İsrail’de Mısır Yapımı 3.200 Yıllık Kale Bulundu

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,982
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
İsrail’deki arkeologlar, Mısırlılar ve Kenanlılar tarafından inşa edilen 3.200 yıllık bir kale keşfettiler.

kena1.jpg


Keşfedilen kalenin havadan görünümü. Yanlarında dizilmiş odalara dikkat edin. C: Emil Aljem/IAA
İsrail Eski Eserler Kurumu’na (IAA) göre, Galon Kalesi olarak adlandırılan askeri yapının tarihi, İncil’deki Deborah ve Samson kişiliklerinin yaşadığı düşünülen MÖ 12. yüzyılın ortalarına dayanıyor.

IAA’ya göre kale, o zamanlardaki huzursuzluğun bölgeyi ne kadar sarstığını vurguluyor. O zamanlar Kenan ülkesi olarak bilinen bölgenin sakinleri antik Mısırlılar tarafından yönetiliyordu.

“Ardından İsrailliler ve Filistler MÖ 12. yüzyılda geldi ve Kenanlıları ve Mısırlıları nihayetinde yeni ortaya çıkarılan kaleyi inşa etmek zorunda bıraktılar.”

kena2.jpg

IAA’dan genç gönüllüler, Kudüs’ün 70 kilometre güneyinde bir “kibbutz” (İsrail’de ortaklaşa kullanılan yerleşim bölgeleri) olan Kibbutz Galon’a yakın bir kazı sırasında kaleyi buldular. Kale kalıntıları ve içindeki seramik eserler dikkat çekiciydi. Yaklaşık 18×18 metre boyutlarında olan kalenin dört köşesinin her birinde gözetleme kuleleri ve girişte 3.3 ton ağırlığındaki devasa kayadan oyulmuş bir eşik vardı.

İnsanlar, Mısır tarzı bir mimariye sahip olan kaleye girdiklerinde, merkezde döşeme taşları ve yükselen sütunlarla döşenmiş bir avlu görüyor olmalılardı.

IAA arkeologlarından Saar Ganor ve Itamar Weissbein yaptığı açıklamada, kalenin her tarafında arkeologların, muhtemelen dini ritüeller için kullanılan bir kase ve bardak da dahil olmak üzere bazıları bütün halde olan yüzlerce çanak çömleğin bulunduğu odalardan bahsettiler.

kena3.jpg

Saar ve Weissbein’e göre, kalenin “şiddetli toprak anlaşmazlıklarının” bu çalkantılı zamana denk gelmesi şaşırtıcı değil.​

“Eski İsrailliler, şimdiki merkez İsrail ve Batı Şeria’da yer alan Judean Dağları’ndaki korunaksız ve kale duvarlarıyla güçlendirilmemiş yerleşim yerlerinde yaşıyorlardı.”

Arkeologlar, Filistler’in batıda, Akdeniz’in güney kıyısı boyunca ve ötesinde Aşkelon, Ashdod ve Gat gibi büyük şehirler inşa ettikleri düzlükler boyunca güçlendiklerini söylüyor. Galon kalesi, Filistin ve İsrail topraklarının tam ortasındaydı.

Science Advances dergisinde 2019 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre Filistler, muhtemelen Yunanistan, Sardinya ve hatta İberya’dan Akdeniz üzerinden Levant’a (Akdeniz’in hemen doğusundaki topraklar) yaklaşık 3.000 yıl önce göç etmiş insanlardan geliyordu.

kena4.jpg

Araştırmada, “Filistler, toprak elde etmeye çalışırken Levant’ta Mısırlılar ve Kenanlılar ile karşı karşıya geldiler.” denildi.​

Saar ve Weissbein, “Galon kalesi, yeni jeopolitik durumla başa çıkmak için bir Kenanlı-Mısırlı girişimi olarak inşa edilmiş gibi görünüyor.” diyor. Onlar, kalenin “Sahil ovasını Judea ovalarına bağlayan yol olan Guvrin Nehri boyunca giden ana yolu izlemenin mümkün olduğu stratejik bir konuma” inşa edildiğini söylüyorlar.

