Pedagoji Hakkında Her Şey

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Arkadaşlar, aramızda öğretmen olan, pedagoji eğitimi alan biri var mı? Bir süredir Berlin'de pedagoji eğitimi alıyorum. Lakin bazı teknik kavramların Türkçe karşılığını bulamıyorum. Örneğin: ''Klasische Konditionierung'' ve ''Instrumentelle Konditionierung'' kavramlarının karşılığını merak ettim.

Konu, klasik öğrenim metodları!

Klasische Konditionierung: Şu Ivan Pawlov denen herifin demeyi var ya, ''sinyal-kara kutu-reaksiyon'' tezi.. Köpekler üzerinde yapılan deney! Zil sesini duyunca yemek veriyorlar, bir süre sonra zil sesini duyunca yemek verilmese dahi salyaları akmaya başlıyor. Yani belli sinyallere vücudun reaksiyon göstermesinin öğretilmesi metodu..

Instrumentelle Konditionierung: Kafeste kedi deneyi. Kedi kafesten çıkmak için kapağı açan kolu kendisi bulup kaldırması lazım. Bir müddet sonra bunu öğreniyor ve bir daha unutmuyor.

Bu iki usûl eğitim için Türkçede hangi kavramı kullanıyoruz? Ne kadar arattımsa bulamadım yahu!

Bir de model üzerinden veya rrolmodel edinip öğrenmek var. Bu belli, Hz. Peygamberden ve Kamil mürşitlerden bunu biliyoruz..
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Bizimkilerin Vikipedi'si de bi acaip! Deneyde kullanılan köpeğin heykelinin yapıldığına kadar bilgi vermiş ama bu deneyin sonucunda geliştirilen metodun adını yazmamış. İvan Petroviç Pavlov hakkında Vikipedi'de ki bilgiyi diyorum. Adamın hayatını, kaç kardeşi olduğunu yazacağınıza geliştirdiği usülleri yazsanıza yahu! Hususi mi yapıyorlar anlamıyorum.

Bakın bu bile başlı başına millet olarak bilgi edinme ve aktarma tarzımızın sakat olduğunu gösterir niteliktedir. Adamın hayatıyla ilgileniyoruz, ortaya koyduklarıyla değil.. Sizce bu niye böyle? Türk eğitim müfredatı ve sistemi bize bunu aşılıyor. Tarihi şahsiyetlere hayranlık, bilhassa Atatürk üzerinden, aşılanıyor. Böylelikle kafamıza bir şablon sokuluyor. Bu şablonu ileride her sahaya yansıtıyoruz. Vikipedi'ye kadar bunu yansıtıyoruz. Özgür Ansiklopediymiş. Senin neren özgür, bunu sorgula bakalım? Adam komünist oluyor, evine Marks'ın posterini asıyor, bir kez olsun Das Kapital'i okusa ya! Şablonu okulda kapmış, değiştiremezsin!

Bu yüzden bas bas bağırıyoruz EĞİTİM SİSTEMİ VE MÜFREDATI DEĞİŞTİRİLMELİ diye. Alttan alıp üste koymakla, 4 artı 4'lerle iş olmaz. Köklü değişim şart..

_______________

Edit: Lüzumsuz onca bilgiden sonra kısaca bilgi vermişler. Evet ama yeterli değil diyelim.. :p

Alıntının başı

https://tr.wikipedia.org/wiki/İvan_Pavlov

''.......... Pavlov’un gerçekleştirdiği koşullanma deneylerinin temelinde, psikolojik olayların da deneysel olarak incelenebileceği görüşü vardı. Bu yüzden onun asıl amacı, zihinsel aktiviteleri fizyolojik terimlerle açıklamaktı.
Pavlov, köpeklerde salgı bezlerini incelemiş, bu bulgulardan elde ettiği sonuçlarla insan ve hayvan davranışlarıyla ilgili genel yasalara ulaşmıştır. Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir. Organizmanın dengesini ve bütünlüğünü şartsız refleksler sağlar. Köpeğe et ile beraber zil sesi sunulmasıyla, köpek zile koşullanır ve bundan sonraki denemelerde köpeğin zil sesine salya salgılamasına şartlı tepki denir. Şartlı refleks, çoğu zaman ortadan kaybolur, çatışma halinde olan hayvan sürekli olarak uyku halindedir.

Pavlov, köpeklerle yaptığı çalışmalar sonucunda, temel tepkileri üç şekilde açıkladı: Birincisi, çevreden gelen her uyaran harekete geçirme veya engellemeye sebep oluyordu. İkincisi, harekete geçirme ve engellemeyle ilgili sinirlerle alakalı olan süreçler, beyinde bazı kurallara göre etkileşime giriyordu. Üçüncüsü, sinir sistemlerinde doğuştan bireysel farklılık olduğuydu.

Pavlov, refleks kavramıyla içgüdüyü açıklamış, içgüdülerin karmaşık reflekslerden oluştuğunu savunmuştur. Ayrıca Pavlov’a göre, şartlı refleksin incelenmesi, hayvan fizyolojisinde yeni bir inceleme alanı doğmasına neden olmuştur. Pavlov, insanlardaki gurur, terbiye gibi olguları da şartlı reflekslerle açıklamıştır.

Pavlov’un deneylerinde, aşırı stres altında kalan deneklerde deneysel nevroz oluştuğu görülmüştür. ....................''

Alıntının sonu
 
Üst