Haksöz Dergisi (Ali’siz Alevilik)

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Haksöz Dergisi

http://www.haksozhaber.net/

Haksöz, 1991 yılından bu yana Türkiye, İstanbul merkezli olarak yayın yapmakta olan aylık dergi ve ayni adla anılan İslamîsiyasal ve usuli açıdan ıslahatçı ve köktenci harekettir.
Reformist değil geçmişteki kökleri temel alan ve bunlara geri dönüşü amaçlayan bir harekettir.
Hareket kendisini daha ziyade bir İslami uyanış hareketi olarak tanımlar
1991 yılında İstanbul'da yayın yapmaya başlayan Haksöz dergisi kendisini çağdaş İslami ihya ve öze dönüş hareketinin bir parçası olarak görmekte ve metodolojik olarak Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, Seyyid Kutup, Ali Şeriati, Reşid Rıza, Muhammed İkbal gibi öze dönüş ve uyanış yanlısı düşünür ve yazarların izinden gitmektedir.
Hareketin öncüleri arasında eski Yeniden Milli Mücadele geleneğinden kopmuş kişiler olduğu gibi, çeşitli Kur'ançalışmaları, muhafazakar çevrelerden koparak tevhidi çizgiye gelmiş kişiler de bulunmaktadır.
Modernistve geleneksel İslami duyarlılıklardan farklı olarak dinin özgür bilincin yüklenmesi ile, Kur'an ve sahih sünnet bağlamında anlaşılması gerektiğini savunur ve Kur'an'ın ve sahih peygamber örnekliğinin/sünnetin hayatın her alanını yönlendiren bir rehber olduğunu ifade eder.
Müslüman topluluğun yeniden Kur'an'da tarif edilen canlılığını kazanması için öncelikle dine sonradan eklenen unsurlardan uzaklaşılması ve öze dönüş hareketinin tamamlanmasını zorunlu görür.
Hareketin anlayışına göre dine sonradan eklenen bu unsurlar dinin ariliğini bozan şeylerdir, saptırmalardır.
Öte yandan gruba göre bu süreç salt akademik ve usuli bir tartışma olmamalıdır zira onlara göre sosyal hayattaki haksızlıklara karşı siyasal ve kültürel duruşun İslam'ın temelini oluşturur. Bu anlamı anti-emperyalist bir yöne sahiptir ve benzeri anti-emperyalist mücadeleleri destekler.
Siyasal anlamda bir yandan tedrici bir dönüşüm ile toplumun ıslahını, öte yandan devrimci mücadele ile sosyal dönüşümü amaçlar.
Sosyal hayatta İslamî şahitliği ve Müslüman kimliğinin gelişmesini, inanç alanının hurafe ve bidatlardan arındırılarak dinin özüne dönülmesini, savunan hareketin İktibas dergisi, Fecr Yayınları, Yöneliş Yayınları, çeşitli Kur'an çalışma grupları, İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV) gibi hareketlerle metodolojik olarak ve akide bağlamında benzeştiği ve hem bu hareketleri beslediği hem de onlardan beslendiği görülür.
Haksöz modernist ve gelenekçi İslam anlayışı ile çatışır ve bunları İslam'dan çağdaş ve kadim iki sapma olarak görür.
Gerek modern gerekse geleneksel İslamî ıstılahın ıslah edilmesi ve Kur'an merkezli bir metodoloji ve ontoloji ile tecdide tabi tutulmasını savunur.
Bu noktada "Kur'an merkezli bir arındırma" savunulan temel kavramdır.
Bu anlamı ile gelenek, geleneksel dinî külliyât, dinî rivayetler, hadis rivayetleri, fıkıh ve akaid birikimi, tarihsel metinler, modern ideoloji ve felsefe başta olmak üzere tüm ontolojik kaynakların Kur'anî ıstılahlarla sorgulanması ve sonradan eklenen bidatlardan arındırılması temel bir stratejidir.
Bu süreç, gruba göre, ne salt akademik ne de salt siyasal bir süreçtir; ancak hayat içerisinde yürüyen, ontolojik bağlamı olan, entelektüel boyutu yoğun, yaratıcı bir süreçtir.
Öte yandan hareket, temelde İslam'ı salt ahlaki ve inançsal bir olgu olarak görmemektedir ve dinin sosyal hayatta zulmü, bozulma ve çürümeyi yoketmek üzere vahyolunduğunu kabul eder.
Bu çerçevede siyasal olarak İslam'ın tüm diğer çağdaş yorumlarında olduğu gibi emperyalizme, adaletsizliğe ve sömürüye karşıdır, kapitalizm ve türevlerine karşı direnişi savunur, liberal ideoloji ile temelden çatışır.
Haksöz Türkiye'de Anti-Amerikancı, anti-kapitalist İslami cephenin önderliğini ve yüreklendiriciliğini yapmaktadır.
Beyazıt Eylemliliklerinden Başörtüsü eylemlerine dek sokak merkezli siyasal mücadeleyi, sosyal tavır alışı önemsemiştir ve öncüsü olmuştur.
Bu politikası, taktik bir politika olmaktan çok, peygamberin mücadelesinin "zulmü ifşa ve hakkı anmak" olarak gördüğünden dolayı savunduğu akidevi ve ibadi bir görevdir.
Haksöz hareketi 2007 yılı itibari ile yaygın anlamda Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği(ÖZGÜR-DER) çerçevesinde faaliyet yürütmektedir.
Özgür-Der 28 Şubat darbesinden sonra okullarına alınmayan Üniversiteli başörtülü bazı öğrencilerin öncülüğü ve müslüman önderlerin girişimleri sonucu kurulmuştur.
Hareketin Haksöz yanında katkı yaptığı ve editörlüğünü sürdürdüğü Kudüs Dergisi gibi yarı akademik nitelikli bir üç aylık periyodik yayını ve Türkiye solunun Özgür-Üniversite deneyimine benzeyen alternatif yaygın eğitim faaliyetleri bulunmaktadır. Hareket Türk bölgelerinde olduğu kadar Türkiye'deki Kürt bölgelerinde de yaygınlaşmaktadır.
90'lı yıllarda çıkan ancak şuan yayın yapmayan yarı akademik nitelikli Dünya ve İslam dergisi de hareketin üretim faaliyetlerinden biridir.
Hareket Ekin Yayınları ile İslami uyanış sürecine dair eserleri yayınlamakta ve çeşitli akademik ve yarı-akademik platformlarda varlık göstermektedir.
İslam Dünyası Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi (İDKAM) ve bazı vakıf ve derneklerde örgütlenmektedirler.
 
W

wepcam

Guest
haksöz dergidini sürekli alamassamda içerik ve duruşunu taktir eddiğimiz...
güzel bir dergi..

Allah yardımcıları olsun
 

misak

Profesör
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
1,691
Tepkime puanı
126
Puanları
0
özellikle kuran çalışmaları çok harika....

bu ayki sayısında hz haceri konu alan bi yazı vardı nasip olursa okumayı düşünüyorum.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Haksöz Dergisi 227. (Şubat 2010) Sayısı Çıktı

Haksöz Haber [ Haksöz Dergisi 227. (Şubat 2010) Sayısı Çıktı ]


15826.jpg

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayını sürdüren Haksöz dergisi, “Militarizmin Balyozu Halkın Tepesinde!” manşetiyle çıktı. Dergi bu sayıda “Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret” konulu yeni bir soruşturmayı okuyucularının ilgisine sunuyor.

Haksöz, Şubat Sayısında Vicdani Ret Hakkını Soruşturuyor…
Şubat sayısında Balyoz Darbe Planı'nı kapağa taşıyan Haksöz, "Darbecilik yozlaştırır, çürütür" diyerek cuntanın balyozunu kırmaya ve Genelkurmay'dan hesap sormaya çağırıyor. Gündem yazısında bu ülkenin tarihinin Balyoz operasyonlarıyla dolu olduğuna dikkat çeken Haksöz, Başbuğ'un söylediğinin aksine darbecilerin nasıl akıl ve vicdan yoksunu olduklarını gözler önüne seriyor. Darbelerin dayanağı TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde ve EMASYA Protokolü'nün kaldırılmasını ve darbe anayasasının bir an önce tasfiye edilmesini talep eden Haksöz, militarizm zihniyeti ile hesaplaşmadan darbeciliğin son bulmayacağını vurguluyor.
"Filistin Aynasında Tutarlılık Sorunumuz" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya, Türkiyeli Müslümanların Gazze özelinde ortaya koydukları etkinlik ve eylemlilikleri neden ülkenin yakıcı sorunları karşısında sergile(ye)mediklerini tartışıyor. Filistin'e yönelik haklı duyarlılığın diğer sorumluluk alanlarına yansımamasını mücadele perspektifinin sığlığına bağlayan Kaya, tutarlı davranışın bütüncül bir kavrayışı zorunlu kıldığına dikkat çekiyor.
Bu paralelde Ahmet Örs, kaleme aldığı yazısında TEKEL işçilerinin direnişini ve hükümetin tutumunu değerlendirirken Müslümanların neden sosyal-ekonomik sorunlara duyarsız kaldığını sorguluyor.
Türkiye'deki yargı hukuksuzluğundan sadır olan görüntülerin "Memleketten Hukuk Manzaraları" üst başlığıyla yer aldığı dergide Kürt açılımı ile ilgili değerlendirmeler de dikkat çekiyor. Bahadır Kurbanoğlu, açılımın önündeki en temel iki engelin Türk ve Kürt vesayet mantığı olduğu gerçeğini ortaya koyarken DTP'nin ve AK Parti'nin yaklaşımlarını yorumluyor. Hamza Türkmen ise Haksöz'ün bir önceki sayısında yapılan "Kürt Açılımına Müslümanlar Nasıl Yaklaşıyor?" başlıklı soruşturmada Türkiye Kürdistanında yaşayan Müslümanların verdiği cevapları değerlendiriyor.
Bu sayıda yapılan "Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret" soruşturmasına katılan Ahmed Kalkan, Ahmet Faruk Ünsal, Cüneyt Toraman, Gülden Sönmez, Hamza Türkmen, Kul Sadi Yüksel, Mehmet Pamak, Rıdvan Kaya ve Serdar Bülent Yılmaz Türkiye'deki zorunlu askerlik uygulamasını ve vicdani ret hakkını tartışıyorlar. İslami kimliğinden ötürü askerlik yapmama eylemini sürdüren Enver Aydemir'in tavrı ve bu tavra nasıl yaklaşılması gerektiği de soruşturmada tartışılıyor.
Dergide geçtiğimiz ay bir Çeçen ailenin mağduriyeti ile ilgilenmek üzere gittiği Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'nde eşi ile birlikte kolluk kuvvetleri tarafından şiddete maruz kalan İmkan-Der Başkanı Nuray Canan Bezirgan ile yapılan bir röportaja yer veriliyor.
"Kur'an'ı Anlama Üzerine Değiniler" başlıklı yazısında Murat Kayacan, Kur'an'ın nasıl bir üslup kullandığı, nüzul sebebinin rolü, Rasulullah'ın konumu, Kur'an'ın ele aldığı konuların ve hedefinin bilinmesi hususlarını işlerken Asım Öz, bu ayki yazısında "Sezai Karakoç düşüncesinde M. Said Çekmegil'in etkisinden söz edilebilir mi?" sorusuna yanıt arayarak iki isim arasındaki etkileşimi ele alıyor.
[email protected]

