Verda
Gales
- Katılım
- 9 Nis 2010
- Mesajlar
- 10,917
- Tepkime puanı
- 1,010
- Puanları
- 0
Selçuklulardan miras kaldığı söylenen tutmaç çorbası günümüzde de sevilerek tüketilmektedir. Erişte, nohut ve mercimeğin güçlerini birleştirmesi ile ortaya çıkan bu güzel çorbaya sizlerde bayılacaksınız. Tutmaç çorbası besin değeri yüksek ve oldukça da tok tutan bir çorbadır.
İçinizi ısıtacak tutmaç çorbası yapımının kolaylığı ile de gönlünüzü kazanacaktır. Sizlerde mutlaka tutmaç çorbasını denemeli ve defterinize eklemelisiniz. Lezzetli tutmaç çorbası nasıl yapılır merak edenlere gelsin bu tarifim. Şimdiden afiyet olsun.
Tutmaç Çorbası Tarifi (videolu) İçin Malzemeler
Yapılışı
Tutmaç çorbası püf noktaları
http://www.nefisyemektarifleri.com/tutmac-corbasi-tarifi/
İçinizi ısıtacak tutmaç çorbası yapımının kolaylığı ile de gönlünüzü kazanacaktır. Sizlerde mutlaka tutmaç çorbasını denemeli ve defterinize eklemelisiniz. Lezzetli tutmaç çorbası nasıl yapılır merak edenlere gelsin bu tarifim. Şimdiden afiyet olsun.
Tutmaç Çorbası Tarifi (videolu) İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut (benim buzlukta vardı onu kullandım)
- 1 çay bardağı erişte
- 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek (haşlayıp suyunu süzün)
- 1 adet soğan
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
- Tuz
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı yoğurt
Yapılışı
- Tencereye 5-6 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine tuz, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ve erişteler eklenir. Erişteler pişene kadar çorba kaynatılır.
- Önemli not: Yeşil mercimekleri haşlarken iyice eritmeyin. Çorba içerisinde de kaynayacağı için haşlarken birazcık diri bırakın. (Fotoğraf da görüldüğü gibi)
- Ayrı bir yerde terbiye malzemeleri çırpılır.
- Çorbanın suyundan yavaşça eklenerek terbiye ılıklaştırılır.
- Erişteler pişince çorbanın içine karıştırılarak eklenir. 2-3 dk karıştırmaya devam edilir. Kaynayınca altı kısılır.
- Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğan sıvı yağ da kavrulur. Soğanlar iyice karamelize olmalı. Ardından nane eklenir. Ve bu karışımda kaynamakta olan çorbaya eklenir.
- 8-10 dk daha kaynadıktan sonra çorbanın altı kapatılır.
Tutmaç çorbası püf noktaları
- Tutmaç çorbası için haşlayacağınız mercimekleri çok fazla haşlamamalı biraz diri kalmasını sağlamalısınız. Çorbanın içerisine konulduğunda da pişeceği için eriyebilir.
- Terbiyeyi hazırlarken çorbanızın kesilmemesi için malzemelerin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
- Çorba suyu çok sıcak terbiye soğuk olduğu için biranda terbiyeyi tencereye boşaltmak yine çorbanızın kesilmesine sebep olacaktır. Bu yüzden çorbanızın suyundan bir kaç kaşık alıp terbiyenize eklemelisiniz.
- Terbiyeyi tencereye yavaş yavaş boşaltmalı ve bir yandan da karıştırmalısınız.
- Orta büyüklükteki 1 kase tutmaç çorbası yaklaşık olarak 195 kaloriye denk gelmektedir.
http://www.nefisyemektarifleri.com/tutmac-corbasi-tarifi/