Elektrik faturası adı altında...

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Elektrikte kaçaktan sonra sayaç da çarptı

elektrik-faturalari-icin-onemli-karar.jpg

Elektrik faturaları için önemli karar


Kahramanmaraş'ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi.






Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne başvuran Emine Saygılı adlı vatandaş, Eylül ayında kendisine gönderilen elektrik faturasındaki 11.17 liralık kayıp kaçak bedelinin haksız olduğunu ileri sürerek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine toplanan heyet, dağıtım şirketi Akedaş'tan savunma istedi. İlgili firma bu tahsilatının kendilerinin keyfi bir uygulaması olmadığını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan kararı uyguladıklarını belirtti.

KAYIP KAÇAK BEDELİ İADE EDİLECEK


Heyet, Saygılı'nın müracaatını inceleyerek, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki 11.17'liranın iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, yaptıkları incelemede alınan bu paranın hukuka uygun olmadığına karar verdiklerini söyledi. Bu uygulamanın bir kaç yönüyle hukuka uygun olmadığını anlatan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere kayıp kaçak oranı bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. Ayrıca her bölgenin de ayrı bir dağıtım şirketi var. Örneğin A bölgesinde yüzde 1 kayıp kaçak oranı varsa yüzde 15 dolayında kayıp kaçak bedeli tahsil ediyor. Bir başka bölgede ise kayıp kaçak oranı çok yüksek iken yine yüzde 15 kayıp kaçak bedeli tahsil ediyor. İkinci olarak Türkiye'de kayıp kaçak oranının ne kadar olduğu tamamen tespit edilmiş değil. Yani yüzde 15 gibi bir uygulama var, ama gerçekten kayıp kaçak oranını bilimsel olarak tespit edilmiş durumda değil. Bilimsel bir kritere de dayanmıyor. Dolayısıyla bu yönüyle de bir haksızlık içeriyor.

Diğer yandan fatura miktarı arttıkça bu bedelin oranı da artıyor. Bir tüketici 15 lira öderken bir diğeri 45-50 lira ödeyebilmektedir. Bizim için en önemli boyutu ise kayıp kaçak oranı varsa bunu kaçak kullananlardan tahsil etmek yerine iyi niyetle faturasını ödeyen, hukuka uygun davranan kişilerden tahsil edilmesi hukuka aykırı görülmüştür. Dolayısıyla hakem heyetimiz bu bedelin tüketiciye iadesine karar vermiştir.”

"TÜKETİCİ HEYETLERİNE BAŞVURUN"

Aldıkları kararlardaki 1031 liraya kadar olan miktarın mahkeme niteliğinde karar olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Bu miktarın altındaki kararlarımız tarafları bağlayıcı bir karardır. Bunun itiraz merci tüketici mahkemeleridir. İlgili firma aldığımız bu karara 15 gün içerisinde itiraz edebilir” şeklinde konuştu. Tanrıverdi, tüketicilerin bu konuda haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa yurt çapında Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYIP KAÇAK BEDELİ TBMM'YE TAŞINIYOR


Tüketiciler Birliği Başkanvekili Avukat Hakan Tokbaş da, konuyu Kasım ayının ilk haftasında Meclise taşıdıklarını ve TBMM Dilekçe Komisyonu'na bu konuda talepleri olduğunu ifade etti.

İlk toplantıya EPDK temsilcilerinin de katıldığını anımsatan Tokbaş, “TBMM'de ciddi bir çalışma yapılıyor. EPDK bu tahsilat ilgili gerekçelerini sunacaklar. Ardından komisyon bir rapor hazırlayacak. Biz diyoruz ki kayıp kaçak bedeli namuslu tüketicinin üzerine bindirilmesin. Zaten uygulama bu şekilde devam ederse kayıp kaçak hiç aşağıya çekilmeyecektir. Önemli olan kayıp kaçağın ortadan kaldırılmasıdır. Çünkü dağıtım şirketleri paraları tahsil ettiği için bu konuya yatırım yapmayacaktır. Dolayısıyla bu sorun ilelebet devam edecektir” dedi.