15794.jpg

Haksöz Dergisinin Şubat Sayısında Yer Alanlar
Darbecilik Yozlaştırır, Çürütür! - Haksöz
Darbecilerin Aklı ve Vicdanı - Haksöz
"Balyoz" Meydanlarda Protesto Edildi - Haksöz
Filistin Aynasında Tutarlılık Sorunumuz - Rıdvan Kaya
Tekel İşçilerinin Direnişi ve Çıkarılması Gereken Dersler - Ahmet Örs
Komutan Düğüne, Erler Ölüme - Haksöz
Kayseri Garnizonundaki Sorgu Rezaleti Açığa Çıkıyor! - Haksöz
301. Madde ve Adalet Bakanlığı'nın Düşünce Özgürlüğü Sınavı - Haksöz
Yargıda Keyfiliğin Son Kurbanı: İhya-Der - Haksöz
'Açılım'ın Önündeki En Temel İki Engel Türk-Kürt 'Vesayet Mantığı'dır - Bahadır Kurbanoğlu
Türkiye Kürdistanı'ndan Müslümanlar "Kürt Açılımı"na Nasıl Bakıyorlar? - Hamza Türkmen
Enver Aydemir'le Dayanışma Eylemi - Haksöz


SORUŞTURMA: Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret
Askerlik: Devlet Tanrısına Kulluk - Ahmed Kalkan
Vicdani Ret Hakkı Türkiye Hukuk Sistemine Alınmalıdır! - Ahmet Faruk Ünsal
Zorunlu Askerlik İnsan Haklarına Aykırıdır! - Cüneyt Toraman
Enver Aydemir'in Tavrı Birçok Dindar İnsanın Vicdanının Sesidir! - Gülden Sönmez
Vicdani Ret Hakkının Kazanılması İçin Mücadele Etmeliyiz! - Hamza Türkmen
Bu Mesele; İslam'ın Akidevi İlkeleriyle Değerlendirilmelidir! - Kul Sadi Yüksel
Kemalist Orduya Zorunlu Askerlik Kaldırılmalı! - Mehmet Pamak
Zulmü Teşhire Ağırlık Vermeliyiz! - Rıdvan Kaya
Zorunlu Askerlik Dayatmasına Karşı Ortak ve Örgütlü Mücadele Şart - Serdar Bülent Yılmaz
Askere Alma ve Vicdani Retçilik - Haksöz



Çeçen Ailenin Mağduriyetiyle İlgilendik, İşkence Gördük! - Nuray Cenan Bezirgan
Kur'an'ı Anlama Üzerine Değiniler - Murat Kayacan
Sezai Karakoç Düşüncesinde M. Said Çekmegil Etkisinden Söz Edilebilir (mi?) - Asım Öz
Çekmegil'in Son Eseri - Mehmet Yasin
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Haksöz Dergisi

21850.jpg



Haksöz'ün Eylül Sayısı: Referandum Tartışılıyor


21849.jpg

Haksöz Dergisi'nin 234. sayısı (Eylül 2010) çıktı. Referandum tartışmalarını kapağa taşıyan Haksöz, anayasa değişiklikleri tartışmalarında tavrını "Ne Eklemlenmek Ne de Soyutlanmak!" manşetiyle okuyucularına duyuruyor.

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, 234. sayısında referandum tartışmaları ağırlıklı bir içerikle okuyucularının karşısına çıktı. 12 Eylül tarihinde yapılacak referandumu Kemalist zorbalık düzenine karşı bir mevzi olarak gören Haksöz, Gündem'de bu konuyu ele alarak sürece sırtımızı dönemeyeceğimizi ifade ediyor.
Dergide Yoğun Bir Referandum Tartışması Var
Derginin bir önceki sayısında yapılan referandum soruşturması, bazı İslami kuruluşların ve hassaten Özgür-Der'in konuyla ilgili tavrı ve Haksöz-Haber sitesindeki tartışmaların bu sayıya yansıdığı dergide Rıdvan Kaya, "Referandum sürecine katılım gösterilmemeli!" şeklindeki eleştirileri değerlendiriyor. Bu bağlamda gündeme gelen sorulara tek tek cevap veren Kaya, tavırsızlığın sahih tavır olamayacağını belirtiyor ve indirgemeci değil, kuşatıcı bir perspektifin gerekliliğine dikkat çekiyor. Yılmaz Çakır ise daha çok tartışmaların itikadi bağlamda yapılmasına itiraz ederek akide ile içtihat arasındaki ayrıma işaret ediyor. Çakır, sürece ilişkin "devrimci" tavrın ne olması gerektiğine yönelik tespitler yaparken itikat gibi devrimciliğin de yanlış anlaşıldığı yorumunda bulunuyor. Tevhid-şirk algısındaki tutarsızlıklara dikkat çeken Musa Üzer de tekfirci söylem, siyasi fıkıhsızlık ve İslami hareketlerin tecrübesini okuyamamanın yansımalarını ele alıyor. Üzer, ayrıca "rabbani-nebevi metot" söyleminin sorunlarına dikkat çekiyor.
Dergide önceki sayıda yapılan referandum soruşturması bu ay da devam ediyor. Bu ay Süleyman Arslantaş, Ali Kaçar, Mustafa İslamoğlu, Cüneyt Sarı*yaşar, Ahmet Yıldız, Nuri Yılmaz ve Fuat Değer anayasa değişikliklerine ilişkin tavrın ne olması gerektiğine yönelik düşüncelerini Haksöz okuyucularıyla paylaşıyorlar.


Dergide Ayrıca Şu Konular Ele Alınıyor:
Kırgızistan'da yaşanan Özbek katliamına dikkat çeken Murat Özer, katliamın neden salt 'etnik çatışma' olarak nitelendirilemeyeceğini analiz ediyor. Pakistan'ın kuruluşundaki ideallerle geldiği nokta arasındaki uçuruma dikkat çeken Zafer Bangaş ise yolsuzluklar içindeki Pakistan yönetiminin halkı nasıl sefalete düşürdüğünü anlatıyor. Serdar Bülent Yılmaz, Diyarbakır Silvan'da yoksulluk nedeniyle intihar eden Hacı Oruç örneği üzerinden yoksulları görememenin utanç verici boyutuna dikkat çekerek, infak, sosyal adalet, paylaşma gibi sorumlulukların altını çiziyor.
Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nin geçtiğimiz ay düzenlediği "Kürt Sorunu Forumu"na yönelik de değerlendirmeler yer alıyor. Murat Koç, forum bağlamında Müslümanlardaki Kürt sorunu algılarını yorumlarken, Rıdvan Kaya da soruna yaklaşımdaki ölçüsüzlüklere dikkat çekiyor.
Cumhuriyet dönemi ilmihalleri üzerine bir çalışma yapan Murat Kayacan, bu dönemde yazılmış olan ilmihal kitaplarının tarihî sürecini ele alıyor. İki örnek eser olarak da İslam Dini ve Büyük İslam İlmihali adlı kitaplar üzerinde duruyor. Fevzi Zülaloğlu, ayetler çerçevesinde nikâhın şartlarını ve evlilik hukukunu ele alırken, Hüseyin Aykan Ramazan, hilâl, oruç, itikâf, Kadir Gecesi, bayram gibi kavramlara ilişkin notlarını okuyucularla paylaşıyor. Cengiz Duman ise bu ay sabr-ı cemil örneği bir resul olarak Hz. Eyyub kıssasını konu ediniyor.
Dergide son olarak Mavi Marmara'da ağır bir şekilde yaralanan ve hâlâ Ankara'da komada bulunan Uğur Süleyman Söylemez'e atfen Abdurrahman Çeliker'in bir denemesi yer alıyor. Arka kapakta ise sel felaketi yaşayan Pakistanlı kardeşlerimizle dayanışma sorumluluğunu anlatan bir çalışmaya yer veriliyor.
İrtibat: 0212 524 10 28
HAKSÖZ-HABER
Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin Tıklayın

Haksöz Dergisinin Eylül Sayısında Yer Alanlar:
Müzakereye Evet, Dışlamaya Hayır!
HAKSÖZ
Kemalist Zorbalık Düzenine Karşı Bir Mevzi Olarak 12 Eylül Referandumu
HAKSÖZ
Tavırsızlık Sahih Tavır Olabilir Mi?
RIDVAN KAYA
Değişimin Adı Değil, Adımı Olarak Referandum
YILMAZ ÇAKIR
Siyasal Olaylara Yaklaşımda Yaşanan Kriz ve Referandumun Yol Açtığı Tutarsızlıklar
MUSA ÜZER
Referanduma 'Evet' Sisteme 'Hayır'
SÜLEYMAN ARSLANTAŞ
Müslüman, Şirk Temelli Bir Anayasadan Yana Olamaz!
ALİ KAÇAR
Bu Toprakların En Büyük Problemi Vesayettir!
MUSTAFA İSLAMOĞLU
Tavrımızı 'Evet' İle Sınırlamayıp Taleplerimizin Takipçisi Olmalıyız!
CÜNEYT SARIYAŞAR
Her Yanlış Adım Yarına Kesilen Faturadır
AHMET YILDIZ
Düşünce Problemleri ve Dünyayı Algılamaya Etkileri
NURİ YILMAZ
Referandumda Duygusallık Değil Sağduyu Galip Gelmeli
FUAT DEĞER
Asya'nın Acılı Halkı Özbekler
MURAT ÖZER
PAKİSTAN: İdeal Ve Düşün Ölümü
ZAFER BANGAŞ
Yoksulluğu Görme(me)k ve Bir İntiharın Düşündürdükleri
SERDAR BÜLENT YILMAZ
Yargıdaki Çürümüşlüğü Eleştiren Özgür-Der'e 6 Dava
HAKSÖZ
"Kürt Sorunu Forumu" Bağlamında Müslümanlar ve Kürt Sorunu Algıları
MURAT KOÇ
Tartışalım Ama Ölçülerimiz Net Olsun!
RIDVAN KAYA
Cumhuriyet Dönemi İlmihalleri Üzerine: "İslam Dini" Ve "Büyük İslam İlmihali" Örneği
MURAT KAYACAN
Nikâhın Altı Şartı
FEVZİ ZÜLALOĞLU

Ramazan ve Bayram Üzerine Notlar
HÜSEYİN AYKAN
Sabr-ı Cemil Örneği Bir Resul: Hz. Eyyub –1
CENGİZ DUMAN
Uğur Süleyman Ağabeyime Mektup
ABDURRAHMAN ÇELİKER






 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


22625.jpg



Haksöz Dergisi'nin 235. (Ekim 2010) Sayısı



22626.jpg

Referandum sonuçlarını kapağa taşıyan Haksöz, “Statüko Kalesinde Referandum Depremi” manşetiyle statükonun çatırdadığına dikkat çekiyor. Dergide Kürt sorunuyla ilgili İslami kimlikli inisiyatif arayışları da ağırlıklı yer alıyor.

