Sağlığımızı Tehdit Edenler ve Önlemleri

A.R

Profesör
Katılım
10 Mar 2007
Mesajlar
795
Tepkime puanı
10
Puanları
0
img.php
KOLA MI ICIYORUZ YOKSA SEKER MI?
Kutu kolada kac tane kup seker var?

Bir kutu kolada kac kup seker vardir?
Siz tahmininizi soyleyin daha sonra gercek cevap icin bu haberi okuyun…

1 kutu kolada 15 kup seker var!

Cocuk ve genclerin fazla kilo problemi buyumeye devam ediyor. Cocuklar, eskisine gore daha fazla seker, yag ve tuz tuketiyor.

Tukettikleri besinler tika basa (yaglarin en zararlilari) doymus ve trans-yaglarla dolu. Elli yil oncesinin cocuklarina oranla cok daha fazla seker tuketiyorlar. Bir sise mesrubatta, bir kutu kolada neredeyse 15 kup seker var ve bir cocugun gunluk seker tuketimi neredeyse yarim kiloya yaklasiyor.

1960'li yillarda bir sise mesrubat, 200-220ml civarindaydi, simdi dev boylari soz konusu oldugunda 2 litreye kadar cikabiliyor. Televizyon reklamlari, surekli cocuk ve genclere yemelerini, icmelerini oneriyor. Bir saatlik televizyon izleme suresinde cocuk ve gencler, ortalama 15-20 dakika besin maddesi reklami izlemek zorunda kaliyor. Ustelik bu besinlerin cogu , sucuk, sosis, margarin, hamburger, biskuvi, cips, gofret, sekerleme gibi sagliga yarardan cok zarar veren sagliksiz seyler.

SORUNUN NEDENI COK

Daha da kotusu, bu urunler aileler ve cocuklara "akillarini gelistirmek", "beyinlerini guclendirmek", bedenlerini desteklemek, bagisIkliklarina guc vermek, boylarini uzatmak, kemiklerini desteklemek gibi "hayir" denilmesi guc vaatlerle sunuluyor. Kisacasi cocuk ve gencler surekli olarak kalori bombardimanina ve yanlis beslenme tuyolarina maruz kaliyor. Uzmanlar, cocuk ve genclerin cok yedikleri icin degil, yanlis besinler tuketip yeteri kadar hareket etmedikleri icin kilo aldiklarini, sismanladiklarini belirtiyor. Onlara yemeleri icin onerilen besinler arasinda ne portakal, elma, kiraz, erik; ne de marul, domates, fasulye veya kabak var. Dayatilan besinler katma degeri yuksek, kalorisi sismis, vitamin ve mineral fakiri hazir urunler: Cipsler, browniler, kalorisi ikiye-uce katlanmis cikolatali biskuviler, kolali icecekler...

HAZIR KALORI BOMBASI

Cocuk ve genclerin beslenmesinde ev yemeklerinin hicbir onemi kalmadi. Sabah kahvaltilarini cogu kez servislerde veya okullarda yapiyorlar. Ogle yemekleri okul kantinlerinin fast-food yiyecekleri ve sekerli icecekleri ya da okul idaresinin disaridan sagladigi sagliksiz besinlerden olusmak zorunda. Aksam uzeri aclik krizleriyle evine donen cocuklari eskisi gibi evde bekleyen anneler, anneanneler de yok artik. Ya buzdolabindan donmus bir yiyecek cikarip yemek, ya da pizza veya hamburger siparisi vermek zorundalar. Yani gunumuzde cocuk yemeklerinin cogu hazir yemek restoranlarindan temin ediliyor.

Sorun sadece anne babalardan da kaynaklanmiyor. Yeni hayat, cocuklari ve gencleri de degistirdi. Gunumuz cocuklari, gencleri, sokaklarda, parklarda kosup oynayarak degil televizyon, bilgisayar ya da DVD ile oyalanarak, chat yaparak egleniyor. Artik onlar da yavas yavas bize benzemeye basladi, cogu yerinden bile kimildamiyor. Kisacasi bir zamanlar eglenmek icin kosan cocuklar simdi eglenmek icin oturuyor ya da uzaniyor.

