İstanbul'a 2. Boğaz Geliyor!

real.ist

Doçent
Katılım
13 Ara 2006
Mesajlar
500
Tepkime puanı
4
Puanları
0
0710201010090339682522.jpg


İstanbul, ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yeni bir ada kazanacak. Haliç’ten kanallar açılarak Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz’ın kuzeyindeki Büyükdere’ye ulaşılacak. Ön proje Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Şehrin merkezine baskıyı azaltıp ulaşımı da rahatlatacak projenin fikir babası ünlü mimar Sinan Genim. Projenin, 20 milyar dolara mal olması planlanıyor

YAKLAŞIK 3-4 ay önce “avan” yani ön proje olarak Başbakan Erdoğan’a sunulan projeye göre, çalışmalarda başta Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yolları kullanılacak. Haliç’ten kanal açılmaya başlanarak Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri takip edilecek. Kâğıthane İlçesi ile Ayazağa ve Kemerburgaz’ın hemen üzerinden yine su yolları takip edilerek Büyükdere’ye yani İstanbul Boğazı’nın kuzeyine ulaşılacak.

100 METRE GENİŞLİKTE


Kanal ortalama 100 metre genişliğinde planlanıyor. Haliç’in Boğaz’ın kuzeyinde kalan Büyükdere ile birleştirilmesiyle İstanbul, yeni bir doğal adaya daha kavuşmuş olacak. Yeni İstanbul adasında; Beyoğlu ve Şişli başta olmak üzere Kâğıthane, Beşiktaş ve Sarıyer’in bir kısmı yer alacak. Böylelikle tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü-Fatih bölgesinin yanı başında bir de ada yer alacak.

HEDEF: KENTİ RAHATLATMAK

Ünlü mimar Sinan Genim’in fikir babası olduğu projenin amacı öncelikle İstanbul’un merkezine olan baskıyı, yoğun şehirleşmeyi azaltmak, kanallar vasıtasıyla ulaşımı kolaylaştırmak ve şehri yaymak. Alternatif bir deniz yolu yaratarak kentin merkezi sayılan Beşiktaş, Şişli, Taksim bölgelerine ulaşımı birçok noktadan daha rahat ve kısa sürede sağlamak. Yeni kanal ile Sarıyer bölgesinden deniz ulaşımı ile rahatlıkla Eminönü tarafına geçilebilecek. Ya da Boğaz trafiğine takılmadan Boğaz’ın kuzeyine ulaşılabilecek.

Alternatif bir yol haline gelecek kanal sayesinde, kentin birçok bölgesine ulaşım hızlanacak, kolaylaşacak. Rüzgâr ve dalga da olmadığı için kanal, ulaşımı da konforlu hale getirecek, turizm açısından da İstanbul çok daha cazip, ulaşımın kolaylaştığı, turistik alternatiflerin arttığı bir destinasyon haline gelecek. Kanal uluslararası geçişlerde kullanılmayacak.

Başbakan ne demişti?

Gazeteci Hıncal Uluç, köşesinde gündeme getirdiği Başbakan Erdoğan’ın hayalindeki projeyle ilgili “Telefon elimde dondum kaldım. Bu İstanbul için bugüne kadar duyduğum en çılgın proje. ‘Bin proje say’ denilse aklıma gelmez. Yazsam, aylarca gündemde kalır” demişti.

Daha sonra çıkan haberlerle ilgili Başbakan Erdoğan ise şunları söylemişti: “AKM ve Taksim’le ilgisi yok. Benim düşündüğüm farklı bir proje. Bunların şu anda bahsettiği alanların tamamen dışında. Ama bunların “hafsalası” bunu almıyor. İnşallah onu da açıklama zamanı gelecek. Şu anda çalışmalarımız sürüyor.”

Projeyi Sinan Genim hazırladı

SİNAN Genim1945’te Kuzguncuk’ta doğdu. Devlet Güzel Sanatlar AkademisiMimarlık Yüksek Okulu’nda okuyan Genim, Rölöve/Restorasyon Ana BilimDalı’nda yüksek mimar oldu.

Son yerel seçimde AK Parti’den Kadıköy Belediye Başkanı adayı olan Genim, halen Marmara Üniversitesi’nde ders veriyor. Genim 1997’den beri Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı YönetimKurulu Başkanı.

ABD’nin ticaret ve sanat merkezi

Günümüzde dünyanın ticaret ve sanat merkezi olarak kabul edilen ve farklı yaşam tarzlarına ev sahipliği yapan New York’un kalbini bir ada olan Manhattan oluşturuyor.