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, 235. sayısında (Ekim 2010) referandum sonuçlarını manşete taşımış. Referandum sonuçlarının çeşitli açılardan değerlendirildiği Gündem yazısında korku siyasetinin çözüldüğüne dikkat çekiliyor. İyimser bir süreçle birlikte hayalciliğe kapılınmaması gerektiğini de ifade eden Haksöz, Kemalist boyunduruktan kurtulmayı mücadele etmeye bağlıyor. Resmi ideoloji ve militarizmin referandum duvarına tosladığını belirten Kenan Alpay da bu noktada sorumluluklara dikkat çekiyor.
Referandum öncesi İslami kesimdeki tartışmaları değerlendiren Hamza Türkmen, tartışmanın taraflarının iddialarını ele aldığı yazısında bilgi ve üslup sorunlarından nasıl bir dile ihtiyaç duyulduğuna ilişkin tespitler yapıyor ve metot algısı ile ilgili yenilenme ihtiyacına dikkat çekiyor. Rıdvan Kaya ise BDP'nin 'boykot' tutumunu ve boykotun sonuçlarını analiz ediyor.


Diyarbakır'da Özgür-Der'in ev sahipliğinde bölgedeki İslami kuruluşların toplandığı Kürt Çalıştayı da dergide değerlendiriliyor. Murat Koç
Kürt sorununda İslamcı inisiyatifin kurumsallaşmasında önemli bir adım olarak nitelendirdiği Kürt Çalıştayının arka planını ve yansımalarını değerlendiriyor; çalıştayda oluşturulan Kardeşlik İçin Adalet Platformu'nun hedefleri ve sorumluluklarını yorumluyor. Konuyla ilgili Serdar Bülent Yılmaz ile yapılan röportajda da Yılmaz, ağırlıkla sorunla ilgili İslami dil kullanmanın zorunluluğuna işaret ediyor ve aynı zamanda bölgedeki İslami kuruluşların Kürt sorununa yaklaşımını değerlendiriyor. PKK'nın eylemsizlik kararı, provokatif eylemler ve Hükümet-İmralı yakınlaşması ise dergide Haşim Ay tarafından analiz ediliyor.
Batı'daki İslamofobiayı konu edinen Hasan Soylu bu çerçevede Kur'an yakma çılgınlıklarına yaklaşım biçimini ve tavır geliştirirken önceliğin ne olması gerektiğini tartışıyor. Yılmaz Çakır, referandumda ülkenin kıyı şeridinde çıkan sonuç, Atatürkçü Feyziefe sitesi ve Tophane'de yaşanan içki kavgası meselelerini bir arada ironik bir dille ele alırken Güney Uzun kentsel dönüşüm projeleri ve Tophane olayı ile Mardin'deki defile tartışmaları üzerinden "yozlaş(tır)ma" furyasını ele alıyor. Murat Özer de okullarda "Andımız" ve "Milli Güvenlik Bilgisi" dersinin kaldırılmasını talep eden Özgür-Der'in kullandığı dile ilişkin Yeni Şafak yazarı Kürşat Bumin'in eleştirilerini yorumluyor.
Murat Yürükoğulları'nın çevirdiği yazıda İkbal Sıddıki, Pakistan devletinin kuruluşu ile ilgili değinilerde bulunuyor ve dönemin M. Ali Cinnah, Mevdudi, Ebu'l Kelam Azad gibi öne çıkan isimlerin yaklaşımlarını sorguluyor. Esra Saraç'ın çevirdiği röportajda ise İslami Cihad liderlerinden Ebu Ubeyde Şakir, İslami Cihad'ın misyonu, Hamas'ın hükümet olmasından sonra askerî operasyonlara yaklaşımları, Türkiye-İsrail ilişkileri, İslami devrim ve sosyal adalet gerçeği vb. birçok konu hakkındaki kanaatlerini paylaşıyor.
Bu sayıda Fevzi Zülaloğlu'nun iki Kur'an çalışmasına yer veriliyor. Kur'an'da gençlerle ilgili ayetleri ele alan Zülaloğlu, Hz. Peygamber'in etrafındaki gençlerden de örnek vererek kapitalizmin en çok kuşattığı bugünün gençliğinin karşılaştığı şeytanî tehlikeyi ele alıyor. Diğer yazısında ise Allah'ın isimlerinin hayattaki karşılığı üzerinden Esmaü'l Hüsna ile nasıl dua edilmesi gerektiğini örnekliyor. Cengiz Duman ise Hz. Eyyub kıssasına devam ederek Eyyub (a)'ın karşılaştığı musibetlere sabrını, yemininin kefaretini ve şeytanın vesvesesinden Allah'a sığınmasını anlatıyor.
Edebiyat bölümünde Hatice Kübra Baytap ve Bünyamin Doğruer'in birer şiirinin yer aldığı dergide Sezai Arcıoğlu'nun da bir yıl önce Lice'de katledilen Ceylan Önkol ile ilgili denemesini okuyabilirsiniz.
Derginin arka kapağında da 9 kişinin öldüğü Hakkâri'deki mayınlı saldırıyla ilgili bir çalışmaya yer veriliyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
23122.jpg



Haksöz Dergisi'nin 236. (Kasım 2010) Sayısı Çıktı



Haksöz Dergisi Kasım 2010 sayısı "Başörtüsüne Özgürlük Talebimiz Pazarlığa Tâbi Değildir!" manşetiyle çıktı. İşte derginin bu ayki içeriği...

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisinin 236. sayısının Gündem'inde başörtüsüne özgürlük tartışmaları ele alınıyor. Haksöz, özgürlük talebinin herhangi bir pazarlık içermediği ve kayıtsız-şartsız her alanda özgürlük talebinin bir lütuf değil, hak olduğuna dikkat çekiyor.

İlköğretimde başörtülü okuyabilme talebinin 'provokasyon' olarak nitelenmesini değerlendiren Rıdvan Kaya, konuya yaklaşımını ortaya koymanın yanı sıra başörtüsü yasağı çerçevesinde hükümetin atması gereken adımları da irdeliyor.

Yine başörtüsü çerçevesinde dergide dünden bugüne yasak ve direnişi konu alan Gülşen Demirkol Özer'in bir yazısına yer veriliyor. Edebiyat sayfalarında yer verilen bu deneme tarzı yazının yanı sıra Sezai Arıcıoğlu'nun da Ece Nur Özel üzerinden kaleme aldığı bir denemeye yer veriliyor.

Dergide dikkat çeken bir yazı olarak Hamza Türkmen "İslami Mücadelede Gelecek Stratejileri ve Tutarlılık" başlıklı yazısında dünden yarına ıslah görevini ve öncelikleri analiz ediyor. Öncelikli hedefteki yanılgılarla birlikte farklılıkları da ele alan Türkmen, mücadele içindeki zaaf ve kazanımları tespit ediyor.
Tutuklananların kimliği ve tutukluluk süresinin uzunluğu ile çokça tartışılan KCK davasının Kürt sorununun yarınına etkilerini konu edinen Murat Koç, KCK operasyonlarının arka planını, KCK'nın ne olduğunu ve KCK'yla ilgili yanlış algıları ortaya koyuyor.
Saadet Partisi içinde yaşanan tartışmalar ve Numan Kurtulmuş'un yeni hareketi ise Musa Üzer tarafından değerlendiriliyor. Üzer, kişi merkezli bir hareketin geldiği noktayı gözler önüne sererken Kurtulmuş'tan beklenenlere de dikkat çekiyor.
Bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, HSYK seçimlerini konu edinerek, seçimlerin tutarlılık ve gerçekçiliğini tartışıyor.
"Aleviler Taleplerinde Haklı mı?" diye soran Murat Özer ise Alevilerin zorunlu din dersi ve Diyanet ile ilgili taleplerini değerlendirerek Müslümanların konuya yaklaşımının nasıl olması gerektiğini sorguluyor.
Dergide iki kısa çeviri makaleye de yer veriliyor. Emire Huveydi, Murat Kayacan'ın çevirdiği yazısında bu ay Mısır'da gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine katılma kararı alan İhvan-ı Müslimin'in kararını irdelerken Esra Saraç'ın çevirdiği bir diğer yazı Afganistan'daki Amerikan işgalinin 9. yılını irdeliyor.
Kur'an kıssaları çalışmalarına devam eden Cengiz Duman, bu ay Yuşa (Yeşu) peygamber kıssasını analiz ediyor. Tevrat metinlerini ve çeşitli rivayetleri Kur'an bütünlüğünde tahlil eden Duman, Beykoz'daki Yuşa Tepesi ile ilgili konuya da açıklık getiriyor. Fevzi Zülaloğlu ise Kur'an'da zikredilen peygamberlerin ortaya koydukları mücadeleden neşet eden bir dua yazısıyla dergide yer alıyor.
Dergide yayınlanan ilk yazısında Barış Uzun ise "modern tağut" olarak nitelediği kapitalizmin, dünyayı nasıl bir kuşatmaya aldığını ortaya koyuyor.
Dergide, son zamanlarda çocuk edebiyatına yönelik çalışmalarına hız veren Nehir Aydın Gökduman ile bir röportaj yer alıyor. Haşim Ay'ın yaptığı röportajda Gökduman, kapitalist kültürün zihinlerini kuşattığı çocuklara yönelik çalışmaların önemini ve örneklerle çocuk edebiyatının sorunsallarını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.
Dergide ayrıca Burhan Gökçe, Sivas'ta Özgür-Der Temsilciliğinin açılışını haberleştirirken Bünyamin Doğruer'in de "Tutanak" adlı bir şiirine yer veriliyor. Hapishanelerden gelen iki mektubun da yayınlandığı dergi Ali Değirmenci'nin "Çocuklar İçin İyilik İmecesi" başlıklı 80. sayfa yazısıyla noktalanıyor.
Derginin arka kapağında da Türkiye'ye kurulmak istenen NATO Füze Kalkanı ile ilgili bir çalışmaya yer veriliyor: "Türkiye'nin emperyalizmin savaş üssü haline getirilmesine sessiz kalma!"

http://haksozhaber.net/news_detail.php?id=17592
http://www.haksozhaber.net/subscribe.php
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
23816.jpg



Haksöz Dergisi’nin Aralık 2010 tarihli 237. sayısı “NATO’nun Füze Kalkanı Dayatmasına Boyun Eğmeyeceğiz!” manşetiyle çıktı.


