını sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle güneşte çiçekleri solabilir.
  • Çok soğuklarda kökleri zarar göreceği için soğuk havalarda dikkat edilmelidir.
  • Eğer saksıda yetiştirmek istiyorsanız saksı değişimi yılda iki kez yapılmalıdır.
  • Zambak bitkisi ilkbahar aylarında çiçek açar kış aylarında yeşil yapraklarını da soldurarak kökünü dinlenmeye alır.
  • Zambak bitkisine kış aylarında soğuk su değil ılık su verilmelidir.
Zambak-Cicegi-Ozellikleri-e1510150339529-538x365.jpg


 

uzAyli

İhvan Forum Üye
Katılım
23 Ağu 2006
Mesajlar
7,903
Tepkime puanı
2,001
Puanları
0
Yaş
123
Konum
Uzay
Zambaklar en ıssız yerlerde açar ve var-dır her vahşî çiçekte bir gurur demiş Karakoç
 

Rosasepia

Ordinaryus
Katılım
25 Ağu 2007
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
787
Puanları
0
Konum
Seyyâh-ı âlem



Kamelya çiçeği çalı şeklinde sürekli yeşil kalabilen bir bitkidir. Katmerli olarak çiçek açabilir. Çiçeklerinin renkleri ise kamelyanın çeşitlerine göre beyaz, kırmızı ve pembedir. Açtığı çiçekler gösterişli olmasından dolayı genellikle süs bitkisi olarak tercih edilir.

Bazı türlerin çalı şeklinde olması sebebi ile bahçe çiçeği olarak da tercihi yapılabiliyor. Bodur yapıda ve ağaç şeklinde olduklarından dolayı çit ve sınır bitkisi gibi kullanılabiliyor. Kamelya çiçeği hakkında bilgi verilirken genellikle kokusuz bir çiçek oldukları, dayanıklı bir yapıları ve farklı türlerinden bahsedilir.



Rüzgâr olmayan, yarı gölgesi olan ve sıcak ortamları sever. Rüzgâr da çiçek sallandığı için saplarda oynamalardan dolayı kökler hava alıyor. Bu da çiçeğin ömrünü azaltacağı gibi çiçeklerinin solmasına sebebiyet verir. Bu çiçek kışın aşırı don iklim şartlarından çabucak etkilenir. Aydınlık ortamları sever. Gün ışığı aldığı tarafa göre eğilim gösterebilirler, bu yüzden arada gün ışığı almayan tarafları da çevirmek gerekir. Az ışık alırsa eğer çiçeklerinde solar.




Kamelya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Kışın çiçeklenme dönemi olduğu için mayıs ayına kadar bitki sıcaklığı 4 ve 7 derece olan ortamlarda olur.
  • Bulunduğu yerin ısısı +18 derece olması gerekir.
  • Bahçede hafif gölge olan yerleri tercih edin. Aşırı güneşte yapraklar kötü olur.
  • Yazın haftada en az 2 kere, kışın ise haftada 1 kere üstten olacak şekilde saksı sulanmalıdır. Su toprağın tamamına işlemelidir.
  • Sulamada ki ölçü her zaman aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldıysa sabah saksı altındaki tabakta biriken su mutlaka dökülmelidir. Böylece bitkide kötü koku ve böceklerin olması engellenir.
  • Toprak kurudukça su verilmelidir. Bu genel bir kuraldır.
    Çiçeğin toprak değişimi yılda 1 kere Nisan’da yapılmalı. Toprak değiştirirken saksıyı da değiştirmek istiyorsanız eğer bir numara büyük saksı kullanın.
 
Üst