HAREKETSIZ YASAM

Gune akilli bir kahvalti ile baslamayan, oglen yemegini dogru besinlerden olusmus monulerden saglayamayan, gun boyu gazoz, kola, biskuvi, browni veya gofret, daha kotusu cips, dondurma atistiran, kosup oynayacagi zamanlari bilgisayar, televizyon basinda oynayarak geciren bu yeni cocuk ve genclerin sismanlamalari kadar dogal bir sey olamaz. Yeteri kadar sebze ve meyve tuketmeyen, sekeri, nisastayi, yagli ve unlu gidalari beslenme planinin ana unsurlari haline getiren bu yeni hayatin beklenen bir sonucudur fazla kilolu ve sisman cocuklar.

Kahvalti yapan cocuklar kolay kolay sismanlamaz

Binlerce arastirma, duzenli kahvalti yapan cocuklarin daha dikkatli olduklarini, karmasIk problemleri daha kolay cozduklerini, daha neseli, keyifli ve barisIk olduklarini, depresyon, hiperaktivite gibi sorunlara cok seyrek yakalandiklarini, daha seyrek hastalandiklari ve okula devam oranlarini yuksek tuttuklarini, her seyden onemlisi matematik problemlerini cozmede, sosyal zekalarini gelistirmede daha basarili olduklarini ortaya koyuyor. Beyin, kan sekerinin neredeyse dortte birini kullanan bir organdir. Sabah okula yeterli bir kan sekeri oraniyla baslayan vucutlar, hipoglisemik arkadaslarina gore beyinlerine daha cok yakit veriyor ve onlarin beyinleri en karmasIk problemleri bile cozmede asla zorlanmiyor.

Prof. Dr. Osman Muftuoglu/Hurriyet



bolum22_3.gif
Kalp Sagligi

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bolum Baskani Prof. Dr. Bingur Sonmez, fast-food turu beslenmenin onumuzdeki 20 yilin kalp hastalarini yetistirdigini belirtti.

Guneydogu Anadolu ve Karadeniz'den cok fazla koroner kalp hastalari geliyor, zeytinyagiyla beslenen Ege Bolgesi'nde bu oran cok daha az...

Prof. Dr. Bingur Sonmez, "Nasil sigaranin uzerine 'Sigara sagliga zararlidir' yaziyorsa, fast-food turu yiyeceklerin uzerine de "fast-food sagliga zararlidir" yazilmasi kanunla saglanmali" dedi.

Prof. Dr. Sonmez, son yillarda kalp kapak hastaliklarinin, toplumun refah seviyesinin yukselmesinin ardindan romatizmal kalp hastaliklarinin kontrol altina alinmasiyla birlikte dusus gosterdigini ancak, koroner kalp hastaliklarinin ciddi oranda arttigini belirtti.

Koroner kalp hastaligi yasinin oldukca dustugunu anlatan Sonmez, "Gecen hafta 32 yasinda enfarktus gecirmis birini ameliyat ettim. Burada ki en onemli sIkinti, Turk toplumu olarak iyi huylu kolesterolden genetik olarak cok fakir toplumuz" dedi.

Bunun yani sira Turkiye'de agir mutfak kulturu olduguna dikkati ceken Sonmez, soyle konustu:

hamburger.jpg

"Evet bir Akdeniz mutfagimiz var ama, bugun Akdeniz mutfagina giderseniz orda da Gaziantep mutfagi var aslinda. Bu nedenle icyagi yuksek olan bir mutfak sahibiyiz. Spor yapmayi hic sevmiyoruz, sedanter hayat yasiyoruz. Agir olan mutfagimizin yanin da bir de fast-food mutfagi ortaya cikti. Bu da yeni yetisen cocuklari cok ciddi sekilde olumsuz etkiliyor. Bugun ABD'de ki obez cocuklarin aynilarini bizim okullarimizda da gorebiliyoruz. Ilkogretim okullarinda fast-food bufeleri var, bunlar da onumuzdeki 20yilin kalp hastalarini yetistiren yerler. Bence nasil sigara uzerine "sigara sagliga zararlidir' yaziyorsa fast foodlara da 'fast-food sagliga zararlidir' yazilmasi kanunla saglanmalidir."

Fast-food turu yiyeceklerin yuzde 40-50 oraninda icyagi ihtiva eden beslenme sekli oldugunu vurgulayan Sonmez, bu icyaginin aliskanlik yaptigini ve yiyen herkese cok zararli oldugunu ifade ederek, "Dusunun bir nesil yetisiyor ki, sadece fast-food yiyor. Bunlar bugun 10 yasinda cocuklar, yarin 25-30 yaslarina geldiklerinde hepsi koroner kalp hastasi olarak onumuze gelecekler. Cunku kolesterolleri o donemde cok yuksek olacak" dedi.