"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz'de bu ay NATO ve Füze Kalkanı konusu manşete çıkarıldı. "Hükümet Füze Kalkanı Projesini Onayladı! Biz Onaylamak Zorunda Değiliz!" başlıklı Gündem yazısında konunun nasıl değerlendirilmesi gerektiği ele alınıyor ve felaket senaryoları üretmekten ziyade tavır almaya çağrıda bulunuluyor.
Konuyu irdeleyen Bahadır Kurbanoğlu, NATO kılıfı giydirilmiş ABD'nin yeni saldırı doktrininin öncelikli hedefinin kim olacağını tartışıyor. Hükümetin yaklaşımlarını da irdeleyen Kurbanoğlu, muhaliflerin üzerine düşen sorumluluklara dikkat çekiyor. Murat Özer ise dünden bugüne NATO'yu işliyor. "Haçlıların son ordusu" olarak nitelediği NATO'nun, kurulduğu günden bu yana icraatlarını ele alan Özer, neden NATO'ya karşı durmak gerektiğine cevap veriyor.
Başörtüsü Anketleriyle İlgili Çarpıcı Analizler
Dergide TESEV ve TİKAD tarafından yapılan başörtüsü anketleri ve son süreç başörtüsü tartışmaları da ilgi çekici yazılarla değerlendiriliyor. Gülşen Demirkol Özer, "HİÇ" başlıklı yazısında bugüne kadar başörtüsünü savunanların seslerini duymazdan gelip, bugün anketler üzerinden konuşanları öykü diliyle betimliyor yokluktan sayılarla var olmanın hikâyesini anlatıyor. Esra Çifci Dindar, TESEV'in çalışma hayatında başörtülü kadınlar raporunu; Gülsüm Peker Alpay ise TİKAD'ın başörtüsünü inanca bağlayan anket sonucunu enine boyuna analiz ediyorlar. Böylelikle süreçte gelinen nokta bizzat başörtüsü mücadelesi verenlerin kaleminden yorumlanıyor.
Batılı, alaturka ve postmodern "kamusal alan" algılarını masaya yatıran Serdar Bülent Yılmaz, Türkiye'ye özgü tahakkümcü kamusal alanın arka planına dikkat çekiyor. Yılmaz, bugün mutlak özgürlük alanı olarak sunulan postmodern kamusal alanın çelişkilerine ve tehlikelerine de dikkat çekiyor.
Uzun süredir Milli Güvenlik Derslerinin kaldırılmasını talep eden yazılara yer verilen dergide bu ay Kenan Alpay, ders kitabının içeriğini konu ediniyor. Eğitimde seçim hakkı tanınmayan alan, Türkçü şartlandırma, milliliğe endekslenmiş menfaat anlayışı, her derde deva TSK mantığı, milli birlik felsefesi ve devletin kutsallığı, komşularla çatışmacı dış politika, Atatürkçülük gibi başlıkları öne çıkaran Alpay, ilk sayfasından son sayfasına Milli Güvenlik Bilgisi ders kitabının okullardaki milli güvenlik siyaset belgesine tekabül ettiğini ortaya koyuyor.
Naipaul'un davet edilişi ile ilgili tartışmalar ise Sezai Arıcıoğlu tarafından ele alınıyor. Arıcıoğlu İstanbul 2010 Ajansı'nı iktidarın kendine yakın sermaye yaratması üzerinden de ele alıyor.
Dergide Zafer Bangaş ve Maksud Cevadov'dan yapılan iki çeviri yazıda ise Mekke'nin ticari bir kente dönüştürülerek haccın içinin boşaltılma çabaları ile Bosnalı Müslümanların yaşadığı süreç ve bugün karşılaştıkları tehditler konu ediliyor.
Sahabenin yetişme tarzı örnekliği üzerinden Kur'an nesli pratiğinin nasıl olması gerektiği konusunu işleyen Şefik Sevim, Kur'an neslini inşa süreciyle ilgili tespitleri madde madde değerlendiriyor. Ekin Yayınları'nın önümüzdeki süreçte yayınlayacağı Abduh ve Reşid Rıza'nın MANAR tefsirinden de bir bölüme yer veriliyor. "Yaratılış Kıssasına Giriş ve İsimlerin Öğretilmesi" başlıklı yazı Âdem kıssasını konu ediniyor.
Kültür-sanat bölümünde ise Grup Genç'le bir röportaja yer veriliyor. "Sözü Var" adlı yeni albümünün konuşulduğu röportajda Grup Genç'in sanata ve Müslüman camiada yapılan müziğe bakışını da okuyabilirsiniz.
Yine bu bölümde Günay Bulut'un kaleme aldığı öykü dikkat çekiyor. Bir ilköğretim öğrencisinin başörtüsü takmaya başlamasıyla yaşadığı sorun ve duyguları etkileyici bir dil ile ortaya koyan öyküyü ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz. Zehra Çomaklı Türkmen ise Milli Güvenlik Derslerinde yaşanan sorunları masalsı bir üslupla ele alıyor. Son sayfada ise Bünyamin Doğruer'in bir denemesine yer verilmiş.
Derginin arka kapağında ise bugünlerde yeniden gündemleşen "Hayata Dönüş" katliamıyla ilgili bir çalışma yer alıyor.

HAKSÖZ-HABER

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
24673.jpg


Haksöz Dergisi 238. (Ocak 2011) Sayısı Çıktı!


font_01.gif
font_02.gif
font_03.gif
font_04.gif

24674.jpg

Haksöz Dergisi’nin Ocak 2011 tarihli 238. sayısı “Kürt Sorununun Çözümü Resmi İdeolojinin İnsafına da İmralı’nın Vesayetine de Bırakılamaz!” manşetiyle çıktı. İşte derginin son sayısından ayrıntılar…

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz'de bu ay özerklik ve iki dil tartışmaları bağlamında Kürt sorunu konusu manşete çıkarıldı. "Kürt Sorununun Çözümü Resmi İdeolojinin İnsafına da İmralı'nın Vesayetine de Bırakılamaz!" başlıklı Gündem yazısında dil tartışmalarının mantığı sorgulanarak milliyetçiliğin, çözümsüzlüğü beslediği vurgulanıyor. Bu bağlamda sorunun kaynağı olan resmi ideoloji tasfiye edilmedikçe sorun çözülemeyeceği gibi Kürt Kemalizminin de yaşanan acılara derman olamayacağının altı çiziliyor. Konuyla ilgili "Yeni Bir Tahakküm Projesi Olarak Demokratik Özerklik Modeli!" başlıklı yazısında Serdar Bülent Yılmaz, bütün yönleriyle incelediği demokratik özerklik modelinin sonuç olarak bir toplumsal mühendislik projesi olduğuna dikkat çekiyor.
Derginin bu sayısında gündeme nasıl yaklaşılması ile ilgili çeşitli açılardan ele alınmış yazılar yer alıyor. "Gündemi Nasıl Değerlendirmeliyiz?" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya, neyin gündem olmasından öte, gündemin nasıl ele alın*dığının belirleyici olduğunu belirterek hayalci ve karamsar yaklaşımlara dikkat çekiyor. "Dayatılan gündem mi kendi gündemimiz mi?" tartışmasına da giren Kaya, Kur'an'ın gündemi ele alış biçimini tahlil ederek nelere ağırlık verilmesi gerektiğini madde madde sıralıyor. Bahadır Kurbanoğlu ise benzer konuyu somut bir tutum üzerinden analiz ediyor. Sisteme muhalif olmakla AKP karşıtlığı arasındaki dengede tevhidî duruşun neyi gerektirdiğini tartışan Kurbanoğlu, güncel siyasi örneklerden hareketle tevhidî tavır sahibi olmanın gerekliliklerini sorguluyor. Yine bu bağlamda Murat Aydoğdu ise İslami camiadaki muhafazakâr ve sol yaklaşımları eleştirdiği yazısında toplumsal değişimin neden "ıslah" merkezli olması gerektiğini ayetler ışığında gözler önüne seriyor.
Selin Ongun'un "Başörtülü Kadınlar Anlattı: Türbanlı Erkekler" kitabını inceleyen Esra Çifci Dindar,ekranlarda ve gazete köşelerinde boy gösteren başörtülü yazarların başörtüsü mücadelesi ile ilgili yanılgılarına dikkat çekiyor. Kitaptaki art niyetli yaklaşımlar karşısında kimi Müslüman yazarların cevaplarındaki basiret yoksunluğunu eleştiren Dindar, başörtüsü direnişiyle ilgili ithamlara da cevap veriyor.
Derginin bu sayısında Zafer Bangaş ve Fahad Ansari'den yapılan çevirilerle Hindu faşizmi gözler önüne serilerek Keşmirlilerin Hint zulmüne karşı direnişleri gündemleştirilmiş.
Yaygın olduğu için adeta gerçekmiş gibi algılanan bir konuyu, Soğuk Savaş sürecinin İslami hareketlerin önünü açtığı iddiasını kaleme alan Kenan Levent, Soğuk Savaş politikalarını analiz ediyor ve İslami hareketlerin yükselişini bu stratejilere bağlayanların iddialarına yer veriyor. Özellikle sol ve ulusalcı kesimlerce savunulan bu tezin Müslüman yazarların değerlendirmelerinde de sıkça kullanıldığını ortaya koyan Levent, İslami hareketlerin yükselişinin gerçek nedenleri üzerinde durarak söz konusu iddianın tutarsızlıklarına dikkat çekiyor.
"Toplumsal Dönüşüm İçin Mükellefiyet, Şahitlik ve Takva" başlıklı yazısında Hamza Türkmen, Kur'an ışığında ifsad ve ıslah olgusunu, akıl ve toplumsal helak ilişkisini, dönüşüm fıkhı ve takva konusunu irdeliyor. Cengiz Duman ise kıssalarla ilgili yazılarına çokça tartışılan bir konu üzerinden devam ediyor. Duman, Hz. Yusuf'un Mısır yönetimindeki konumunu analiz ediyor. Muhammed Abduh ve Reşid Rıza'nın tefsiri el-Manar'dan da Bakara Suresi 135-138. Ayetlerin tefsirinin çevirisine "Haniflerin Yolu ve Sıbğetullah" başlığıyla yer veriliyor.
Balyoz Darbesi ve Mavi Marmara ile ilgili haberlerin de yer aldığı derginin edebiyat sayfalarında Sezai Arıcıoğlu'nun "Doğum Sancısı ve Mavi Marmara", Süleyman Ceran'ın "Moh'd Saleh İçin Söylenmiştir" ve Bünyamin Doğruer'in "Zaman Sermayesi Eriyor!" başlıklı yazılarına yer veriliyor.

