Mavi Yeşil Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Mavi Yeşil dergisinin 71. sayısı raflarda...


2 aylık periyotlarla çıkan kültür-sanat ve edebiyat dergisi Mavi Yeşil'in 71. sayısı (Eylül-Ekim) raflardaki yerini aldı.





Haber Merkezi / TİMETURK

Mavi Yeşil
dergisi 71. sayısıyla elinize ulaşıyor.
Bu yaz, oldukça hareketli günler yaşadık.
Milletvekilliği genel seçimleri yapıldı ve ardından yeni hükümet kuruldu. Her yönüyle gündem olan “sınav” maratonu bu yaza damgasını vurdu. Bu yazın en önemli gündem maddesi hiç kuşkusuz futboldaki “şike” tartışmalarıydı.
Eylül, yeni bir dönemin başlangıcı ve biz de yeniden başladık. Bu sayımızda bir şiiri incelenen Ahmet Haşim, biraz da yeni yetme şairleri eleştirmek amacıyla olsa gerek “Mecmualar” başlıklı yazısında;
Gazete idarehanesindeki biriken edebi mecmuaların yapraklarını karıştırıyorum.Bunların içinde saldideleri (yıllanmış), gençleri ve henüz intişara başlamış olanları var.
Fakat kapakları çevrilerek münderecatlarına göz atılınca, derhal aralarındaki yaş farkları siliniyor ve hepsi de insana bir buruşuk çehre ile bakıyor: Aynı şeyleri söylemek için bu kadar nesillerin birbiri arkasından gelmesine ne lüzum vardır?” diyor.
Biz, dersimizi aldık, dergimizin bu sayısına öncekilerden güzel yazılar yerleştirdik.
Bu sayının kapak şairi Abdullah Şevik. Kamil Akdoğan, Serdar Çakıcıoğlu, Mustafa Alagöz, Sebahattin Demirci, T.Ayhan Çıkın ve Tevfik Hatipoğlu, bu sayının diğer şairleri…
İsmail Aykanat, Hande Olgar ve Özlem Dengiz, sevimli birer yazılarıyla katıldılar bu sayıya.
Maksut Yiğitbaş, tarihsel olayların izini sürerek Âkif ve şiirini değerlendirdi. Hakan Bilge, sinema yazılarını sürdürüyor.
Gönül Türüt bu sayıda, Ahmet Haşim’in bir şiirinde şiirin izlerini aradı. Dergimize yeni katılan isimlerden Hüseyin Özdemir, adından çok söz edilen 1984 romanını; Nazife Yıldırım ise Aşk romanında insanları değerlendirdi.
Edebiyat metinlerini yeni bir anlayışla irdelemeyi sürdüren Esra Polat, bu kez Oğuz Atay’ın bir öyküsünde kimlik kavramını sorguladı.
Bu sayının kapsamlı yazısında İlker Aslan, bu yılın romanı Taş Uykusu hakkında -roman hakkında yazılanların en güzelini- yazdı.
Bu sayımızın üç öyküsünü Elif Balcı Kaştaş, Elif Albayrak ve dergimize yeni katılan İrfan Bolat yazdı.
71. sayının içindekiler
Şimdi Sen/A.ŞEVİK…1
Oyun Bitti Sevecen/K.AKDOĞAN…3
Eğlence/S.ÇAKICIOĞLU…4
Mahzun Çocuk/M.ALAGÖZ…4
Yolculuk/S.DEMİRCİ…4
Bir Başka Yürek/T.A.ÇIKIN…4
“Taş Uykusu”ndan Uyanmak/İ.ASLAN…5
Varoluş ve Ölüm/H.BİLGE…8
Ahmet Haşim’in Şiirindeki Şiir/G.TÜRÜT…10
Beyaz Mantolu Adam ve Kimlikleri/E.POLAT…12
Elif Şafak’ın Aşk Romanında İnsan/N.YILDIRIM…13
Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı/M.YİĞİTBAŞ…14
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört/H.ÖZDEMİR…16
Vesvese/İ.AYKANAT…17
Resim Yapmak/Ö.DENGİZ…18
Oda/E.B.KAŞTAŞ…19
Karartıların Kıyısında/İ.BOLAT…20
Son Söz/E.ALBAYRAK…22
Konya Sultanının Rüyası/T.HATİPOĞLU…23
“İskender Öldü” Dediler/H.OLGAR…23

mavi_yesil88.jpg

İrtibat:
Davut BEKÂR
[email protected]
www.maviyesildergisi.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Mavi Yeşil' dergisi 73. sayısında…