Tokbaş, konuyu yakından takip ettiklerini ve komisyonun raporunu beklediklerini olumsuz bir sonuç geldiği takdirde tüketicileri toplu itiraza yönlendireceklerini kaydetti.

AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Faturadaki kayıp kaçak bedeline rest

Elektrik faturalarında yer alan ve fatura bedelinin yüzde 15’i oranındaki rakamın kayıp kaçak bedeli Türkiye’deki bütün faturalarına yasıtılmasıda geri adım.
http://uyelik.haber7.com/uye-islem.php?cmd=addNews&nID=807002

Elektrik faturalarında KK bedeli olarak gösterilen Kaçak Kullanım bedeli artık kesilemeyecek.
Kahramanmaraş’ta bir Emine Saygılı isimli bir vatandaş kaçak kullanım bedeli olan 11 liralık fark için Tüketici mahkemesine gitti ve davayı kazandı.
Tüketiciler Birliği kararın emsal niteliğinde olduğunu belirtti.
Ülke TV’de İlker Uykal’ın sunduğu Ülke’de Bu gece programına konuk olan Tüketiciler Birliği temsilcisi Hatice Saadet Kalyoncu, Türkiye’de elektrik başta olmak üzere birçok alanda vatandaşın hakkını aramaması yüzünden büyük kayıplar verdiğini söyledi.
Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak oranının da bunlardan biri olduğunu söyleyen Kalyoncu, Türkiye’de en az kayıp kaçak oranının Çanakkale’de yaşandığını buna karşın faturaların yüzde onbeş kayıp kaçak eklendiğini bunun da dürüst vatandaşlar için çok büyük haksızlık olduğunu söyledi.
Türkiye’deki kayıp kaçağın yüzde 38’nin 3 ilde gerçekleştiğini bu illerin kaçak kullandığı elektiriğin bedelini tüm Türkiye’deki vatandaşın ödediğini söyleyen Kalyoncu dilekçe komisyonunda elektrik kaçağının o ildeki kaçak oranına göre kesilmesi şeklinde de teklifte bulunulduğunu anlattı.
EPDK’nın verdiği kararı dağıtım firmalarının uyguladığını anlatan Kalyoncu EPDK’nın aldığı kararı bir kanunmuş gibi dağıtım firmalarının uygulamaya koymalarının akla ve mantığa uygun olmadığını savundu. Kalyoncu, EPDK’nın şirketlerin böyle bir tahsilat yapmasına müsaade etmesine karşın yasal mevuatta kanunların tüketicinin mağdur edilmemesinden yana olduğunu bu nedenle tüketicilerin yasal haklarına sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.
Devletin kendi beceremediği şeyi şirketler kanalı ile vatandaştan tahsilat yoluna gittiğini söyleyen Kalyoncu, bu uygulamanın vatandaşlar nezdinde “ben başkasının parasını ödüyorsam o da benim paramı ödesin” gibi sakıncalar doğuracak adımlara kadar götürebileceği uyarısında bulundu.
Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, kendi bölgesindeki bir tüketicinin başvuru sonucu böyle bir karar aldıklarını belirterek " Faturada başka haksız uygulamalar vardı. Ancak biz kayıp kaçak için yapılan itiraz için firmanın savunmasını da aldık. Firma EPDK kararı ile kendilerini savundu. Ancak biz durumun tüketicinin haksız yere mağdur edildigine karar verdik." dedi. Nesih Tanrıverdi, kayıp kaçağın bu eylemi yapan yerine dürüst vatandaştan alınmasının kayıp kaçağı daha da artıracağını firmaları da bu konuda tedbir almak yerine hazır paraya alıştırdığını söyledi.
Tanrıverdi, bu kararların mahkeme niteliğinde olmadığına karşın bağlayıcı kararlar alabilen bir yönü olduğunu da sözlerine ekledi.
Haber7.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
31191.jpg



Vatandaşa Kaçak Elektrik Faturası


Elektrikteki yüzde 17’lik kaçağın yüzde 15’i vatandaşa ödettirilmeye başlanınca Tüketici Hakem Heyeti halkı uyardı.