Bununla birlikte jeopolitik durum, MÖ 12. yüzyılın ortalarında Mısırlılar Kenan topraklarını terk edip Mısır’a geri çekildiklerinde Kenanlıları kendi bölgelerini korumak için yalnız bıraktıklarında değişti.

Saar ve Weissbein, “Onların ayrılmaları artık korunmasız kalan Kenanlı şehirlerinin yıkılmasına yol açtı.” diyor.

Not: Müslüman bilim adamlarının Kuranı Kerimde geçen yer adları hakkında araştırma yapmalarını beklerdim.

Örneğin Lut kavimin helak olduğu topraklar bulunabilir. Bu mekanların bulunması Kuranı Kerimin haklılığını ortaya çıkarır.

Selam ve dua ile.
 

kodoo

Asistan
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
478
Tepkime puanı
80
Puanları
28
Konum
Elaziz
Haber kaynağı keşke "İsrail" yerine İşgal Edilmiş Filistin Toprakları deseydi.
Ve Lut kavminin de yine siyonist İsrail rejimi işgali altındaki Lut gölü kıyısında yaşadığı (veya gölün dibinde kaldığı) düşünülürse, Müslüman bilim adamlarının nasıl rahatça gidip araştırma yapmasını bekliyoruz anlayamıyorum.
Şahsen Türkiye dış düşmanın fiziki-askeri işgali altında olsaydı ve bir Türk-Kürt Müslüman kalkıp gitseydi ve işgal altındaki şehirlerde arkeoloji ile uğraşsamasına izin verilseydi ve uğraşsaydı ben ona kızardım.
Ayriyeten bulunsa bile yine bir kulp bulur, iman getirmezler. Tevrat'ta Sodom olarak geçiyor bu kavim. Kur'an oradan kopyalamış filan derler.
Bilmiyorum.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,982
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Sayın kodoo

Söylediklerinize katılmakla birlikte benim araştırma yapılsın dediğim nokta sadece bu yer için değil.

Örneğin Nuh'un gemisi.

Yada Kur'an-ı Kerim de geçen helak olan toplumların yaşadığı bölgeler.

Bu konuda biraz Adnan Oktar grubundan ümitliydim 15-20 sene önce.

Ama zaman içinde onlarda bizi hüsrana uğrattı.

Discovery de İncil ve Tevrat'da geçen helak olmuş toplumların yaşadıkları yerler ile ilgili belgeseller izledim.

İslam dünyası nedense bu konuda çok kısır. Arkeoloji de bir ilimdir ama nedense müslümanlar bu ilmi görmezden geliyor.

Selam ve dua ile.
 

kodoo

Asistan
Katılım
17 Mar 2012
Mesajlar
478
Tepkime puanı
80
Puanları
28
Konum
Elaziz
Aslında görmezden geliniyor değil.

Geçen Hurma Kanı filmini izledim. Tedmur şehrinde birçok şeyi kazıda bulup keşfetmiş Suriyeli arkeolog Halid Esad hakkında. 40 yılını vermiş. Avrupa'da ödüller kazanmış birisi.


Ne mi oldu? IŞİD terör örgütü Tedmur şehrini (Palmira) kuşatmaya başladığında, arkeolog ve müze müdürü Halid Esad tarihi eserlerin bir kısmını başkent Şam Müzesine gönderdi. Diğer kısmını göndermeye zamanı olmadığı için sakladı.

Tarihi eser kaçakçısı IŞİD'e hem de 80 yaşında olmasına rağmen direndi ve bu eserlerin yerini söylemediği için kameralar önünde o ve oğlu boğazı kesilerek öldürüldü.

Demem o ki, bir taraftan siyonist İsrail rejimi, diğer taraftan ise Peygamber, ehl-i beyt, sahabe kabirlerini, anıt mezarları, heykelleri bombalayan, balyozlayan Vahhabi IŞİD zihniyeti.. Kol gezerken, Müslümanların bu öncelik sorunlardan kurtulması gerekir. Ancak onlardan kurtulduğunda rahatça araştırma yapılabilir.. Öncelik bu olmalıdır.

Teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Üst