2000 yılında başlayan yolculuk, on ikinci yılını tamamladı. Karadeniz kıyı şeridinin uç noktasında, Rize’de, iki ayda bir yayımlanan Mavi Yeşil, aralıksız yayımlanan 72 sayısıyla on iki yılını tamamladı. Doğduğu şehrin sınırlarını aşarak ülke coğrafyasına yayılan bu dergi, 73. Sayısıyla on üçüncü yılına yeni bir yüzle başlıyor. On iki yıl önce 16 sayfalık mütevazı bir dergi olarak yola çıkan Mavi Yeşil, on üçüncü yılında 32 sayfalık yeni biçimiyle okurlarının huzurunda.

“Bir kuşu biçimleyen/ boşluktur biraz da”, diyor Metin Altıok. 12. yılımızı geride bırakırken yeni yüzümüzü biçimleyen, Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan tüm okurlarımıza şükran borçluyuz. Kuşkusuz siz okurlarımız olmasaydı ve yazıya gönül verenler büyük okuma uğraşlarının sonunda dergimizde yazmasaydı Mavi Yeşil var olmazdı. Bu vesileyle tüm okur ve yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

2013 yılının ülkemize huzur, barış ve mutluluk getirmesini diliyor; kadına şiddetin olmadığı, demokrasinin önünün tamamen açıldığı, depremlerden ders alınan, sosyoekonomik iyileşmenin, sanat ve edebiyat aşkının arttığı bir gelecek umuduyla 13. yaşımıza giriyoruz.

73. sayımız geniş bir renk yelpazesiyle siz okurlarımızla buluşuyor. Bu sayıda Güncel Önkal, felsefeyle ilişkimizi sorguluyor; aslında felsefeyle ne kadar içli dışlı olmamız gerektiğini bizlere hatırlatıyor. Hasan Öztürk, ülkemizin demokrasi serüvenini iki büyük ismin, Haldun Taner ve İlhan Tarus, öykülerinden yola çıkarak anlatıyor. İlker Aslan, Anayurt Oteli ve kahramanı Zebercet’i büyüteç altına alıyor. İkinci Yeni şairleri ve Sezai Karakoç incelemesiyle Davut Bayraklı, Türk şiirinin önemli bir ismine değiniyor. Ömer Kemiksiz yeni yazısıyla yine aramızda. Esra Polat, pek gündemde olmayan çok özel bir yazarın, Sevgi Soysal’ın, Yenişehir’de Bir Öğle Vakti adlı romanını inceliyor. Hakan Bilge, Çöküşün Panoraması adlı yazısıyla bizi siyah beyaz bir filme davet ediyor. Elif Albayrak, Sezgin Taş Mehmet Sancaktutar ve Serpil Tuncer bu sayıda yeni öyküleriyle aramıza katılıyorlar. Yiğit Tornacı ise ilk şiiriyle iddialı bir giriş yapıyor yazın dünyasına. Ali Tekkoyun ilk şiiriyle aramıza katılan bir başka şair. Bu sayının diğer şiirlerini ise Necip Fazıl Akkoç, Sebahattin Demirci, Muhammet Hikmet, Müjdat Er, Hızır İrfan Önder, Kamil Akdoğan, A.Uğur Olgar ve Gülnihal Keleş yazdılar.

