dilhuba
Profesör
- Katılım
- 27 Eki 2006
- Mesajlar
- 2,630
- Tepkime puanı
- 20
- Puanları
- 0
- Konum
- Manisa
- Web sitesi
- mustafababuroglu.sitemynet.com
MARAŞ DONDURMASI
Maraş Dondurması Hakkında Kısa Bilgi Verelim Arkadaşlar;
Temiz ve hijyenik olarak elde edilmiş süt yavaş yavaş karıştırılır ve ısıtılır. 25-30C olunca bunun içersine %25 şeker katılır ve karıştırılır ve 40-50C ye dek ısıtılır. Bu kez %0.40 oranına sahlep katılımı yapılır ve karıştırılarak iyice erimesi sağlanır. Karışım düz bir tahta kaşıkla sürekli karıştırılır ve arada ince elyaflar şeklinde uzamalar görülür. Bu durum ısıtma işlemine son verilmesi gerektiğini gösterir. Güğümlere konulan karışım 20 dakika içersinde soğutulmalıdır. Soğuk karışım çevrilerek ve karıştırılarak muhallebi kıvamına getirilir. Etrafında Tuz-Buz karışımı içeren kovalara aktarılan karışım yâda miks, karıştırılma ve dövülme işlemleri sonucu sertleşir. Dondurma kovası satış tezgahlarında Tuz-Buz karışımı içeren fıçılara yerleştirildikten sonra külah yada porselen kaplarda tüketime sunulur.
İYİ KALİTELİ DONDURMANIN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR?
LEZZET: Mükemmel, tatlı olmalı, bileşimindeki maddelerden hiç biri belirgin olmamalıdır.
RENK: Homojen ve çeşidine uygun renkte olmalıdır.
YAPI ve KİTLE: Düzgün, özlü ( biraz çingenen bilen ) kıvamda, homojen ve dayanıklı olmalı, büyük buz kristallerini içermemelidir.
ERİME NİTELİĞİ: Serbest (pıhtısız, sızıntısız, köpüksüz) bir şekilde erimeli, eritildiğinde taze iyi kaliteli kremanın yapı ve kitlenmesinde ve hazırlandığı karışımın görünümünde olmalı. Ayrıca dondurma zararlı mikroorganizmaları ve kimyasal katkı maddelerini içermemelidir.
Hepinize Afiyet Olsun..
Mustafa BABUROĞLU
Ziraat Teknikeri
Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşın:
www.baburoglutarim.tr.cx
Maraş Dondurması Hakkında Kısa Bilgi Verelim Arkadaşlar;
Temiz ve hijyenik olarak elde edilmiş süt yavaş yavaş karıştırılır ve ısıtılır. 25-30C olunca bunun içersine %25 şeker katılır ve karıştırılır ve 40-50C ye dek ısıtılır. Bu kez %0.40 oranına sahlep katılımı yapılır ve karıştırılarak iyice erimesi sağlanır. Karışım düz bir tahta kaşıkla sürekli karıştırılır ve arada ince elyaflar şeklinde uzamalar görülür. Bu durum ısıtma işlemine son verilmesi gerektiğini gösterir. Güğümlere konulan karışım 20 dakika içersinde soğutulmalıdır. Soğuk karışım çevrilerek ve karıştırılarak muhallebi kıvamına getirilir. Etrafında Tuz-Buz karışımı içeren kovalara aktarılan karışım yâda miks, karıştırılma ve dövülme işlemleri sonucu sertleşir. Dondurma kovası satış tezgahlarında Tuz-Buz karışımı içeren fıçılara yerleştirildikten sonra külah yada porselen kaplarda tüketime sunulur.
İYİ KALİTELİ DONDURMANIN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR?
LEZZET: Mükemmel, tatlı olmalı, bileşimindeki maddelerden hiç biri belirgin olmamalıdır.
RENK: Homojen ve çeşidine uygun renkte olmalıdır.
YAPI ve KİTLE: Düzgün, özlü ( biraz çingenen bilen ) kıvamda, homojen ve dayanıklı olmalı, büyük buz kristallerini içermemelidir.
ERİME NİTELİĞİ: Serbest (pıhtısız, sızıntısız, köpüksüz) bir şekilde erimeli, eritildiğinde taze iyi kaliteli kremanın yapı ve kitlenmesinde ve hazırlandığı karışımın görünümünde olmalı. Ayrıca dondurma zararlı mikroorganizmaları ve kimyasal katkı maddelerini içermemelidir.
Hepinize Afiyet Olsun..
Mustafa BABUROĞLU
Ziraat Teknikeri
Daha Fazla Bilgi İçin Bize Ulaşın:
www.baburoglutarim.tr.cx