Kahramanmaraşlı bir vatandaşın başvurusu, başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin dürüst tüketiciye ödettirildiğini ortaya çıkardı. Aylık 50 lira fatura ödeyen bir vatandaş, yıllık 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor. Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’nin bir vatandaşın başvurusu üzerine elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yerinde olmadığına hükmederek, ödenen paranın iadesine karar vermesi büyük bir haksızlığı gün yüzüne çıkardı.
Elektrikte yılda 800 milyon liralık kayıp kaçak tespit edildiği bunun da faturaya yansıtıldığı öğrenildi.Kayıp kaçak oranının da kullanım ve vergiler dahil fatura bedelinin yaklaşık yüzde 10 ile 15’i arasında bir orana karşılık geldiği kaydedildi. Böylece başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin faturasını düzenli ödeyen dürüst tüketicinin sırtına yüklendiği ifade edildi. Ayda 50 lira elektrik faturası ödeyen bir vatandaş, aylık 5 ile 7.5 lira arasında yıllıkta da 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor.
FABRİKALAR BAŞI ÇEKİYOR
Kayıp kaçak bedelinin adı konulmamış bir şekilde yıllardır faturalara eklendiğine dikkat çekilirken, geçtiğimiz aylarda şeffaflık gereği faturalara ‘kayıp ve kaçak’ ismiyle girdiği belirtildi.Kayıp kaçak özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yüzde 60- 70’leri buluyor. Ancak batı bölgelerindeki oranın az fakat miktarın çok daha yüksek olduğu aktarılıyor. Fabrikalar ve otel bölgelerinde yoğun kaçakların yaşandığı vurgulanıyor.
Tüketiciler ne yapmalı?
Fuat Engin tüketicilere haklarını nasıl arayacaklarını şöyle anlattı: “Önce elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli itiraz başvurusu yapılmalı. İtirazın reddedilmesi halinde il-ilçe tüketici sorunları hakem heyetine başvursunlar. Kanuna göre tüketici ayıplı mal ve hizmetler karşısında 2 yıl içinde hakkını arayabilir.”
Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin, elektrikte yüzde 17 kayıp kaçak olduğunu bunun da yüzde 2’sinin elektrik şirketlerinden yüzde 15’inin de tüketiciden alındığını söyledi.
Kaynak: Bugün
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Elektrikte kaçaktan sonra sayaç da çarptı



Elektrikteki yüzde 17’lik kaçak bedelinin vatandaşa yüklenmesinden sonra şimdi de sayaç skandalı çıktı. Her faturaya farklı sayaç bedeli Bakan Yıldız'ın açıklamasıyla anlaşıldı.
http://uyelik.haber7.com/uye-islem.php?cmd=addNews&nID=807804