Yeni sayımızda görüşmek ümidiyle…

73. sayının içindekiler

Felsefe ile İlişkimiz ve Okuma Eylemi/Güncel Önkal
Bayramınız Olmaya Geldim / Ali Tekkoyun
Adında “Demokrasi” Geçen İki Öykü/Hasan Öztürk
Bensizlik/ Necip Fazıl Akkoyun
Gerçekle Kurmaca Arasında Anayurt Oteli/İlker Aslan
Hüzün Düğümü/Altay Taşkın
Daha Nen Olayım Sevgili?/Gürhan Gürses
Eskiz/Sebahattin Demirci
Göçmen/Yiğit Tornacı
Çok Güzel Ant İçerim/ Ömer Kemiksiz
Mekanik/Muhammed Hikmet
Yenişehir’de Bir Öğle Vakti:
Düzenin Dışındakiler/Esra Polat
İmdat Sendendir/Müjdat Er
Çöküşün Panoraması/Hakan Bilge
İkinci Yeni Şairleri ve Sezai Karakoç Poetikasında
Gerçeklik Anlayışı/Davut Bayraklı
Yontu/Sezgin Taş
Respıce fınem/A. Uğur Olgar
Uzak/Elif Albayrak
Kalpsiz/Hızır İrfan Önder
Yaprak ve Kelebekler/Mehmet Sancaktutar
Hüzün Makamında Sus Vakti/Gülnihal Keleş
Dakika Farkı/Serpil Tuncer
Hallerin Sensizliği/Kamil Akdoğan


Sezgin Taş

[email protected]
www.maviyesildergisi.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Mavi Yeşil' dergisi 76. sayısında




Temmuz-Ağustos 2012 tarihli yetmiş altıncı sayımızla on üçüncü yılımızın ikinci yarısına başladık. 2012’nin bu sıcak yaz günlerinde futbol heyecanı, dünya ile birlikte bizi de kuşatmışken yeni bir sayımızla çıkıyoruz okur karşısına. Yaşamın sıradanlıklarının kuşatmışlıkları arasındayken bizler, muhalif düşünür Roger Garaudy, doksan dokuz yaşında veda etti dünyaya; Marquez ise bundan böyle yazamayacak durumda. Mavi Yeşil, edebiyat dünyamızda küçük bir ada; bir gün bu ülke sanat ve edebiyatı gündemine alabilirse adacıkları gözle görülebilecek duruma getirebiliriz belki. Düşürülen uçağımızın tartışmaları yankılanarak sürerken “sanat gündemi” için bir süre daha bekleyeceğiz gibi.

76. sayımızı, dergimizde ilk kez yazan Canan Sevinç’in, Anadolu gerçeğine başka bir boyut kattığı, Türk romanında sürgün mekânı olarak Anadolu konulu yazısıyla açıyoruz. Havvaana Karadeniz ise ontolojik bir yaklaşımla Olvido’yu yeniden değerlendiriyor; bu okumayla şiirin katmanlarında uzun bir yolculuğa çıkarken bir şiire, okurken yaklaşımımız ne olmalı sorusuna yanıt buluyoruz. Elif Balcı Kaştaş, ülkemizde ne yazık ki sıklıkla eksikliğini çektiğimiz, kendini bir öncekinin üzerine kurarak ilerleyen eleştiri türüne dikkat çekiyor. Hakan Bilge, dergiye renk katan sinema yazılarından biriyle aramızda; yazarımız bu kez politik bir film üzerinden ülke ve insanlık gerçeklerine değiniyor. Davut Bayraklı, Sezai Karakoç’ta geleneğin izini sürüyor. Gülnihal Keleş, Tanpınar’ın Mahur Beste romanında medeniyet fikri üzerine yoğunlaşıyor. Kadri Raşit Akdeniz, gelişmekte olan öykücülüğümüze yeni eklenen bir ismi, Yıldırım Türk’ü ve kitabı Ayrı Düşmüş Zamanlar’ı tanıtıyor. Dergimizin en genç yazarı olarak dikkat çeken Kübra Akbulut da Kafka üzerine yazdığı yazısıyla aramızda. Esra Polat, Haldun Taner’in Yalıda Sabah adlı öyküsünü “saltanat imajı” ekseninde değerlendiriyor. İrfan Polat Bir Dilim Hayat, Mustafa Bilgücü Üç Kâğıt Parçası adlı öyküleriyle aramızda. Pınar Doğu, Yiğit Tornacı, İsmail Çakmak, Gülçin Sahilli ve Engin Sevinç bu sayının şairleri.


