Ulaştırma Bakanı Sosyal Medya Düzenlemesinde Sonuna Kadar Gideceklerini Açıkladı

ihvanacar

Üye
Katılım
15 Nis 2018
Mesajlar
80
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili gerekeni yapmaktan kaçınmayacaklarını söyledi.

ulastirma-bakani-sosyal-medya-duzenlemesinde-sonuna-kadar-gideceklerini-acikladi-687x400.jpg


Sosyal medya platformları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanıcılardan büyük ilgi görüyor. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, TikTok, WhatsApp, Netflix ve Spotify gibi pek çok dijital mecra her gün milyonlarca kişiyi kendisine çekiyor. Son dönemde ülkemizde bu platformların denetlenmesi tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Geçtiğimiz aylarda sosyal medya platformlarına çeşitli yükümlülükler getiren düzenleme mecliste kabul edilmiş ve yasal hale gelmişti. 1 Ekim itibarıyla ülkemizde sosyal medya uygulamaları için yeni bir dönem başladı. Buna göre platformların Türkiye’de ofis açmaları ve temsilci bulundurmaları gerekiyor.

Bu kurallara uymayan şirketler için para cezaları ve bant genişliğini düşürme gibi yaptırımlar kapıda bekliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yapılan düzenlemeyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu yaptıkları düzenlemeden geri adım atmayacaklarını ve yasanın sonuna kadar gideceklerini söyledi.

Bakan Şirketleri Uyardı

bakan-sirketleri-uyardi.jpg


Sosyal medya düzenlemesinin yürürlüğe girmesi sonrası gözler şirketlere çevrildi. Bu şirketlerin ülkemizde ofis açıp temsilci atama konusunda ne yapacakları merak ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamasında düzenlemenin sonuna kadar gideceklerini söyledi.

Yaptıkları düzenlemenin arkasında olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Önümüzde aşamalı bir süreç var. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Farklı beklentilere girmek çok yanlış. Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum ama burası da bir kurallar devleti. Yasa yürürlüğe girdi ve uymayanlara bazı yaptırımlar var. Temsilci bulundurmak zorundalar. Şimdi bekleyeceğiz. Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız.” açıklamasında bulundu.
Görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Ulaştırma Bakanı, “Yasanın getirdiklerini sonuna kadar uygulayacağız. Umarım iş oraya kadar gitmez. Aynı zamanda da arkadaşlarımız bu platformlarla görüşmelerini hala sürdürüyorlar. O konuda devam eden bir süreç var. İletişim sürüyor” diye konuştu.

Düzenleme Yaptırımlara İmkan Veriyor

duzenleme-yaptirimlara-imkan-veriyor.jpg


Yürürlüğe giren düzenleme ile Türkiye’de 1 milyonu aşkın kullanıcısı olan internet platformlarının ofis açması ve temsilcilik atamaları gerekiyor. Bu kurallara uymayan şirket para cezası, reklam yasakları ve bant genişliğinin daraltılması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

Düzenleme kişilik haklarına yönelik kuralları da bünyesinde barındırıyor. Uygunsuz olduğu tespit edilen bir içeriğin kaldırılması için 48 saatlik zaman tanınıyor. Sosyal medya devlerinin 6 ayda bir resmi kurumlara faaliyet raporu vermesi de düzenlemedeki maddeler arasında yer alıyor. İçeriğin kaldırılması talebini cevapsız bırakan şirketlere 5 milyon TL, rapor vermeyen şirketlere ise 10 milyon TL para cezası kesilebilecek.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda düzenlemeyi doğru bulan kullanıcılar olmakla beraber, bunun uygulanmasının zor olduğunu belirten iddialara yer veriliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde RTÜK ile Spotify arasında lisans sorunu yaşanmıştı.

Hafta başında RTÜK, Spotify’a lisans başvurusunda bulunması için 72 saat süre vermiş aksi takdirde platforma erişimin kapatılacağını açıklamıştı. Müzik servisinin ise gelen talep doğrultusunda lisans başvurusunda bulunduğu belirtilmişti.

KAYNAK
 
Üst