Türkiye Kitap Okumada 86. Sırada

Sinner

"Suskun, Hüzün-Bâz..."
Katılım
1 Tem 2006
Mesajlar
7,913
Tepkime puanı
120
Puanları
0
Konum
Câh-ı Bün...
Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Türkiye 173 ülke arasında 86'ıncı sırada yer alıyor.

Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye'de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya'da ise bir yılda basılan kitap adedi 4 milyar 200 milyon. Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72.000, Almanya’da 65.000, Brezilya’da 13.000, Türkiye’de ise 6.031 kitap yayımlanıyor. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye'de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor.

Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ıncı sırada yer alıyor.

7 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitaplar 100.000 tirajla basılırken, 75 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2500 civarında. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar.

Halk Kütüphaneleri Dernekleri Bildirgesi'nde yer alan, Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre, Almanya'da 11 bin 332, Fransa'da 4 bin 8, İspanya'da 5 bin 209, Türkiye'de ise 1433 kütüphane var. Türkiye’deki 1433 kütüphanenin 267’si kapalı, yalnızca 400’ü kütüphane standardını taşıyor.

İngiltere'de, ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye'deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Gürkan Avcı, izlenen neo-liberal politikaların yanı sıra, ezberci milli eğitim sisteminin çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini kazandırmaktan uzak olduğunu söylüyor.

Avcı’ya göre öğrenciler ders kitabından başka kitap okumuyor, hatta ders kitabı bile okumuyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye'de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internet engelliyor...
 

Azize

Paylaşımcı
Katılım
12 Eyl 2007
Mesajlar
173
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
İstAnBuLL...
"....ders kitabından başka kitap okumuyor, hatta ders kitabı bile okumuyor.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye'de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internet engelliyor..."


etüt merkezinde çalışan birisi olarak kesinlikle bu açıklamalara katılıyorum.öğrencilerimiz kendi ödevlerini yazdıkları not defterlerini bile okumaktan acizler malesef ): aileler ise "okuma alışkanlığı yok" diyerek başlarından atıyorlar bu konuyu.oysa ki görev ilk başta onlara düşüyor.kitap okunmayan bir evden elbette ki kitaba yatkın çocuklar yetişmiyor..
yapılan harcamalar da gerçeği gün yüzüne çıkartıyor, ne yazık ki durum bu..takip edebildğimiz kadarıyla kitap okumak asla ve asla "zorunluluk" olarak değil, not almak için bi "mecburiyet" olarak görülüyor.ve bu sevgiyi daha erken yaşlarda alamadıkları için sonradan kazandırmak neredeyse imkansızlaşıyor..
okuyan..okuduklarını yorumlayan..fikir edinebilen..ve fikrini söyleyen bir toplum olabilmek temennisiyle...
 
Üst