76. sayının içindekiler:

Canan Sevinç/Türk Romanında Sürgün Mekânı... 2
Havvaana Karadeniz /Olvido’yu Ontolojik Okuma... 6
Elif Balcı Kaştaş/Biyografik Eleştiri... 10
Pınar Doğu/Mavi Sonatı…13
Hakan Bilge/Politik Bir Film Üzerine...14
Yiğit Tornacı /Susmanın Boyutları… 17
Davut Bayraklı/Sezai Karakoç ve Gelenek... 18
Gülnihal Keleş/Mahur Beste’de Medeniyet Tasavvuru... 20
Kadri Raşit Akdeniz/Ayrı Düşmüş Zamanlar... 24
Kübra Akbulut/Dönüşüme Direnen Yazar... 25
İsmail Çakmak/Mavi ve Hasret... 26
Esra Polat/Yalıda Sabah Öyküsünde Saltanat İmajı... 27
Engin Sevinç/ Salıncak... 28
Mustafa Bilgücü/Üç Kâğıt Parçası... 29
İrfan Polat/Bir Dilim Hayat… 31
Gülçin Sahilli /Gül Kedisi... 32


Sezgin Taş


İrtibat:
[email protected]
www.maviyesildergisi.com
0(464)217 71 50
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Rize'den seslenen 'Mavi Yeşil' dergi




Yeni bir sayıdan merhaba! 77. sayımızı Esra Polat’ın, Adalet Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak romanında yeni bir rejim tarafından yaratılan kimlikler üzerine yaptığı çalışmasıyla açıyoruz. Sezgin Taş, bu sayıda hem roman sanatına hem de Orhan Pamuk’un romancılık serüvenine değiniyor. İlker Aslan çeşitli çevrelerin edebiyatı kendilerine mal ederken aslında neyi gözden kaçırdıklarını, son zamanlarda edebiyatın nasıl yozlaştığını gösteren eleştirel bir yazıyla aramızda. Hakan Bilge filmler yoluyla yapılan propagandaların verdiği mesajlar üzerine yazdığı yazısıyla bizleri izlediklerimiz karşısında bir kere daha düşünmeye çağırıyor. Ayşegül Özalp, Sezai Karakoç’un Balkon şiirini inceliyor. Gülnihal Keleş, divan şiirinin halktan uzaklığını sorguluyor. Servet Şengül ise Niall Lucy’nin felsefik yaklaşımlardan yararlanarak postmodern edebiyat kuramının ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini açıklayan Postmodern Edebiyat Kuramı Giriş kitabını tanıtıyor. Elif Balcı Kaştaş, Türk edebiyatında kadın yazarların varlığını sorguluyor. Sevda, edebiyatımızın Lirik Prensesi Tezer Özlü’ye göndermelerin olduğu öyküsüyle aramızda. Sadık Dal ise anılarda kalan eski bir dosta öyküsüyle sesleniyor. Erkan Karakiraz, Berdar Doğan, İsmail Kemal Durhan, A. G. Yörükoğlu, Aydın Meriç, Ömer Eski, Altay Taşkın ve Sebahattin Demirci bu sayının şairleri. Gelecek sayımızda görüşmek üzere…

77. sayının içindekiler:

Esra Polat / Ölmeye Yatmak Romanında Kimlikler
Sezgin Taş / Roman Sanatı ve Orhan Pamuk
İlker Aslan / Edebiyat Hangimizin Malı?
Berdar Doğan / Yine Bahar…
Hakan Bilge / Propaganda Filminin Stil Araçları…
Erkan Karakiraz / Gönül Açılması…
Ayşegül Özalp / Sezai Karakoç’un Balkon Şiiri Üzerine…
Gülnihal Keleş / Divan Edebiyatı Yüksek Zümre mi İster? ...
İsmail Kemal Durhan / Çekimli Zamanlar…
A. G. Yörükoğlu / Güzel…
Aydın Meriç / Geveze Sevdalar…
Sebahattin Demirci / İstiare…
Servet Şengül / Postmodern Edebiyat Kuramı…
Sevda / Üç Kişilik Dünya…
Altay Taşkın / Gece Düşüyor…
Elif Balcı Kaştaş / Türk Edebiyatında Kadın Yazarlar...
Ömer Eski / Aşkın Ayak İzleri...
Sadık Dal / Aramızda Kırk Gün...


Sezgin Taş



İrtibat:
[email protected]
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
58071_368905769864105_220126032_n.jpg


CEBİNDE AKREP OLMAYANLARA AÇIK NOT:

Tüm okurlarımıza selam olsun...