HAKSÖZ-HABER


 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
25421.jpg


Haksöz Dergisi 239. (Şubat 2011) Sayısı Çıktı!


font_01.gif
font_02.gif
font_03.gif
font_04.gif


Haksöz Dergisi, Şubat 2011 tarihli 239. Sayısında Tunus ve Mısır halkının isyanını manşete çıkardı: “İşbirlikçi Zalimler! Sizi de Bin Ali’nin Akıbeti Bekliyor!”

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, bu ay halkların diktatörlere karşı direnişini ön plana çıkardı. Tunus diktatörünün devrilmesinin ardından birçok ülkede baş gösteren protestolara atıfla Bin Ali'nin yanı sıra Hüsnü Mübarek, Mahmud Abbas, Kral Abdullah ve İlham Aliyev gibi diktatörlere "İşbirlikçi Zalimler! Sizi de Bin Ali'nin Akıbeti Bekliyor!" diye seslenen Haksöz, küresel intifadayı selamlıyor.
"İntifada Diktatörü Götürdü; Tunus'a Onur Getirdi!" başlıklı Gündem yazısında kendini sömürgeleştiren, halk düşmanı ve işbirlikçi diktatörlerin akıbetlerinin benzerliğine dikkat çekiliyor. "Tunus Model Olmayı Asıl Şimdi Hak Etti!" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya Tunus intifadasının arka planını ve diğer Arap ülkelere de sıçrayan intifadayı nasıl bir gelecek beklediğini analiz ediyor. Bahadır Kurbanoğlu ise "Tunus İntifadası Diktatörlüklerin Sonu; Yeni Umutların Başlangıcı Olabilir mi?" başlıklı yazısında madde madde nasıl bir tabloyla karşılaştığımızı tahlil ediyor.
Muhtemel CHP-BDP ittifakını işlediği yazısında Murat Koç, PKK lideri Öcalan'ın Kemalizm aşkını gözler önüne seriyor. Öcalan'ın AK Parti düşmanlığının ve Şeyh Said'i karalama çabasının arkasında yatan ideolojik faktörleri ele alan Koç, Öcalan'ın CHP ile birlikte nasıl Ergenekon savcılığına soyunduğuna dikkat çekiyor.
Danıştay'ın ALES'te başörtüsü yasağı kararını irdeleyen Gülsüm Peker Alpay, yasakçıların giderayak yeni mağduriyetler yaratmanın hazzını yaşamak istediklerini belirtirken Rıdvan Kaya, Yargıtay Üyesi Hamdi Yaver Aktan örneği üzerinden "Yüce Yargı"daki çürümüşlüğün had safhaya ulaştığını ortaya koyuyor. Gölcük Donanma Komutanlığından çıkan darbe belgeleriyle Balyoz cephesinin nasıl çuvalladığı, Hizbullah tahliyeleri tartışması ve Azerbaycan'daki başörtüsü yasağı da dergide kısa kısa yer alan güncel içerik arasında.
Mısır'da bir kilisenin bombalanması sonrasında Kıptilerin isyan etmesindeki faktörleri ve İslam coğrafyasındaki gayrimüslimlerin durumunu inceleyen Murat Özer, gelişmelerin Müslüman-Hıristiyan çatışmasını tetikleyip tetiklemeyeceğini sorguluyor. Musa Üzer ise 29 yıl önce Suriye'nin Hama şehrinde gerçekleşen katliamı gündemleştirerek kayıpların bulunması talebiyle konuyu gündeme taşımak gerektiğini belirtiyor.
Kur'an çalışmalarının yoğun olarak yer aldığı bu sayıda Kenan Levent, "Kur'ani Tebliğde Model Sorunu" başlığı altında tebliğde çevre faktörü, muhteva ve usul, üslup, tebliğcinin vasıfları, tebliğde toplu şahitlik gibi konuları ayetler ekseninde irdeliyor. Manar tefsirinden öncü İslami şahsiyetin inşasında gerekli olan fikrî donanım ve yeterlilik şartlarına yer verilen dergide Cengiz Duman da Hz. Yusuf'un Mısır yönetimindeki konumunu analiz eden çalışmasına devam ediyor. Fevzi Zülaloğlu ise "İstiâze, Besmele, Hamdele, Salvele"nin anlamları üzerinden fiilî ve kavlî dualarımızın başı ve sonunu ele alıyor.
Eğitimin özgürleşmesi sorununu kaleme alan Ersoy Göveç, resmi ideolojinin mahiyetinin yanı sıra Türk/milli eğitim sisteminin özelliklerini irdeliyor. Anaokullarından üniversiteye kadar okulların sorunlarına da değinen Göveç, Eğitim Şurasının kararlarına da dikkat çekiyor.
"İslam Tarihinden Portreler" çalışmasına uzun aradan sonra devam eden Ali Değirmenci, bu sayıda "vefalı ve onurlu bir ensar" olan Kays Bin Sa'd'ın hayatını ve mücadelesini anlatıyor.
Edebiyat sayfalarında ise Günay Bulut'un kendini dünyanın akışına kaptıran bir dönemin aktif insanlarının hikâyesine; Gülşen Demirkol Özer'in, Ece Nur örneğinden hareketle küçük omuzlara yüklenen yasağın sancılarını anlattığı denemesine ve Bünyamin Doğruer'in "Buradayız!" başlıklı yazısına yer veriliyor.
HAKSÖZ-HABER


 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
26408.jpg


Haksöz Dergisi 240. (Mart 2011) Sayısı Çıktı!

font_01.gif
font_02.gif
font_03.gif
font_04.gif

26409.jpg

Haksöz Dergisi, Mart 2011 tarihli 240. sayısında Tunus’tan, Mısır’a ve Libya’ya Ortadoğu haklarının isyanını manşete taşıdı: “İntifada Ateşi Tağutları Yakıyor!”

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Ortadoğu'da diktatörlere karşı yükselen intifadayı derginin ağırlıklı gündemi yaparak çıktı. Tunus'tan Libya'ya K. Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmelerin ve özellikle de Mısır intifadasının değerlendirildiği dergide ayrıca Balyoz Darbe Planı ve 28 Şubat darbesi ile ilgili değerlendirmelere yer veriliyor.
Derginin Gündem bölümünde "Ortadoğu'da Korku Duvarları Aşılıyor!" başlığıyla Ortadoğu'daki isyanlar analiz edilirken Hamza Türkmen, Ortadoğu intifadası üzerinden toplumsal dönüşümün yeni diline dikkat çekiyor. Bahadır Kurbanoğlu, Mısır intifadasından çıkarılacak ibretlik dersleri madde madde okuyucularla paylaşıyor. Remzi Barud ise Mısır devriminin inandığında ve kararlı olduğunda bir insanın, halkın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini ortaya koyuyor. Musa Üzer, İran'daki protestoların yaşanan isyan dalgasında nereye düştüğünü; Güney Uzun ise Kemalistlerin Ortadoğu isyanları üzerinden kurdukları fantezileri ele alıyor. Bu gündemle irtibatlı olarak Murat Aydoğdu, Araf Suresi'ndeki ayetler üzerinden inkılâp ve devrim arasında toplumsal değişimin bağlamını irdeliyor.
Balyoz gündemi Rıdvan Kaya ve Bahadır Kurbanoğlu tarafından değerlendiriliyor. Kaya, ayrılmaz ikili Kemalizm ve militarizmi geriletmek için sürece müdahil olmak gerekliliğini işlerken Kurbanoğlu, Balyoz davasında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekiyor.
Kur'an çalışmalarının da ağırlıklı yer aldığı bu sayıda Murat Kayacan, Seyyid Kutub'un tefsiri Fi Zilâl-il Kur'an'da iman konusunu çeşitli açılardan ele alıyor. Fevzi Zülaloğlu, Kur'an'la yürüyüşümüzde önümüzü aydınlatan beş meşale olarak nitelediği kavramları inceliyor: Tezkiye, Tebyin, Tahkim, Tertil, Teşhid. Kıssa çalışmalarını sürdüren Cengiz Duman ise Zülkarneyn kıssasını Kur'an perspektifinde nasıl anlamak gerektiğini ve bu kıssanın ne gibi mesajlar içerdiğini analiz ediyor.
"İslam Tarihinden Portreler" üst başlıklı yazı dizisine devam eden Ali Değirmenci, bu ay Ebu Müslim Horasani'nin mücadelesini anlatıyor.
Dergide ayrıca Zehra Çomaklı Türkmen, Diyanet'in mevlit kandili ile sevgililer gününün aynı güne denk gelmesi hakkındaki açıklamasını; Abdurrahman Yıldırım "Kılıç ve Kelime" adıyla yeni çıkan İmadüddin Halil'in romanını değerlendiriyor.
Erbakan'ın vefatıyla ilgili derginin baskı aşamasında eklenen taziye açıklamasının yanı sıra Murat Koç'un Ortadoğu intifadasını konu edindiği "Nesillerin Duasıdır Devrim!" başlıklı denemesi ve Bünyamin Doğruer'in "İsyan Ateşi" adlı şiirleri dikkat çekiyor.
HAKSÖZ-HABER



İÇİNDEKİLER:
Ortadoğu'da Korku Duvarları Aşılıyor! / Gündem
Ortadoğu İntifadası ve Toplumsal Dönüşümün Yeni Dili / Hamza Türkmen
Mısır İntifadası ve Çıkarılacak İbretlik Dersler / Bahadır Kurbanoğlu
Mısır Devrimi ve İnsanın Olağanüstü Gücü / Remzi Barud
İran, İsyan Dalgasının Neresinde? / Musa Üzer
Ortadoğu İsyanları ve Kemalist Fanteziler / Güney Uzun
Arafta, İnkılâp ve Devrim Arasında Toplumsal Değişim / Murat Aydoğdu
Militarizmin Tepesine İnen Balyoz! / Rıdvan Kaya
Darbecilik Suçuyla Hesaplaşma Zamanı!
Balyoz Davası ve Müslümanlar / Bahadır Kurbanoğlu
28 Şubat Darbecilerinden Hesap Sorulsun!
Fî Zilâl-il Kur'an'da İman / Murat Kayacan
Tezkiye, Tebyin, Tahkim, Tertil, Teşhid / Fevzi Zülaloğlu
Zülkarneyn Kıssasının Kur'an Perspektifinde Anlaşılması / Cengiz Duman
Ebu Müslim Horasani / Ali Değirmenci
Sevginin Amelleşmesi mi İfsadı mı? / Zehra Çomaklı Türkmen
Asırlık Bir Savaşın Güncel Romanı / Abdurrahman Yıldırım
Nesillerin Duasıdır Devrim! / Murat Koç
Necmettin Erbakan Hoca Vefat Etti!
İsyan Ateşi / Bünyamin Doğruer
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
27093.jpg



Haksöz Dergisi Nisan Sayısı Çıktı!