EGE BOLGESINDE KALP HASTASI DAHA AZ
Icyagindan ve kirmizi etten zengin, gelecegin kalp hastalarini yetistiren mutfaga sahip olundugunu animsatan Sonmez, sozlerini soyle tamamladi:

"Guneydogu Anadolu'dan cok ciddi sayida koroner kalp hastasi geliyor. Ege Bolgesinden ise daha az hasta geliyor. Cunku o bolgede halk daha cok zeytinyagiyla besleniyor. Zeytinyaginin koruyucu ozelliklerinden dolayi kalp hastaligi o bolgede daha az. Yine Karadeniz Bolgesinde de hic zeytinyagi gormemis koyler var, tamamen tereyagiyla besleniyorlar. Bu nedenle Karadeniz ve Guneydogu Anadolu Bolgesinden cok fazla koroner kalp hastasi geliyor."



Cocuk Sagligi –Televizyon ve Bilgisayar Oyunlari
Cocugu olanlar dikkat !
Anne ve Baba adaylarina duyurulur ...
bilgisayar_cocuk969.jpg

Merhaba, Basimizdan gecen kotu bir olayi sizinle paylasmak ve sizlerinde nedenleri hakkinda dikkatli olmaniz konusunda uyarmak istedim.12 Eylul sabahi 10 yasindaki oglum yatagindan kalktiktan 10 dakika sonra lavabonun onunde kriz gecirdi. Yerde vucudu kaskati iken titremelerle birlikte, goz bebekleri kayboldu, nefes zorlugu, agizda kopurmeler. Hemen acile kaldirildi. Yapilan testlerden sonra konulan teshis sara (epilepsi) idi. Ilac tedavisine baslandi. Daha soku uzerimizden atamadan 9 gun sonra 21 Eylul sabahi 07:00 de oglum benim yanimda yatakta iken yine kriz gecirdi. Ilk mudehaleyi yaptiktan sonra bu sefer Fakulteye gittik. Orada da yeniden tetkikler yapildi. Teshis ayni idi. Bizdeki belirtilere gore 8-14 yasindaki cocuklarda gorulebilen bir sara cesidi imis. Kullanilan ilac 20-21 gun sonra beyne ulastigi icin, beyin henuz ilactan fayda
gormeye baslamamis idi.

Arastirmalarimiza gore ve bu konuda en iyisi oldugunu ogrendigimiz Fakultedeki profesor'den ( Mehmet Okan) randevu almistik. Dun yapilan gorusme ve muayeneden sonra hocanin bize (sizlere de) dikkat etmemiz gereken konular sunlar idi.

Epilepsi'yi tetikleyen unsurlar 50 Hertz TV' ve Monitorlerdeki resim kaymalarini cocuk beyni daha kolay algilayayip, beyin, istem disi bu atlamalari takip ettigi icin yoruluyormus. Yorulan beyin daha sonra bir bosalma istegiyle vucuda nobet gecirtiyormus. Bu nedenle mumkunse 50 Hertz uzerindeki cihaz kullanimi. (Avrupa'da 60 Hertz altinda TVuretilmesi yasaklanmis.)

Oglum bu yaz hemen hemen her gun saatlerce playstation ve yanindaki Bilg 50 hertz olan TV'de playstation ve bilgisayar'da oyun oynadi. Bir cok arkadasimin cocugu, yegeni de ayni durumda oldugu icin bu maili hazirlayarak uyarmak istedim.

Tetiklemeyi yapan diger bir unsur "kafein" yani Kola . Profesor cocuklarin beyni icin kolanin cok zararli oldugunu belirtti. Kafeinli iceceklerden ozellikle kola ve enerji iceceklerinden cocuklari uzak tutun dedi.

Tetiklemeyi yapan bir diger unsur da yanip sonen isiklar , yani disko isiklari. Bu isiklari evde karanlikta veya los isikta izlenilen Tv veya bilgisayar oyunlari olusturuyor. Tv' yi en az 3 metre ve aydinlik ortamda izlenmesini ve ozellikle soyledi hoca. Bilgisayari ise gunde en fazla 20 dakika ile sinirladi.

Son nobetten sonra en az 2 yil surekli (kontrollu) ilac kullanimi ile sorunun epeyce giderilebilecegini ve 14 yasindan sonra %96 oraninda bir daha nobet gecirilmeyecegini belirtti.

Ars . Gor. Onur Girisgin Uludag Universitesi



5-aspirin.jpg
Dikkat, haplarinizi kirmadan yutun!
Eczaci ve doktorlar, ilaclarin kolay yutulmasi icin kirilip ezilerek parcalara ayrilmasinin cok riskli oldugu ve olume yol acabilecegi uyarisinda bulunuyorlar...