Faturada her türlü kesinti var
Elektrik faturalarında tahsil edilen kalemler şöyle: “Kayıp kaçak bedeli”, “dağıtım bedeli”, “sayaç okuma bedeli”, “perakende hizmet satış bedeli”, “sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli”, “iletim bedeli”, “TRT payı”, “elektrik enerjisi fonu” ve “belediye tüketim vergisi.”
Her konutta farklı bedel
Elektrikte kaçak bedelinin ardından sayaç okuma adaletsizliğin de yaşandığı tespit edildi. Bu bedelin her dağıtım şirketince ve her aboneye farklı uygulandığı anlaşıldı. Genellikle elektrik tüketim miktarının 0,1 ile çarpımıyla hesaplandığı belirtildi.
Enerji Bakanı soru önergesine verdiği cevapta “Sayaç okuma bedeli kullanılan enerji miktarına göre hesaplanıyor” dedi. Elektrikteki kayıp kaçak bedelinin dürüst tüketicinin sırtına yüklendiğinin anlaşılmasından sonra bu kez de elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli adı altında bir bedel alındığı ortaya çıktı. Kahramanmaraş Tüketici Hakem Heyeti’nin kayıp kaçak bedelinin tüketiciye yüklenemeyeceği kararı ile elektrik faturaları mercek altına alındı. Bugün'ün haberine göre Enerji Bakanı Taner Yıldız, milletvekillerinin soru önergelerine kaçak elektrik ve elektrik faturalarındaki bedellerle ilgili cevaplar verdi.
2 MİLYAR TL KAÇAK ELEKTRİK
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in soru önergesine verdiği cevapta Yıldız, 2003’ten bu yana yapılan denetimlerde 1 milyon 700 bin abonenin kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini bunun bedelinin ise 2 milyar TL olduğunu açıkladı. Yıldız, 523 bin abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Yıldız, 2002’de yüzde 21 civarında olan kayıp kaçak oranının 2009 sonunda yüzde 15.6’ya düşürüldüğünü açıkladı.
KAÇAK BEDELİ 2011’DE KONULDU
Enerji Bakanı Yıldız, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın soru önergesine verdiği cevapta ise 2006-2010 döneminde kayıp kaçak oranlarının her bir şirket için ayrı belirlendiğine dikkat çekti. Yıldız, 2011’den itibaren maliyet kalemlerini ayrıştırılması ile kayıp kaçak bedelinin faturalarda gözükmeye başladığını açıkladı.
SAYAÇ OKUMA BEDELİ
Elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli adı altında bir bedel alındığı da ortaya çıktı.
MHP’li Alim Işık, “Dağıtım şirketleri elektriği hem satıyor hem de okuma parası alıyor. Üstelik aynı binadaki ayrı evden farklı tutarlar tahsil ediliyor” dedi. Enerji Bakanı Yıldız, sayaç okuma bedelinin kullanılan enerji miktarı dikkate alınarak hesaplandığını açıkladı. Yıldız “Sayaç okuma bedelinin abone başına belirlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir” dedi.
ELEKTİRK FATURASINDA YOK YOK
Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in soru önergesine verdiği cevapta ise elektrik faturalarının tüm detaylarını açıkladı. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre elektrik faturalarında kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım bedeli, sayaç okuma dışındaki perakende hizmet satış bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli ve iletim bedeli tahsil ediliyor. Yıldız, elektrik faturalarından TRT için yüzde 2 oranında pay tahsil edildiğini açıklarken, yüzde 1 oranında elektrik enerjisi fonu ile belediye tüketim vergisi bulunduğunu da açıkladı.
BUGÜN
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Elektrik faturası adı altında...


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Yeni düzenleme faturadaki ayrıntıları 3 başlıkta toplayıp, saklayacak...








Halen elektrik faturaları, ''Perakende satış bedeli, enerji nakil bedeli, TRT payı, Enerji Fonu, Belediye Tüketim Vergisi ve Sayaç Okuma Bedeli'' olmak üzere 6 kalemden oluşuyor.

EPDK, 2012 yılı başından geçerli olmak üzere, faturalardaki söz konusu detayları ''Enerji bedeli, nakil bedeli, vergi ve fonlar'' olmak üzere 3 başlık altında toplamayı planlıyor. Böylece, TRT payı, kayıp-kaçak bedeli gibi detaylar faturalarda ayrı ayrı gösterilmeyecek, ''enerji bedeli'' adı altında toplanacak. Konu, bugün toplanacak kurulun gündeminde yer alacak.

Kayıp-kaçak ve TRT payının bu yılın şubat ayından itibaren faturalarda detaylı olarak yazılmasıyla kamuoyunda tartışma başlamış ve bazı tüketici dernekleri kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciler tarafından ödenmemesi için dava açmıştı.

Haber7
 
Üst