27092.jpg

Haksöz Dergisi, Nisan 2011 tarihli 241. sayısıyla 21. yılına girdi. İstikrarlı yayınında 20 yılı geride bırakan Haksöz, 21. yılının ilk sayısında Ortadoğu’daki ayaklanmaları manşete taşıdı.

Nisan 2011 tarihli 241. sayısıyla 21. yılına giren Haksöz Dergisi, Ortadoğu halklarının isyanını manşete taşıdı: "Ortadoğu Halkları Firavunların Tahtlarını Sarsıyor!" Gündem'de "Despotizmi Meşrulaştırmadan Emperyalizmle, Emperyalizmi Meşrulaştırmadan Despotizmle Mücadele Etmek Zorundayız!" vurgularına yer veren Haksöz, Libya'ya yönelik Batı müdahalesini ve Türkiye'nin konumunu irdeleyerek devrimin çalınmasına izin verilmemesi çağrısında bulunuyor. Murat Özer, Libya müdahalesini Batı'nın Ortadoğu siyasetinin çöküşü olarak nitelerken bir süre Libya'da yaşayan Lokman Doğmuş ise Libya isyanı süreci ve gelinen noktayı analiz ediyor.
Suriye'de yaşananlar ise Bülent Şahin Erdeğer tarafından kaleme alınmış. Suriye ile ilgili tarihî arka plana da yer verdiği yazısında "Şam'da Yaseminler Açar mı?" sorusunu yönelten Erdeğer, bir diğer yazısında, Bahreyn'deki gelişmeleri analiz ediyor: "Bahreyn'in İncisi Parlayacak mı?" Mısır'daki referandum sonuçlarını yorumlayan Rıdvan Kaya, "örgütsüz devrim" tezlerinin çöktüğüne dikkat çekerken, Muna en-Nahhas, Enver Sedat suikastına katılmak suçlamasıyla 30 yıl hapis yatan ve Mısır halk devrimi sonrasında serbest kalan ez-Zumer kuzenlerin yeni sürecini ele alıyor. Bahadır Kurbanoğlu ise "İslamcılığın Yeni Yüzyılı" başlığıyla Ortadoğu ayaklanmalarına ilişkin genel bir değerlendirme yapıyor.
Türkiye gündemine ilişkin olarak Kenan Alpay TÜSİAD'ın önerisi üzerinden alevlenen anayasa tartışmalarını değerlendirirken Rıdvan Kaya, Ahmet Şık olayından hareketle Ergenekon davasını kimin sulandırdığını tartışıyor.
Dergide dikkat çeken bir diğer yazı geçtiğimiz ay vefat eden Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ı ve hareketini analiz eden Hamza Türkmen'in yazısı. Milli Görüş hareketinin sürecini analiz eden Türkmen, Erbakan'ın mirasını değerlendiriyor.
Her sayıda olduğu gibi bu sayıda Kur'an çalışmalarına yer veren dergide bu ay Hüseyin Aykan'ın "Allah'a Kulluğu Ertelemenin Riskleri ve Dünyada Musibet" başlıklı yazısına yer veriliyor. Cengiz Duman ise Zülkarneyn kıssasını Kur'an perspektifinden yorumlamaya devam ediyor.
"Osmanlı Müfessirleri" kitabından hareketle Osmanlı'daki tefsir çalışmalarını irdeleyen Asım Öz'ün yazısı, Abdurrahim Birtane'nin Özgür Üniversiteli dergisi tanıtımı, Gülşen Demirkol Özer'in "Yaratıcı Drama" başlıklı öyküsü ve Bünyamin Doğruer'in arka kapakta yayınlanan şiiri kültür-sanat/edebiyat bölümünde yer alan çalışmalar olarak dikkat çekiyor.
20 yıldır "Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla ufkumuzu aydınlatan ve bu sayısıyla 21. yılına giren Haksöz Dergisi'ne teşekkür ediyor; Rabbimizden tevhid, adalet, özgürlük mücadelesinde istikamet üzere nice 20 yıllar diliyoruz.
HAKSÖZ-HABER

Derginin bu ayki Sunuş yazısı:
Hamd ve Umutla 21. Yıla…
Nisan sayımızla birlikte 21. yılımıza girmiş bulunuyoruz. İlk sayımızı yayınladığımız 1991 Nisan'ından bu yana geçen 20 yıl Müslümanlar açısından çok yönlü gelişmelere, hem ağır kayıplara hem de devasa kazanımlara sahne oldu.
Ortadoğu ve dünya konjonktürü itibariyle İslami hareketin güç ve etkinlik kaybettiği, iflas söylem ve temennilerinin daha yüksek perdeden ve iştahla dillendirildiği bir dönemde yayınladık ilk sayımızı. Körfez Savaşı adı verilen ve Irak'ın Amerikan tahakkümü altına girdiği, tüm Ortadoğu'nun yenilgi psikolojisiyle demoralize olduğu, Tunus ve Cezayir örneğinde görüldüğü üzere baskıcı rejimlerin açık diktatörlük düzenlerine dönüştüğü bir süreçten geçtik. Yaşadığımız ülkede ise laiklik-irtica paranoyasının giderek devletin ruhunu kapladığı ve tüm tavırlarını belirlediği, Kürt sorununun yargısız infazlarla, köy yakmalarla, sindirme operasyonlarıyla derinleştiği bir süreçti bu!
Geri çekilmeler zayiatsız olmaz; düşenler, dönenler, terk edenler bol olur. Öyle de oldu! Mevzi kayıpları abartanların, moral bozukluğu ile savrulanların pek çoğu ne yazık ki bir daha geri dönmemek üzere yeni yolculuklara yelken açtılar. Muhalif olmanın gerektirdiği fikrî, amelî, psikolojik bedelleri göze alamayanlar mücadeleye sırtlarını döndüler, statükonun değişmezliğini kabullendiler.
Oysa bugün statüko kalesinin neredeyse bütün coğrafyamızda derinden sarsıldığını gözlemliyoruz sevinçle, umutla, hamd ederek! Ortadoğu bir baştan bir başa büyük bir devinim sergiliyor, kaderci dayatmalar zihinlerden başlayarak bir bir kırılıyor. Süreci tevhid, adalet ve özgürlük eksenine yönlendirmek şiarımız olmalı. Libya örneğinde yaşandığı şekliyle haklı isyanımızı, iliştirilmiş taleplere dönüştürmeye yönelik küresel fırsatçılığa prim vermemek için tavrımızı, çizgimizi netleştirmeli, ilkelerimizin altını kalınca çizmeliyiz. Zulme ve zalimlere bütüncül bir biçimde karşı çıkmalıyız.
28 Şubat zorbalığından, rezilliğinden bu yana yaşadığımız ülkenin de önemli bir değişim içine girdiğini görmemek mümkün değil. Militarist baskı ve inkâr siyaseti pek çok açıdan çökmüş vaziyette. Komplocuların, darbecilerin bazısı hesap veriyor. Dün iç düşman konseptiyle halka silah doğrultanlar şimdi yaklaşan seçimlerde halkoyuyla paçayı kurtarma telaşına kapılmış durumdalar. TÜSİAD'ın anayasa taslağı örneğinde görüldüğü üzere sistemin sahipleri dahi düne kadar tabu saydıkları kutsalları tartışmaya açmaktan başka çıkar yol kalmadığını fehmediyorlar.
Bu süreci sadece militarist azgınlık unsurları itibariyle değil, Kemalist çerçeveyi topyekûn geriletme, hayatın tüm alanlarına sinmiş laik-ulusçu dayatmaya topyekûn tavır alma düzlemine taşımak için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Mücadelemizin kalıcı bir kazanıma dönüşmesi ve gerçek anlamda özgürleşme ancak bu şekilde mümkündür. 20 yıl önce bu misyonla başladığımız yayın hayatımızı inşallah bu sorumluluk bilinciyle sürdürmeye devam edeceğimizi ifade ederken, okuyucularımızın da bu çabaya daha yoğun katkı ve katılımlarını beklediğimizi hatırlatmakta yarar görüyoruz.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Varolmak Bu Kalpsiz Dünyada