78. sayımızı piyasaya sürdüğümüz şu günlerde, bir yılı daha geride bırakmış olmanın sevinci ve -takdir edersiniz ki- haklı gururunu yaşıyoruz. Yazının, kağıdın, kalemin hiçbir zaman mankenlerin beden ölçüleri kadar ilgi görmediği bir ülkede "edebiyat" adına bir şeyler yapmak ve daha da ileriye giderek bunu 13 yıl boyunca sürdürm...ek her babayiğidin harcı olmasa gerek...

Sürekli "sansasyonel(!)" haberleriyle gündeme gelen bir şehirde, yıllar önce, o şehri bir 'kültür şehri' yapmaya aday olmuş olan bir oluşumdur da aynı zamanda Mavi Yeşil... Sadece bir edebiyat dergisi değil. Sanat adına ne varsa, "kimseden olmadan" bunu gerçekleştirmeye çalışan bizler, 13 yılın verdiği doygunlukla değil, önümüzdeki diğer yılların verdiği heyecanla sarılacağız 2013'e de... Her sayımızın bir önceki sayımızdan daha iyi olması için çabalamamız, edebiyat ve sanat adına nefes alıp vermemiz, bazı şeylerden hala umudumuzu kesmediğimizin de bir göstergesidir.

Hasılıkelam, lafı fazla uzatmamak lazım. 2000 yılının Ocak ayından beri yanımızda onlarca dostumuzu var bildik ve pek çoğu hala aramızda. Olmaya da devam edecekler. Biz istiyoruz ki bu aile büyüsün ve daha da güçlensin. Rize'nin dergisi olmadığımızı her fırsatta belirtmemiz, aldığımız geri dönüşlerle de tezimizi doğruluyor gibi. Rize dışından gelen çalışmalar, Rize içinden gelenlerden fazla. Öyleyse doğru yoldayız. Çünkü bizler, Türkiye'nin edebiyat ve dergi çöplüğünde yok olmayı düşünmüyor, söyleyecek daha pek çok sözümüz var diyoruz.

Bu tozlu ve sarp yollarda yanımızda olan dostlarımıza teşekkür ederiz bir kez daha. İstiyoruz ki dostluklar artsın ve Mavi Yeşil daha çok kişiye ulaşsın. Bu yüzden de bizlerle birlikte olmak isteyen ve Rize dışından dergimize ulaşmayı arzulayan bütün dostlarımıza bu yıl da dergimizin abonelik bedelinin SADECE 20 LİRA olduğunu belirtiyoruz. Şucuların bucuların değil okurlarının dergisi olmanın peşinde olan Mavi Yeşil, sizleri de bekliyor. Hiçbir ticari kaygımızın ve beklentimizin olmaması, abonelik bedelimizin sembolik bir rakamdan oluşmasından bellidir diye düşünüyoruz. Edebiyat, sanat, kültür ile uğraşmak isteyenler zaten bu bedeli çok görmeyeceklerdir. Uzak duranların ise yolları bir kez daha açık olsun...

Mavi Yeşil 2013 yılının ilk sayısının hazırlıklarına başladığı bugünlerde bir kez daha sormadan edemiyor: "Biz buradayız sevgili okuyucumuz. Siz neredesiniz acaba?"
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
79. 'Mavi Yeşil'





Mavi Yeşil dergisi on dördüncü yılına başlıyor. Elinize ulaşan 79. sayı, on üç yıllık aralıksız yayımın yeni bir yıla uzandığının açık göstergesidir. Sanat ve edebiyat içerikli dergilerin, okur ilgisiyle yaşadığı, yaşaması gerektiği edebiyat ilgililerinin apaçık gerçeğidir. Karadeniz kıyı şeridinin uç noktasındaki Mavi Yeşil dergisini on üç yıl boyunca aralıksız yayımda tutan ve yeni bir yıla taşıyan uzak yakın okurlarımıza teşekkür ederiz. Karadeniz Bölgesi, on üç yıldır düzenli yayımlanan bir sanat/edebiyat dergisiyle tanışma fırsatını yakaladıysa bunda okurlarımızın payı azımsanamaz elbette. Şehrinin ve ardından da bölgesinin sınırlarını aşarak Türkiye ölçeğinde okunma mutluluğunu yaşayan Mavi Yeşil dergisinin samimi okurlarının dışında kimi olabilirdi halinden anlayan… Çevremizdeki halkası giderek genişleyen dostlarla on dördüncü yılımıza başlıyoruz; ne mutlu.