Saglik uzmanlari, tabletlerin ezilmesi halinde ilacin uzerindeki ozel tabakanin bozulduguna ve sonucta cok riskli yan etkiler dogabilecegine dikkat cektiler. Ezilen ilacin yutulmasindan sonra kana karisma suresinin kisaldigini belirten uzmanlar bazi ilaclarin kana erken karismasinin istenmeyen sonuclar yarattigini acikladilar. Ilacin dogru sekilde kullanilmasinin cok onemli oldugunu vurgulayan Ingiliz uzmanlar, doktorlarin ve hemsirelerin bu konuya ozel dikkat gostermesi cagrisinda bulundu.

Beyin kanamasi olabilir

Ozellikle yaslilarin tabletleri yutmada zorlandiklarini kaydeden uzmanlar, ilac kullanimi konusunda yeni bir kilavuz hazirlandigini duyurdu. Ezilmeden alinmasina buyuk ozen gosterilmesi istenen ilaclarin basinda gogus kanseri tedavisinde kullanilan "Tamoxifen" ile "Morfin" geliyor. Bu ilaclarin yanlis kullanimi olumcul olabiliyor. Anjin ve yuksek tansiyon ilaci "nifedipine" de yanlis alinirsa yan etkileri bazi vakalarda kalp krizi veya beyin kanamasi ile felce dahi neden olabiliyor.

(Milliyet)



greyfurt.jpg
Greyfurt suyu hakkinda bir vatandasin uyarisi


Merhaba,

Mutlaka aklinizda bilmeniz gereken bir olaydan bahsedecegim. Bundan YaklasIk 1.5 yil once esim cok ciddi bir bas donmesi yasadi. Aylarca surdu. Bas donmesi o kadar kotuyduki oturdugu yerden yere dusuyor. Tv bile izleyemiyor, hicbir seyi okuyamiyor,

Tekbasina yuruyemiyordu. Hatta uyukusunda bile yataktan dusebiliyordu.

Ruyasinda bile basinin dondugunu soyledi. Bu bas donmeleri sonucunda da surekli kusuyordu. Bir suru farkli doktor gezmemize ragmen care bulamadilar.

Tum doktorlar klasIk 1-2 bas donmesi ilaci verdi o kadar. Ama hicbiri care olamadi.

Sorun 2-3 ay sonra bas donmesi gecerek tekrar eski haline geldi. Sonra cok arastirdim. Neden boyle olmustu ?. Sonra bunu bulmayi basardim arkadaslar. (google sagolsun) Problem GREYFURT idi. Esim hasta olmadan 1 hafta once cok agir grip olmus ve doktor bir suru ilac yazmisti yaninda da Greyfurt suyu icmisti. C vitamini takviyesi diye. Grip gectikten sonra da bu bas donmeleri baslamisti.

GREYFURT icilen ilaclarin karacigerde parcalanip atilmasini engelleyen dunya daki tek meyveymis. Boylece greyfurt ile ilac aliyorsaniz ve ilaca 1 hafta boyunca devam ederseniz tum ilaclar sanki bir kere de yutulmus gibi vucutta duruyormus. Bu ilaclarin turune gore olumler bile olabilmekteymis. Biz Bas donmesi ile kurtardik. Sizlere de bu uyariyi yazmak istedim. Birkac yerde bununla ilgili mesajlar gormeye basladim ama cogu insan hala bilmiyor.

Lutfen ilac kullanirken GREYFURT yemeyiniz veya suyunu icmeyiniz.
SAGLICAKLA KALIN...

 

MaKBeR

Doçent
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
1,318
Tepkime puanı
4
Puanları
0
verdiğin bilgiler için teşekkürler A.R..

Epilepsi'yi tetikleyen unsurlar 50 Hertz TV' ve Monitorlerdeki resim kaymalarini cocuk beyni daha kolay algilayayip, beyin, istem disi bu atlamalari takip ettigi icin yoruluyormus. Yorulan beyin daha sonra bir bosalma istegiyle vucuda nobet gecirtiyormus. Bu nedenle mumkunse 50 Hertz uzerindeki cihaz kullanimi. (Avrupa'da 60 Hertz altinda TVuretilmesi yasaklanmis.)

50 hertz nedemek?:confused1:
 

A.R

Profesör
Katılım
10 Mar 2007
Mesajlar
795
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Hertz frekans birimi şemme..
 
Üst