Bünyamin Doğruer - Haksöz Dergisi



Karanlığa yokluğa ve hiçliğe doğru süratle insanoğlu, dünyayı çamur deryasına, hayatı yaşanmaz hale getirdi. Yaşlıların ahları, yetimlerin gözyaşları, emperyalist vahşilerin silahları altında can veren insanların geride bıraktıkları çocukların, kadınların yürek yakan ağıtları, mazlumların duaları, genelde insanlığın özelde ümmetin, kurtuluş tohumunu çatlatacak mı? Bahar gelecek mi? Gül açacak mı? Kara siyasanın, ahlaksız kuvveti, direniş erlerinin önünde yenilmeye mahkum olacak. Önce buna inanmalıyız.
Bu mazlum halklar kendi varlığının bilincine erdiği zaman, tüm karanlıkları aydınlığa çevirecek ilahi kaynaklı meşaleyi ellerinde taşıma onuru ve izzeti sayesinde kurtuluş, diriliş yolunda bir adım atacaktır. Bu kalpsiz dünyada varolmak, düş yorgunu insanların, kan rengi güllerle tanışıp öfkeyi kuşanmasıyla mümkün. Zamanın kutsallığı idraki içinde olmayan iman yoksulu insanın, sevap toprağını nasıl da çamurlaştırdığını hep beraber görüyoruz. İçimizin kuytularına zemheri soğukları vuruyor. Küçümen çocukların dağılan saçlarında hüznün bütün tonlarını görüyorum bu ruhsuz dünyada...
Bu kalpsiz dünyada, tüm korkuları endişeleri umuda çeviren mütevekkil duruşlarıyla engellenmiş düşüncelerin zorlu siperlerinde kavga veren, sonsuz direniş örnekleri sergileyen iman erleri yeniden ruhun güllesini patlatacaklardır. Bir çamur deryasına dönüşmüş şehirlerin orta yerinde, şeytani vehimlerin sonucunda hayat ve yaşamak kırıntılarıyla avunan, tutkularının kurbanı olmuş yaşam denizinde ölüp ölüp dirilen çağdaş mülevves insan, o müthiş yalnızlığın gittikçe çoğalan resimleriyle oyun ve eğlencesine devam etmektedir. Bu kalpsiz dünyada varolmak yüreğinde amansız ağrılar hissetmektedir.
Yaşanmamış hayatın, yaşanmamış inancın acı vermesidir varolmak kaygısı...
İnsana soğuk ölümler tattırır, dağların rüzgarlarına bağrını açar gibi bahtını açar da sabır çoğaltır habire Allah aşkına.
Varolmak kaygısı, gürül gürül akan bir nehir olup insanların kalbine dokunarak, etten kemikten, paradan, taştan demirden, yattan kattan villadan, çerden çöpten vs. oluşmuş insana süslü gösterilmiş ne varsa tüm bunlardan meydana gelmiş iç ve dış dünyalarını tutkularını darmadağın etmektir. Kalbe inmiş ne varsa talan etmektir ve şu demektir. Böyle bir kalp böyle bir dünya batsın/Batsın bu dünya/Öyle mi?
Bu kalpsiz dünyada varolmak kaygısı derin bir ahın ve sükütün titreşimlerinden ortaya çıkmıştır. Yeniden karılıyor toprak, yeryüzü genişliğinde bir coğrafyaya açılacak yüzümüze kapanan her kapı... Kalbimiz sım sıkı kucaklayacak Afrika'yı, Asya'yı, Ortadoğu'yu, kadim kardeşlerimizi. Bütünü atan kalple bir muhacir bir ensar gibi birbirimize sarılmak varken neden hala vahşi kapitalistlerin tüketim senaryosuna alet oluyor, insan insanın kurdu oluyoruz. Bu ifrit çağda, kül dudaklarında kenar mahalle, varoş insanları taşıyan gençler sizlere sesleniyorum:
Bedenimiz topraksa
Hiçbir şey aldatmasın bizi bu kalpsiz dünyada
Kusalım öfkemizi barbarların dünyasına
Önder aşkını kuşanalım, o önder ki çamurdan yapılmış sarayında oturmuştu da, sarsmıştı vahşi barbar kalpsiz dünyayı
Evet, çamurlu sokaklarda büyüyen delikanlım çamurdan yapılmış saraylara dik gözünü, bu çamurlu saraylarda yetişen çelikten iradeleriyle imanlarının zindeliğinde, katil Amerika'ya unutamayacağı dersler vermişlerdi.
Ve sonunda kazanan sen ol, kahraman sen ol
İmanın meyveye dursun, imanın gülsün
Alnının çatıyla haykır bu kalpsiz dünyanın insanlarına,
Çaresizlik zırhına bürünmeyin, çaresizlik hastalığı sizi teslim almasın,
Çare: İMANINIZ...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Haksöz Dergisi Mayıs Sayısı

Haksöz Dergisi’nin Mayıs 2010 tarihli 242. sayısı “Suriye Kanıyor: Katliama Göz Yumma! Katillerden Hesap Sor!” manşetiyle çıktı.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz Dergisi, 242. sayısında yine çeşitli gelişmeleri analiz eden yazılara yer veriyor.
“Kemalist Vesayet İdeolojisi İle Hesaplaşmayı Seçebiliyor muyuz?” başlığını taşıyan Gündem yazısında, yeni seçimlere ilişkin durulması gereken noktaya dikkat çekiliyor: Taleplerimizi ve beklentilerimizi kimliğimiz belirlemeli!
İslami mücadele ve metot konusunda muhasebe içerikli bir yazı kaleme alan Hamza Türkmen özellikle Ortadoğu ayaklanmaları ve referandum üzerinden yaşanan tartışmaları eksene alarak uygun üslup ve adap ölçüleri içinde gerçekleştirilecek tavsiyeleşmeye ve diyaloga ihtiyaç olduğumuzu belirtiyor.
Suriye ile ilgili tartışmaları ele alan Rıdvan Kaya, “Politik Kaygılarla Gölgelenen Adalet Terazisi ve Vicdan Aynasında Suriye” başlığı altında Suriye’deki Baas iktidarının yapısını, komploculuk, iktidar eksenli ya da İran eksenli düşünme hastalıklarını değerlendiriyor. Murat Özer ise Suriye’de yaşananların arka planını yorumlayarak Müslümanların duyarsızlık ve sessizlik duvarını aşmaları gerektiğini dillendiriyor. Konuyla ilgili uzun süredir Suriye’de bulunan gazeteci Adem Özköse ile yapılan röportaj da Suriye’deki gelişmeleri birinci elden okuma fırsatı sunuyor.
Ortadoğu’daki ayaklanmalara ilişkin dergide çeviri yazılara da yer veriliyor. Eymen el-Amir, ayaklanmalardaki İslamcıların rolünü, Salah Hamid, Irak Kürdistanı’ndaki protestoları, İnci el-Kaşif ise Mısır’da devrim sonrası yaşanan türbe tartışmalarını konu ediniyor. Gazze’de öldürülen İtalyan aktivist Vittorio Arrigoni de dergide iki yazıyla anılıyor: Salih el-Naami ve Remzi Barud, Arrigoni’nin mirasının önemine işaret ediyorlar. Ayrıca Osman Yıldız Fransa-ABD ve İngiltere çekişmesi ekseninde Fildişi Sahili’nde yaşananları yorumluyor.
Bu sayıda Bahadır Kurbanoğlu “Ermeni Meselesi”ne yaklaşım konusunu ele alırken Gülsüm P. Alpay, yoğun sınav ve ders stresiyle küçük yaştaki çocukların hayattaki sorumluluklarının eğitim sistemi ve bizzat kendi velileri eliyle nasıl vahyin anlam alanından kopartıldığına dikkat çekiyor.
Sıkça tekrarlandığı için artık gerçekmiş gibi addedilen bir iddianın, 12 Eylül’ün İslamcıları desteklediği tezinin temelsizliğini ele alan Musa Üzer, 80 sonrası süreçte yaşananlardan hareketle solun çelişkilerini ortaya koyuyor.
Dergide Cengiz Duman, Zülkarneyn kıssasının Kur’an perspektifinden anlaşılmasına ilişkin kıssa analizini devam ettirirken, Fevzi Zülaloğlu’nun kaleminden peygamberlerin verdiği mücadeleler ekseninde bir duaya yer veriliyor.
Dergide ayrıca Diyarbakır’da yapılan “Özgür Üniversiteli Buluşması”nı Tuncay Yerlikaya, Özgür-Der Van Şubesi’nin açılmasına yüklenen anlamı Serdar Bülent Yılmaz, Hülya Şekerci’nin yeni çıkan kitabı “Kur’an-Hayat Ekseninde Mümin Kadın” kitabını Zehra Çomaklı Türkmen ve Bünyamin Doğruer’in kendi şiirlerini seslendirdiği yeni albümü “Ben Hazırım Reis”i M. Garip Tanyıldızı değerlendiriyor.
“Payitahttan” adlı Gülşen Demirkol Özer’in kaleme aldığı eleştirel deneme, ümmetin acılarına ilişkin nemelazımcılığa dikkat çekerken derginin arka kapağında Arrigoni ile ilgili bir çalışmaya yer veriliyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
29571.jpg



Haksöz Dergisi Temmuz Sayısı Çıktı!


Seçimleri ve seçim sonrası gelişmeleri manşete ve kapağa taşıyan Haksöz Dergisi’nin Temmuz 2011 tarihli 244. sayısı çıktı.

Bu ay “Siyaset Yargı Kıskacından Kurtarılmalı!” manşetiyle çıkan Haksöz, seçimleri değerlendiren gündem yazısının yanı sıra bürokrasinin vesayet rejimini korumadaki çırpınışlarını analiz ediyor. Bu bağlamda YSK’nın bağımsız adaylarla ilgili kararları ve Hatip Dicle olayı çeşitli açılardan değerlendiriliyor.
Suriye ile ilgili yazı ve tartışmaların da yer aldığı dergide aktüelden yorum-analize, Kur’an çalışmalarından kültür-sanata değin şu yazılar yer alıyor:
Gündem - Vesayet Rejimine Yeni Bir Darbe Olarak 12 Haziran Seçimleri
Murat Koç - Milliyetçilik Çıkmazı ve Çözümsüzlük
Rıdvan Kaya - Siyaseti Yargıya Boğdurmak
Bahadır Kurbanoğlu - Vesayet Sistemini Aşma Çabasını Baltalamak
Musa Üzer - Zulüm Zincirinde Son Halka: İhya-Der Davası
Bülent Şahin Erdeğer - Suriye’de İnsanlık Katledilirken
Murat Özer - Esed Rejiminin Bekçiliğine Soyunmak
Ali Değirmenci - Mülteciler Ya da Angelina Jolie’nin Küpeleri
Amani Maged – Mısır’da İslamcıların Zamanı
Cemal Essam ed-Din – Mısır’da Muhalifler Arasındaki Ayrışma
Mesut Onat - Kürt Sorunu ve Müslümanlar Üzerine
Murat Koç – Federalizm ve Kürt Meselesi
Fevzi Zülaloğlu - Vahyullah’ın Logosu: Ayetullah
Murat Aydoğdu – Ümm (Şiir)
Cengiz Duman - Zekeriyya Peygamber Kıssasının Tarihsel Boyutu
Murat Kayacan - Fi Zilâl-il Kur’an’da Ahlâk
Asım Öz – Devrimcinin Bilinç ve Ayak İzleri
Süleyman Ceran - Bitmeyen Gün “Sürgün”
Gülşen Demirkol Özer - Bu Defa Netim
Bünyamin Doğruer – Bu Benim Kaçıncı Ölümüm (Şiir)
Bünyamin Doğruer – Biz Bu Toprakların Gerçeğiyiz!
HAKSÖZ-HABER
İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
haksoz-dergisi-agustos2011-kapak-245.jpg

Haksöz Dergisi Ağustos Sayısı Çıktı!


Bu ay “Kürt Sorunu Yeniden Şiddet Sarmalında!” manşetiyle çıkan Haksöz Dergisi, yükselen milliyetçiliklerin çözümsüzlüğüne dikkat çekiyor.