Yeni yılımızın başında, 13 Ocak 1973’te ölen Sabahattin Eyuboğlu için ölümünün kırkıncı yılında küçük bir dosya hazırladık. Bu sayımızı, Hasan Öztürk’ün Divan edebiyatı tartışmaları ekseninde Sabahattin Eyuboğlu yazısıyla açıyoruz. İlker Aslan, Eyuboğlu’nun bir düşünce adamı olarak Cumhuriyet döneminde halktan yana duruşuna değiniyor. Mehmet Nur Karakeçi, Eyuboğlu’na Köy Enstitüleri penceresinden baktığı yazısıyla aramızda. Hakan Bilge, kadının toplumsal yaşamdaki yerini işleyen Beyza’nın Kadınları adlı filmi inceliyor. Aynı zamanda Türk sinemasının çıkmazlarına da değinen Bilge, sinemamızın özgün bir biçem yaratmada eksiklerini gözler önüne seriyor. Erol Uzun, son zamanlarda yayıncılık sektörünün yüzünü güldüren İslamî romanlar üzerine bir değerlendirmeyle aramızda. Nurkal Kumsuz, baskı sonucu vatanlarında ayrılan bilim, sanat ve edebiyat insanlarını bize tekrar hatırlatıyor. Elif Balcı Kaştaş, Nar Ağacı adlı romanın postmodern kurgusunu inceliyor. Ayşegül Özalp, Toni Morrison’un En Mavi Göz romanı üzerine yaptığı değerlendirmeyle aramızda. Bu sayıda Funda Özsoy Erdoğan ve Sevda öyküleriyle aramızda. Şiirleriyle Yiğit Tornacı, Filiz Beyaz, Serdar Çakıcıoğlu dergimize renk katıyor.
Yazınsal yazı her şeyden önce bir dil işidir. Wittgenstein, “dilimin sınırları dünyamın sınırları” diyor. Sevgili okuryazar yeni yıldan dileğimiz dil evrenimizle birlikte düşünce dünyamızın da genişlemesidir.
79. sayının içindekiler
Divan Şiiri Tartışmaları Arasında Bir Cumhuriyet Promethesi / Hasan Öztürk… 2
Bir Fikir Adamı Olarak Sabahattin Eyuboğlu / İlker Aslan… 8
Köy Enstitüleri Penceresinden Sabahattin Eyuboğlu / Mehmet Nur Karakeçi… 11
Yürüyen Adam / Yiğit Tornacı… 15
Kadın Erkeğin Düşüdür / Hakan Bilge… 16
İslami Romanlar Üzerine Bir Değerlendirme / Erol Uzun… 19
Mutsuzluk Diasporası / Nurkal Kumsuz… 22
Nazan Bekiroğlu’nun Nar Ağacı’nda Postmodern Kurgu / Elif Balcı Kaştaş… 24
Toni Morrison: En Mavi Göz / Ayşegül Özalp… 27
Kırık Pencere / Filiz Beyaz… 29
İskender / Serdar Çakıcıoğlu… 29
Babaannem / Funda Özsoy Erdoğan… 30
Günebakan / Sevda… 31
[email protected]
Sezgin Taş
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Mavi Yeşil' dergisi 80. sayısında...






