Kalp sağlığınız için 7 altın kural

Bîdâr

Aktifleşmemiş
Katılım
31 Tem 2007
Mesajlar
5,222
Tepkime puanı
207
Puanları
0
Uzmanların geliştirdiği 0-3-5-14-190-115-0 formülüyle kalp rahatsızlıklarında büyük oranda azalma olacak.

Yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiği Almanya'da yayınlanan Bild gazetesinde yer alan araştırmanın sonuçlarına göre, genelde ağır kalp rahatsızlıklarına yol açan şey genetik özellikler değil; etkileri kontrol altında tutulabilir olan 5 faktör...

Bunlar da, yüksek tansiyon, yüksek 'kötü' kolesterol, düşük 'iyi' kolesterol, sigara içmek ve şeker hastalığı şeklinde sıralanıyor.

Toulouse Üniversite Hastanesi'nden Dr. Vanina Bongard, bu faktörlerin önlenmesiyle, kalp rahatsızlıklarında azalma yaşanacağını belirtiyor.

Uzmanların çözümü ise 0-3-5-14-190-115-0 formülü.

Kardiyoloji uzmanlarına göre, yüksek kan basıncı, yüksek LDL (kötü kolesterol), düşük iyi kolesterol, sigara ve diyabet, kalp krizi riskini yüzde 74 oranında artırıyor. Formülün oluşmasında bu faktörlerin dikkate alındığını vurgulayan Prof. Dr. Karl Heinz Kuck, rakamların neyi ifade ettiğini ise şöyle açıkladı:

- 0: Sigara kullanmamayı simgeliyor. Sigaranın kalp krizi riskini yüzde 12 artırdığı belirtiliyor.

- 3: Günde 3 kilometre yürüyüş ya da 30 kilometre bisiklet kullanma anlamına geliyor.

- 5: Günde 5 öğün meyve ya da sebze tüketmenin gerekliliğine dikkat çekiyor.

- 140: İdeal yüksek tansiyonu ifade ediyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskini yüzde 30 artırıyor. Şeker ve böbrek rahatsızlığı olanların tansiyonunun 130 olması gerekiyor.

- 5: Toplam kolesterol miktarı. Toplam kolesterol miktarı, litre başına 5 mmol'un altında olmalı.

- 3: LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesi. Litre başına kötü kolesterol miktarı 3 mmol'u geçmemeli.

- 0: Şişmanlığı gösteriyor. Bir kilo bile fazla kilo olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Formüle uyanların kalp krizi riskini minimuma düşürdüğünü kaydeden Kuck, stresten uzak yaşamanın ve fazla alkol tüketmemenin de riski ciddi oranda azalttığına dikkat çekti.

STRES TETİKLİYOR

Hamburg'daki Asklepiosklinik St. George hastanesinden Baş Kardiyolog Prof. Dr. Karl- Heinz Kuck'a göre, 5 hedefe ulaşabilmek için en önemli kural, detayların önemini kavramak.
 

daisyss

..hiç..
Katılım
18 May 2007
Mesajlar
968
Tepkime puanı
67
Puanları
0
Konum
İzmir
ayrıntılar önemlidir ,kendini seven uygulasın bunları:)
paylaşım için Allah razı olsun.



KALP KRİZİNDEN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

kalp_krizi2.jpg
- Kolesterolünüzü düşürün: Her türlü hayvansal gıdada bulunan kolesterol, devekuşu, hindi ve tavukta da vardır. Ancak bu etler daha düşük kolesterol düzeyine sahip oldukları için tercih edilmektedirler. Etin sindirilmesi dahil, ortaya çıkan "üre" gibi yan ürünleri de bedeninize yorgunluk ve bitkinlik vereceğinden her gün et yememenizde fayda vardır. Kabuklu deniz canlıları (midye, istakoz, kalamar) yüksek oranda kolesterol içerirler, bu yüzden balık haricinde başka deniz ürünü tercih edilmemelidir.

- Bitkisel sıvı yağ tüketin:
Tereyağı, sade yağ, iç yağları ve yağlı peynirlerdeki hayvansal yağlar çok yüksek oranda kolesterol içerdiklerinden kalp damar hastalıklarına neden olurlar. Bu nedenle, bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Çünkü bitkisel yağlar kolesterol içermezler. Günlük yağ ihtiyacımız kilogram başına 1 gramdır. Bu miktar aşılmamalıdır.
- Spor yapmanın önemi:
Spor yapıldıkça yararlı kolesterol (HDL) artar, zararlı kolesterol (LDL) azalır. Kolesterolü dengelemek için diyetin yanı sıra mutlaka hafif spor da yapılmalıdır. Bu amaçla yürümek kalp sağlığınız için en ideal egzersizdir. Her gün en azından yarım saat yürümek ve 30 dakikada yaklaşık 3 km katetmek kalbiniz için yararlı ritmi yakalama açısından yeterli olacaktır.
- Kolesterolünüzün Omega yağları ile dengelenmesi: Bu yağlar karaciğerin ürettiği kolesterolü dengelemektedirler. Omega-3 en fazla balıkta, Omega-6 ise ceviz ve fındıkta bulunur. Kanola yağı da içerdiği Omega-3 yağı ile tanınır olmuştur.
- Bol meyve ve sebze tüketilmesi :
Sağlıklı kalmanın en önde gelen kurallarından birisidir. bol miktarda sebze ve meyve yemek, pek çok antioksidanı almanızı sağlayacaktır.
- Tuza dikkat!
Yüksek tansiyondan kaçınmak için tuzu azaltın. Yemekleri tuz koymadan pişirin. Sofrada ihtiyacı olan istediği kadarını daha sonra ekleyebilir.
- Sık ve az yemek yiyin :
Düzenli beslenmede ana-öğünler arasında 3 saat ara ile ara-öğünler bulunmalıdır. Bu durumda ana öğünler daha hafif yenmelidir.
Bütün bu önlemlerin yanı sıra, stresten uzak huzurlu bir yaşam ruh sağlığının olduğu gibi kalp sağlığının da altın kuralıdır. Allaha teslim olan, inançlı insanların gerek ruh hastalıkları gerekse stresten kaynaklanan kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalandıkları, daha uzun ömürlü oldukları kanıtlanmış birer gerçektir. Yüce Allah, insanlara hem beden hem de ruh sağlıkları için en huzurlu, en sağlıklı ve en güzel yaşamın sırrını Kuranda şu şekilde bildirmiştir:
Bunlar, iman edenler ve kalpleri Allah'ın zikriyle mutmain olanlardır. Haberiniz olsun; kalpler yalnızca Allah'ın zikriyle mutmain olur. (Rad Suresi, 28)
 
Üst