Affedilmek için affetmek lazım

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Affedilmek için affetmek lazım
21.09.2009

Affetmek, büyüklüğün alametidir ve Allahü teâlânın sıfatlarındandır. Kişinin, kendisine karşı yapılan hata ve kusurları bağışlamasına, affetmek denir. Herhangi bir kimsenin, hakkını almaya gücü yettiği halde affetmesi iyidir. Çünkü hakkını almaya gücü varken affetmek, nefse daha güç gelir. Hadis-i şerifte; (Musa aleyhisselam: Ya Rabbi! Kullarının en kıymetlisi kimdir? dedikte, gücü yettiği zaman affedendir, buyuruldu) buyurulmuştur.

Zulmedeni affetmek merhametin, kendisine iyilik etmeyene hediye vermek ihsanın, kötülük edene ihsanda bulunmak da, insanlığın en yüksek derecesidir. Bu sıfatlar, düşmanı dost yapar. İsa aleyhisselam; (Diş kıranın dişi kırılır. Burnu, kulağı kesenin, burnu kulağı kesilir demiştim. Şimdi ise, kötülük yapana karşı, kötülük yapmayınız. Sağ yanağınıza vurana sol yanağınızı çeviriniz diyorum) buyurmuştur.

Muhyiddin ibni Arabi hazretleri buyuruyor ki:
“Kötülük edene iyilik yapan kimse, nimetlerin şükrünü yapmış olur. İyilik edene kötülük yapan kimse, küfran-ı nimet etmiş olur.”

Zulmedenden hakkını almak, İntisar olur. Affetmek, adaletin yüksek derecesi, intisar ise, aşağı derecesidir.

Affetmek, bazen zalimlere karşı aczi gösterebilir. Zulmün artmasına sebep olabilir. İntisar, her zaman zulmün azalmasına, hatta yok olmasına sebep olur. Böyle zamanlarda, intisar etmek, affetmekten daha efdal, daha sevab olur.

Zalimden hakkı kadar geri almak, adalet olur. Fakat gücü yettiği halde affetmek, güzel ahlaktır. Resulullah efendimiz, bir kimsenin zalime beddua ettiğini görünce; (İntisar eyledin! Affeyleseydi, daha iyi olurdu) buyurmuştur.

Bir hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Üç şey kendisinde bulunan kimse, Cennete dilediği kapıdan girecektir: Kul hakkını ödeyen, her namazdan sonra onbir defa ihlas suresini okuyan, katilini affederek ölen.)

Resulullah efendimizin mübarek torunu hazret-i Hüseyin, bir gün misafirleri ile sofrada oturmuşlar yemek yiyorlardı. O sırada kölesi bir kap sıcak yemekle gelirken ayağı yere takılıp, elindeki yemeği hazret-i Hüseyin’in mübarek başına döker. Hazret-i Hüseyin, terbiye maksadı ile kölesinin yüzüne sertçe bakınca, kölesi, Al-i imran suresinin 134. âyet-i kerimesindeki; (Gadab etmezler) kısmını okur. Hazret-i Hüseyin;

- Gadabımı terk ettim, buyurunca, kölesi, âyet-i kerimenin; (İnsanlardan kusurlu olanları affederler) kısmını okur. Hazret-i Hüseyin;

- Affettim cevabını verince kölesi, ayet-i kerimenin; (Allahü teâlâ ihsan edenleri sever) kısmını okur. Bunun üzerine hazret-i Hüseyin;

- Allah için seni kölelikten azad ettim, istediğin yere gidebilirsin, buyurur.
Resulullah efendimiz buyuruyor ki:
(Kıyamette bir kimseyi hesaba çekerler ki, çok günah işlemiş, hiç iyilik yapmamış. Sen dünyada hiç iyilik yapmadın mı? derler. Hayır, yalnız çırağıma derdim ki, “Fakir olan borçluları sıkıştırma! Ne zaman ellerine geçerse, o zaman vermelerini söyle. İstediklerini yine ver. Boş çevirme!” Allahü teâlâ buyuracak ki, “Ey kulum! Bugün sen fakir, muhtaçsın! Sen dünyada benim kullarıma acıdığın gibi, bugün biz de sana acırız.” Onu affeder.)

Ahnef bin Kays hazretleri buyurdu ki:
“Bir kimse bana düşmanlık etse, ona üç halden biriyle karşılık veririm. Bu kimse benden yaşlı ise ona saygı duyar, karşılık vermem. Benden küçük ise onun için kötü muamele yapmaya tenezzül etmem. Akranım ise ona af ve iyilikle muamele ederim.”

Netice olarak müslüman, Allahü teâlâ katında kıymeti olan ve Onun sevdiği insan demektir. Bunun için müslümanların hatalarını görmemek, onlara kin tutmamak ve kusurlarını affetmek lazımdır. Allahü teâlânın bizi affetmesini istiyorsak, biz de Onun kullarını affetmemiz lazımdır. Yani, affedilmek için affetmek lazımdır. Affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır. Ahmed Rıfai hazretlerinin buyurduğu gibi: “Kızdığın zaman affa sarıl. Çünkü affetmek suretiyle yapacağın hata, ceza vermek suretiyle yapacağın hatadan daha iyidir.”


osman ünlü makaleden alıntı
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Rahman Rahim Allahin adi ile..

Alemlerin Rabbı Allaha hamd olsun..

Afiyette ve belada, darlıkta ve genişlikte..

Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir ..

Affetmenin Mükafatı

Enes bin Malik(r.a.) Nakleder:

Rasülullah (s.a.v) oturmakta iken birdenbire dişleri görünecek kadar güldüğünü gördük.

Hz.Ömer(r.a.) Sordu;Anam babam sana feda olsun Ya Rasulallah, seni güldüren şey nedir.?

Buyurdular ki;Ümmetimden iki kişi ,izzet sahibi olan Rab Tealanın huzurunda diz çökmüşler, birisi şöyle diyor.Ya rabb! Kardeşimden benim hakkımı alıver.

Allahü Teala(suçlanana)..Kardeşinin hakkını ver buyurdu..

Ya rabbi!dedi. hasenatımdan(ona verecek) hiçbir şey kalmadı..

Şikayet eden ..Ya Rabbi! Öyleyse günahlarımdan bir kısmını yüklensin dedi..

Bu sırada Resulullah(s.a.v)in gözleri yaşla doldu.Sonra şöyle buyurdu..Bu gerçekten azim bir gündür.Öyle bir gün ki, insanlar günahlarından bir kısmını başkası tarafından yüklenilmesine ihtiyac duyacaklardır.. Sonra şöyle devam etti..

Aziz ve celil olan Allah şikayet sahibine şöyle diyecek..

Başını kaldır ve cennet bahçelerine bak.O başını kaldıracak ve haykıracak:

Ya rabbi! Gümüşten şehirler ve incilerle süslenmiş altından köşkler gördüm.Bu hangi peygambere, hangi şehide aittir.

Allahü Teala:Bana bedelini verenedir.

Peki buna kim sahip olabilir ya Rabbi?

Ona sen de sahip olabilirsin!

Nasıl, ya rabbi?

Kardeşini affederek!

Affettim , ya rabbi!

Bunun üzerine Allahü Teala buyuracak ki:Kardeşinin elinden tut ve onu cennete koy.

Rasülullah (s.a.v) devamla şöyle buyurdu:Allahtan korkun,aranızdaki münasebetleri düzeltin.Şüphesiz Allahü Teala kıyamet gününde müminlerin arasını düzeltir..
 
Üst