Manhattan, beş bölgeden oluşan 21 milyon nüfuslu New York’un diğer bölgelerine köprüler ve tünellerle bağlanıyor. Haliç, Boğaziçi ve kanallarla çevrelenecek İstanbul adasının, kültürlerin buluşma noktası İstanbul’a yeni bir yaşam tarzı getirmesi, sosyal ve kültürel faaliyetlerin merkezi olması hedefleniyor

Maliyet 20 milyar doları bulabilir

2 yıl içinde bitirilmesi öngörülüyor. Kamulaştırma bedelleriyle birlikte proje maliyetinin 20 milyar doları bulması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın çok beğendiği proje üzerinde teknik çalışma sürüyor. Başbakan’a kapsamlı bir dosya verdiği öğrenilen Sinan Genim’e ulaşıp proje ile ilgili bilgi almak istedik. Ancak Genim’e ulaşmak mümkün olmadı.

Habertürk


 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
İstanbul'a ikinci boğaz geliyor mu?

167908.jpg



İstanbul ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yeni bir ada kazanacak. Haliç'ten kanallar açılarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz'ın kuzeyindeki Büyükdere'ye ulaşılacak.

Habertürk gazetesinin haberine göre, yaklaşık 4 ay önce ön proje olarak Başbakan Erdoğan'a sunulan plana göre, çalışmalarda başta Kağıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yolları kullanılacak.

Haliç'ten kanal açılmaya başlanarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri takip edilecek. Kağıthane İlçesi ve Ayazağa ve Kemerburgaz'ın hemen üzerinden yine su yolları takip edilerek Büyükdere'ye yani İstanbul Boğazı'nın kuzeyine ulaşılacak.

Kanal ortalama 100 meter genişliğinde planlanıyor. Haliç'in Boğaz'ın kuzeyinde kalan Büyükdere ile uzunluğu 20 kilometreyi bulan bir kanalla birleştirilmesiyle İstanbul yeni bir doğal adaya daha kavuşmuş olacak.

Yeni İstanbul adasında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, ve Sarıyer'in bir kısmı yer alacak. Böylelikle tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü-Fatih bölgesinin yanı başında yeni bir de ada yer alacak.

Yeni kanal İstanbul'a çok önemli başka katkılar da sağlayacak. Bölgedeki araziler değerlenirken, özellikle Alibeyköy ve Kağıthane'de yıllardır kaldırılmyan, çevreye zararlı fabrikalar da ortadan kalkmış olacak. Su kanalının Boğaz'dan sağlayacağı akış ile sirkülasyon artacağı için Haliç temizlenmiş olacak, derelerin kirliliği de ortadan kalkacak.

Ön proje ünlü mimar Sinan Genim tarafından hazırlandı. İki yıl içinde bitirilmesi planlanan projenin kamulaştırma bedelleriyle birlikte 20 milyar dolarlık bir maliyete ulaşması bekleniyor.


Kaynak
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
İnanılmaz bir proje, inşallah hayalde kalmaz.
 
K

Kaçak

Guest
Bir Tüp geçitte ona yaparız ...
İkide köprü çaktık mı işlem tamamdır ...
 

Gülzar-ı İrfan

..............
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
6,736
Tepkime puanı
436
Puanları
0
K

Kaçak

Guest
20 milyar doları İstanbulun gençliğine harcasınlar , 10 sene sonra İStanbulda boğaz tadında bir nesil olur ..
O zaman ne trafik sorunu kalır ne karmaşa ...
40 milyar dolar olarak geri döner ...
Taşa topraga gömdügümüz paraları insana yatırsak bire yetmiş alırız inş.
 

Gölgem

Üye
Katılım
31 Ara 2009
Mesajlar
77
Tepkime puanı
19
Puanları
0
20 milyar doları İstanbulun gençliğine harcasınlar , 10 sene sonra İStanbulda boğaz tadında bir nesil olur ..
O zaman ne trafik sorunu kalır ne karmaşa ...
40 milyar dolar olarak geri döner ...
Taşa topraga gömdügümüz paraları insana yatırsak bire yetmiş alırız inş.


Aynı fikirdeyim...
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz

real.ist

Doçent
Katılım
13 Ara 2006
Mesajlar
500
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Çok iyi olur bu proje hayata geçerse. Daha çok turist gelir. Değiştirilemeyen bir çok şey değiştirilebilir.
 
Üst