Mavi Yeşil
dergisi 80. sayısına ulaştı. Bu sayımızı Gülce Gören’le açıyoruz. Gören, Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm adlı romanında büyülü gerçekçilik ve köy olgusunu ele alıyor. Yüzyıllık Yalnızlık’ta Marquez’in başvurduğu büyülü gerçekçilik Sevgili Arsız Ölüm’le karşımıza çıkıyor. İlker Aslan Görünür Olmayanı Görmek adlı yazısında gözlerin insana oyununu, politika halk ilişkisini, Jose Saramago’nun yapıtlarından yola çıkarak sorguluyor. Gülnihal Keleş, Gürpınar’ın Deli Filozof adlı yapıtını felsefi açıdan inceliyor. Hakan Bilge, Türk İşi Gangster Filmleri adlı yazısıyla sinemamızın aksiyon türünde Hollywood eksenli dönüşümünü ele alıyor. Feyza Nur Karaağaçlı, divan şiirimizin aykırı sesi Nef ’i’yle birlikte Osmanlı şiirinin duygu ve düşünce bakımından anonim olmaktan çıkması ve “ferdileşme” ye başlamasını konu ediniyor. Mavi Yeşil soruyor; Bedir Acar, Sefa Koyuncu ve Seyid Çolak ülkemizde kültür sanata bakışın gazetelerinde yönettikleri kültür sanat sayfalarındaki yansımasını yanıtlıyor. Muhammet Çoruhlu, bireyin ben’inin oluşumunu ve özgürlük edimi algısını sorguluyor. Ömer Kalafatçı bir Dostoyevski incelemesiyle aramıza katılıyor. Gülşah Şişman, Bahtiyar Vahapzade’nin şiirinde zaman algısını açımlıyor. Hilal Yılmaz, insana ve sosyal yaşama edebiyat açısından yaklaşıyor. Roald Dahl’ın bir öyküsünü Gülce Gören çevirisiyle sizlerle buluşturuyoruz. Bir diğer öykücümüz Dilara Ayşe Akdeniz. Şiirleriyle de Sezgin Taş, Fırat Caner, Filiz Beyaz, A. Uğur Olgar, W. B. Yeats (Ertuğrul Rast’ın çevirisiyle), Sebahattin Demirci, Altay Taşkın, Yunus Emre Ayvaz, Hatice Çay aramızdalar. Dergimizin yazarı Hasan Öztürk, bu sayımızın size ulaştığı günlerde, “Okur Kitaplığı” yayınları arasında çıkan Aynadaki Rüya adlı üçüncü kitabıyla edebiyatseverlerle buluşmuş olacaktır.

80. sayının içindekiler
Sevgili Arsız Ölüm’de Büyülü Gerçekçilik/Gülce GÖREN… 2
Güz Yanığı / Sezgin TAŞ… 5
Görünür Olmayanı Görmek/İlker ASLAN… 6
Deli Filozof ve Gürpınar/Gülnihal KELEŞ… 8
Şiir Yazmayı Unuttum/Fırat CANER… 11
Türk İşi Gangster Filmleri (1)/Hakan BİLGE… 12
Uçurtma/Filiz BEYAZ…14
“Ben” : Nef ’î/Feyza Nur KARAAĞAÇLI… 15
Bedir ACAR, Seyid ÇOLAK, Sefa KOYUNCU’yla Söyleşi…18
Yörük Kamyonu/A.Uğur OLGAR… 21
Ben ve Özgürlük/Muhammet ÇORUHLU… 22
Ölçüsüz Konuşma için Pişmanlık/William Butler Yeats… 23
Bir Karamazov Kardeşler İncelemesi/Ömer KALAFATCI… 24
Gün Var Bin Aya Değer / Gülşah ŞİŞMAN… 26
Semen / Sebahattin DEMİRCİ… 28
Tahir Bey ve Limonata Bardağı/Hatice ÇAY… 28
Edebiyat, İnsan ve Sosyal Yaşam/Hilal YILMAZ… 29
Doğum ve Yıkım / Roald DAHL… 30
Elif/Yunus Emre AYVAZ… 31
Patik/a/Altay TAŞKIN… 31
Yağmurla Koşarken/Dilara Ayşe AKDENİZ… 32
Sezgin Taş

İrtibat:
[email protected]
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
1005007_535298219891525_1881397437_n.jpg


GELENEKSEL MAVİ YEŞİL ABONE GÜNLERİ BAŞLAMIŞTIR..!

Sevgili dostlarımız,
Bir yılı daha bitirmek üzereyiz. Zaman dediğimiz su misali... Akıp gidiyor. Bu yılın son sayısını da hazırladık, bitirdik. Baskıya gidip ay başında sizlerle olacak diye umuyoruz. 2014 içinse abone kayıtlarımız devam etmektedir.
...
Neden abonelik?

Çünkü Mavi Yeşil, diğer pek çok başka dergi gibi açıktan satılmamaktadır. Okurlarına abone sistemiyle ulaşmaktadır. Bu yüzden de dergimize abone olmanız hem katkı sağlayacak hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Ne kadar ödemeniz gerek?