Kur’an’ın aydınlığına doğru aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Ağustos 2011 tarihli 245. sayısında Kürt sorunu, şiddet, milliyetçilik, Müslümanların eğitim-öğretimle ilgili talepleri, Suriye, Libya ve Mısır’daki gelişmeler, Ramazan ayı gibi konu ve edebiyat çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
“Kürt Sorunu Yeniden Şiddet Sarmalında!” manşetiyle çıkan derginin Gündem sayfasında “Milliyetçilik Çözümsüzlüktür! Daha Fazla Milliyetçilik, Daha Fazla Çözümsüzlük Demektir!” başlığı altında milliyetçiliğin kuşatıcılık yerine ayrıştırma, kardeşlik yerine düşmanlık siyaseti ürettiği vurgulanıyor. Silvan saldırısı ve sonrasındaki gelişmeler analiz edilerek ezilenlerin milliyetçiliğinin de reddedilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu bağlamda Murat Koç, PKK şiddetinin arka planına giderek şiddet dalgasıyla neyin hedeflendiğini ve “demokratik özerklik” ilanının nasıl bir totalitarizm ürettiğini irdeliyor.
Teori-pratik tutarlılığı, taassuba karşı adalet duygusu, ölçüyü korumak, nefsimizi değil Kitab’ı belirleyici kılmak gibi vurgular üzerinden Rıdvan Kaya, son gelişmeler üzerinden Müslümanların birbirlerine olan merhametsizliğine dikkat çekiyor.
“Bizim Andımız Değil, Sizin Andınız” başlıklı yazısında Bahadır Kurbanoğlu Müslümanların eğitim-öğretimle ilgili taleplerinin sıralandığı 23 Temmuz tarihli protesto eyleminin medyaya yansıyış biçimini değerlendiriyor. Musa Üzer ise Müslümanların gelişmelere ilişkin tavırları, eylem ve etkinlik biçimleri, nitelik ve nicelikleri üzerinden dün ve bugünlerinin kıyaslandığı tespitlerin ne kadar doğruluk içerdiğini irdeliyor.
Suriye’deki halk gösterilerinin arkasında kimlerin olduğuna ilişkin dergide iki yazı dikkat çekiyor. Bülent Ş. Erdeğer’in “Suriye Devrimi: Kimin Öncülüğünde, Nereye Doğru?” yazısıyla M. Hamidullah Güvel’in “Şam Âlimlerinin Tavrı” başlıklı yazısı Suriye’deki direnişi, çeşitli cemaat ve âlimlerin duruşunu analiz ediyor. Ayrıca Basil Kudat’tan yapılan çeviride Hamalı muhalif sanatçı İbrahim Kaşhuş’un katledilişi anlatılıyor.
Libya’da gelinen noktayı Lokman Doğmuş çeşitli açılardan ele alıyor: Cepheler, medya, kurtarılmış bölgelerdeki sorunlar, Kaddafi sonrası muhtemel senaryolar vs.
Muhammed Hafız ve Amani Mecid’den yapılan çeviriler ise Mısır’daki İslami grupların son durumları hakkında malumat verirken ayrıca İhvan ile Selefiler arasındaki yakınlaşmayı da irdeliyor.
Dergide Ramazan gündemi de öne çıkarılmış. Esra Ç. Dindar’ın orucun anlamını ve değerini ortaya koyan, yanlış inançları ıslah eden makalesinin yanı sıra Mücella Yaman’ın Ramazan ayının Müslümanların gündemine nasıl girdiğine ilişkin eleştirel yazısı dikkat çekiyor.
Gülsüm P. Alpay’ın Nehir Aydın Gökduman’la yaptığı röportaj, yaz tatilini nasıl değerlendirmek gerektiği ve özellikle de çocuklara nasıl programlar yapmak gerektiğine ilişkin pratik ve sağlıklı bilgiler içeriyor.
Edebiyat ve kültür-sanat sayfalarının da yoğun olduğu dergide Ali Emre, Bejan Matur’un “Dağın Ardına Bakmak” adlı kitabını analiz ediyor. Bünyamin Doğruer’in “Derin Gözlerle Bakmak” ve Gülşen D. Özer’in “Ölüm Murakabesi” başlıklı denemelerinin ve Hatice K. Baytap’ın “Pusu” adlı şiirinin yer aldığı dergide son olarak Ali Değirmenci’nin “Ramazanda Vicdan İntifadası” başlıklı denemesi dikkat çekiyor.
HAKSÖZ-HABER
İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Haksöz Dergisi

haksozkapak246b.jpg


Haksöz Dergisi Eylül (246) Sayısı


Bu ay “Savaş Çığırtkanlığı Aklı ve Vicdanı Köreltiyor!” manşetiyle çıkan Haksöz Dergisi, yükselen şiddet söyleminin çözümsüzlüğüne dikkat çekiyor.

Haksöz Dergisinin Eylül Sayının Önsöz Yazısı:

Akıbet ve İbret
Müminler için bir arınma, direnme ve yenilenme fırsatı olan Ramazan’ın sonuna geldik. Gündelik hayatın hızlı temposu ve adeta öğüten çarklarına karşı kulluğumuzu en net, en diri ve muttaki biçimde geliştirme vesilesiydi Ramazan. Rabbimiz hepimizi istifade etmiş olanlardan kılsın ve hayatımızın her anını aynı duyarlılık ve ihtimamla değerlendirmeyi nasip etsin!
Bu sayımızın yayın hazırlıkları Kaddafi diktatörlüğünün çöküşüne denk geldi. Libya’da aylardır devam etmekte olan çatışmaların adeta bir tıkanıklık, yenişememe durumu ortaya çıkardığının düşünüldüğü ve rejimin daha uzun bir süre kendisini muhafaza edeceğinin değerlendirilmeye başlandığı bir vasatta birden bire Trablus muhaliflerce ele geçirildi ve Libya’da yeni bir dönem başlamış oldu.
Dile kolay! Yıkılan tam 42 yıldır devam eden bir saltanat. Direnç gösterilmesi doğal. Ne var ki, doğal olmayan, akıllıca olmayan şey ardı ardına çöken rejimler gerçeğine rağmen hâlâ birilerinin iktidar koltuğunu terk etmemek için çırpınışları. Suriye’deki Baas rejiminin tutumu bu körlüğün somut bir göstergesini sunmakta. Muhtemelen Beşşar “biz farklıyız” diyordur! Aynen Mübarek’in Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesi üzerine “Mısır farklı” demesi; Kaddafi’nin Mübarek’in iktidarının çökmesinin ardından “Libya’nın durumu diğerlerine benzemez” demesi gibi. Kaddafi de diğerleri gibi, ders çıkarmak yerine kendisinin diğerlerinden farklı olduğu kandırmacasına sarıldı ama onun sonu da hiç farklı olmadı! İnşallah Beşşar Esed adlı kan içici zalimin akıbeti de aynısı olur!
Ortadoğu’da devam eden hareketliliğe paralel biçimde Türkiye de hareketli. Artan PKK eylemlerinin ülkeyi yeniden bir savaş sürecine mahkûm etme potansiyeli yüksek. Bu bağlamda Kuzey Irak’taki PKK kamplarının TSK tarafından bombalanmasının çatışmaya bir nevi uluslararası boyut kazandırdığı da görmezden gelinemez. Son dönemlerde söneceğine dair tüm toplumsal kesimlerin beklenti içine girdiği ateş ne yazık ki, büyüyor ve yayılıyor. Seçimler sonrasında yeni bir anayasa yapma beklentileri yeniden tırmanan çatışma ortamıyla birlikte bilinmez bir geleceğe ertelenmiş görünüyor. Ülke bir kere daha meşum ve müfsit milliyetçilik rüzgârlarının etkisi altına giriyor.
Aklı, vicdanı, merhamet ve insafı körelten bu kirli, puslu ortama teslim olmamak ve mantığa ve hakkaniyete dayanan yaklaşımları öne çıkartmanın önemi ortada. Savaş rüzgârlarına karşı durmak, militarist atmosfere direnmek, teslim olmamak için kardeşlik iklimini yeşertmek gerekiyor. Bunun yolu ise Kitab’ın ışığıyla karanlıkları aydınlatmaktan geçiyor.
Rabbimizden tüm yeryüzü coğrafyasını Kitab’ın nuruyla donatmasını ve bizleri de salih niyetler ve hayırlı amellerimizle bu sürece dâhil olanlardan kılmasını niyaz ediyor, başta cezaevlerindeki ve uzak diyarlardaki kardeşlerimiz olmak üzere tüm müminlerin Ramazan Bayramını tebrik ediyoruz.
Haksöz


Eylül Sayısında Yer Alanlar:
Akıbet ve İbret
Haksöz
Savaş Çığlıkları Arasında: Vicdanımızı Köreltmeden, Aklımızı Yitirmeden!
Haksöz
Ya Rab! Ümmetin Tembelliğini Sana Şikayet Ediyorum!
Günay Bulut
Kürt Sorununda Hemen, Şimdi! Silahlı Eylemler de Askeri Operasyonlar da Durdurulmalı!
Bahadır Kurbanoğlu
Fikri ve Stratejik Önceliklerimizde Tarih ve Gelecek
Hamza Türkmen
Ulusal ve Sol Bir Dilden İbadetsiz Bir Din İnşasına Yeni Bir Sapma: İslami Sol – Müslüman Sol
Musa Üzer
Halkına Savaş Açan Zalimlerden Biri Daha Devrildi
Lokman Doğmuş
Çocuklarımız Rabbimizin Emanetidir! Devletten Koruyacağız!
Rıdvan Kaya
Norveç’teki Katliam ve İsrail Faktörü
Hüseyin Uslu
İslam Coğrafyasında İklim Değişikliği
Hüsnü Yazgan
Ortadoğu İsyanlarının Temelinde Yerel Dinamikler Var!
Osman Atalay
Muhammed(s)’in İlk Yol Arkadaşları Kaybettikleri Hafızalarına Yeniden Kavuşuyorlar
Ahmet Faruk Ünsal
Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak!
Ahmet Kaya
Yeni Bir İnşa Sürecine Giriyoruz!
Davut Güler
Nasıl Bir Değişim “Biz”i Memnun Eder?
Nuri Yılmaz
Gökten İnen İftar Sofraları ve Bayram
Fevzi Zülaloğlu
Kur’an-ı Kerim Perspektifiyle Mufassal Zekeriya Kıssası
Cengiz Duman
Hayatın ve Vahyin Üst Başlığı Besmele
Furkan Eren
Ilımlı İslam Zaviyesinden 11 Eylül’e Bakış: Kelebek
Süleyman Ceran
Haydi, Gül Çocuk
Bünyamin Doğruer
Zalimleri Düçar Ettiği Zillete Bizi Bu Dünyada da Şahit Kılan Rabbimize Hamd Olsun!
Rıdvan Kaya

HAKSÖZ-HABER
İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08
 
Üst