Türkiye ve dünyadaki bütün zamlara, pahalılıklara inat, biz bu yıl da abonelik ücretimizi değiştirmedik. Yani bu yıl da 20 lira... 6 adet dergi. Artı kargo ücreti de ödemeyeceksiniz. 5 dergi parası vereceksiniz, 6.yı biz hediye edeceğiz. Üstelik kasım ayı sonuna kadar abone olanlara 2013'ün son sayısını da hediye edeceğiz. Yani edecek size 7 dergi...

Cebinde akrep olmayan dostlarımızla devam ediyoruz yola. Şunu da unutmamak lazım. Biz, Mavi Yeşil'i, halıyı yakmasın da çaydanlığın altına koyun diye yapmıyoruz. Ha okuduktan sonra onu da yaparsınız, o sizin bileceğiniz iş. Ancak yazı, öykü, şiir, deneme ve en önemlisi "kalem emeği" bizim için çok önemli. Sizin için de öyle olduğunu umuyoruz ve yeni yıl için yeni abonelerimizi bekliyoruz.

Herkese sevgiler.

MAVİ YEŞİL
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
563610_541102689311078_10491047_n.jpg


MAVİ YEŞİL'in, 2013'ün SON SAYISI OLAN 84. SAYISI ÇIKMIŞTIR..!

İki aylık sanat edebiyat dergisi Mavi Yeşil, Kasım- Aralık 2013 tarihli 84. sayısıyla 14. yılını tamamladı. Bu dergiyi on dört yıldır edebiyat dünyasında var eden okur ve yazarlarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz. Her bir sayısında bir öncekinden zengin bir içerikle okur karşısına çıkmaya özen gösteren Mavi Yeşil dergisinin bu sayısı Cevat Çapan şiiriyle açılıyor; bu, dergimiz için önemli bir kazançtır. Bu sayımızda bir başka kazancımız da Semih Gümüş söyleşisi; edebiyat ilgililerini sevindirecek söyleşiyi İlker Aslan yaptı. Bu derginin de yazarı/şairi Fırat Caner, şiirleriyle “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”nü kazandı; içtenlikle kutlarız. Dergimize katılan yeni isimlerle yılın son sayısında okur karşısına zengin bir içerikle çıkmak, esenlikle sonuçlanan sorunlarımızı unutturuyor bize. Bu sayımızın baskıya verildiği günlerde, “hayatım boyunca oynadığım kötü karakterlere inat iyi ve s...ağlıklı hatırlanmak istiyorum” diyen tiyatro sanatçısı Tomris Oğuzalp veda etti hayata. Her bir yeni sayımız yayımlandıkça biz iyiliklerle, güzelliklerle bilinelim.

84. sayının içindekiler:

Emekli Bir Çarkçıbaşı / Cevat Çapan… 2
Kapağın Dışı Kitabın İçi / Hasan Öztürk… 3
Bu Caddede Ay Kapalıdır / Azita Ghahreman… 6
Yara mı İç Kanama mı? / Çiğdem Sezer… 7
Zamane / Yeşim Ağaoğlu… 8
Yok Adamlar / Eşref Yener… 9
Semih Gümüş’le Söyleşi / İlker Aslan… 10
Gediklidir Ya İbrahim / Furkan Yiğit Tornacı… 15
Ben Anlatıcı / Ayşe Bahar Kambur… 16
Gözlerindeki Acılı Hal / Nazlı Yıldırım… 18
Ekspresyonizm Işığında Dönüşüm/ Ayşegül Özalp… 19
Kırmızı Saçlı Çocukİncelemesi / F. Yetkin – C. Şen… 21
Tavuk Kümesinde Tilki / Ömer Kalafatcı… 23
İş’ar / Tan Doğan… 25
Şehirli Şiir / İzzet Altun… 26
Kanat / Büşra Dilara Karaca… 26
Cehennem / Betül Tarıman… 27
Kanadığım Yerde Gülüşün Kalsın / Yavuz Demirci… 27
Sıra Güneşe Gelince Doğacak / Ömer Eski… 28
Yarım Paket Goulises ve… / Ümit Aydın… 28
Parmaklarımda İp Cambazı / Sezgin Taş… 29
Güz’e Düş Su Kuşları / Sevda… 30
Sevi’yim / Cemal Karsavran… 32
Kan Düştü / Altay Taşkın… 32
 
Üst